keskiviikko 14. elokuuta 2019

Kesäkukkia

Keräsin tähän postaukseen joukon tällä hetkellä komeasti kukoistavia kesäkukkia.
Talvetetut leijonankidat ovat kukkineet runsaasti koko kesän, mutta purppurarevonhännät ovat vasta aloittaneet. Näiden värit sopivat mielestäni täydellisesti yhteen.
Samaa värimaailmaa löytyy uuden puutarhakompostin kyljestä, tosin ei tätä oikein kukkaloistoksi voi kutsua. Ahkeraliisat kärsivät heinäkuun kylmistä jaksoista ja keijunmekot murjottivat koko alkukesän muuten vain.
Patiolla pelargoni ja euron verbena kukkivat lumivyöryn lailla. Afrikansinisarjan lehdillä alkaa olla jo ahdasta. 
Rungollinen verenpisara kärsi myös heinäkuun kylmästä, mutta on nyt intoutunut kunnolla kukkimaan. Oikeassa reunassa näkyy pari pasuunakukan nuppua, joita onkin valtavasti tulossa.
Jos teiltä löytyy sopiva talvetuspaikka jättiverbenalle, niin talvettakaa ihmeessä! Viime syksyn 0,5 euron löytö on kukkinut jo pitkään komeasti. En edes yritä laskea tämän kukintoja. Ensi vuodeksi tosin etsin tälle paikan, jossa ei ole punaista talonseinää taustalla riitelemässä.
Toisella puolella taloa varjokujan katseenvangitsijan tämänhetkinen komistus ei kuki, mutta on sitäkin rehevämpi. Kaksi eriväristä murattia ja lankaköynnös ovat täyttäneet risupesän täydellisesti ja havu tuo asetelmaan pikkuisen korkeutta. Siirsin kylmälle arat kasvit varjokujalta patiolle edellisten kylmien kelien aikana ja siellä ne ovat edelleen, joten varjokujan katseenvangitsijassa ei juurikaan kuki nyt.
Jaloangervo 'Weisse Gloria' alkaa lopetella kukintaa ja oikeassa reunassa oleva koruköynnös on punastuttanut alalehtensä. Latva on vihreä ja joitakin kukintojakin siellä korkeuksissa riippuu. Risupesä on kuitenkin vehreä.
Istutin alkukesällä ylimääräiset lobeliat pation vierelle. Menee se lobelia reunuskasvinakin.
Tosin taustalla hyönteishotellin kattoterassilta ryöppyävät lobeliat ovat selvästi komeampia. Etualalla itsestään kylväytyneet  'Musicbox'-kääpiöauringonkukat.
Keksin lapsille aivan uutta puuhaa, josta he innostuivatkin yllättävän hyvin. Keräsin ulkoa lasten käsittelyn kestäviä kasveja ja lyhensin ne sopivanmittaisiksi. Kiinnitin teipillä rautalankaa maljakon suulle harvaksi ristikoksi ja lapset saivat asetella kukkaset maljakkoon. Lopputulos on aivan lasten näköinen.
Lasten asettelema kimppu pääsi takkahuoneen kaapin päälle, eli pienten sormien ulottuville. Ihmeen hyvin ovat jo antaneet olla sen rauhassa, joten ehkä tässä on vielä toivoa saada sisustettua huushollia kukilla ihan omankin mielen mukaiseksi.
Niittymäinen tunnelma.
Auringonkukkia, horsmaa, pallerolaukkoja, vihreänä kuunliljan ja auringonkukan lehtiä, lisukkeena hietakastikkaa (?).
Viimeistelyyn pari pihlajan marjaoksaa. Niin... ne alkavat jo punastua.
Elokuu on runsauden aikaa. Se on myös loistokärhöjen kukinnan takia minulle mieluista aikaa kesästä, mutta lähestyvästä syksystä en ole niin iloinen. Ensimmäisillä hallaöillä uhkailtiin jo heinäkuun lopulla, mutta onneksi ne vielä väistyivät ja sää muuttui lämpöiseksi. Välillä paistaa aurinko, välilllä sataa, välillä kumpaakin yhtä aikaa. Ja se kelpaa minulle. Ihan parasta on kuitenkin se, että lämpötila on nyt pysynyt kymmenen asteen paremmalla puolella. On siis vielä kesä!
Päätin ihan oikeasti, että kesäkukkapostaukseen en laita kärhöjen kuvia... 'Justa' kuitenkin vaati päästä mukaan enkä voinut vastustaa häntä...
Sopivasti sateisia ja aurinkoisia päiviä!

20 kommenttia:

  1. Jättiverbena on ihan mahtava! Itselläni on ollut tänä kesänä sekä talvetettu juurakko että siemenestä kasvatettu jättiverbema. Se talvetettu kukkii tietenkin paljon runsaammin, mutta siemenestä kasvatettu on ottanut mukavasti kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä otin keväällä tuosta talvetetusta pistokkaita ja nekin ovat kukkineet jo aika pitkään, mutta ovat selvästi pienempiä kuin emoyksilö. Odottelen isojen päiväperhosten joukkovaelluksia, jotta näen, onko jättiverbena todella huhujen mukainen perhosmagneetti.

      Poista
  2. Mahtavan paljon ihania kesäkukkia, niitä pitää olla niin paljon, että raaskii poimia maljakkoon. Lasten kimppu on kaunis ja juuri noin kun pääsevät mukaan puutarhapuuhiin, alkavat ymmärtää niiden tarkoitusta:) Minun ostettu jättiverbenani pääsee talvetukseen ja pistokastaimiksi ja siemenkokeiluun - ehdottomasti kannattava ostos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän kesäkukkien kasvattamisessa muuten olisikaan mitään järkeä, jos niitä ei voisi poimia maljakkoon! Jättiverbenat pääsevät minulla talvetukseen, en edes yritä pitkää ja hidasta siemenkasvatusta. Lapsista oli hauska tehdä asetelmaa.

      Poista
  3. Alkaa olla aika jo vähän hakea kukkakuvia varastosta. Meillä ainakin mökkipihassa monet kukat jo kukkansa tehneet. Joitakin kukkii vielä. Saatan tehdä itsekin tällaisen kesäkukkia-postauksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä vielä kukintaa riittää, vaikka muutama alkukesällä kukkinut kasvi alkaakin jo ränsistyä. Teepä sinäkin kesäkukkapostaus :)

      Poista
  4. Aina on tilaa yhdelle kärhökuvalle :) Sinulla on kauniita ja monenlaisia kesäkukkia. Minä olen aika huonomuistinen kesäkukkien kanssa. Perennojen parissa jaksan kyllä puuhata ja niitä hoitaa, mutta kesäkukat tuppaavat aina unohtumaan. Tänä vuonna olen onnistunut vähän parantamaan tuossa asiassa, joten toivoa ehkä on :) Auringonkukkamätäs on kerrassaan upea, samoin lobeliat näyttävät hauskoilta reunuskasvina. Hyvin näyttävät toimivan noinkin! Lapsien tekemä kukkakimppu on suloinen, juuri sellainen kun pitääkin. Mukavaa torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän minäkin! Kiitos! Tässä ei ollut ihan kaikki kesäkukat, kun osa on päässyt vähän rupsahtamaan minullakin ja osasta on ollut kesän mittaan enemmän kuvia, niin en niitä laittanut tähän. Auringonkukat kylväytyivät ihan omatoimisesti viime syksynä ja ovat pärjänneet täysin ilman hoitoa koko kesän itämisestä kukintaan. Aion tänä syksynä kylvää niitä ihan tarkoituksella, kun noin hyvin ovat pärjänneet verrattuina esikasvatettuihin ruipeloihin. Mukavaa torstai-iltaa!

      Poista
  5. Ihastuttavia nuo leijonankidat! Ja hieno kukkakimppu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valikoin muutaman viime kesän kauneimman leijonankidan talvetukseen. Se kaunein harmikseni ei jaksanut keväällä lähteä kasvuun, mutta ovat nämä muutkin ihania. Syksyllä aion nostaa useampia kellariin talvehtimaan. Lapset yllättivät floristin taidoillaan.

      Poista
  6. Sullon palio kesäkukkia, oikee kukkivia sellaasia. Mullon monta purkkia, joiren asukit eivät meinaakkaa kukkia, ainakaa tänä kesänä. Hiano kimppu, villi ja vapaa. Eikös soo muatiaki. Justalla oli ihan oikeutetut vaatimukset, on nii palio kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maassa asustelevat kukkivat yleisesti ottaen minulla paremmin kuin ruukuissa olevat. Saavat vähän tasaisemmin kosteutta kuin välillä kuivuudesta kärsivät ruukut. Kyllä niitä epäonnistumisia mahtuu minunkin kesäkukkavalikoimaani, mm. iksiat, joista kaikki heittivät henkensä jo heti kesäkuun alussa. Tuoksuherneetkin kukkivat kovin vaatimattomasti. Mutta kun on paljon eri lajeja, niin ei haittaa muutaman hissuttelu, kun toisissa riittää kukkia ihan lastenkin kimppuihin asti. 'Justa' kukkii joka vuosi innokkaasti ja aina runsaammin kuin edellisenä vuonna.

      Poista
  7. Kivat kesäkukat ja kaunis verenpisara ja tietenkin myös Justa.

    VastaaPoista
  8. Leijonankidat näyttävät hienoilta, hyvä idea oli säilyttää ne talven yli, ei ole tullut itselleni mieleen. Jättiverbena on myös kiinnostava, en jaksanut sitä esikasvattaa, enkä ole törmännyt myytäviin taimiin. Sehän kannattaa myös ottaa kellariin talveksi, kun kerran noin hyvin säilyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ollut aiemmin tullut ajatelleeksi niiden talvettamista, mutta viime syksynä sen keksin jostain. Kannatti ehdottomasti, sillä se oli helppoa ja ne alkoivat kukkia aikaisin. istutusvälikin saa olla kolme kertaa suurempi kuin siemenestä kasvatetuilla, sillä ovat näyttävän näköisiä jo heti alkukesällä. Esikasvatuspuuhiakin helpottaa, kun on kymmenien (=satojen) pikkuruukkujen sijasta vähemmän, mutta isompia. Katselepa jättiverbenan taimia nyt syksyllä. Minäkään en muista keväisin törmänneeni niihin, mutta viime syksynä löytyi ihan rautakaupan puutarhapuolelta viimeisten myymättä jääneiden taimien seasta. Senkin talvetus oli helppoa ja siitä sai keväällä nopeasti pistokkaita.

      Poista
  9. Hienoa kukintaa kerrassaan! Blogiasi seuranneena on pakko kysyä talvetusvinkkejä! Itse olen onnistunut pelargonien kanssa, mutta verbanat kuolivat.. oletko talvettanut murattia? Voiko näitä tällätä ihan kellariin tai pimeään ja kylmään autotalliin?
    Ihanaa elokuun jatkoa! Tämä on paras kuukausi ehdottomasti, puutarha runsaimmillaan ja satokausi. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muratti talvehtii ihan huonekasvinakin. Varjoisella ikkunalla normaalissa huoneenlämmössä karistaa osan lehdistään ja voi saada ripsiäisiä kiusakseen (kokemusta on), valoisassa ja viileässä talvehtii paremmin. Viime talvena tuo kirjavalehtinen muratti talvehti kasvimaalla puunlehtien ja paksun lumikerroksen alla. Otinkin noista molemmista pistokkaita juurtumaan ja talvehtimaan sisällä ja istutan nuo isot talveksi ulos. Muratti saattaisi kyllä pärjätä siellä kellarissakin. Tavallisen verbenan talvetusta en ole vielä kokeillut, mutta aion testata, kuinka se talvehtii valoisassa, kylmässä eteisessä. Olen saanut siellä miljoonakellon talvetettua, joten miksei verbenakin voisi onnistua. Kokeilisin myös kellaria, sillä jättiverbenan pystyy kuulemma talvettamaan niin. Minusta kannattaa aina kokeilla talvettamista, sillä siinä ei menetä mitään vaikka epäonnistuisi ja parhaassa tapauksessa saa seuraavaksi vuodeksi halvalla isot kesäkukat jotka aloittavat kukinnan kuukautta aikaisemmin kuin siemenestä kasvatetut. Kiitos kommentistasi ja ihanaa elokuun jatkoa sinullekin!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!