perjantai 29. joulukuuta 2023

Joulukuu pikakelauksella

Yritin tehdä yhteenvedon koko kuluneesta vuodesta, mutta nyt ei riittänyt inspiraatiota muistella joka kuukautta ja kasvukauden huippuhetkiä. Niinpä päätin kertoilla vain joulukuun kuulumiset, sillä joulukalenterin vuoksi kaikki jäi raportoimatta. Ehkä teen vuosikoosteen joku toinen päivä.
Karolta jouluiset terveiset! Kuva otettu sukulaisissa pienellä namipalkalla.
Säiden puolesta oli hyvin tasaista: lunta, pikkupakkasta ja lisää lunta. Kolaamista on riittänyt ja lunta tuntuu tulevan jo korvistakin ulos. Eikä ihmekään, kun kolaa on saanut lykkiä jo marraskuun ensimmäisestä päivästä saakka. Nyt lunta on 50cm. Ihmeitä tietysti voi tapahtua, mutta nyt näyttää uhkaavasti siltä, että tänä talvena mitataan ennätyksellisen korkeat hanget ainakin tällä seudulla. Mummoni sanoi, että jouluun mennessä on satanut kolmasosa talven lumista. Niinpä vanhan kansan ennustuksen mukaan koko talven aikana tulee 150-senttiset hanget. Jukrat... Toisaalta, loppiaiseen mennessä pitäisi olla puolet talven lumista sataneet ja jos viikossa ei sada eikä sula yhtään, niin hangista tulisikin vain metrin syvyiset. Paljon on sekin. Kipakampaa pakkasta on kuitenkin nyt tulossa ja sitä myötä toivottavasti pitkästä aikaa myös aurinkoista säätä. Tänään aurinko jo pilkistelikin mutta kameraa en ehtinyt ulkoiluttaa, jotta olisin saanut kuvatodisteita.
4.12 olin kuvannut vastasataneen lumen kuorruttamat luumupuut valaistuksessaan.
10.12. sai kahlata jo ihan kunnolla jänisverkkoja ja pensaita ravistelemaan.
Nappasin heti joululoman alkajaisiksi itselleni pienen flunssan, joten joulu meni osittain sairastaessa. Kollega joskus sanoikin työstressin olevan tehokas vasta-aine kaikille taudeille, sillä heti kun loma alkaa ja ihminen rentoutuu, iskee takuuvarmasti joku pöpö. Nyt tuli todistettua sekin todeksi. Onneksi tauti ei estänyt sukulointia ja kipeää kurkkua lukuunottamatta olokin oli oikein hyvä koko ajan. Vuoden viimeiset päivät vietämme myös sukulaisten kesken, kun saamme pariksi päiväksi vieraita meille. 
Jäädytimme lasten kanssa ennen joulua vesi-ilmapalloilla jääkoristeita.
Jääkuplat laiteltiin etupihan kukkalaatikoihin havujen sekaan.
Kuplan sisälle ujutettu ledi toi jään kuviot kauniisti esille.
Joulukukkaosastolla menin taas perinteisen valikoiman voimin, eli kukkina oli amarylliksiä, hyasintteja ja yksi tulilatva. Lapset olivat pääinsinöörejä asetelmien teossa, joten koristeiden määrässä ei pihistelty. Hyasintit olivat myös heidän valitsemiaan. Annoin ohjeeksi etsiä sellaiset, missä olisi mahdollisimman monta nuppua tulossa. Aika hyvin he osasivatkin jo vertailla kasveja ja valikoida niistä parhaimmat ostoskärryyn. Samoin tulilatvoista löytyi sellainen yksilö, minkä olisin itsekin valinnut. Lapset olisivat tosin halunneet valkoisen sijaan jonkun värikkäämmän, mutta eivät nostaneet meteliä, kun muistutin, että he saivat päättää hyasinttien värit. Aika usein kuulee sanottavan, kuinka paljon vanhemmat nauttivat vauva- ja pikkulapsiajasta ja kaipaavat sitä aikaa. Toistaiseksi olen itse sitä mieltä, että tämä nykyinen hetki voittaa kirkkaasti kaikki aiemmat vuodet. Lapset ovat edelleen lapsia (ja käyttäytyvät ikänsä mukaan), mutta yhteinen tekeminen päättyy enää harvemmin siihen, että joku pilaa koko hauskuuden suuttumalla, hajottamalla jotain tai heittäytymällä täysin yhteistyökyvyttömäksi ja -haluttomaksi. Stressitasot pysyvät alempana, kun mahdollisten riidanaiheiden tai katastrofien ennakoinnin sijaan suurin huolenaihe on se, kuinka estää huomaamattomasti kaikkien mahdollisten koristeiden päätymisen yhteen kukka-asetelmaan.
Vaaleanpunainen hyasintti sai koristeekseen punaisia muovikoristeita sekä naavaa, käpyjä ja jäkälää.
Tulilatvalle sain estettyä muiden koristeiden laittamisen. Mainio valinta oli tämä kapeasuinen suojaruukku!
Amaryllis ja hyasintit saivat juurelleen käpyjä, naavaa, tonttuja, joulupukin lahjasäkin, lahjapaketteja, kanelitankoja, tähtianiksia, muoviomenoita ja vaikka sun mitä...
Yhtä runsas koristekimara on myös sipulina ostetulla 'Cherry Nymph' -amarylliksellä. Kuva otettu 10.12.
Amarylliksistä valkoinen ehti juuri kukkia kahden kukkavanan voimin ennen joulua. Joulunpyhien aikaan sipulista ilmestyi vielä kolmas kukkavana, jonka kasvua nyt seuraan. Toivottavasti sekin jaksaa kukkia. Viimejouluinen 'Harlequin' ei ole vielä työntänyt minkäänlaista vihreää sipulistaan, jos ei lasketa emosipulin viereen ilmestynyttä ohutta lehteä. Ilmeisesti joku pieni sivusipuli on kehittynyt sipulin juureen ja lähtenyt kasvuun. Koska emosipuli on edelleen napakka eikä siitä ryömi harsosääskiä, oletan sen olevan vain lepotilassa ja heräilevän joskus. Toinen viime joululta säästetty amaryllis oli lähtenyt mädäntymään, vaikka tuntui aiemmin terveeltä. Mädäntymisen paljastivat sipulista lehahtaneet harsosääsket, joiden takia päätin kantaa koko ruukun varovasti ulos ja tutkia siellä sipulia tarkemmin. Silloin paljastui, että sipulin keskusta oli ulkokuorta lukuunottamatta pehmennyt ja mennyt mustaksi, pienten toukkien täyttämäksi mönjäksi. Yöks!
Tänään, 29.12 'Cherry Nymph' on vihdoin aukaisemassa ensimmäistä nuppuaan.
Joulunpunainen 'Cherry Nymph' ei ehtinyt jouluksi kukkaan, mutta kelpaavat minulle kukat myöhemminkin talvella. Ensimmäinen kukinto alkaa juuri aueta ja toinen nuppu on työntynyt esille sipulista. Toivon, että muhkea sipuli työntäisi vielä kolmannenkin nupun alkuvuoden ilokseni.

15 kommenttia:

  1. Hienot asetelmat (varmasti etenkin lasten mielestä :-D ) ja kiva, että pääsivät toteuttamaan itseään ja että se onnistuu hyväsäs hengessä.
    Täytyykin muistaa tarkkailla omia amarylliksiä. Minulla on niitä kolme ja toistaiseksi kaikki vaikuttavat olevan edelleen lepotilassa, mutta voihan joku niistä olla kuollutkin. Hyvä muistutus! Ne ovat olleet minulla jo vuosia enkä edes yritä saada niitä kukkaan jouluksi.
    Mukava kuulla, että tautisi ei ollut sen ikävämpi.
    Ihana Karo, täydellinen poseeraus ja söpöys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapset olivatkin ylpeitä aikaansaannoksistaan. Koristeita oli kuulemma juuri sopivasti, vaikka lisääkin olisi vielä mahtunut.
      Toivottavasti amarylliksesi olisivat hengissä. Minä en ole toistaiseksi saanut vielä yhtään kukitettua uudelleen. Ei tunnu olevan niin yksinkertaista niiden hoito...
      Karo on mestari poseeraamisessa kunhan vain namia on tarjolla. Alkuun meinasi olla haasteita, sillä Karo luuli, että palloja pitää töniä kuonolla tai tassulla. Onneksi löysimme yhteisen sävelen, niin ei tarvinnut jättää niitä pois kuvasta.

      Poista
  2. Lunta sataa täälläkin parhaillaan lisää ja pitäisi käydä mökillä . Emme ole käyneet kohta kahteen viikkoon .
    Hienot asetelmat ja kiva kun lapset on mukana . Mekin teimme poikien kanssa aikoinaan joulun asetelmia ja nuorin meinasi väkisin laittaa pikku tulppaanien sipulit nuppu edellä multaan .
    Mukavaa ei ole kun on kipeänä joten toivottavasti toivut hyvään kuntoon myös yskäsi kanssa .
    Kiitos kun opastit minua poistamaan niitä blogeja se tallenna nappula taisi silloin unohtua . Nyt kävi vaan niin että kun innostuin niin taisi mennä pari sellaista mitä ei pitänyt enkä ole edes varma mitkä . No pitää katsoa kun käyvät kommentoimassa blogissani ja teen vastavierailun puutuuko joku .
    Minä näes vastaan jokaiselle ketkä käy kommentoimassa kuten sinäkin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahden viikon lumissa voikin olla hetkeksi töitä, jos teillä on satanut samaan malliin kuin täällä. Siinäpä olisi ollut tulppaaneilla hetkeksi aikaa töitä ohjata nuppunsa takaisin ylös. Jostain syystä kukkasipulit meinaavat herkästi mennä väärinpäin lapsilta. Meilläkin kumpikin tenavista on välillä ollut syksyisin mukana istuttamassa kukkasipuleita ja juuri tulppaanit ja narsissit meinasivat mennä kärki edellä maahan silloin kun olivat pienempiä. Nyt jo osaavat katsoa hyvin, miten päin sipulit istutetaan.
      Kiitos, olen on jo käytännössä parantunut kokonaan.
      Hyvä, että nyt onnistui. Minunkin pitäisi siivota listani, sillä mukana näytti olevan useita sellaisia, mitkä eivät ole enää vuosiin bloganneet.

      Poista
    2. Meillä on naapuri mikä auraa meille tarvittaessa , välillä kyllä myös itse kolataan jotain .Olen nyt toistaiseksi poistanut vain ne mitkä on poistanut blogin .

      Poista
  3. Lunta on tosiaan reippaasti, isäntä lähti taas vaihteeksi aurauskierrokselle. Kaikki puut ja pensaat ovat varsin koristeellisen näköisiä.
    Minäkin sain uuden flunssan, vaikka vasta pari viikkoa olen ollut terve Koronan jälkeen. Ehkä vastustuskyky ei ole parantunut pitkän sairastamisen jälkeen.
    Teitte todella monennäköisiä asetelmia, luovaa touhua :).
    Aiotko julkaista perinteisen haasteesi puutarhavuodesta? Tuli mieleeni, kun pohdit tuota kulunutta vuotta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisemat ovat tosiaan kauniita nyt, kun lunta on paksulti oksilla.
      Meneehän siinä aikansa, että vastustuskyky palautuu entiselleen sairastetun taudin jälkeen. Toivottavasti paranet nopeasti.
      En ollut ajatellut laittaa tänä vuonna haastetta kiertämään. Jotenkin se ei nyt tunnu inspiroivalta ja ehkä sitä pitäisi vähän uudistaakin. Se olisi myös ehkä pitänyt laittaa liikkeelle jo aiemmin, jotta kaikki halukkaat ehtivät osallistua. Helmikuulla ei enää tunnu mielekkäältä muistella edellistä vuotta.

      Poista
  4. Tämä talvi alkoi täällä etelässäkin tavallista aiemmin, kylmempänä ja runsaslumisempana. Tänään tehtiin Ukkokullan kanssa yli kolme tuntia lumitöitä, sillä eilen satoi raskasta lunta ja paljon. Lähin sääasemamme on Nuuksio, jossa lumensyvyys on tällä hetkellä 38 cm. Veikkaan meidän pihassa olevan enemmän lunta. Karmeaa, jos tämä on vasta kolmasosa talven lumista. Mihin ihmeeseen se 2/3 saadaan mahtumaan?
    Karo on tosi kuvauksellinen ja söpö koira. Joskus noita lemmikkejä on vähän lahjottava, jotta heidät saa sopivasti ikuistettua.
    Sinulla on kauniita kukka-asetelmia. Toisinaan ne lasten "viritelmät" eivät ole täysin omaan mieleen, mutta siinähän oppivat ja kehittyvät.
    Kiva, ettei tauti nujertanut sinua joulun ajaksi sängyn pohjalle. Kovasti kaikenlaista flunssaa jyllää lähipiirissä. Jännityksellä odotan, koska se iskee omalle kohdalle. Jospa kuitenkin välttyisin, toivotaan.
    Kivoja jääpalloja. Pitääkin kaivella omat ilmapallovarastot. Luvassa on kipakkaa pakkasta, jolloin palloja on helppo tehdä. Kiitos vinkistä.
    Kiitos sinulle kuluneen vuoden kivoista postauksista, aktiivisesta kommentoinnista ja mieltä virkistävistä ideoista. Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2024 sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh huh, onpa teille satanut paljon lunta. Meillä on ollut pääsääntöisesti sen verran pakkasta lumisadepäivinä, että lumi on ollut kevyttä kolata. Mietin itse samaa, että mihin kaikki talven aikana satavat lumet mahtuvat. Toistaiseksi lumet on saatu kolattua melko pitkälle mutta kerta kerralta kasa lähenee etupihaa. Kovin korkean kinoksen päälle ei jaksa lunta lykkiä.
      Karo taitaa söpöilyn jalon taidon ja osaa pysyä poseeratessa hetken aikaa aivan liikkumatta.
      Lasten silmissä kauneuden määrä on suoraan verrannollinen koristeiden määrään ja mitä enemmän värejä, sitä hienommalta näyttää. Ehkä jossain vaiheessa oppivat yhdistelemään eri elementtejä vähän tyylikkäämmin.
      Olisikin ollut inhottavaa maata koko joulun pyhät sängyssä. Tällainen pikkuflunssa sopi paljon paremmin, vaikkei mukavaa ollut sekään. Toivottavasti pysyt itse terveenä.
      Tuollaiset pienet pallot jäätyivät kymmenen asteen pakkasella muutamassa tunnissa melkein umpeen. Kolmenkympin pakkasilla kannattaa varmaan tarkistaa jäätymisaste tunnin välein. Täysin umpeen jäätyneet pallot olivat paljon sameampia kuin ne, joissa oli edes pikkuisen sulaa vettä keskellä.
      Kiitos myös sinulle ahkerasta kommentoinnista ja mukavista postauksista! Niitä on ollut hauska lukea. Hyvää uutta vuotta 2024!

      Poista
  5. Lunta satoi täälläkin viime yönä ja hieman myös päivällä. Maisema ja puut ovat taas hyvin lumiset ja kauniit.
    Kauniita kukka-asetelmia.
    Hyvää uutta vuotta 2024.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole vaihteeksi satanut pariin päivään lunta. Edellisten sateiden jäljiltä joka paikka on edelleen kauniisti lumen kuorruttamaa ja nyt lumisista maisemista on saanut nauttia auringon valaisemana. Kiitos ja hyvää uutta vuotta 2024!

      Poista
  6. Ihania ja runsaita joulukukka-asetelmia ovat lapset päässeet tekemään. Mukavaa että saavat osallistua! Ja Karo on koristeltu myös kauniisti;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runsaita nimenomaan :) Lasten kanssa oli kiva tehdä asetelmia nyt, kun homma alkoi jo onnistua eikä loppusiivoustakaan tarvinnut tehdä ihan kokonaan itse. Karon koristelin ihan itse.

      Poista
  7. Kauniit asetelmat lapset onkin tehny. Näkee heidän olleen mukana puutarha hommissa ja koristeita on just sopivasti asetelmissa. Kaikki ajat lasten kanssa on mukavia, helepottaa vuan, kun kasvavat ja osovaat jo usempoo hommoo itsenäisesti. Mie totesin tänä vuonna amarylliksien kanssa, jotta jos ostaa valamiiks nuppusen, suattaa jouluna kukkii. Ostin yhen punaisen ja kolome nuppuu viänti. Vanhimmassa on auki 6 kelloa. Marraskuun alussa istuttamani kasvattivat hirmuset lehet ja nyt vasta nuput nousoo. Noita jääpalloja miekin ajattelin, vaan flunssa kuato miut sänkyyn koko viikoks. Joulupäivänä ääni meni ja sitten tul muut oireet, nyt ollaan toipumassa.
    Hyvää uutta vuotta siulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän aina houkutella lapsia puutarhahommiin ja muihin kukkajuttuihin, mutta usein heitä ei kiinnosta lainkaan. Nyt innostuivat ihmeen hyvin asetelmien tekoon.
      Nupullisten amaryllisten kukinta on tosiaan helpompi ajoittaa juuri siihen mihin haluaa. Sipulista kasvattamalla taas lajikevalikoima on monipuolisempi.
      Minulta oli myös ääni pois joulunpyhinä mutta minun tautini oli jo siinä vaiheessa helpottamaan päin.
      Kiitos ja hyvää uutta vuotta!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!