lauantai 24. huhtikuuta 2021

Tupsulakkiset krookukset

Sateinen sää on sulattanut lunta ja routaa vauhdilla. Kasveja nousee maasta kiihtyvällä tahdilla ja uusia kukkijoita ilmestyy melkein joka päivä koleasta säästä huolimatta. Isoimmat kukkaryppäät erottuvat jo ikkunoistakin katsottuna ja näkymät paranevat kun lisää kukkijoita liittyy sekaan.

Ensimmäinen kevätkurjenmiekka 'Alida' on aukaissut kukkansa. Tai ainakin luulen, että tämä vaalein on sitä. Kukka on myös hieman isompi kuin noilla "vanhoilla" kevätkurjenmiekoilla.
Aurinkopenkin kukinta näkyy jo aika kauas. Edellisen kuvan 'Alida' erottuu hienoisesti melkein kuvan keskellä. Niitä pitäisi olla useampiakin. Istutin tänne myös 'Frozen Planetia', mutta niiden kukkia ei vielä näy.
Takapihalle syksyllä siirtämäni kevätkurjenmiekat ovat alkaneet myös kukkia. Ihmetystä herättää niiden kavereina olevat krookukset.
Kaikki viime syksynä istutetut krookukset näyttävät tältä. Miksi ne ovat työntäneet heteensä (?) ulos nupusta kuin tupsulakiksi? Aiheuttaako pilvinen ja sateinen sää tällaista?

Pystykiurunkannuksetkin ovat vihdoin vapautuneet lumesta ja alkaneet työntää hauskoja tupsuja lehtikerroksen läpi. Lajike on se kaikille tuttu 'Beth Evans'.

Takapihalta lumet ovat melkein hävinneet... ja juuri lasten pelikentältä eikä kukkapenkistä!

Isoin jouluruusuista alkaa ilmestyä lumen alta. Nuppuja on lupaavasti tulossa.

Varjokujalta löytyi ensimmäinen lehtoimikkä. Sekin puskee mukavan runsaasti nuppuja.
Ei aukea, ei sitten millään tämä sinisävyinen kukkanen. Posliinihyasintilta se näyttää, kun vertaa vierellä oleviin valkoisiin, mutta väri on kyllä selvästi sinisempi. Aurinkoa kiitos, jotta arvoitus vihdoin ratkeaisi!
Osa kärhöistä on jo paljastunut lumesta ja kävinkin eilen illalla tutkimassa niiden tilannetta. Aurinkopenkin tiukukärhö 'Arabella' lähtee kasvuun kymmenen sentin korkeudelta ja myös maanrajassa oli lupaavasti silmuja tulossa. Yhtä loistokärhöä lukuunottamatta muissa ei ollut vielä elämää nähtävissä, tosin nepä eivät saaneetkaan juuri mitään erikoiskohtelua syksyllä. Viime kesänä pation viereen istuttamani kerrannaiskukkainen loistokärhö 'Kaiser' sai syksyllä puunlehtiä ja muutaman kuusenoksan suojakseen. Laskin myös sen versoja alemmas, jotta se saisi mahdollisimman suotuisan ensimmäisen talven. Erityiskohtelu taisi kannattaa, kuten seuraavasta kuvasta näkee.
'Kaiser' oli talvehtinut näin hyvin lehtien ja havujen suojissa. Silmuja löytyi monesta varresta.
Mukavaa viikonloppua!

28 kommenttia:

  1. Ei näy minullakaan osassa kärhöjä mitään eloa mutta se on normaalia, tulevat aina viimeisinä. Hyvinhän siellä on puutarha vapautunut lumesta ja kiritty etelää kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöillä ei olekaan vielä mitään hoppua nousta maasta. Pitää silti käydä tutkimassa, milloin lähtevät kasvuun ja ovatko kenties vanhat varret talvehtineet. Kyllä se kevät etenee meilläkin.

      Poista
  2. Aika hyvin on jo vihreää näkyvissä!
    Kevätkurjenmiekat ovat ihania, eivät mene kukat suppuun pilviselläkään säällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkurjenmiekat ilahduttavat tosiaan myös pilvisellä säällä ja iltamyöhään. Hyvä syy suosia niitä :)

      Poista
  3. Nyt alkaa jo tapahtua paljon teilläkin. Ihanaa aikaa. Luulisin, että jokin varhainen lajike krookuksia tekee juuri noin. Avautuvat toivottavasti auringolla ja lämmöllä vähän nätimmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että saataisiin aurinkoa ja krookukset aukeaisivat kunnolla. Tuon lajikkeen pitäisi kai olla 'Barr's Purple'. Eivät ole kovin näyttäviä tällä hetkellä. Vanhat 'Vanguardit' näyttävät normaaleilta, joten pelkkä sää ei voi olla syynä ihmeelliseen kasvuun.

      Poista
  4. Hyvin o lumi lähteny, vaikka harmittavasti pikkuusen väärästä päästä. Ompa siälä kasvit het touhus. Koria rykelmä kevätkurijenmiakkoja. Nätti tua 'Alida', sitei oo mutta 'Planet'tia o jo kukaski. Nuan pitkällä ei taira olla ykskää kärhö, mutta mones näkyy maasta jo versonpäitä. Kyllä kannatti suajata 'Kaiser'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluummin olisin ottanut sulapaikat kukkapenkkien kohdalle, mutta ei mahda mitään. Kärhökaaripenkissä ei näy vielä yhtäkään pälvipaikkaa, mutta muissa kukkapenkeissä näkyy jo edes vähän maata, toisissa enemmänkin. Kasvit ovat varmaan ottaneet alkuvauhtia jo hangen alla.
      'Alida' on nätti, tosin luonnossa ainoastaan pikkuisen vaaleampi kuin nuo toiset. Toivoisin, että 'Frozen Planetit' alkaisivat myös pian kukkia. 'Kaiserin' talvehtimismenestys sai miettimään, josko jatkossa laittaisi muillekin puunlehtiä ja kuusenoksia. Ei tuollakaan paljoa niitä ollut, mutta ilmiselvästi tarpeeksi. Siinähän sitten kukkisivat aikaisemmin.

      Poista
  5. Tosi ihanalta näyttää noin hyvänkokoinen ryhmä kevätkurjenmiekkoja, hyvin ovat viihtyneet. Minulla taisi hävitä ne kokonaan.
    Sitkeästi näyttää kaikkea muutakin mukavaa nousevan maasta, hyvä juttu. Minä en ole vielä löytänyt kärhöistä mitään kasvun merkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkopenkissä taitaa olla kevätkurjenmiekoille hyvä paikka kun ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Niiden väleistä on nousemassa vaaleanpunaisia ja sinisiä kevättähtiä, mutta ne eivät vielä kuki. Kivaa, kun lumien sulaessa paljastuu yhtä sun toista kasvuun lähtijää. Tällaisen suotuisan talven jälkeen on ihana kierrellä pihalla etsimässä elonmerkkejä.

      Poista
  6. Kaunista!❤️

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  7. Aivan ihania nuo kevätkurjenmiekat 💙 Päätin juuri, että haluan sellaisia omallekin pihalle, niitä kun ei vielä ole! Ja hyvin olet erityiskohdellut herkkiä kaunottaria; ne palkitsevat ihanasti jo nyt. Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti hankkia kevätkurjenmiekkoja! Nytkin on ollut monta päivää sateista ja pilvistä, joten krookukset ovat olleet supussa. Kevätkurjenmiekat sen sijaan pysyvät auki ympäri vuorokauden, olipa sää millainen hyvänsä. Kiitos! Mukavaa kevään jatkoa sinullekin!

      Poista
  8. No ihanaa, lumi on teiltä aika lailla poissa ja kukat kukkivat! Kärhökokoelmasi on talvehtinut hyvin ja jatkaa iloista eloaan puutarhassasi. Jalokärhöt eivät vielä varmaan näytä elossa oloaan millään tavalla, sama täällä...ihanaa kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, lumi on poissa kun katsoo oikeaan suuntaan :D Tänään löysin 'Hagley Hybridistä' ja 'Albina Plenasta' vihreitä silmuja. Pian varmasti muutkin heräävät, niin siellä kuin täälläkin. Kiitos! Ihanaa kevättä sinullekin!

      Poista
  9. Upeita nuo kevätkurjenmiekat! Kuviesi innoittamana täytyy hankkia niitä omaankin pihaan. Melko varjoisalla pihallani on vielä kaikki kukkapenkit reilusti lumen alla, vaikka hieman etelämpänä asustelenkin. Mutta onneksi voi ihastella kevätkukkia jo nyt edes näin blogien välityksellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanki ehdottomasti kevätkurjenmiekkoja! Ne ovat kukassa hyvin pian sen jälkeen kun lumet ovat niiden kohdalta hävinneet. Takapihallakin niiden piipot puskivat parin sentin lumikerroksen läpi jo ihmettelemään maailmaa. Blogeista saa hyvin lohdutusta kukkakaipuuseen. Itsekin henkäilen ihastuksesta kun helmikuussa Etelä-Suomen blogeista alkaa löytyi ensimmäisiä kevätkukkijoita ja meillä on vielä melkein metriset kinokset joka paikassa.

      Poista
  10. Sieltähän ne kevätkukkijat ovat lähteneet. Tainneet ohittaa jo minun pihan vauhdillaan. Yhden ainoaa kevätkurjenmiekkaa ei täällä ole kukassa näkynyt. Kärhöjen selviäminen varmasti ilahduttaa, etenkin kun jo ylempää kuin maanrajasta työntävät silmujaan. Ei tarvinnut lähteä mullan alta kaivamaan (olen saatattanut malttamattomuuksissani sitäkin harrastaa )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, mihin kevätkurjenmiekkasi ovat hävinneet? Kärhöt ovat silmäteriäni ja riemuitsen aina, kun niissä alkaa näkyä elonmerkkejä. Harvoin ne näillä korkeuksilla kovin korkealta edellisvuoden versoista lähtevät. Kyllä minäkin kaivelen kärhöjen kohdalta maata, jos ei ala säällisessä ajassa (=parissa viikossa roudan sulettua) näkyä elonmerkkejä :D Siitäkin huolimatta, että tiedän kärhöjen heräävän usein hitaasti eikä juhannuksen jälkeenkään heräävä kärhö ole poikkeus.

      Poista
  11. Alppikärhöjen varhaista heräämistä osaa jo odottaa. Sen sijaan jalokärhöjen silmut suorastaan ihmetyttävät ja toki myös ihastuttavat. Ainahan niiden menettämistä pelkää.
    Kevätkurjenmiekkasi ovat niin kauniita. Pian nuo loputkin lumet kaikkoavat. Siellä alla käy varmasti jo kuhina, kun kasvit odottavat vuoroaan ponnistaakseen ilmoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa jalokärhöt olivat alppikärhöjä nopeampia, sillä sinisissä alppikärhöissä ei vielä näy selkeästi tunnistettavaa elonmerkkiä. 'Albina plenasta' löysin selvästi eläviä silmuja tänään. Myös 'Hagley Hybrid' oli herännyt. Tämä lisää odotuksia loistavasta kärhöjen kukintavuodesta.
      Kunhan vain lähipäivien säät pysyisivät plussan puolella, niin lumet lähtisivät. Kasvuhaluja näyttäisi olevan yhdellä jos toisella lumen alta paljastuvalla kasvilla.

      Poista
  12. Kieltä näyttäviä krookuksia? Toivottavasti alkavat pian käyttäytyä ja näyttäytyä vähän paremmin. Kevätkurjenmiekkasi ovat upeita! Hyvin näyttää talvehtiminen sujuneen joten pian on kasvu jo kiivasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sää on tällainen, niin tuskin krookukset levittävät terälehtiään vielä pitkään aikaan. Kevätkurjenmiekat ovat aina upeita eikä niitä huono sää haittaa. Mennyt talvi oli onneksi kasveille suosiollinen.

      Poista
  13. Aika jännä. En ole koskaan nähnyt että krookus laittaa heteensä tupsulakiksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on joku muistikuva, että olisin jossain nähnyt vastaavaa, mutta en saa päähäni, oliko omassa puutarhassa vai jossain muualla. Olisi hauska tietää selitys moiselle ilmiölle.

      Poista
  14. Hassuja krookuksia :D Ja ihania kevätkurjenmiekkoja! Jouluruusu tulee myös olemaan upea, kunhan saa nuppunsa aukeamaan! En ole viime päivinä tohtinut kärhöjen alkuja katselemaan, kun nämä kylmät kelit saattavat vielä koitua monen kohtaloksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat aikamoisia ilmestyksiä. Ei noita hirveästi ikkunasta erota :D Jouluruusussa on ihan valtavasti nuppuja tulossa. Lumen alta on paljastunut vaikka miten monta nuppurykelmää lisää. Minä luotan siihen, että kärhöjen silmut selviävät näistä kylmistä keleistä. Eivät ole yleensäkään vioittuneet hallaöistä tai kylmistä jaksoista.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!