torstai 29. elokuuta 2019

Vallatun alueen asuttaminen

Kivikkorinne on nyt pääosin kasvitettu. Kiviä vielä puuttuu aika paljon, mutta niitä tuon sitä mukaa kun muualta kukkapenkeistä sattuu kaivamalla tulemaan vastaan. Käydäänpä kurkkaamassa, minkälainen ilmestys tuoksuvatukkorisukosta on kehkeytymässä.
Rinteestä löytyneessä kivessä oli täydellinen "hylly" seittimehitähdille. Aion ottaa ainakin osan pikkukivistä pois kunhan mehitähdet ovat kunnolla juurtuneet, niin sekä kivi että kasvit tulevat paremmin esille.
Kesällä ostamani mehitähdet "Dark Beauty" saivat oman alueen.
Valotolpan vieressä oli puhdasta mullosta, joten päätin tehdä kivipenkereen eteen vielä pienen altaan hopeahärkille ja reunustaa sen tasaisilla kivillä, joiden päältä ruohonleikkurin pyörä pääsee nätisti kulkemaan. Kivien ja nurmikon väliin laitoin suikaleen juurimattoa.
Hopeahärkkialtaan oikealla puolella on viime syksynä tehty etureuna. Sen alla on "vanhassa osassa" olevan juurimaton reuna, joten kivien väleihin on istutettu ainoastaan kelta- ja lyydianmaksaruohoa, jotka pärjäävät sentin kasvualustassakin.
Ajattelin laittaa tolpan vasemmalle puolelle rinteen alle nurmikon sijaan leveän kaistaleen erilaisia maanpeittokasveja, kuten ketoneilikkaa, keltamaksaruohoa, kangasajuruohoa sekä hopeahärkkiä. Naapurin tontin edessä kasvaa nurmikon seassa suikeroalpia, joten ehkä sekin leviää aikaa myöten muiden peittokasvien sekaan. Valotolpan ja kadun väliin kerätään talvella koko kadun lumet ja niitä myös ajetaan runsaslumisina talvina välillä pois. Joskus traktorin kauha on raapaissut palasen nurmikkoakin mukaan, joten kovin arvokkaita kasveja ei kannata nurmen tilalle istuttaa.
Pihaantulosta katsottuna näyttää tältä. Siirtelin paljon kasveja tästä päästä taaemmas, sillä osa oli vain väliaikaissijoituksessa vanhalla puolella eivätkä oikein viihtyneet täydessä paahteessa.
Ihan vanhin osa kuvan oikeassa reunassa koki myös pieniä uudelleenjärjestelyitä. Siirsin sieltä mm. kattomehitähdet uuteen osaan ja istutin kokeeksi yhden loistosalvian. Samalla sain lisättyä vähän multaa kasvualustan soraan, sillä kaksi kuivaa kesää on osoittanut sen aivan liian ankaraksi kasvupaikaksi.
Rinteen loppuosassa maa on hyvin savipitoista, joten siirsin sinne kaikki kevätvuohenjuuret, punaväriminttua, isotähtiputkia ja takimmaiseksi yhden aurinkopenkissä kuivuudesta kärsineen ritarinkannuksen. Aidan edessä on viime syksynä kylvämiäni syyshohdekukkia (tai loistosädekukkia, taimet menivät sekaisin) sekä kaunopunahattuja. Tyhjälle kohdalle keskelle on tulossa äitini kukkapenkistä helminukkajäkkärää.
Rinteen päässä näkyy The Kivi, jonka eteen aion laittaa jotain istutuksia. Pitää vain ensin kaivaa heinikko ja vatukko edestä pois. Rinteen edestä lähti (ja lähtee vieläkin) "muutama" lapiollinen muhevaa savimultaa parempaan käyttöön. Tuon tilalle hiekkaisempaa multaa maanpeittokasveille.
Viime syksynä istutetut valkomaksaruohot ja pallomehiparrat ovat levinneet juuri toivotulla tavalla kivien väleihin. Samanlaista ilmettä yritin tavoitella uuteenkin osaan.
Eräässä puutarhamyymälässä oli kaikki perennat -70% ja sieltä löytyi kivikkorinteeseen kesälevisia 'Elise', rantalaukkaneilikka 'Sea Pink' sekä nepalinhanhikki 'Ron McBeath'.
Tuoksuvatukon repimisestä jäi minulle ilmeisesti tuhoamisvaihde päälle, joten kävin antamassa takapihan viitapihlaja-angervoille kunnon rökityksen. Lisämotivaatiota urakkaan toi se, että sain kunnanpuutarhurilta luvan kasata myös niiden risut ja juurakot samaan läjään tuoksuvatukoiden kanssa. Ihan kaikki eivät lähteneet juurineen, mutta onpahan niitä silti reilusti vähemmän ensi vuonna tuhottavaksi. Toivottavasti sieltä ei kovin montaa alkua edes jaksaisi lähteä kasvamaan, kun riivin ne lehdettömiksi kahdesti tänä kesänä.
Metsänreuna avartui huomattavasti pihlaja-angervon raivauksella. Nyt sekä yksirunkoinen tuomi että hauskan käkkyräinen kuusen juurakko tulevat kunnolla esille.
Ja ilman mitään aasinsiltaa sitruunaperhonen syyssyrikän kukalla.
Päivän pakollinen kärhökuva: 'Jan Pawel II' ja taustalla 'The President'.
Teen vielä jossain välissä postauksen kivikkorinteen kasveista. Tai ehkä siitä tuleekin postaussarja, sillä kasveja on aikamoisen paljon. Toivottavasti kaikki viihtyvät hyvin ja kukkivat runsaasti. Aurinkoista loppuviikkoa! Nautitaan kesäsäästä niin pitkään kuin sitä riittää!

18 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Nuo kivet ovat kauniinmuotoisia ja kauniita kasveja olet alueelle valinnut. Upea tuo syyssyrikkä! Olen yrittänyt muutaman kerran sitä kasvattaa, mutta talvi on aina vienyt sen suojauksesta huolimatta. Pitäisi varmaan kokeilla jossakin suojaisemmassa paikassa tai sitten siirtyä ruukkukasvatukseen ja talvettaa varastossa. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kivet ovat mallia "sitä mitä on kaivamalla vastaan tullut". Minä kasvatan syyssyrikän suosiolla ruukussa. Ehkä sitten jos saan sitä pistokkaasta lisättyä, niin kokeilen jollain ulkonakin talvetusta, mutta varmempi on kellarissa talvetus. Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  2. Siis tää postaus tuli nyt niiin tarpeeseen👍 Kerään inspiraatiota tarttua jälleen oman kivikon kimppuun ja tästä sain hurjasti lisää intoa. Ostin lauantaina erikoisia kivikkokasvejakin Mustilasta ja niiden toivon myös antavan buustia😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Kummasti istutusta odottavat kasvit innostavat kaivuuhommiin. Työn iloa!

      Poista
  3. Minusta on kiva kun ihmiset jaksavat laittaa aidan "väärän" puolen kauniiksi, itse sitä ei pihasta näe mutta ohikulkijat näkevät. Tuosta tulee vielä kaunis alue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kivikkorinne ei näy omalle pihalle, mutta se on ensimmäisenä vastassa kun tulee tietä pitkin meille. Mukavampi tulla itsekin kotiin, kun ei tarvitse katsella ensimmäisenä epäsiistiä ryteikköä.

      Poista
  4. Kaunista jälkeä saa kivikolla. On hienoa, kun on erilaisia paikkoja eri tyylisille kasveille. Kotiin tullessa on tosiaan mukavaa, kun on kaunista katseltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulle oli selvää jo heti tänne muuttaessamme, että rinteeseen tulee kivikko. Tämän tontin etu on erilaiset kasvuympäristöt, ainoastaan kosteikko tai lampi puuttuu.

      Poista
  5. Kivikkokasvit ovat niin minun mieleeni! Minulla myös ison kiven päälle istutettuja kivikkokasveja olemattomassa mullassa. Minullakin siellä kiviä tukemassa istutuksia. Harmillista tuo sähkötolpan sijainti. Mutta sähkötolppa on tarpeellinen, joten minkäs sille voi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minunkin. Valotolppa on myös hyödyllinen siinä mielessä, että on tarpeeksi järeä merkki kunnan työntekijöille, jotka talvella auraavat lumia tai vievät rinteen eteen kasaantuvia lumivuoria pois. Eipähän lähde reunimmaiset kivet ja istutukset samassa kyydissä kaatopaikalle. Tolpan ansiosta meillä ei tarvita myöskään muuta valaistusta etupihalla kuin liiketunnistimella toimiva valonheitin autotallin edustalle.

      Poista
  6. Onpa ilmeikästä ja ja hauskaa! Teillä tapahtuu koko ajan ja tila muuttuu - jokaisessa postauksessa on jotakin uutta! Hauska seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitkä heinäkuu ja elokuun alku meni odotellessa sopivia kasviensiirto- ja istutustöitä sekä merkkejä mahdollisesta tuoksuvatun henkiinheräämisestä (mitä ei onneksi tullut). Nyt puutarhan muutos taas pyörähti kunnolla eteenpäin.

      Poista
  7. Kivikkorinne on todella hienon näköinen! Erikorkuiset kasvit tuovat mukavaa vaihtelua ja kunhan kasvit tuosta rehevöityvät, rinteestä tulee upea! Toimiva visio sinulla tämänkin penkin suhteen :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jännityksellä odotan, miltä penkki näyttääkään ensi vuonna ja kasvavatko kasvit niihin mittoihin, mitä olen mielessäni laskeskellut. Mutta ainakin muutos on huomattava verrattuna entiseen.

      Poista
  8. Hyvältä näyttää! Minullakin pieni kivikko, jonka tosin vuosien saatossa ovat yhä enenmmän rikkarauohot vallanneet, kortetta, voikukkia, ohdakkeita jne. Tuntuu toivottomalta pitää puhtaana sitä.Välillä olen jo asatellut luopua siitä, mutta kivet on niin ihania...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kivet hankaloittavat kummasti kitkemistä, joten ei ihme, jos rikkaruohot pääsevät valtaamaan kivikon. Minä yritän kitkeä kivikkorinteestä kaikki rikat mahdollisimman pieninä pois, mutta saa nähdä, kuinka toteutus lopulta onnistuukaan. Voi olla, että muutaman vuoden päästä pitää nostaa kiviä pois, jotta pystyy perkaamaan rikkaruohojen juuret kunnolla pois.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!