torstai 1. elokuuta 2019

Ikkunanäkymiä

Pilvinen, kolea päivä ei innosta ulkoiluun, mutta ikkunasta tulee katseltua puutarhaa sitäkin enemmän. Meillä on kolme huonetta, jossa vietetään enimmäkseen aikaa: olohuone, takkahuone ja keittiö, yhteensä viisi ikkunaa. Katsellaanpa tällä kertaa näkymiä sisätiloista, vaikka kameran kuvassa kaikki näyttää jotenkin laimealta. Käyttäkää mielikuvitustanne ja värittäkää kuvia lisää mielessänne.

Ensimmäisenä olohuone, josta näkyy valkea varjopenkki, luumutarha, metsänreunapenkki ja varjopenkki. Heti ikkunoiden alla oleva valkea varjopenkki on työn alla, eli siis laajenemassa. Peitin nurmen jo viikkoja sitten sanomalehdillä, kompostilla sekä mullalla. Nyt sinne on istutettu muutama 'Brautschleier'-jaloangervo, joka piti saada toisesta paikasta pois edestä. Laajensin alkuun ainoastaan pationpuoleista päätyä, mutta penkkiä on vielä tarkoitus jatkaa jossain vaiheessa seinän viertä toiseenkin suuntaan.
Tämän ikkunan edessä seisoskellaan. Karo kaiveli aiemmin laajennusosasta kompostimultaa, joten laitoin harson ja trukkilavan esteeksi. Harso piti ottaa kurpitsalle suojaksi, mutta lava vielä jäi siivoamatta.
Toisesta ikkunasta katsellaan sohvalla löhöten. Oikeassa reunassa takimmaisena pilkistävä varjopenkki on vielä hetken aikaa lähinnä lehtevä ennen kuin kuunliljat ja rantakukka alkavat kukkia.
Siirrytään takkahuoneeseen, josta näkee patiolle. Kummalliset harsoviritelmät rumentavat maisemaa, mutta saavat olla paikoillaan, kunnes tulee taas lämpimämpiä öitä.
Kuvasta näkymä ei näytä oikein miltään, mutta luonnossa hiekkalaatikon luona olevat 'Fanal'-jaloangervot hehkuvat kauniisti valkokukkaisten 'Elegans'-komeasinikuunliljojen edessä. Myös kärhöseinämän takaa pilkistävät jaloangervot näkyvät hyvin ikkunaan
'Fanal' ja 'Elegans' oli pakko käydä illan harsokierroksella kuvaamassa erikseen.
Keittiössä on myös kaksi ikkunaa. Niistä katsellaan pääasiassa aurinkopenkkiä. Kuvista on rajattu naapureita pois mahdollisimman paljon. Viime viikkoina olen miettinyt keltaisen 'Stella d'Oro' -päivänliljan siirtämistä pois kiven luota. Isoin niistä on tänä vuonna kukkinut ennätyksellisen komeasti ja kaksi pienempääkin pikkuisen. Kun ympärillä kukkii vaaleanpunaista, liilaa, tummempaa punaista sekä sinistä, ja lehtiväreissä on vaihtelua hopeisesta monen eri vihreän kautta punaiseen, niin riitaa on riittänyt. Kaikki muut sopivat kutakuinkin yhteen, mutta keltainen riitelee liikaa, joten se saa lähteä muualle. Harmi, sillä 'Stellan' kaunis lehdistö olisi sopinut täydellisesti juuri tuohon ja kooltaankin se oli juuri sopiva.

Ikkunan alla pelargonit kukkivat runsaasti. Ritarinkannuksien pääkukinta on jo ohi, mutta viimeiset sivukukinnot vielä jaksavat hetken aikaa.
Toisesta ikkunasta 'Stella' jää nukkapähkämöiden kukintojen taakse, kunnes leikkaan ne taas mataliksi. Lapset kippasivat kottikärryn sisältöineen nurin ja se jäi sitten tuohon "ralliautoksi".
Meillä riittää vielä tekemistä joka ikkunasta katseltuna, mutta tänä vuonna tyhjää multapintaa on ollut jo huomattavasti vähemmän ja penkit näyttävät pääosin melko reheviltä. Ensi vuonna kaikki näyttää taas aivan erilaiselta, kun kasvit ovat pörhistyneet entisestään. Muistakaahan katsella puutarhaa välillä ikkunoistakin ja suunnitella istutuksia niin, että kaunista katseltavaa riittää sisällekin. Loppuun päivän kärhökuva, joka on takkahuoneen ikkunasta juuri ja juuri näkyvä tarhaviinikärhö 'Justa', tosin ulkona kuvattuna.
'Justan' kukinta ei vielä ole ihan näyttävimmillään, mutta kyllä tätä jo katselee. Nuppuja on valtavasti tulossa.
Mukavaa alkanutta elokuuta!

P.S. Muistakaahan käydä äänestämässä linnunpelättimelle nimeä tai antamassa oma ehdotuksenne, lapset päättävät huomenna voittajan. Kesäkisa löytyy täältä, klik.

14 kommenttia:

  1. Puutarhaa on todella kiva katsella ikkunoista käsin. Varmaan kaikki puutarhurit tarkkailevat valtakuntaansa aina, kun se vain jostakin hiukkasenkin pilkahtaa ;-) Minunkin tulee katsottua uteliaana omaa pihaani tieltä käsin silloin harvoin, kun kuljen tietä pitkin tontin ohi. Mutta sitten kuvissa ei ollenkaan erotu kaikki, siihen ei saa noita juttuja, joita silmä havaitsee, kuten jaloangervot kauempana yms. Ihanaa, että puutarhasi näkyy noin hyvin sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadepäivinä tai muuten kylmällä säällä ei niin tee mieli lähteä ulos puuhailemaan, joten ikkunanäkymät ovat tärkeitä. Olen tehnyt varsinkin luumutarhan seutua ikkunanäkymä mielessä, sillä olohuoneen ikkunoiden ääressä tulee vietettyä ehkä eniten aikaa ja on kiva, että on kaunista katseltavaa nurmikentän sijaan.

      Poista
  2. Kieltämättä on aika haastavaa välillä suunnitella pihaansa niin, että se näyttäisi hyvältä sisältä katsottuna, siellä puutarhassa ollessa ja vielä tieltäkin katsottuna ohikulkijoiden silmin. On siinä tekemistä!:)
    Sinulla on piha, josta näkee, että siellä viihdytään. On lasten leluja, harsoja ja kottikärryä, puutarhatyökalua seinään nojaamassa. Kukkia kaikkialla. Keskeneräisiä projekteja. Siis elämää! Ihanaa katsella sellaista...<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen eliminoinut monen katselusuunnan ongelmat laittamalla kukkapenkit pääosin tontin laitamille tai rakennusten viereen. En edes tiedä, miten osaisin tehdä istutuksen, joka näyttäisi joka puolelta edustavalta.

      Hauska kuulla! Kyllä meillä pihalla viihdytään. Tosin lojuviin tavaroihin on toinenkin selitys: meillä on piha, josta ei malteta siivota tavaroita töiden jälkeen paikoilleen, vaan jätetään odottamaan seuraavan päivän projekteja :D Ja joskus tavarat jäävät levälleen sen vuoksi, että lapset ovat tehneet jotain kiellettyä eivätkä usko puhetta, minkä seurauksena lähdetään saman tien sisälle, olipa mikä tahansa homma kesken. Onneksi siihen tarvitsee nykyään turvautua harvoin. Olen liian laiska stailaamaan joka kerta kuvatessani näkymät parhaimmilleen, joten välillä kuvissa sitten näkyy kaikkea ylimääräistäkin :)

      Poista
  3. Ikkunasta minäkin katselen puutarhaa usein. Joskus niitä paikoilleen jääneitä lapiota myös.
    Ikkunassa joskus tulee myös katseltua ulos ja suunniteltua tulevia istutuksia. On hienoa, että näet ikkunoista moneen paikkaan puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikkunan ääressä onkin hyvä suunnitella, sillä sieltä ei jämähdä niin helposti pieniin yksityiskohtiin kuin heti työn ääressä. Tulee huomioitua suuret linjat paremmin. Etunsa silläkin, että talo on melkein keskellä tonttia; näkee puutarhaan joka ikkunasta.

      Poista
  4. Ikkunanäkymät ovat tärkeitä ja suurin osa suunnittelusta tuleekin tehtyä ikkunasta katsellen. Välillä menen myös yläkerrasta katsomaan näkymiä puutarhaan. On kiva katsoa penkkejä myös vähän ylempää ja suunnitella uusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylhäältä katsottuna puutarha näyttääkin aivan erilaiselta kuin maan tasalta. Joskus on kiva suunnitella joku juttu, mikä ei välttämättä maasta katsottuna näytä mitenkään erikoiselta, mutta juju paljastuu ylempää tiirailtuna. Varsinkin silloin, jos puutarhaa katsotaan parvekkeelta tai yläkerran ikkunoista.

      Poista
  5. Onpas teillä todella kivat ja metsäiset näkymät ikkunoista! Ihanasti mahtuu tuonne vaikka mitä vielä. On onni kun voi kolealla säällä istuskella ihailemassa istutuksiasi palelematta. Kasvaako tuossa etupihalla (?) joku puu? Minusta se oikein huutaa kauniisti kukkivaa koristeomenapuuta tai vastaavaa. Lasten ihana kekseliäisyys, ralliauto :D Kaunis tuo Justa-kärhö, niin paljon kukkia! Lämpenevää elokuuta toivotellen ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtuuhan tänne, kunhan lapset vain kasvavat pois kotipihalla juoksemisiästä. Sormet syyhyten odotan jo sitä aikaa. Etupihalla kasvaa iso siperianpihta (auton takana) ja aidan eteen istutin eilen mongolianvaahteran, mustilanhortensian ja purppuraheisiangervon tuomaan näkösuojaa naapuritalon puolelle. Mongolianvaahteran latva ylettää hädin tuskin aidan yläreunaan ja mustilanhortensian typisti rusakko viime syksynä, joten jokunen vuosi vielä menee ennen kuin niistä on näkösuojaksi. Veikkaankin purppuraheisiangervon kasvavan nopsempaan :D Naapureihin on hyvät välit, joten se ei sinällään haittaa mitään. Kottikärrystä on moneksi, se on ollut myös hiekkakeitosten uunina. Kiitos! Lämpenevää elokuuta toivottelen sinne eteläänkin!

      Poista
  6. Kiva postaus, ikkunanäkymät ovat myös tärkeitä! Meillä katsellaan pihalle pääasiassa kahdesta ikkunasta, olohuoneen tuplaikkunoista etelään ja keittiön ikkunasta pohjoiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olohuone ja keittiö taitavatkin olla yleensä ne huoneet, joista tulee katseltua eniten pihalle. Kannattaakin suunnitella istutuksia niin, että ne näyttävät hyviltä myös ikkunasta katsottuna.

      Poista
  7. Minäkin kuvasin tässä eräänä päivänä puutarhanäkymiä sisältä käsin ja huomasin ihan saman kuin sinä: on vaikea ottaa sellaisia kuvia, jotka antaisivat oikean kuvan maisemasta. Kaikki näyttää kameran läpi jotenkin laimeammalta. Teillä on kauniit ja vaihtelevat näkymät. On kiva, kun jokaisesta ikkunasta avautuu uusi kuvakulma puutarhaan. Keltainen on kyllä vaikea väri - sitä on hankala saada sopimaan yhteen muiden kasvien kanssa. Taitaa olla keltaisten liljojen siirto edessä minullakin, sen verran ovat alkaneet sattua silmään. Mukavaa elokuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmaan se ikkunalasi, mikä häiritsee kameraa :D Meillä on siinä mielessä hyvin sijoitettu talo tontille, että pihaa on kunnolla melkein joka puolella taloa. Jos talo olisi tontin yhdessä kulmassa, niin joistakin ikkunoista näkyisi enimmäkseen naapureita tai ryteikköistä metsää ja lopuista laaja piha-alue. Vielä kun joka puolella taloa on erilaiset kasvuolosuhteet, niin saa tehtyä monenlaisia istutuksia. Joskus kasveja on siirrettävä, kun sattuvatkin kukkimaan yhtä aikaa naapurin kanssa eivätkä värit sovi yhteen alkuunkaan. Kiitos, mukavaa elokuun alkua!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!