sunnuntai 26. joulukuuta 2021

Vielä kerran Nestoria

Toivottavasti ette ole kyllästyneet Nestorin puuhiin joulukuun aikana, sillä yksi postaus pitää ehdottomasti aiheesta vielä tehdä. Muistanette, että piilottelin blogijoulukalenteriini joitakin jouluisia yksityiskohtia etsittäväksi. Osan niistä löysittekin hienosti mutta jokunen jäi huomaamatta. Nyt on aika katsoa, mitä Nestori ja Minni saivat joululahjaksi ja käydä läpi kaikki etsintätehtävät ratkaisuineen. Laitan mukaan linkit kyseisiin postauksiin, jos jotakuta kiinnostaa vielä uudelleen vilkaista, millaisia tehtävät olivatkaan. Ensin kuitenkin lahjojen aukaisu.
Pienestä vaaleanpunarusettisesta paketista Nestori löysi kaksi kehystettyä valokuvaa kesän lomamatkalta.
Tässä valokuvat lähempää. Nestori ja Minni taisivat kesällä seikkailla erilaisissa puutarhoissa. Kukahan muuten nämä kuvat on ottanut?
Minni repi pakettinsa sisältä esille pesäkopan, joka näyttää kelpaavan oikein hyvin. Nestorilla on Minniä hillitympi tapa aukaista jättipakettinsa.
Sukset! Näitä Nestori on salaa toivonut jo vuoden ajan. Näemmeköhän Nestoria enää ollenkaan mökillään vai viilettääkö hän pitkin metsiä ja peltoja koko talven?
Nyt kun lahjat on aukaistu, siirrymme joulukuun aivopähkinöiden pariin. Ensimmäinen etsintätehtävä löytyi jo heti kalenterin alkajaisiksi. Vihjeen mukaan jouluinen yksityiskohta puuttui yhdestä kuvasta. Koska ensimmäinen adventti oli juuri ollut, tietysti ensimmäinen adventtikynttiläkin oli muita lyhyempi. Tarkkasilmäiset ovat voineet myös huomata, että joka adventin jälkeen kynttilät ovat lyhentyneet.
Askartelupuuhien taustalla takan reunuksella näkyy adventtikynttelikkö, jossa ensimmäinen kynttilä on selvästi muita lyhyempi.
Toinen tehtävä löytyi kolmannesta luukusta, jossa piti löytää jouluinen yksityiskohta ilman sen kummempia vihjeitä. Tämä oli helppo tehtävä: tonttu kurkisteli olohuoneen ikkunan takaa Nestorin puuhia.
Tonttu kurkistaa takan vieressä olevasta ikkunasta.
Kolmas tehtävä oli itsenäisyyspäivänä, jolloin Nestorin kotiin oli ilmestynyt tonttuovi.
Tonttuovi löytyy kuvan oikeasta reunasta ikkunan alapuolelta. Tässä kuvassa toinen adventti on jo ohi, joten kahta kynttilöistä on poltettu.
Neljäs etsintätehtävä löytyi 9. päivän luukusta. Nestori oli sisustanut kotiaan jouluiseksi ja tehtävänä oli laskea, kuinka monta joulunpunaista tekstiiliä kuvissa näkyy. Niitä oli yhteensä kahdeksan, joista punainen pöytäliina, koristetyyny sängyn päällä, saunapyyhe sekä Minnillä oleva tonttulakki olivat selvimmät. Hieman tarkempaa etsintää vaativat olohuonekuvan oikeassa reunassa pilkistävä kaulaliina ja keittiön naulakossa roikkuvat patalappu ja keittiöpyyhe. Hyvin tarkkoja silmiä ja pikkuisen mielikuvitusta tarvittiin kahvipannun alla olevan patalapun löytämiseen.
Rajasin postauksessa olleista kuvista oleelliset osat ja merkitsin niihin kaikki punaiset tekstiilit.
Viidentenä etsittiin 13.12. luukusta jotain kummallista. Tehtävä vaati pikkuisen leipurin vikaa tai sitten sitä, että on lähiaikoina leiponut joulutorttuja. Nestori on juuri ottanut uunista pellillisen joulutorttuja ja pöydällä on tyhjä torttutaikinapaketti. Kuvasta on melko helppo laskea, että torttuja on uunipellillä vain kahdeksan kappaletta. Puolen kilon taikinapaketista tulee kymmenen torttua, joten johonkin olisi siinä tapauksessa hävinnyt kaksi joulutorttua. Lisäksi paketin mittasuhteista voi päätellä, että taikinaa oli puolen kilon sijaan kilon verran, joten torttuja onkin kadoksissa peräti 12 kpl. Tämä tehtävä syntyi puoliksi vahingossa, sillä "leivoin" Nestorin joulutorttuja jo pari kuukautta sitten. Muovailumassasta oli hankala saada tehtyä tarpeeksi pieniä torttuja enkä silloin huomannut etsiä mistään valmiin tortun mittoja. Silmämääräinen arvioni heitti useamman millin ja tortuista tulikin selvästi liian suuria. Niitä oli kyllä kymmenen kappaletta, mutta eiväthän ne kaikki mahtuneet millään Nestorin uunipellille. Paketti on oikeassa mittakaavassa ja kun sain sen taiteltua, tajusin todella mittakaavavirheeni.
Tästä kulmasta torttujen koko ei pistä mitenkään erikoisesti silmään.
Taikinapaketin vieressä moka tulee selvästi esille. Hups...
Kuudes etsintätehtävä löytyi 18. päivän luukusta. Silloin piti etsiä jokin aikaisemmin esittelemättä jäänyt jouluinen yksityiskohta. Tämä oli hankala, sillä kuvat olivat epätarkkoja ja yksityiskohdat pieniä. Pitäisi saada jostain Nestorin kämppään lisää valoa, jotta kamera saisi taltioitua tarkkana muutakin kuin pääkohteen. Kaikki yksityiskohdat oli löydettävissä yhdestä kuvasta, tosin keittiön naulakossa roikkuva tonttu näkyi kokonaan kolmessa kuvassa ja neljännessäkin hattu pilkisti Nestorin olkapään takana. Helpommin havaittavia kohteita olivat olohuoneen pikkupöydällä olevat joulukortit, jotka lapset tekivät Nestorille, sekä tonttuoven eteen ilmestynyt lumi. Tonttuoven eteen oli tullut myös pikkuinen kuusi, mutta siitä ei saanut kuvista selvää muuten kuin erittäin hyvällä mielikuvituksella.
Koska kukaan ei bongannut edellisestä etsintätehtävästä keittiön naulakossa roikkuvaa tonttua, päätin ottaa sen mukaan seuraavaan tehtävään. Vihjaisin, että etsittävä kohde on saanut inspiraationsa Tuplasti terapiaa -blogista ja niinhän se todellisuudessa olikin. Tiesin heti kun luin Pirjon postauksen Tontuttaa, että kokeilen samaa Nestorin mittakaavassa. Vasta neljännestä tontusta tuli käyttökelpoinen ja se pääsi koristamaan Nestorin keittiötä. Korkeutta tontulla on vaivaiset 8mm, jos ripustuslenkki lasketaan mukaan. Onnea sille, joka päättää kokeilla samaa perässä! Pirjon tonttujen kokoa en tiedä, mutta 8mm vastaisi luonnossa vähän alle kymmentä senttiä.
Ei ihan identtinen Pirjon tonttujen kanssa, mutta minusta kuitenkin melko hyvin tunnistettavissa.
Viimeisen etsintätehtävän piilotin jouluaaton postaukseen. Arvelin etukäteen, että kuvissa olisi paljon kaikenlaista, joten jonkun yksittäisen pikkujutun saisi ujutettua helposti mukaan. Ajatus mistelinoksasta tuli isännältä joskus pari viikkoa aikaisemmin ja sellainenhan Nestorille oli ehdottomasti saatava. Toteutus on vähän kummallinen, mutta tyydytään siihen, että näille korkeuksille ei aidomman näköisiä mistelinoksia ole tullut.
Siellähän se mistelinoksa roikkuu, romanttisesti vieläpä makuukammarin vieressä. Nestori olisi ehkä saanut enemmän suukkoja, jos misteli olisi ollut ulko-ovella satunnaistenkin kulkijoiden yllätykseksi. Tai mistäpä me tiedämme, onko hänellä ollut vaikkapa saunavieraita joulun aikaan...
No, se siitä. Nyt jätämme Nestorin rauhaan, johan tässä on leikitty riittämiin paparazzia ja häiritty kirjahyllyasukin rauhallista arkea melkein koko joulukuun ajan. Kuukauden näpertelyn jälkeen onkin todella mukava palailla kukka- ja kesäkuvien pariin.

14 kommenttia:

 1. Nestorin joulukalenteri oli monella tapaa kiva. Etsintätehtävät laittoivat pyörittelemään kuvia edestakaisin. Muutama meni nappiin, joku jäi huomaamatta. Jollei aamulla ehtinyt kalenteria tutkimaan, viimeistään illalla piti sen pariin etsiytyä.
  Olet tehnyt paljon työtä pikkuisten elementtien väkertämisessä. Taitavasti tehtyjä, ilman muuta.
  Lämmin kiitos kalenterista niin sinulle kuin Nestorillekin. Hetken saattaa tuntua tyhjältä, kun yksi aamutoimi jää uupumaan. Toivotan Nestorille reippaita hiihtoretkiä ja kiinnostavia kesäreissuja salaisen valokuvaajaystävän kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä taisitkin olla ahkerin kalenterin selaaja ja pulmien ratkoja. Paljon kiitoksia kehuista, ne lämmittävät mieltä. Toivottavasti totut pian Nestorittomiin aamuihin. Nestori kiittää toivotuksista!

   Poista
 2. Olenkin jo monta kertaa todennut ihailuni joulukalenterisi suhteen; olet taitava ja kekseliäs. Nestorin joulukuu on ollut mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavan mainio joulukalenteri, ihailen oivalluksia ja viitseliäisyyttäsi. Hyviä hiihtokelejä Nestorille!

  VastaaPoista
 4. Tulin vain kertomaan, että nämä Nestorijutut ovat tosi kiva idea ja toteutus ihan huippua! Vaikken olekaan ennen kommentoinut, olen seurannut tarkkaan Nestorin puuhia koko joulukuun ajan. Nestoria ja hänen touhujaan katselisi vaikka kuinka usein jatkossakin! Kiitos Sinulle!

  T: Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Tuo oli oikein kiva kuulla. Nestori käy varmasti piipahtamassa vuoden mittaan silloin tällöin puutarhajuttujen seassa mutta ihan näin intensiiviseen mineilyyn minulla ei valitettavasti ole aikaa eikä energiaa. Nestorijuttuja löytyy kootusti kun kirjoittaa sanan Nestori tuohon tunnisteluettelon yläpuolella olevaan hakukenttään (näkyy vain selainversiossa). Postaukset tulevat sekalaisessa järjestyksessä mutta ne saa aikajärjestykseen klikkaamalla sivun ylälaitaan tulevaa ilmoitusta. Sieltä on helppo tarkistaa, onko Nestorilta tullut uusia kuulumisia, jos ei seuraa säännöllisesti blogiani :)

   Poista
  2. Kiitos vinkistä!:) Jään mielenkiinnolla odottamaan sekä Nestorijuttuja, että myös komean puutarhasi kuulumisia!

   T: Maria

   Poista
 5. Hauskoja nämä Nestori-tarinat. Hänellä on kodikas kortteeri, näitä voisi serata muulloinkin. Kivasti tehty.

  VastaaPoista
 6. Onpas Nestorilla ollut kiva kesäreissu!
  Jep, jäikin aiemmin kommentoimatta että mietinkin noiden tonttujen kokoeroa :D Mun tontut on 12 cm, eli varmaan pidempiä kuin Nestori? Olet kyllä taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateeksi käy Nestorin lomamatkaa! Olisin siis voinut tehdä Nestorin tonttukoristeesta peräti 2mm suuremman. Olisinpa arvannut sen ennen kuin aloin näpräämään nuppineulojen ja pinsettien kanssa :D Nestori on muistaakseni noin 14-senttinen, eli reaalimaailmassa hän olisi vähän alle 170-senttinen ukkeli.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!