lauantai 10. elokuuta 2019

Menikö överiksi?

Joillakin kasveilla on tapana joskus pikkuisen liioitella. Aivan kuin vähempi ei riittäisi. Tosin osaa se puutarhurikin välillä innostua liikaa. Siitä enemmän postauksen lopussa, otetaan ensin parit kukkaöverit. Aurinkopenkin syysleimulla pituuskasvu on ilmiselvästi siirtynyt kukintoihin.
Korkeutta puskalla on noin 70cm, joten visio aidan yli näkyvistä kukinnoista ei ihan toteutunut. Ehkä kosteampi kasvupaikka olisi tarpeen.
Kukinnon halkaisija leveimmältä kohdalta on melkein kaikissa yli 20cm. Korkeutta kukinnoilla on saman verran. Yksittäisen kukan halkaisija on 4cm.
Kärhökaaripenkin valkoinen syysleimu on normaaleissa mitoissa, mutta korvaa kukintojen koon määrällä.
Korkeus ja leveys 10cm, kukan halkaisija n.2cm. Mutta ei se koko...
... vaan määrä. Väriminttu syysleimun edessä on hätää kärsimässä, osittain myös kuivuuden takia.
Pallerolaukka on mitoittanut väärin varren vahvuuden kukintojensa painoon. Itse kukinnothan eivät kovin kookkaita ole, mutta hennot varret eivät vain jaksa kannatella palleroisia kauniisti pystyssä, vaan taipuvat maata kohti.  
Viimeiset kukinnot maata kohti matkalla, loput ovat jo kaatuneet. Pitää ensi vuodeksi etsiä näille tukevampaa seuraa.
Tiedän kyllä, että vanhin jouluruusuni viihtyy nykyisessä olinpaikassaan, mutta silti sen koko jaksaa hämmästyttää minua. Vieressä olevat, melko kookkaat 'Gold Standard' -kuunliljat jäävät pian toiseksi monsterijouluruusun rinnalla.
Pian pitänee siirtää jouluruusu kauemmas alppiruususta. Vai kumpikohan olisikaan loppujen lopuksi helpompi siirtää toiselta turvaan?
Hortensiat kukkivat usein näyttävästi. Reilu parivuotias, pistokkaasta lisätty syyshortensiani 'Prim White' on jotenkin suhteettoman näköinen: Ensimmäinen kukinto on valtavan suuri, vaikka kyseisellä varrella ei ole mittaa kuin n.40cm. Puolet varresta on siis kukintoa.
'Prim Whiten' ensimmäinen kukinto on valtava suhteutettuna pensaan kokoon. Voi jospa joskus koko pensas olisi täynnä näin kookkaita kukintoja.
Mustilanhortensia ei pihtaile kukkien määrässä.
Puutarhurin kukkaöverit syntyivät tarpeesta pienentää kellarissa talvetettavaa hortensiaa. Leikkasin vain kuihtumassa olevat kukinnot pitkän varren kanssa pois ja keräsin kimpuksi. Harvoin saa isoon Aalto-vaasiin näin täydellisesti sopivan kukkakimpun. Ja ihan vain "parilla" hortensian kukinnolla.
Ei kai 20 hortensian kukintoa voi mitenkään olla liikaa yhdessä maljakossa?
Tuskinpa vain vai mitä olette mieltä?
Älkää surko, en kyninyt leikkauksen kohteena ollutta hortensiaa aivan kaljuksi. Siihen jäi vielä useampi kukinto jäljelle, joitakin nuppuja ja paljon juuresta nousseita nuoria versoja, jotka saavat nyt valmistautua ensi vuoden kukkaloistoon.

Kukkaisaa viikonlopun jatkoa!

30 kommenttia:

  1. Jotkut kasvit tuntuvat vain innostuvan tästä lämmöstä ja kuivuudesta. Hortensiat kukkii minullakin hyvin vaikka niitä ei ole kasteltu, syysleimut nuupottavat sillä niitäkään ei ole kaikkia kasteltu. Mutta ei ne silti ihan noissa mitoissa mikään ole. Hienosti olet onnistunut, on osunut lannoitus, maan kosteus ja rakkaus kohdalleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole kastellut tänäkään kesänä muita kuin vastaistutettuja, jaettuja tai siirrettyjä kasveja. Leimutkin ovat saaneet olla täysin omillaan, myös ilman lannoitusta. Olen tullut siihen tulokseen, että kasvini luulevat kuolevansa hoidon puutteeseen ja kukkivat sen vuoksi kuin viimeistä päivää :D Tummanpunaiselle leimulle pitää ehkä tehdä jotain maanparannusoperaatiota, jotta kasvaisi oikean korkuiseksi. Ehkä pieni savi- ja kompostilisäys auttaisi. Sen emokasvi oli nimittäin varmasti saman korkuinen kuin nuo valkoiset leimuni.

      Poista
  2. Valtavat määrät kukkia! Ihan mahtavaa. Kookas jouluruusupuska on ihana kesälläkin, kun lehdet ovat aika hienot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! On se ihanaa, että kesällä kukkii. Jouluruusu ja 'Gold Standard' ovat aika hienon näköiset yhdessä, tuovat kivasti kontrastia.

      Poista
  3. Samansuuntaista ilmiötä täällä pohjoisempanakin. Kukkien määrä on ollut ihan järjetön joka lajissa pioneista ruusuihin ja leimuihin. Sekä kaikki muutkin siitä välistä. Leimuille tulee todella hurja kukinta.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, ettei kuivuus ole vaikuttanut negatiivisesti kukintaan siellä. Kiitos, mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Upea hortensiamaljakko! Mulla eri väristen syysleimujen kukinnot on ihan eri korkuisia. Kokonaisuus näyttää aika oudolta, mutta sentään lyhimmät on edessä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin saa kyllä noin muhkeaa hortensiakimppua, tai muutenkaan Aalto-vaasiin täydellisesti sopivaa kimppua. Syysleimujen lajikkeissa on varmasti eroja kukan ja kukinnon koossa. Tuo tummanpunainen on ollut aikaisempinakin vuosina vähän kookkaampaa kukinnoiltaan kuin valkoinen, mutta koskaan ennen kokoero ei ole ollut näin valtava.

      Poista
  5. Mahtava hortensiakimppu ja upeaa loppukesän kukintaa! Meillä pallerolaukat kaipaavat myös tukevampia kasveja ympärilleen. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää miettiä, mikä olisi pallerolaukoille sopiva kumppani. Kiitos, mukavaa viikonlopun jatkoa!

      Poista
  6. Kasvu- ja kukintaöverit saavat täyden kannustuksen. Sinulla on mennyt viherpeukalon kanssa kaikki nappiin. Meillä syysleimut kärsivät kuivuudesta jo toista kesää peräkkäin, joten niille täytynee keksiä parempi paikka tällaisten kuivien kesien varalle. Kasvu on matalaa ja kukinta surkeaa.
    Upea hortensiakimppu. Aalto-maljakkoa saa tosiaan harvoin täyteen, joten tuota kelpaa katsella ja esitellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä vähän kummastelin, miten aurinkopenkin syysleimu ei ole kertaakaan nuupottanut lehtiään, vaikka sille on varmasti liian kuivaa tuossa. Ja sitten vielä tuollaiset kukinnot päälle. Hortensiamaljakko on nyt keittiön pöydän keskipisteenä. Toivottavasti hortensia kukkisi ensi vuonnakin yhtä komeasti, niin raaskisi taas ottaa reilusti kukkia maljakkoon.

      Poista
  7. Upeat kukinnot. Minulla ei syysleimut nauti tästä kuivuudesta. Tai riippuu syysleimun paikasta. Täällä on kuivia kohtia ja sitten nniitä kohtoa, koissa kasveilla memee ihan hyvin, vaikka olisi kuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joissain kohdissa on varmaan pohjamaa paremmin vettä pidättävää ja siksi enemmän kosteutta vaativat kasvit pärjäävät siellä paremmin. Kuivat kesät jalostavat puutarhan kasvi- ja paikkavalintoja tehokkaammin kuin normaali- tai kosteat kesät. Minulla menee parin kasvin paikkavalinnat uusiksi, sillä yliarvioin niiden kuivuudensietokyvyn.

      Poista
  8. menikö överiksi, ei sit lainkaan! tuollaisia kukkakimppuja on kiva tehdä ja nähdä, kaunis kuin mikä. mahtavaa kasvua niin perennapenkeissä kuin kasvimaallasikin. elokuu on ihanaa sadonmkorjuun aikaa. ja toki vitamiinit on kerättävä nyt talteen, aamupäivän aiomme myös viettää vattupuskissa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensiakimppu on keittiön pöydän keskipisteenä, joten sitä tulee ihailtua vähän väliä. Kukkisipa hortensia ensi vuonnakin yhtä komeasti, niin raaskisi ottaa reilun kimpun kukkia maljakkoon. Minä taidan kerätä tänään herukoita. Aurinkoisemmalla reunalla olevissa pensaissa alkavat marjat vihdoin olla kypsiä.

      Poista
  9. Hienoa kukintoo on siellä. Iso on kukinto hortenssiassa. Meillä leimut vasta alottelloot kukintoonsa.
    Kaunis on hortenssiakimppu Aalto maljakossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hortensiakimppua tulee ihasteltua usein, sillä se on nyt keittiön pöydällä.

      Poista
  10. Nämä överit ovat kyllä suositeltavia! Hienosti kukkivat leimut ja hortensiat! Mustialanhortensian pitsimäinen kukinto sopii hyvin talonne edustalle - kaikki hortensiat ovat minusta ihania! Pallerolaukassa on kaunis väri, saisi kyllä jaksaa kantaa itsensä pystyssä, nyt ei ole edes sade syynä kaatuiluun. On hienoa, että puutarhasta saa kerättyä maljakkoon kaikenlaista ihanaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, lisää vaan kukkaövereitä! Hortensiat ovat todella kauniita ja vaikka osa menestyykin vain Etelä-Suomessa, niin onneksi monet lajikkeet viihtyvät pohjoisempanakin. Minusta puutarhasta pitää saada kerättyä maljakkoonkin kukkia. Aina ei vain pääse ulos katselemaan kukkia, niin silloin on mukava, että sisälläkin on kaunista katseltavaa.

      Poista
  11. Ei yhtään mennyt överiksi, päinvastoin, näyttää todella kauniilta! Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  12. Ihanasti olet saanut kasvisi kasvamaan, hortensian kukinnot ovat niin kauniit, juuri Aalto vaasiin mitä parhaimmat! Jos ei kuivuus koettelisi, olisi mukavaa nähdä kasvien todellinen kasvuvoima! Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan itse ovat kasvaneet :) Aalto-vaasiin on hankala saada mitään kimppua asettumaan kauniisti, mutta nuo hortensiat sopivat siihen täydellisesti. Toivotaan sadetta joka puolelle, täälläkin jo alkaa kastelukannurumba kyllästyttää. Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  13. Onpa sinulla mahtavaa kukintaa. Upeat leimut, ja niin hienot väritkin. Ja hortensia on niin kaunis. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
  14. Pallerolaukat ovat meilläkin olleet pitkään ihan vaakatasossa. Jotain jännää siinä on, mutta tavallaan tylsääkin. Kaunis kukka joka tapauksessa. Mietin, onkohan toimiva leikkokukkana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se kaunis ja väri on hieno, mutta kaatuilutaipumus ei ole kivaa. Leikkona se kestää pitkään, joten ehkä ne onkin kerättävä maljakkoon kun alkavat taipua.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!