sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Kukkakimppukalenteri: 10. luukku

Täysi kymppi täynnä kalenterissa. Sen kunniaksi luukusta paljastuu rento pikkukimppu, jossa pääroolissa on tarhalyhtykärhö PRINCESS KATEN ('Zoprika') kukat.
Kärhönkukkia, isosudenporkkanaa (?), tuoksuhernettä, koristeheinää, keijunkukkaa...
Ylhäältä katsottuna kimppu on jopa melko säännöllisen mallinen.
Sivusta se on villi ja vapaa. Vihreät lehdet ovat kevätvuohenjuurta, joka on aika hyvä leikkovihreänä.
Vapaasti kasvaneita kärhönversoja on turha edes yrittää asetella siististi kimppuihin. Ne menevät minne haluavat ja kääntyilevät vielä maljakossakin sinne sun tänne. Niiden pitää vain antaa olla rauhassa ja nauttia niiden viehkeästä, joskin sangen jääräpäisestä (vai jääräkukkaisesta? Jäärävartisesta? Väärävartisesta?) olemuksesta.

16 kommenttia:

 1. Sinne tänne kurottavat kärhöversot tekevät kimpusta persoonallisen. Ihan syystä siis ovat jääräkukkaisia tai miksi niitä kukin haluaa nimittää. Nuo heinät ovat myös heiniä. Nehän sitten toimivat kimpun "järjestyksenvalvojina" suoraselkäisyydessään. Hieno kimppu jälleen. Onneksi sinulla on paljon erilaisia kasveja puutarhassasi. Meikäläiseltä tämä kymmenes kimppu olisi jo tyhjentänyt puutarhan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän pitää olla leikkokukillakin luonnetta. Johan se kävisi tylsäksi, jos puutarhassa kasvaisi vain helposti maljakkoon aseteltavia suoravartisia ja ryhdikkäitä kukkia. Se hyvä puoli monessa kasvissa on, että mitä enemmän niistä leikkaa kukkia, sitä innokkaammin ne kasvattavat uusia tilalle. Niinpä muutaman pienen kimpun tekeminen ei näy missään.

   Poista
 2. Kyllä on ihana kimppu 🤍 Juuri nuo jääräkukkaiset (😊 ) kaunisti sinne tänne "poukkoilevat" suloiset kärhöt tekevät kimpusta niin suloisen. Mukavaa joulun odotusta sinulle.

  VastaaPoista
 3. Princess Katen kukat ovat hyvin kauniita ja hennot koristeheinät sopivat niiden kanssa kimppuun hyvin.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana! Tuosta tulee mieleen, kun joskus Pikkuinen puutarhani -blogissa oli söpö mini-niittyistutus jossakin korissa. Se oli oma tulkinta niitystä. Jotenkin niin ihana idea, joka tästäkin tulee mieleen. Nuo mainiot heinät ja niiden tähkät sitten kiemurtelevat kärhöt. Ihanan villiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siinä tapauksessa saatat tykätä myös parista ensi viikolla paljastuvasta kimpusta. Ne ovat nimittäin vieläkin niittymäisempiä kuin tämä.

   Poista
 5. Kaunis on tämäkin, herkkiä sudenporkkanoita, suloisia itsepäisiä kärhöjä!

  VastaaPoista
 6. Onpas villi ja viehkeä! Nuo koristeheinät sopii aika hyvin tuohon 😊

  VastaaPoista
 7. Kuinka kärhönkukat kestivät kimpussa? Kaunis on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tullut sen kummemmin seuranneeni niitä, mutta muistaakseni yllätyin niiden kestävyydestä. Jotenkin oletin, että koko kimpun heiniä lukuunottamatta saa viskata kerralla kompostiin mutta nypinkin välistä tuoksuherneitä sun muita reilusti aiemmin pois.

   Poista
 8. Hei Minna
  Saat palkinnon 277777-arvonnassa Hurauskadun Talot blogissa.
  Laita vaikka spostilla osoitetiedot, niin postitan lupaamani palkinnon Sinulle.
  T. Raija Maula

  VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!