tiistai 6. elokuuta 2019

Miten saa lapset parhaiten puutarhatöihin?

Otsikon kysymyksen esitti Hippo Hiiri yksivuotissynttäripostauksessani ja siihen yritän nyt vastata parhaani mukaan. Hiidenkiven jälkikasvu on alle kouluikäistä ja käsittelenkin aihetta taapero- ja leikki-ikäisten näkökulmasta, mistä on nyt kertynyt kokemusta muutaman vuoden ajalta.
Tässä on menossa yksi ehdottomasti suosituin pihapuuha, minkä osaa tehdä jokainen kävelevä lapsi...
... nimittäin koirankakan hautaus. Teen lapiolla syvän viillon nurmikkoon ja pudotan Karon jätökset sinne. Lapset hyppivät nurmikon taas tasaiseksi. Tätä tehdään meillä aina kun tavaraa tipahtaa nurmikolle, niin ei tarvitse pyykätä kenkiä tai vaatteita.
Kaiken lähtökohta ainakin meillä on se, että lapset saavat osallistua halutessaan mihin hommaan vain. Ja toisaalta saavat olla osallistumatta, jos eivät halua. Työvälineitä käytetään luovasti, välillä myös äidin työkaluja. Eikä aina ihan oikeaan tarkoitukseenkaan. Istutuslapiollani on mm. hakattu reikiä pilkkomista odottaviin pölleihin.
Lapset keräsivät kaikki puutarhatöihin käyttämänsä työvälineet kuvattavaksi. Karo tuli ihan itse ihmettelemään touhua eikä siis kuulu lasten käyttämiin työkaluihin.
Asioiden kuljettaminen ympäri pihaa on meidän lapsille mieluista puuhaa. Siirrettäviä kasveja, kiviä ja multaa on kuljetettu kottikärryn lisäksi kuorma-auton kyydissä ja potkupyörän ohjaustangossa ämpärissä roikkumassa. Samalla tavalla kulkevat vaikkapa nauriit kasvimaalta ulko-ovelle tai (avaamattomat!) siemenpussit ulko-ovelta kasvimaalle. Kaivurilla on kaivettu kuoppia ja tasoitettu maata. Kastelukannuilla voi veden lisäksi ripotella hiekkaa "lannoitteeksi". Haravalla on pääasiassa pöllytetty multaa, mutta sitähän voisi ehkä käyttää myös lehtien tai nurmikon haravointiin.

Kylväminen ja istuttaminen ovat myös lapsista mieluisia tehtäviä. Kuopuksesta oli hauskaa kylvää keväällä kasvimaalle siemeniä ja hän jaksoikin ripotella niitä yllättävän kärsivällisesti. Esikoinen vauhdikkaampana persoonana pitää enemmän istutuspuuhista, jossa saa kaivaa kuoppia eikä tarvitse näprätä niin pikkutarkasti. Molemmat lapset pitävät kastelemisesta ja sadonkorjuusta.
Olin kitkemässä kun esikoinen tuli viereen ihmettelemään. Hän pyysi, voiko ottaa yhden kasvin leikkeihinsä ja tuli hetken kuluttua ruukutettu kukka mukanaan.
Viimeisin pihaprojekti, jossa lapset olivat melkein koko ajan mukana, oli viimeisten kivituhkien siirtäminen pihan laidalle, ja murske- ja kivituhkakasojen alla tiivistyneen maan muokkaminen kylvökuntoon. Kun alue oli pehmitetty, kitketty neljä kottikärryllistä rikkaruohoa pois, kaivettu "jokunen" kivi pois, tuotu uutta multaa ja tasoitettu, kylvimme porukalla uudet nurmikonsiemenet. Viimeiseksi lapset saivat kastella kylvöksen ihan vesiletkulla ja sitä he olisivat jatkaneet varmasti puoli päivää, jos en olisi laittanut hanaa kiinni.
Harso ei ihan riittänyt peittämään koko kylvöstä, joten visuaalisina esteinä sekä Karolle että lapsille on myös kuormalavoja, kiviä, metalliverkkoa, lapioita ja koivunrunko.
Sivusin samaa aihetta vähän eri kulmasta keväällä postauksessa Lapsiperheen puutarhassa, josta löytyy lisää vinkkejä lasten puutarhapuuhista. Parhaiten lapset saa siis mukaan puutarhatöihin antamalla heidän osallistua omien taitojensa mukaan haluamallaan hetkellä ja haluamansa aikaa. Itse voi näyttää mallia tai neuvoa,  mutta sillä ei välttämättä ole mitään vaikutusta.

16 kommenttia:

  1. Ei ole kokemusta, mutta uskottavalta kuullostaa :D Tärkeää, että lapset pääsevät halutessaan osallistumaan. Tulevina vuosina näkee kasvaako vaiko katoaako into.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin mielenkiintoista, miten innostuvat myöhemmin puutarhanhoidosta vai tuleeko äidin kasvipaljous jo korvista pihalle :D

      Poista
  2. Pienet puuhailevat mielellään, myös pihahommissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Nyt heistä on onneksi välillä ihan apuakin eikä aina tarvitse olla korjaamassa tuhoja.

      Poista
  3. Nauratti tuo viimeinen lause, alle kouluikäisten kanssa tuo on niin totta :D Meillä alkaa onneksi jo neuvot mennä perille ja niitä jo kysytäänkin. Kasteluletkulla kastelu on meilläkin tytön lempipuuhia ja mielellään hän myös osallistuu istutuspuuhiin. Kaiken kaikkiaan kaikenlainen yhdessä tekeminen on kivaa :) Tosi kitkemään en tytärtä ole saanut innostumaan, vaikka kuinka tehtäisiin sitä yhdessä. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuo kitkeminen aina ole herkkua aikuisistakaan :D Meillä esikoinen alkaa pikkuisen jo kuunnellakin ohjeita, aina ei vain malttia riitä niiden noudattamiseen. Vuosi vuodelta varmasti helpottaa kunnes huomaavat, että maailmassa on paljon mukavampiakin hommia kuin äidin kanssa kukkapenkissä puuhastelu. Kiitos, mukavaa viikkoa!

      Poista
  4. TOP-homma lapsenlapsille on aina kuihtuneiden kukkavarsien leikkaaminen. Myös siementen keruu on suosittua hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en vielä uskalla antaa lapsille lupaa leikata kuihtuneita kukkia, mutta siementen keruuta voisikin kokeilla. Kiitos vinkistä!

      Poista
  5. Ei voi olla totta miten hyvä ja yksikertainen idea koirankakkojen suhteen! Meillä yksi kissoista kakkaa aina keskelle nurmikkoa ja minä kiikutan kakat lapiolla metsään. Enpä tee enää vaan teen kuten sinä, jää kakat piiloon ja lannoittaa nurmikkoa. Tässä sen taas huomaa, aina kannattaa lukea blogeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin aiemmin kiikutimme koirankakat metsän puolelle, mutta siinä oli se ongelma, että Karo kävi salaa syömässä niitä ja oksensi välillä öisin petiinsä. Mikään ei ole inhottavampaa kuin herätä kesken unien siivoamaan oksennusta, joka haisee ihan siltä itseltään. Hautaaminen on paljon mukavampaa kaikkien kannalta ja ehkä nurmikkokin hyötyy lisäravinteista. Blogien lukeminen kannattaa :D

      Poista
  6. Sinulla on kivoja ideoita saada lapset mukaan puutarhahommiin. Siinä hoituu lasten ulkoilu ja äidin istuttamiset. Omat lapset ovat jo aikuisia, mutta aikanaan hyvät ideat olivat tarpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin ihan parasta, että lapset pystyvät jo osallistumaan aika monipuolisesti puutarhapuuhiin. Sitten kun kyllästyvät, niin lähtevät puuhastelemaan omiaan ja saan itse jatkaa omia töitäni. Paitsi jos viilettävät toiselle puolelle pihaa, niin pitää lähteä vahtimaan, etteivät tee tuhojaan.

      Poista
  7. lapset olivat varmaan innoissaan saadessaa esitellä meille hienot työkalunsa, kyl niillä kelpaa touhuta pihamaalla. minusta on tärkeää, että lapset saavat olla mukana aikuisten puuhissa. siinä he samalla ihan huomaamatta oppivat paljon uusia asioita. esikoisellasi on muuten hyvä silmä kasvien suhteen. hänen valitsemansa kukka, pihasaunio on mitä parhain yrtti, todella aromikas jo pieninä määrinä.
    mukavia pihapuuhia teille kaikille:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten tavara-arsenaali kerääntyi aikamoisella vauhdilla, kun sanoin, että otetaan sitten niistä kuva. Ja sitten piti ottaa kuvia myös muista leluista. Luulen, että esikoinen valitsi pihasaunion sen vuoksi, kun se oli isoin rikkaruohoista ja näytti pieneltä puulta. Kyllä sitä aika monta kertaa piti haistellakin :D Kiitos! Mukavia pihalla puuhasteluhetkiä sinullekin!

      Poista
  8. Kodikkaalta touhulta näyttää! Tärkeää on tietysti se, että lasten suoritusta arvostetaan ja se on osa kokonaisuutta. Lastenlasten kohdalla kärräily ja kastelukannukastelu ovat ainakin olleet haluttua hommaa. Nyt jo aikuiset omat lapset olivat varmaan mukana oikeissa puuhissa, kunnes liukenivat leikkeihinsä. Tyttärestä tuli puutarhaharrastaja, pojasta ei... Mukavia puutarhahetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehun lapsia onnistumisista silloin kun ovat ihan luvan kanssa auttelemassa. Muistuttelen heitä myös jälkeenpäin, että olipas kivaa tehdä yhdessä ja miten hienosti osasivat. Toivon sen vähentävän heidän tuhovimmaansa ja ohjaavan rakentavampaan käytökseen. Jännä nähdä, miten lapset aikuisina suhtautuvat puutarhanhoitoon ja kasveihin. Kiitos! Mukavia puutarhahetkiä!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!