perjantai 30. maaliskuuta 2018

Maljaköynnöksen talvetus

Kasvien talvettaminen tuntuu joskus olevan salatieteitä täynnä; jotkut kasvit (esim. monet pelargonit) saa talvetettua vaikka minkälaisissa olosuhteissa ja toisten talvetus ei tunnu onnistuvan sitten millään. Olen tänäkin keväänä kuullut monilta, että maljaköynnös heittää henkensä viimeistään maaliskuussa, vaikka mitä olisi tehnyt.

Äitinikin on kokeillut sen talvettamista kolmena vuonna, joka kerta eri olosuhteissa. Kokeilussa oli ensimmäisenä valoisa, noin 5-asteinen tila, jossa useimmat kasvit talvehtivat ongelmitta. Seuraavana vuonna hän kokeili, miten maljaköynnös talvehtii valoisalla ikkunalla viileähkössä huoneenlämmössä (n.20 astetta). Ensimmäinen yritys tyssäsi jo hyvissä ajoin, toinen selvisi kevääseen, mutta suuttui mullanvaihdosta. Nyt viimeisimpänä kokeilussa on valoisa, noin 15-asteinen huone. Vielä ei toki ole kesä, mutta eipähän tämä primadonna näytä kuolemankielissä olevan. Päinvastoin. Uutta kasvua pukkaa niin vauhdilla, että kohta tarvitaan saksia kasvuston selvittämiseen. Koska maljaköynnös näyttää pitävän juuri tällaisista talvehtimisolosuhteista, päätin jakaa tiedon teillekin. Ehkä tähän postaukseen loppuu maljaköynnöksen maine vaativana talvetettavana.

Äitini maljaköynnös talven jälkeen eikä edes yhtään kuivaa lehteä. Etualalla viime kesän pistokastaimi, sekin yhtä hyvävointisena.
Mukavaa pääsiäisen aikaa! Jospa pääsiäispuput, -tiput, -kukot tai ihan mitkä tahansa muuttaisivat alkuviikoksi luvatut lumisateet vaikka vesisateeksi, jos ei aurinkoa ja lämmintä saa toivoa :)

22 kommenttia:

 1. Hyvin oot onnistunu talavetukses. Mulla tua pakkaa olla kertakäyttökukka. Kerran on selevinny kellaris kevääsehen, mutta ylähä tuannin jäläkihi sanoo yhteestyäsopimuksen irti.
  Vois nua kelit jo lämmetä. Mukavaa pääsiäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti köynnös ei tykkää olosuhteiden muutoksesta. Nimittäin monelta olen kuullut, että hyvin talvehtii kellarissakin, mutta kuolee, kun tuo pois. Mukavaa pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 2. Voi miten hyvältä näyttävä maljaköynnös. Nyt, kun jo uutta kasvuakin on havaittavissa niin uskon että selviää. Onnittelut.
  Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään viherpeukut pystyssä, ettei nyt mene suuttumaan jostain :) Kiitos, ihanaa pääsiäisen aikaa sinullekin!

   Poista
 3. Mukavaa pääsiäistä myös Sinulle <3 Hienoa, että maljaköynnös selvisi :)

  VastaaPoista
 4. Hieno maljaköynnös! Yritin talvettaa maljaköynnöksen viileässä ja valoisassa pihamökissämme. Alkuun kaikki sujui hyvin, mutta tammikuussa se pudotti lähes kaikki lehdet ja nyt siinä on enää muutama elossa oleva oksa. Kaikesta päätellen +5- +7 oli liian viileä sille. Kiitos tästä vinkistä! Täytyy kokeilla talvetusta ensi vuonna vähän lämpimämmässä. Aurinkoista pääsiäisen jatkoa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla tavalla kävi äitini ensimmäiselle maljaköynnökselle. Kokeilehan ensi talvena uudelleen vähän lämpimämmässä ja kerro sitten vuoden päästä, miten kävi :) Aurinkoista pääsiäisen jatkoa sinnekin!

   Poista
 5. Minulla on talvehtinut viileällä kuistilla, mutta pari viikkoa sitten alkoi pudotella lehtiään. Saa nähdä miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti selviää, pidän peukut pystyssä sinunkin maljaköynnöksellesi :)

   Poista
 6. Hyvältä näyttää. Nyt maljaköynnöksen talvi taitaa olla jo voitettu taival. Omat maljaköynnökset eivät ole talven yli selvinneet, mutta olosuhteetkin ovat olleet vähän erilaiset.
  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltähän se vaikuttaa. Kiitos, hyvää pääsiäistä sinullekin :)

   Poista
 7. Kyllä aurinkoa ja lämpöä saa toivoa! Ihanaa pääsiäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos monista hyvistä vinkeistä. Elämäni ensnmäistä maljaköynnötä yritän viedä talven yli.

   Poista
  2. Ole hyvä! Toivottavasti saat maljaköynnöksen talvetuksen onnistumaan.

   Poista
 8. Minä myös yritän talvehdittaa komeaa maljaköynnöstäni, joka kukkii vielä kuistilla täyttä päätä... Nyt parina hallayönä olen ottanut sen sisälle. Sain sen äitienpäivälahjaksi pojaltani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsis, olipa jäänyt vanhaan postaukseen tullut kommentti huomaamatta. Toivottavasti maljaköynnöksesi on talvehtinut hyvin ja ilahduttaa tänäkin vuonna sinua komealla kukinnallaan.

   Poista
 9. Hei! Minulla myös maljaköynnös talvehtinut valoisassa eteisessä n. 9-12 asteessa ja on jo työntänyt ainakin kuukauden hurjaa vauhtia uutta kasvua kuten yllä olevassa kuvassa. Kysymys kuuluu, mitä sille nyt pitäisi tehdä, että kukkisi yhtä mahtavasti kuin viime kesänä? Leikata metri pois latvoista? Minun kukkani on isommassa ruukussa kuin kuvan kasvi, pitäiskö vielä isompaan siirtää? Lähteekö pistokkaasta helposti kasvamaan? Ensimmäistä kertaa tätä yritän ja sormi menee suuhun tämän kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mahtavaa, että olet saanut maljaköynnöksen noin hyvin talvetettua ja vielä ensimmäisellä kerralla. Sinulla on selvästi hyvin vihreä maljaköynnöspeukalo. Jouduin kysymään apua äidiltäni tässä asiassa, sillä itse en ole kertaakaan kokeillut maljaköynnöksen kasvatusta.
   Voi ja kannattaakin latvoa, mutta ruukun vaihto on riski. Äidiltäni kuoli yksi hyvin talvehtinut yksilö ruukun vaihdon yhteydessä, vaikka hän ei edes rikkonut juuripaakkua lainkaan. Kukkimaan saat lannoittamalla sitä ahkerasti, kuten muitakin kesäkukkia. Maljaköynnös lähtee kuulemma helposti pistokkaista kasvamaan. Pistokkaat vuotavat maitiaisnestettä, joten äitini muisteli, että oli antanut niiden kuivahtaa hetkisen ennen multaan laittoa. Tälle ei kuitenkaan ole 100-prosenttista varmuutta, joten kokeile laittaa vaikka osa suoraan multaan ja toiset pienen kuivahtamisen jälkeen. Pistokastaimetkin alkavat kukkia jo aika nuorina, mikä tekee niiden kanssa puuhailusta palkitsevaa.
   Olisi kiva kuulla myöhemmin keväällä tai kesällä, oliko näistä ohjeista apua ja missä vaiheessa maljaköynnöksen kukinta alkoi.

   Poista
  2. Kiitokset maljaköynnöksen talvettamisesta! Minulla on ollut terassilla kesän kyseinen köynnös. Nyt pari viikkoa olohuoneen nurkassa lähellä ikkunaa ja kasvaa hujottaa köynnöksiä kohti kattoa. Ajattelin siirtää vierashuoneeseen ja vähentää lämpöä pattereista. Saa nähdä miten käy😊

   Poista
  3. Pidetään peukkuja, että saat maljaköynnöksen talvetettua. Viileä vierashuone kuulostaa oikein sopivalta talvetuspaikalta.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!