lauantai 3. huhtikuuta 2021

Iloisin mielin pääsiäiseen!

Huhtikuu alkoi vallan mainioissa merkeissä, sillä hanget painuvat ja maata paljastuu tasaisen varmaan tahtiin. Pääsin jopa kävelemään takapihalla ilman seinänvieriä kulkemista. Vähän piti kyllä kierrellä syvimpiä hankia mutta kierros oli kuitenkin ensimmäinen, jossa ainoastaan toiseen saappaaseen meni lunta. Karoa hanget vielä pääsääntöisesti kannattelevat, mutta välillä sekin upposi leukaansa myöten lumeen.

Karo taisi löytää aamulla nurmiturvekasan luona patsastelleen rusakon terveiset... Niin on onnellinen ilme.
Lumet ovat hävinneet osittain omin avuin ja osittain avustettuna. Olin muutama päivä sitten juuri töihin lähdössä kun kadulta kuului traktorin pörinää ja epämääräistä kolinaa. Tulivat sitten hakemaan kadun päästä lumivuoret pois. Ei muuta kuin takki pois ja odottelemaan. Kuorma toisensa jälkeen hävisi ja uusi traktori tyhjän peräkärryn kanssa tuli tilalle. Olisivat kai työmiehet isoine koneineen väistäneet ainakin siinä välissä kun peräkärry tuli täyteen ja uusi traktori peruutti tilalle. Olin kuitenkin varannut reilusti ylimääräistä aikaa, joten en lähtenyt esittelemään kaikkea muuta kuin loistavia peruutustaitojani traktorisedille. Muistaakseni kadun päästä hävisi peräti viisi kukkurallista kuormaa lunta.
Peruutapa siitä sitten kadulle, kun reitin tukkii traktori peräkärryineen.
Kivikkorinteen sulaminen vauhdittui huomattavasti. Aika lähellä kukkapenkin pintaa traktorin kauha oli käynyt, kun kävin tarkistamassa tilannetta jälkeenpäin.
Kuten kuvista näkyy, meillä ollaan vielä hyvin valkeissa maisemissa, vaikka joka päivä on ollut lämmintä ja eilenkin satoi muutamaan otteeseen vettä melkein kaatamalla. Aika usein on paistanut aurinkokin.
Karo esittelee pihaantulon jäätilannetta. Vähän tuosta voisi vielä naputella väylää avoimemmaksi.
Lapioin samalla aurinkopenkin etureunasta lunta vähemmäksi. Nyt aurinko pääsee lämmittämään "hiidenkiven" ja sulattamaan paremmin lunta pois. Siellä ne minun kevätkurjenmiekkanikin ovat yli puolimetrisen hangen alla.
Pation ensimmäinen laattarivi on alkanut ilmestyä näkyviin. Ihan vielä ei kanneta puutarhakalusteita patiolle.
Varjokujan risulintu ei enää ui, vaan kahlailee hangessa.
"Mittään en ollu tekemässä!" Varjokujan reunimmainen kukkapenkki on jo melkein paljastunut lumesta. Esikot ovat talvehtineet hyvin. Peitin ne kuvaamisen jälkeen käytävän kohdalta lapioidulla lumella.
Sisälläkin tapahtuu keväisiä asioita: pasuunakukka on vihdoin herännyt talviuniltaan. Melkein jo ehdin viedä sen eteisestä lämpimämpään tilaan.
Nestorin pihalta on jo osittain lumet sulaneet. Kotitontusta taitaa tulla kesäksi puutarhatonttu, kun hän on jo nyt hankkinut suuren sinkkisaavillisen helmililjoja, narsisseja ja pajunoksia piristämään ulko-oven edustaa.
Viimeiseksi ihan paras uutinen: ensimmäiset krookukset ovat nousseet! Miten hieno pääsiäisyllätys!

Aurinkoista pääsiäisen aikaa!

27 kommenttia:

  1. Kivet on puutarhassa hyviä, niiden ympäriltä lumet sulaa aina ensimmäiseksi heti kun aurinko saa vähänkin kiveä esiin lumen alta. Piippoja näkyvissä, mahtava juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Huomasin jo pari uutta kivennurkkaa pilkistävän hangesta. Ne varmaan sulattavat lumet nopeasti ympäriltään ja pian lisää piippoja ilmestyy maasta.

      Poista
  2. Kiitos ihanalle Karolle esittelystä!
    Mahtava kuulla, että hanget alenevat. Kaatosade varmaan sulatti niitä vauhdilla.
    Huh, onneksi ei kivikkorinteessä tapahtunut vaurioita ison kauhan kanssa. On varmaan vaikea hahmottaa, miten jyrkästi rinne nousee. Onneksi ei kauhaissut kiviä ja kasveja mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä toivottaa hyvää pääsiäistä! Ja ihastella Nestorin kevätistutusta :-)

      Poista
    2. Karo kiittää! Etupihan jäätikkö pehmeni todella paljon vesisateessa ja hanget muuttuivat huokoisiksi. Nyt ne painuvat ihan silmissä. Oletin kivikkorinnettä tehdessäni, että ei traktori valotolppaa pidemmälle mene, mutta ilmeisesti katsoivat, että on vielä liikaa lunta tai sitten kuormaan mahtui vielä pari kauhallista. Onneksi jäi vielä 10cm pelivaraa ennen maanpintaa ja kiviä. Kiitos! Hyvää pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  3. Teilläkin lumet vähenee. Ja ihania nuo ensimmäiset kevätkukkien piipot. Onneksi kivikkorinne ei kärsinyt vahinkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Reunimmaiset kivet olivat sen verran työläitä kammeta paikoilleen että olisi harmittanut, jos olisivat joutuneet traktorin kyydissä lumenkaatopaikalle. Etureunassa ei ollut arvokasveja, joten niistä ei olisi itku päässyt. Ensimmäiset piipot ovat kevään ihanimmat.

      Poista
  4. Risulintu kahlaamassa on hyvä merkki. Karon esittely sujui hyvin ja hienoa nähdä kevään eteneminen sielläkin. Aikamoiset lumikuormat saivat vietyä pois, se kyllä jouduttaa teiden kuivamista. Aivan kohta tulee kivikkorinteen kasvit esiin.
    Hyvää pääsiäisen jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risulintu onkin hyvä lumensyvyysmittari. Lapset eivät olleet kovin iloisia mäenlaskupaikkansa häviämisestä, mutta minä olen hyvilläni, että varsinkin kivikkorinteen sulaminen saa nyt hurjasti vauhtia. Hyvää pääsiäisen aikaa!

      Poista
  5. Hyvä merkki tuo risulintu, siitä onkin helppo päätellä lumen syvyyttä ja sen pinnan madaltumista:) ja krookukset ovat olleet odottelemassa hangen alla! Varmasti siellä on jo muutakin väkeä malttamattomana odottamassa lumipeiton väistymistä! Mukavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krookukset olivat varmasti valmiina kasvuun mutta ei niitä vielä edellisenä päivänä näkynyt. Tuo kohta on ollut jo useamman päivän sula ja olen käynyt niitä joka päivä etsimässä. Toivottavasti olisikin paljon piippoja lähtökuopissa odottelemassa. Mukavaa pääsiäistä!

      Poista
  6. Hurjaa vauhtia hanget meilläkin lähtee. Aloitin mahtipontisesti jo pihahommat, eli haravoin pari neliöä ja putsasin perennapenkkiä puolentoista neliön verran. Enempää maata ei ollutkaan näkyvillä :D

    VastaaPoista
  7. Täälläkin hanget alenevat päivä päivältä lisää.
    Piippoja näkyvissä jo sielläkin.
    Mukavaa pääsiäisaattoa eli lankalauantaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäiset piipot aiheuttavat aina isoimmat ilonkiljahdukset. Mukavaa pääsiäisen aikaa!

      Poista
  8. Huh, oli varmasti jännittävää seurata, kuinka traktorimies kauhoo kivikkorinteessäsi lunta. Onneksi ei tehnyt vahinkoa, vaan päinvastoin edisti kevään saapumista.
    Hyvin lumi teiltäkin on lähtenyt sulamaan. Yllätyin kuullessani meteorologin sanovan kostean harmaan sään ja vesisateen sulattavan lunta enemmän, kuin auringonpaiste. Ainakin vesisade pehmentää jään ja kovaksi tallaantuneen lumen pintaa.
    Nauttikaahan pääsiäisenpyhistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa en edes uskonut traktorin kauhan tulevan tolpan ohi. Kai kuski oli katsonut, että tuosta joutaisi vielä napata kyytiin pari kauhallista. Onneksi ei lähtenyt kiviä ja kasveja kyytiin.
      Vesisade pehmitti kyllä pihatien jäätikköä huomattavasti. Ei mene kauaa, että kivetty alue on kokonaan sula.
      Nautitaan! Nauti sinäkin!

      Poista
  9. Kyllä ne lumet teiltäki häviää, vaikka varmasti hitahalta taharilta vaikuttaaki. Meillä rupiaa olemahan reilusti mustavoittoosta. Piipot on tänä keväänä touhus, oon huamannu. Mukavaa pääsiääsen jatkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa siltä, että kasvit nousevat tänä keväänä pian sen jälkeen kun lumet ovat sulaneet. Maa on noista ensimmäisistä sulapaikoista lähtenyt sulamaan hyvää vauhtia, joten routa ei ole kovin syvässä. Kiitos! Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

      Poista
  10. Ihanasti Karo esittelee pihaa ja kurkkii lähes jokaisessa kuvassa :) Lunta näkyy olevan vielä reippaasti ja siltikin jo ensimmäiset piipat pilkistää. Onneksi kauha ei pyyhkäissyt kukkarinnettäsi mukaansa. Olis ollut kauhistus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karo on mielellään mukana pihakierroksilla nyt kun pääsee liikkumaan muuallakin kuin umpihangessa rämpien tai seinänvieriä pitkin. Puolen metrin päässä piipoista on vielä samanlainen kinos kuin tuossa varjokujan käytävällä. Maa tuntuu sulavan samaa tahtia lumien kanssa, joten piipot puskevat vauhdilla esiin. Mahtavaa, kun "musta kausi" jää lyhyeksi ja kukkapenkit alkavat vihertää pian lumien häviämisen jälkeen. Olisi kyllä kauhunkiljahdus päässyt, jos traktorin kauha olisi vienyt rinteestä kiviä ja kasveja mennessään. Onneksi jäi vielä kymmenisen senttiä pelivaraa :D

      Poista
  11. No nyt on sielläkin on todistettavasti ihan täysi kevät! Koirakin kevätvauhdissa :) Loistavaa, että vievät lunta pois, toivottavasti kivikkopenkkisi ei kärsinyt. Tietenkin tulivat juuri, kun olit töihin lähdössä. Aina käy noin! Ihana tuo portinpielen kukkaistutus. Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Täysi kevät on :D Kivikkorinteelle ei onneksi käynyt kuinkaan ja nyt se sulaakin paljon vauhdikkaammin, kun ei ole kuutiotolkulla lunta edessä ja päällä. Ajoitus oli kyllä todella huono. Piti edes Nestorille väkertää kunnon sipulikukkaistutus, kun en ole itselleni hankkinut yhtään mitään. Kiitos, iloista pääsiäistä!

      Poista
  12. Vaikka lunta oli meilläkin aika reilusti, on se myös kadonnut tosia sukkelaan. Ja joka päivä on kierreltävä katsomassa, mitä pälvipaikoista paljastuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumet ovat hävinneet todella vauhdikkaasti, vaikka on sitä edelleen paljon jäljellä. Minäkin kierrän katsomassa puutarhani vähät pälvipaikat joka päivä. Pian katseltavaa on paljon enemmän.

      Poista
  13. Sieltä kevät saapuu. Ekat krookukset lämmittävät kummasti sydäntä :)

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!