sunnuntai 25. elokuuta 2019

Onnistuneita yhdistelmiä

Osa kasveista sopii toistensa seuraan täydellisesti, niin ulkonäön kuin kasvualustavaatimustensa suhteen. Kasvualusta- ja valoisuusvaatimukset yritän ottaa huomioon jo kasveja istuttaessani, mutta joskus kasvin lopullinen koko, kukinta-aika tai kasvutapa muuten ei toimikaan ihan suunnitelman mukaan. Tänä kesänä olenkin yrittänyt tarkkailla puutarhaani erityisesti onnistuneita kasvikumppanuksia ajatellen. Aihetta johdatteli yksivuotissynttäripostauksessani pohtimaan Päivi Kottikärryn kääntöpiiri -blogista. Hänen kysymyksensä kuului näin:

Mitkä kasvit (kahden tai useamman perennan tai pensaan yhdistelmä) muodostavat omasta mielestäsi puutarhassasi onnistuneen liiton eli täydentävät mukavasti toistensa ominaisuuksia tai korostavat toistensa parhaita puolia joko lehtimuotojen tai kukinnan suhteen. Toivoisin lähikuvien lisäksi myös kauempaa otettuja kuvia, mitkä näyttävät yleisnäkymät, kun puutarhassa käyskentelee muutenkin kuin konttaamalla ;)
Alppiruusu 'Mikkeli' sekä lemmikit ovat jo pelkästään kahdestaan hurmaava yhdistelmä...
... saati sitten, kun näkymään tulevat mukaan valko-vaaleanpunaiset 'Sorbet'-tulppaanit, 'Gold Standard' -kuunliljat sekä niiden edessä olevat tummanpinkit 'Little Beauty' -tulppaanit. Kaikkien värit sopivat niin täydellisesti yhteen. Tämä näkymä oli alkukesällä suosikkini ja sitä pystyi ihastelemaan vielä olohuoneen sohvaltakin.
Varjopenkki on puutarhani ensimmäisiä isoja istutusalueita ja sitä tulee katseltua paljon, sillä se näkyy suoraan olohuoneen ikkunasta. Penkin kasvivalikoima on pysynyt melko lailla samana, tosin sulkavaleangervon siirsin pois ja lisäsin rantakukan ja akileijan tuomaan vähän väriä ja kukintaan lisää pituutta. Nyt olen aika tyytyväinen siihen, miltä penkki näyttää sohvalta katsottuna. Valkoiset kukat ja kuunliljan valkokirjavat lehdet tuovat valoa illan hämärään. Tulevaisuudessa grillikatoksen vieressä kasvava purppuraheisiangervo tuo oman lisänsä yhdistelmään ja naamioi samalla grillikatosta.
Keväällä varjopenkissä kukkivat kilpaa esikot ja kevätkaihonkukat.
Viimeisten esikoiden lopetellessa kukintavuoroon nousevat ukkolaukat. Penkin rehevyys alkaa hiljalleen näkyä, kun korkeat, lehtevät kasvit nousevat.
Kesäkuun loppupuolella kuunliljojen takana kukkivat akileija ja särkynytsydän 'Alba'. Kyllä. Siellä ne ovat, eivät vain erotu kunnolla tästä kuvasta.
Nyt näkyy paremmin. Särkynytsydän on vielä niin pieni taimi, ettei meinaa ylettää kuunliljojen yli. Kukki tänä vuonna kuitenkin jo kuudella kukkavanalla.
Heinäkuun alkupuolella kukinnan vetovastuu siirtyy varjoliljalle ja töyhtöangervolle. Sormivaleangervo kukkisi suunnilleen samoihin aikoihin, mutta kevätkaihonkukka on miltei tukehduttanut tässä penkissä olevan yksilön, joten se ei kukkinut tänä vuonna.
Heinäkuun puolessa välissä purppuraheisiangervo alkaa näyttää upeinta väriään. Taustalla tuiviot.
Töyhtöangervon kukinnan jälkeen varjopenkissä ei kuki pitkään aikaan mitään. Elokuun puolivälissä aloittavat kuunliljat ja osittain niiden kanssa yhtä aikaa elokuun lopulta myöhään syksyyn rantakukka. Purppuraheisiangervo kasvoi kesän aikana näin komeaksi.
Aurinkopenkissä on useampikin onnistunut yhdistelmä. Alkukesällä huomion vievät laukat, saksankurjenmiekat ja puistoatsalea 'Illusia'. Myöhemmin kesällä onnistunut parivaljakko on maksaruoho 'Strawberries and Cream' sekä komeamaksaruoho 'Herbstfreude'.
Vanhat saksankurjenmiekat, atsalea ja laukat ovat hieno yhdistelmä. Ritarinkannusten, isotähtiputkien ja oreganon pörröiset kasvustot tuovat rehevyyttä ja pehmentävät kurjenmiekkojen terävälinjaisia lehtiä.
Kauempaa ja eri kuvakulmasta näkyvät myös bellikset. Ne ovat muutenkin hauska pari saksankurjenmiekalle.
Tummanpuhuva 'Strawberries and Cream keskellä, sen takana 'Herbstfreude'. Etualalla on päivänlilja 'Stella d'Oro' joka saa siirron muualle keltaisten kukkiensa takia, vaikka sen lehdet toistavatkin hienosti maksaruohojen takana olevan siperiankurjenmiekan lehtien muotoa.
Kärhökaari-penkissä 'Elina'-pioni ja violetti tarhakurjenpolvi ovat kaunis yhdistelmä ja penkin etureunassa oleva kuunlilja 'Halcyon' täydentää kolmikkoa. 'Halcyon' sopii kukkiessaan myös kauniisti yhteen tarhaviinikärhö 'Justan' kanssa.
'Elina' ja kurjenpolvi.
Edellisessä kuvassa värit näyttivät paremmalta. Tässä koko kolmikko. Siirsin kukinnan jälkeen kurjenpolvia niin, että tulevat paremmin pionin eteen ja peittävät samalla lakastuvat tulppaanit. Kuunliljat siirtyivät penkin uuteen etureunaan.
Elokuun puolivälin jälkeen kuvattuna näyttää tältä. Kuunliljojen lehtien väri sopii minusta kivasti kurjenpolviin. Siirretyt kurjenpolvet alkavat saada ruskavärejä aiemmin kuin paikoillan pysynyt yksilö.
Kärhöportin toisella puolella on myös kiva kolmikko: 'Elina'-pioni, komeamaksaruoho 'Herbstfreude sekä väriminttu 'Fireball'.
Väriminttu on vasta pieni taimi, joten jää siksi vielä tänä vuonna maksaruohojen taakse piiloon. Sen väri sopii kuitenkin täydellisesti komeamaksaruohojen vihreisiin nuppuihin. Eikä hullumpi yhdistelmä ole myöskään maksaruohojen nuput pionin tummanvihreää lehdistöä vasten.
Maininnan arvoinen on myös jaloangervo 'Fanal' sekä keväiseltä ulkoasultaan minkä tahansa vihreän kasvin kanssa että kukinta-aikaan komeasinikuunlilja 'Elegansin' kaverina.
'Fanalin' nuoret versot ovat vahvan punaiset ja sopivat hyvin yhteen etualan koivuangervon kanssa. Minulta tämä yhdistelmä hävisi, sillä siirsin koivuangervon toiseen paikkaan. Se ehtikin olla peräti pari vuotta tässä valeistutuksessa.
Kuunliljat ovat minulla parin metrin päässä 'Fanaleista' mutta yhdistelmä näyttää silti hyvältä. Kameralla ei saanut taltioitua kaukonäkymää sellaisena kuin silmä sen näkee, joten joudutte tyytymään tähän kuvaan. Mutta uskokaa tai älkää, varsinkin ilta-auringon loisteessa tämä yhdistelmä on tulta!
Kiitos, Päivi loistavasta kysymyksestä! Toivottavasti vastaus on kelvollinen.

26 kommenttia:

 1. Voi kyllä, Minna!!! Ihana, että olit paneutunut näin huolella kysymykseen :). Hienoja pareja ja yhdistelmiä löysitkin ja ne miellyttivät kovasti minunkin silmääni. Kauempaa kuvaaminen on vaan niin haasteellista, jotta saisi vangittua saman näkymän kuin silmä. Tämänhän totesimme yhdessä jo aikaisemmin. Ihme, että silmä havannoi kaukaa niin paljon enemmän ja tarkemmin. Hyvin sait kuitenkin otoksia otettua ja pystyn niistä mielessä vielä näkemään sen, minkä näet itse puutarhassasi! Yhä enemmän minua on alkanut kiinnostaa tummat lehtimuodot vaaleiden sävyjen esiintuojana. Sinullakin näitä oli kuvissasi. Monia samoja yhdistelmiä on minullakin, mutta uusiakin ideoita sain sinulta, kiitos!! Nyt minulla on edessä ihana päivä, kun lähden jatkamaan eilistä tutustumista Kotkan puistoissa. Täällä on todella huikeita yhdistelmiä, joita olen jo kaihoiten katsonut. Ja nyt kierros jatkukoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritän yleensäkin toteuttaa huolella minulle annetut tehtävät :) Tätä postausta tehdessä tuli tarkasteltua aika kriittisesti omaa puutarhaa ja kasvivalintoja ja seurattua puutarhan kasviyhdistelmiä keväästä loppukesään. Kiva, jos sait ideoita! Toivottavasti teet postauksen tai useammankin Kotkan puistoista. Antoisaa puistoihin tutustumista!

   Poista
 2. Enpä huomannut sähköpostiosoitettasi missään, joten tätä kautta onnittelut! Voitit blogini arvonnan lohdutuspalkinnon tai lisäpalkinnon, miten nyt kutsuisi! Laitatko minulle postiosoitteesi johon palkinnon voin lähettää. Sähköpostini on info@viherrin.com :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jipii! Kiitoksia! Enpä muuten löytänyt omaa sähköpostiosoitettani itsekään mistään näkyviltä, vaikka mielestäni olen sen joskus laittanut. Pitää korjata asia. Laitan sinulle sähköpostia :)

   Poista
 3. What a beautiful garden and lovely place to walk !
  Happy weekend !

  VastaaPoista
 4. Kauniita yhdistelmiä! Tuota 'Fanalia' ihastelin jo joskus aiemminkin. Siinä on kyllä upea väri!

  VastaaPoista
 5. Monta kivaa yhdistelmää. Kevyttä kurjenpolvea voisikin kokeilla pionin kaveriksi.

  VastaaPoista
 6. Kaksi kommenttia olen kirjoittanut, mutta menevät näköjään tuulen mukana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Minulta hävisi myös yksi kommentti, jonka olin kirjoittanut erääseen toiseen blogiin. Blogger ilmeisesti sekoilee jotain. Jospa se pian korjaantuisi.

   Poista
 7. Kaunis keväinen pari; esikot ja kevätkaihonkukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Tosin kevätkaihonkukkaa pitää ajoittain kurittaa, ettei valtaa ihan joka paikkaa.

   Poista
 8. Kiva aihe, samaa tulee monesti mietittyä omassakin pihassa. Tosin useimmiten tuntuu että noita hyviä pareja on jotenkin vaikea löytää. Hienoja yhdistelmiä on sun penkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Törmäsin itsekin tuohon, että oikeasti todella hyviä pareja on aika niukasti meilläkin. Kyllähän nyt suurin osa kasveista sopii vaikka miten toistensa seuraan, mutta oikeasti toistensa parhaita puolia korostavat kasviparit ovatkin yllättävän haastavia.

   Poista
 9. Kauniita yhistelmiä oot tehny. Hempee on tuo 'Mikkeli' ja lemmikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lemmikki sopii monen kasvin kaveriksi, mutta 'Mikkelin' suuret, hempeän väriset kukat oikein korostuvat hennon lemmikin kaverina.

   Poista
 10. kiitos tästä todella mukavasta ja inspiroivasta postauksestasi Minna. ihania yhdistelmiä kaikki tyyni!

  VastaaPoista
 11. Kivoja ja kauniita kasviyhdistelmiä.

  VastaaPoista
 12. Kauniita yhdistelmiä! Lemmikit sulostuttavat maisemaa ihanasti ja aurinkopenkki on kokonaisuutena todella kaunis ja täynnä onnistuneita yhdistelmiä sekä värityksen että muotojen osalta. Hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lemmikit ovat alkukesän sulostuttajia, mutta muuttuvat rumiksi kukinnan jälkeen. Onneksi lähtevät helposti repimällä pois. Aurinkopenkissä on vielä paljon aukkopaikkoja, mutta pikku hiljaa ne täyttyvät. Samalla tyylillä jatketaan :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!