torstai 23. joulukuuta 2021

Nestorin joulu: 23

Mitäpä joulu olisi ilman jouluruokia? Nestorilla on kokkailut hyvässä vauhdissa, joten kurkataanpa, olisiko hänellä joitain hyviä vinkkejä koti(tonttu)kokeille.

Nestori aloittaa näemmä kasvispainotteisesti jouluherkkujen tekemisen. Aika perinteiset tykötarpeet näyttäisi olevan leikkuulaudalle menossa.

Multaisemmat juurekset kannattaa usein kuoria, ettei veitsi tylsy niitä leikellessä. Tämä ämpärillinen kuoria ja muuta biojätettä on pian menossa Nestorin kompostoriin.

Ihan kaikkea ei tarvitse pilkkoa. Nestori päätti keittää rosollia varten muutaman pienen porkkanan kokonaisena. Tähän sitten pitää muistaa lisätä vesi ennen hellalle laittoa.
Porkkanalaatikkoa varten tarvitaan kattilallinen keitettyä porkkanaa. Muistakaa muuten silloin tällöin hämmentää keitoksianne!
Joulukinkkua Nestori paistaa monta tuntia leivinuunissa miedossa lämpötilassa. Tässä hän tarkistaa, joko tuoksuu kypsältä. Näin kokenut kinkunpaistaja ei lihalämpömittaria (eikä näemmä uunikintaitakaan) kaipaa!
Ja sitten vain porkkanoita pilkkomaan ja kinkkua uuniin!

12 kommenttia:

 1. Viime tippaan on Nestori nyt jättänyt ainakin laatikot mutta saa ainakin ilman pakastuksia ne pöytään mikä onkin parempi vaihtoehto. Meillä ei ole tällaisia jouluruokia ollenkaan mutta Nestori onkin perinteiden vaalia varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nestorillahan ei ole pakastinta, joten ihan hyvään aikaan on tekemässä jouluruokiaan. Saa aatoksi tuoreet ruuat. Itse asiassa meilläkin on laatikot vasta soseasteella :D Töiden takia ei inspiroinut etukäteen tehdä pakastimeen mutta nyt kun alkoi loma, niin on enemmän aikaa ja energiaa tehdä.

   Poista
 2. Kinkku menee ensi yöksi uuniin, perinteisesti.
  Hyvää Joulua Minna 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kinkku menee uuniin varmaan tässä tunnin sisällä. Eilen illalla lämmitettiin leivinuunia ja olen nyt aamun odotellut sen lämpötilan laskemista sopivaksi. Eipähän tarvinnut kinkkua lykätä jääkaappikylmänä uuniin kun oli aamulla vielä liian kuumaa. Kiitos! Hyvää joulua Maatuska!

   Poista
 3. Nestori näyttää olevan hyvä kokki

  VastaaPoista
 4. Nestori on monitaitoinen kaveri. Hänessä olisi oiva kumppani jollekin ihastuttavalle naistontulle. Ehkä sellainen on joulunaikaan tulossa Nestorin luo vierailulle, kun hän niin ahkerasti kokkaa jouluruokia.
  Vitsi, että olet taitava näissä miniatyyrihommissa. Lantut, porkkanat ja kattilatkin taas hyvin aidon oloisia.
  En toivota sinulle jouluja vielä, sillä ihan pakko on aamulla katsastaa viimeinen luukku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, tuleeko Nestorille vieraita aattona vai viettääkö hän joulua Minnin kanssa kahden kesken.
   Porkkanat, lantut ja muut kasvikunnan edustajat olivat loppujen lopuksi hyvin helppoja tehdä muovailumassasta. Kattilaa taas jouduin näpräämään pitkän aikaa ja aloittamaan alusta uudelleen kun ei vain onnistunut millään. Vähän jäi kuhmuiseksi tuokin, mutta välttää hyvin Nestorille.
   Huomisen postaus on vielä tekemättä. Kunhan lapset nukahtavat, pääsen kuvaamaan. Vähän jännittää itseäkin, millainen luukku aatoksi tulee.

   Poista
 5. Ihana Nestori! Kiitos vinkistä, laitoin heti luumut likoamaan, luumukiisselistä tulee paljon parempaa, kun ne liottaa kunnolla ensin. Ja huomennahan on jo jouluaatto, voi hyssykät! Onneksi minun vastuullani ei muuta olekaan kuin luumukiisseli, aperitiivien lisäksi. En ole ollenkaan noin kokenut jouluruokakokki.
  Huomenna pitäisi muistaa paketoida joululahjat. Onko Nestori jo tehnyt sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, voisin itse tehdä aivan saman. Luumukiisseli on yksi joulunajan herkkujani. Nestorin kotona ei ole muuten joululahjoja näkynyt, ei edes lahjapaperia. Onkohan hän päättänyt viettää lahjatonta joulua vai tuokohan minimaailmassa minijoulupukki lahjat?

   Poista
 6. Kuten meillä kaikilla näin joulun aikaan, on Nestorillakin paljon tekemistä.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!