torstai 14. joulukuuta 2023

Kukkakimppukalenteri: 14. luukku

Tämän päivän luukusta paljastuu jo selvästi syksyinen kimppu. Ollaan syyskuun loppupuolella ja puutarhasta alkaa löytyä kaikenlaista jännittävää kimppuihin kerättäväksi. Vielä ei ole ollut hallaöitä, mutta kylmä on selvästi saanut joissakin kasveissa muutoksia aikaan. Sävyt ovat pehmeitä ja murrettuja, hailean keltaiset kehäkukat tuovat ripauksen raikkautta.
Tämä "karvamato" on veriapilan siemenkota. Aika hauska minusta.
Kärhön siemenkotiakin löytyi ja viimeisiä kehäkukkia. Tummanpuhuvat lehdet ovat selleriä.
Päämateriaalina on somasti punertunutta syyshortensiaa ('Prim White')
Syksyn värinen kimppu ylhäältä.
Tämä kimppu säilyi pitkään hyvän näköisenä maljakossa. Sellerinlehtien voimakkaan tuoksun takia se ei kuitenkaan ollut ihan paras valinta lähietäisyydeltä ihailtavaksi.

11 kommenttia:

 1. Olen joskus keränyt hortensia oksan maljakkoon se nuukahti heti ?
  Jostain olen lukenut miten se saisi säilynään hyvin mutta en muista miten?
  Olikohan se että pitää laittaa hetkeksi kuumaan veteen? onko sinulla jotain muistissa ?
  Kaunis kimppu ,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tehnyt mitään kikkakolmosia hortensioille. Jotenkin tuntuu, että silloin kun kukinta on vielä liian "kesken", oksat nuukahtavat helpommin. Tai sitten juuri ne pitäisikin käyttää kuumassa vedessä, jotta kestäisivät paremmin. Nuo kukinnot, jotka ovat jo ehtineet kunnolla punertua, ovat pysyneet minulla aina kauniina, laittoipa oksat veteen tai jättäisi kuiviltaan pöydälle.

   Poista
 2. Tässä kimpussa on leikkisyyttä ja selvästi aavistus syksyä. Ei niin tavallinen kukkakimppu, jota katsoisin mielelläni omalla pöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä olikin paljon yksityiskohtia tutkittavaksi. Siemenkodat muuttivat muotoaan kimpun vanhetessa eikä kuihtuneita kukkia ollut kiire poistaa, sillä nekin sopivat sekaan mainiosti.

   Poista
 3. Jännä huomio, että sellerinlehdet tuoksuvat kimpussa. Muuten ne ovat kyllä kauniin näköiset. Tuosta kimpusta tulee haikea olo, jäähyväiset kesälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne tosiaan tuoksuivat aika voimakkaasti. Vaikka pidänkin sellerin tuoksusta, kimpussa se oli liikaa. Oli vain pakko kerätä, kun olivat niin herkullisesti ottaneet väriä. Niin, tässä kimpussa on selvästi syksyä.

   Poista
 4. Kauniita syyskesän värejä kimpussa.

  VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!