torstai 30. joulukuuta 2021

Joulukuu tiivistetysti

Joulukalenterin takia joulukuun muut kuulumiset ovat jääneet hyvin vähälle huomiolle. Tehdäänpä siis jonkinlainen tiivistelmä joulukuun tapahtumista. Tällä seudulla koko kuukausi on saatu viettää hyvin talvisissa maisemissa ja lämpötiloissa eikä ollut epäilystäkään siitä etteikö joulu olisi valkea. Pakkanen pyöri paljon -20 asteen molemmin puolin ja joulun pyhinä tehtiin talven pakkasennätyskin: -27,2 astetta. Nyt on onneksi vain muutaman asteen verran pakkasta. Lunta on edelleen suunnilleen 30 senttiä, vaikka välillä onkin satanut vähän lisää entisten päälle. Ja itse asiassa nyt illan mittaan on alkanut tuiskuttaa. Taitaa huomenna olla lumityöpäivä.

Karon mielestä namien etsiminen lumesta on talven parasta puuhaa ja sitä voisi ainakin leudommilla säillä tehdä vaikka koko päivän.
Kesällä äidiltäni tullut tuija on alkanut näyttää minusta kivalle majapenkissä ja voin kuvitella sen kohdalleen suurempanakin. Ehkä sille kiireessä kehitelty paikka on sittenkin sopiva.
Harmaalle näyttää talvipäivä vuoden pimeimpään aikaan. Tuuli on ravistellut puistakin paksun kuurakerroksen pois.
Karo esittelee lasten kanssa tehtyjä jäälyhtyjä. Näihin kahteen jäädytimme serveteistä kuvioita pintaan, loput kaksi ovat pelkkää jäätä.
Marraskuun lopussa kerroin, että meille tuli robotti-imuri. Olemme edelleen tyytyväisiä sen toimintaan ja varsinkin siihen, että vapaa-aikaa on ahkeran apurin ansiosta tullut paljon lisää. Ennen imurointiin kului tunnin verran aikaa ja siihen muu perussiivous lisäksi. Normiarjen lisäksi kaikki ylimääräinen onkin jäänyt odottelemaan parempaa aikaa. Nyt kun Nuu-Nuun myötä siivoukseen käytetty aika on itseltä vähentynyt, olen tehnyt rästiin jääneitä töitä pois. Yksi eniten rassannut kohta meillä oli ruokapöydän tuolit, joiden istuinosat olivat vuosien pesemättömyyden ja kahden ruokailemaan opetelleen lapsen jäljiltä melkoisessa kunnossa. Näpräsinkin vihdoin ja viimein tuoleista kankaat irti ja laitoin pesukoneeseen.

Likaisin tuolin päällinen näytti suorastaan hävettävän pahalta. Tummimmat tahrat ovat mustikkaa, muut kaikkea mahdollista mitä ruokapöydältä saa vahingossa tai tahallaan kaadettua ja tilsittyä tuoliin.
Onneksi vain kaksi tuolinpäällistä oli yhtä hurjassa kunnossa kuin ylläolevan kuvan kangas, vaikka kyllähän kangas kuin kangas likaantuu aikaa myöten ilman lapsiakin. Päällystimme isännän kanssa tuolit kymmenisen vuotta sitten kun muutimme ensimmäiseen yhteiseen kotiimme. Samalla puuosat hiottiin ja petsattiin tummemmiksi, jotta ne sopisivat pähkinän väriseen ruokapöytäämme. Tuolit on tehnyt edesmennyt isosetäni kymmeniä vuosia sitten, joten niillä on tunnearvoakin sen lisäksi, että laadultaan ne ovat ehdottomasti parempia kuin nykyiset valmistuolit. Vai oletteko löytäneet jostain uuden tuolin, jonka liitokset eivät ole alkaneet löystyä jo parin vuoden käytön jälkeen? Isosedän taidonnäytteiden liitoksissa ei näy minkäänlaista elämisen merkkiä, vaikka osa tuoleista on ollut välillä vuosikausia säilytyksessä kylmässä aitassa. Ne eivät nitku, notku eivätkä keiku. Ennen kalusteet todellakin tehtiin kestämään käyttöä.
Ylävasemmalla näkyy tuoleissa ollutta alkuperäistä tummanruskeaa päällistä ja juuttikankainen alin kerros. Yläoikealla on istuinosa nurinpäin. Alaoikealla puhtaat kankaat ja alavasemmalla pesty päällinen kiinni nurin päin olevassa istuinosassa.
Pariin tuoliin jätettiin silloin kymmenen vuotta sitten alkuperäinen tummanruskea vakosametti (tai vastaava) uuden kankaan alle muistoksi entisestä. Muista tuoleista alkuperäiset kankaat olivat jo silloin kymmenen vuotta sitten niin huonossa kunnossa, että ne poistettiin ja jätettiin vain alin juuttikangaskerros. Isosedän tietäen juuttikangaskaan ei varmasti ole uutena kaupasta ostettu, vaan leikattu ehkä jostain säkistä. Juuttikangas ja tummanruskea kangas on naulattu kiinni istuinosaan. Itse oikaisimme sen verran, että kiinnitimme kankaat nitojalla. Kuvissa, joissa istuinosa on nurinpäin, näkyy pohjassa numero. Tuolit ovat yksitellen käsityönä tehtyjä, joten istuinosat eivät käy keskenään ristiin. Jokainen tuoli ja päällinen onkin numeroitu, jotta osat löytävät paikoilleen myös sen jälkeen kun lapset ovat kuljetelleet niitä majanrakennustarpeikseen. Istuinosia ei ole nimittäin ruuvattu tai naulattu paikoilleen, ne vain painetaan kiinni runkoon.
Aivan kuin olisi kokonaan uudet tuolit!
Tuolit tuovat minulle mieleen pienikokoisen, omalaatuisen ja usein koneöljyn tahriman savolaisukkelin, jolla oli melkoinen huumorintaju. Hänellä oli aina veikeä pilke silmäkulmassa ja hän jos kuka osasi sanoa sanottavansa niin, ettei kuulija voinut olla koskaan ihan varma, oliko hän tosissaan vai vitsailiko kuulijan kustannuksella. Minä pidän siitä että huonekaluilla on jokin tarina ja näiden tuolien tekijästä hauskoja tarinoita on valtavasti. Niistä saa kerrassaan mainioita kahvipöytäkeskusteluja aikaiseksi ja mikäpäs sen mukavampaa kuin tuoleilla istuessaan muistella niiden tekijää.
Kausivalot ovat joulun aikaan palaneet aamuin illoin. Ainoastaan yöllä ja päivän valoisimpaan aikaan ne ovat olleet pois päältä.
Pitää tässä jonain päivänä käydä tekemässä eteisessä ja kellarissa tarkistuskierros talvehtijoiden luona. Eteisestä on annettu pari kertaa kirvahäätöjä riippapelakuulle ja parille muullekin, joihin kirvat ovat pelakuusta alkaneet levitä. Pintapuolinen vilkaisu kertoo eteisen kasvien pärjäilevän riittävän hyvin näin pimeimpään vuodenaikaan nähden, kellarissa en ole edes käynyt pitkään aikaan. Yleensä siellä ei ole ollut mitään hätää vielä tässä vaiheessa talvea, mutta ehkä pian olisi jo aika vilkaista sinnekin. Saapahan ainakin vähän nyppiä ja hypistellä. Jos ei kasveilla ole vielä ollut mitään hätää, niin kompostorin tilanne oli aika surkea vielä ennen joulua. Lämpömittari näytti koko alkukuun alle nollaa mutta massa tuntui kuitenkin koko ajan sulalta. Pienillä korjausliikkeillä sain kompostorin hyrähtämään käyntiin ja nyt se on pöhissyt oikein hyvissä lukemissa.
Lämpömittari todisti 29.12. kompostorin olevan kaikkea muuta kuin jäässä.
Vielä eivät siemenpussit huhuile minulle laatikoistaan mutta selvästi puutarha- ja kasviajatukset jo alkavat kurkistella ujosti mielen sopukoista. Pian ne rynnivät kyynärpäät edellä muiden ajatusten ohi ja tunkevat uniinkin. Sitä onnen autuutta odotellessa toivotan hyvää loppuvuotta ja pian alkavaa uutta!

21 kommenttia:

  1. Karolla näyttää ja kuulostaa olevan hauskaa:)
    Tulipa siistit tuolit!
    Hyvää Uutta Vuotta sinullekin Minna!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tuolit pesivät niinsanotusti silmänsä. Hyvät tuli.
    Hyvää uutta vuotta myös sinulle.

    VastaaPoista

    VastaaPoista
  4. Kyllä ennen tehtiin huonekalutkin kestämään. Mukava kun on sukuun kuuluneet alunpitein.
    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  5. Tuolit saivat uuden ilmeen. Eihän tuoleista voi ajatellakaan luopuvansa niihin sisältyvän tarinan ja läheisen ihmisen vuoksi. Meillä on keittiön tuoleissa valkoinen päällys. Aikanaan tuolien ollessa uudet, tein niihin nauhoilla kiinnitettävän irtopäällisen, joka on helppo napata pesukoneeseen. Kummasti aikuistenkin taloudessa tuoliin tulee tahroja.
    Luminen pihanne on kaunis ja bonuksena hangen sisällä kasveilla on turvallisempi olla. Karon ilo lumileikeissä on hauskaa katsottavaa.
    Hyvin pöhisee kompostorisi. Omaani en vain saa heräämään, vaikka vaihdan lähes päivittäin sinne 5 litran kuumavesikanisterin. Täytyy tutkia kompostori tarkemmin, kunhan pääsemme kevääseen.
    Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta. Olet ihan verraton blogikaveri. Oikein Hyvää Uutta Vuotta sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittiön yleisilmekin kohosi kummasti kun tuolinpäälliset puhdistuivat vuosien liasta. Jos rehellisiä ollaan, niin isosetä ei ollut minulle sillä tavalla läheinen kuin moni muu sukulainen, mutta jollain lailla tärkeä kuitenkin. Hänestä kertovat tarinat tuovat paljon lisäarvoa tuoleille. Minä en pidä ylimääräisistä härpäkkeistä, vaikka irtopäälliset todella olisivat näppäriä ja suojaisivat tuoleja lialta. Loppujen lopuksi kankaiden irrottamiseen, pesuun ja uudelleen kiinnittämiseen ei kulunut niin paljoa aikaa, etteikö toimenpidettä voisi toistaa vähän useammin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Sitä ei ole vain tullut tehtyä aikaisemmin ja ehkä olen ajatellut, että vaivannäkö olisi turhaa kun lapset sotkevat tuolit heti uudelleen. Nyt ruokapöytäkäytös alkaa olla jo sillä tasolla, etteivät ainakaan tahallaan tilsi mustikoita tai kaada maitolasia vain kokeilun halusta tuolilleen. Vahinkoja nyt saattaa sattua kelle tahansa eikä muutama tahra maata kaada muutenkaan.
      Lumihangesta oli varmasti hyvin suojaa kasveille lähes -30 asteen pakkasissa. Ja kuten eilen ennustin, tänään piti käydä lumitöissä. Yön aikana oli satanut melkein 20cm uutta lunta. Karollekin tuli vaikeusastetta lisää kun nameja joutui etsimään syvemmältä. Ja juuri huomasin, että on alkanut sataa lisää lunta. Uusi vuosi siis lopetetaan ja aloitetaan lumenluonnilla.
      Meillä kompostori taisi vain olla liian kuiva. Kaadoin sinne pari litraa kuumaa vettä, johon laitoin tilkkasen nestemäistä tomaattilannoitetta. En uskaltanut käyttää sitä kovin paljoa tomaateille viime kesänä torjunta-ainejäämäkohun vuoksi, joten lannoitetta jäi tähteeksi. Toimi näemmä hyvin kompostiherätteenäkin. Olen myös käyttänyt nyt vähemmän kuiviketta.
      Kiitos sinulle tästä vuodesta! Olet yksi ahkerimpia kommentoijia ja löydät aina kivaa sanottavaa toisten postauksista. Hyvää uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  6. NuuNuu on selvästi tuonut aika elämään. Sinulla oli myös hieno joulukalenteri, jota en tainut kommentoida, välillä kävin lukemassa. Paljon työtä se aina vaatii. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ainakin siivoukseen käytettävää aikaa vähentää kummasti. Toki senkin pölysäiliö pitää tyhjentää ja harjaksista irrotella koirankarvat, mutta siihen ei mene kuin muutama minuutti. Kiitos! Kiva kuulla, että Nestorin puuhille oli seuraajia. Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  7. Beautiful images.
    May the New Year be full of joy, health, love and bring you a universe of stars to light your way.
    Happy New Year!

    VastaaPoista
  8. Oli mukava lukea joulukuun kuulumisia. Tuoleista tuli hienot. Meillä on ruokapöydän ääressä kangspäällysteiset tuolit. Päällikankaat vaihtamalla tuolit ja koko pöytäryhmä saa uutta ilmettä. Robotti-imuri on varmasti loistava siivousapu! Kiitos viime vuodesta ja onnellista alkanutta uutta vuotta 2022!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolien kankaiden vaihdolla saa tosiaan helposti muutettua ruokaryhmän yleisilmettä. Tällä kokemuksella voin lämpimästi suositella robotti-imuria. Lapsi- ja koirataloudessa siitä on todella suuri apu. Kiitos! Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  9. Kiva kooste joulukuusta. Teillä on tosi paljon lunta. Tänne länsirannikollekin saatiin lunta, mutta ei läheskään noin paljoa. Tulipa noista tuolista kauniita, ovat aivan kuin uudet. Ihanaa Uutta Vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt täällä vasta lunta onkin, sillä parin vuorokauden aikana satoi n.20cm lisää. Pakkanen on taas kiristymässä, joten on hyvä, että luntakin on reilusti kasvien suojana. Ihanaa uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  10. Joulukuu sisälsi teillä paljon monenlaista. Tuolien tarina on hieno ja on tosiaan kiva tietää valmistaja. Sait kankaat hyvin puhdistettua. Oikein hyvää alkanutta vuotta ja katseet kääntyvät hyvinkin pian puutarha-asioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvin tahrat lähtivätkin pois. Luulin, että edes mustikoista olisi jäänyt tummia läiskiä mutta eipä noissa kovin kummoisia tahroja näy. Kiitos! Katseet ja ajatukset varsinkin alkavat jo olla selvästi puutarha-asioissa. Hyvää uutta puutarhavuotta!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!