sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Kukkakimppukalenteri: 3. luukku

Nyt ollaan kukkakimpuissa siirrytty kesäkuusta heinäkuulle. Tämän päivän kimppuun inspiraation sain hailakanpunertavasta isotähtiputkesta, joka oli ilmestynyt lupia kyselemättä kukkapenkkiini. Katkoin siitä kukkavarret ja lähdin katselemaan, mitä niille keräisi kaveriksi. Aika moni sillä hetkellä kukassa ollut kasvi sai tähtiputket näyttämään likaisilta, mutta viimein niille löytyi edes jonkinlaisia kumppaneita.

Harjaneilikoiden keskustassa oli samoja sävyjä kuin tähtiputken terälehtien tyvillä.
Puhtaanvalkoiset akileijat, myskimalvat ja lehtosinilatvat eivät olleet ehkä sopivimpia kumppaneita tähtiputkille, mutta halusin rajoittaa niiden siementuotantoa ja näin se käy mukavimmin. Akileijat myös retkottivat hankalasti kulkuväylällä.
Lehtosinilatvan kellomaiset kukat ovat kauniita, mutta ehkä vielä suloisempia ovat niiden nuput.

Kuunliljan lehdet toimivat aina.
Vaikka inspiraatio tuli tähtiputkista, kimpun päätähdiksi ne eivät päässeet, vaan ovat ennemminkin täytekasvin roolissa. Ensi kesänä noita hailukoita ei toivottavasti enää nouse, sillä kaivoin koko puskan myöhemmin kompostin täytteeksi. Harjaneilikoita sen sijaan toivoisin ilmestyvän enemmänkin. Taimia ainakin oli monessa paikassa.

16 kommenttia:

 1. Valkokeskustaiset kuunliljat kehystävät kimpun kauniisti ja korostavat muita kukkia.
  Harjaneilikan taimia oli loppukesästä runsaasti. Saapa nähdä, millaisia väriyhdistelmiä niistä ensi kesänä nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkokirjava kuunlilja on raikas ja sopii monenlaisiin kimppuihin.
   Tänä vuonna meillä taisi olla pelkästään tuonvärisiä harjaneilikoita, mitä kimppuun keräsin. Viime vuonna oli paljon enemmän eri värejä. Toivottavasti ensi vuonna nousee taas värikkäämpi kattaus harjaneilikoita.

   Poista
 2. Hieno idea tämä kukkakimppujen joulukalenteri! Itse tykkään kovasti tähtiputkesta kimpuissa. Tähänkin kimppuun se sopii oikein mainiosti. Mutta niinhän se menee, että yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En ole läheskään yhtä taitava kimppujen sommittelija kuin sinä (mikä käy hyvin ilmi, jos seuraa kalenteria loppuun saakka). Ihailen julkaisemissasi kimpuissa aina harmonisia väriyhdistelmiä ja tasapainoista sommittelua, mutta jotenkin kaikki opit unohtuvat heti kun menee kukkapenkkiin ja alkaa kerätä kukkia asetelmantekoa varten. Ehkä vielä joskus kehityn itsekin paremmaksi siinä lajissa.
   Tähtiputket ovat minustakin hyviä leikkokukkina. Tykkään paljon tummanpunaisesta ja valkoisesta mutta tuollainen hailea, ei oikein minkäänvärinen ei ollut mieleeni.

   Poista
 3. Siitäpä tuli raikas kimppu ja hyvin löytyi kaverit tähtiputkelle!

  VastaaPoista
 4. Ihana kimppu! Kuunliljan lehdet tosiaan toimivat loistavasti tuossa.

  VastaaPoista
 5. Tosi kaunis kimppu. Harjaneilikat sopivat hienosti kuunliljojen lehtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin minustakin. Joskus voisi tehdä kimpun ihan vain harjaneilikoista ja kuunliljan lehdistä. Pitäisi vain saada ensin harjaneilikat viihtymään kunnolla.

   Poista
 6. Kaunis kimppu! Tuota samaa hailakkaa tähtiputkea kasvaa täälläkin, löytyy myös valkoista ja tummemman punaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinulta taisinkin saada valkoisen akileijan siementen mukana tuon hailukan. Siemenistä kasvattaminen on aina vähän arpapeliä, mutta onneksi kaikista muista tuli sitä ihanaa valkoista mitä pitikin. Minulla on myös tummanpunaista mutta ne ovat aivan eri puolilla pihaa, jotta eivät sekoittuisi valkoisiin.

   Poista
 7. Kaunis. Harjaneilikka on näyttävä ja hallitseva kimpuissa. Tykkään siitä ja samoin tähtiputkesta, myös hailakkana kelpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjaneilikka on minustakin oikein hyvä kimpuissa. Yleensä niissä on suorat varretkin, joten niitä on helppo käyttää.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!