keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Nuppujenmetsästyskierros

Kevätkukkarallin pronssisijalle ehätti eilen posliinihyasintti. Taisto oli todella kiivasta, sillä mitalisijoja havitteli monta sipulikukkaa ja muutama perennakin. Kierretään puutarha ympäri ja tutkitaan samalla nuppuilijoita ja lumitilannetta. Muistakaa vetäistä saappaat jalkaan, ettei tule lunta sukille!

Pronssimitalisti aukaisi ensimmäisen kukkansa eilen aamupäivällä. Iltaan mennessä kukkia oli auki useampiakin.
Aurinkopenkissä ensimmäinen isokevättähti 'Rosea' näyttää jo väriä.
Etupihalla ei muuten enää olekaan paljoa lunta ja isoimmat kinokset ovat vieläpä nurmikon kohdalla. Tarkasti kun katsoo, niin kiven varjossa näkyy muutama kevätkurjenmiekka ja kuvan oikeassa ylänurkassa keltaisia krookuksia.
Ensimmäinen bellis ei ihan ennättänyt saada kukkaansa auki ennen posliinihyasintteja.
Tämä luumutarhasta löytynyt krookuskaan ei aivan ehtinyt mitalitaistoon. Värin perusteella tämä olisi 'Vanguard', mutta en kyllä muista istuttaneeni niitä juuri tähän...
Luumutarhassa 'Kuntalan' alle on tulossa kunnon kevätkukkaniitty, sillä siirsin siihen viime kesänä violetteja isokevättähtiä, kaikki 'Concerto' -lummetulppaanit ja reilun kourallisen kevätkurjenmiekan sipuleita. Syksyllä istutin sekaan pari pussillista krookuksia ('Barrs' Purple'), isokevättähti 'Albaa' ja kirjopikarililjaa. Lisäksi sinne on istutettu aikaisemmin balkaninvuokkoja, joista en tiedä, nousevatko enää tänä keväänä. Perennoista aikaisin kukkivat tarhakylmänkukat ja bellikset.
Jos vain kaikki piipot puskevat myös kukan, tästä alueesta on tulossa aika kivan näköinen. Eikä mene kauaa kun ensimmäiset kukat aukeavat.
Takapihalta hanget ovat madaltuneet hyvää vauhtia. Luumupuiden alla on hauskat lumettomat ympyrät. Kummankin alle on istutettu krookuksia, mutta edellisen kuvan superympyrä on tuo taaempi. Se on istutettu ikkunanäkymiä ajatellen.

Violetti esikko oli valmistautunut kisaan varmasti jo syksyllä, mutta vauhti ei silti aivan riittänyt. Tämä löytyi viime syksynä kaivetusta osasta.
Patiopenkistä on jo routakin sulanut. Täältä löytyi pronssisijan saavuttanut posliinihyasintti. Patio sen sijaan ei ole ihan vielä lumeton.

Patiopenkissä oleva mysteerikasvi on selvästi sininen. Posliinihyasinttia tämänkin piti olla, mutta kovasti näyttää joltain muulta. Ehkä arvoitus ratkeaa huomenna.
Patiopenkissä möyri myös ensimmäinen näkemäni kimalainen. Ilmeisesti se ei löytänyt etsimäänsä lehtien seasta, sillä pörräsi hetken päästä tiehensä. Toivottavasti kävi tankkaamassa krookuksilla tai kevätkurjenmiekoilla.
Patiopenkistä oikealle... Lunta on vielä hyvin paksulti tontin eteläpäädyssä. Yöpakkaset ovat hidastaneet aika paljon sulamista kun metsä varjostaa puolet päivästä ja autotalli muutaman tunnin näin illasta.
Sisällä nurkat alkavat olla jo täynnä taimipurkkeja, vaikka olen vienyt jo melkein kaikki perennantaimet varaston puolelle. Siirsin tänään kodinhoitohuoneen lattialta gladiolukset, liljat ja isoinkarvilleat eteiseen, josta ne pääsevät pian varastoon. Antaa niiden nyt hetken aikaa ensin totutella viileämpiin oloihin. Varastoonkin pitää sitä paitsi raivata tilaa ennen kuin sinne mahtuu lisää ruukkuja. Mistähän noita taimia on taas noin paljon ilmestynyt? Onneksi seuraavat kylvöt ovat vasta toukokuun alkupuolella, kun kylvövuoroon tulevat kesäkurpitsa ja pavut.
Ylätasot täynnä, joten piti siirtyä täyttämään lattioita. Osa pikkuruukuista mahtuu onneksi isompien kasvien ruukkujen pinnalle. Pasuunankukan juurella on ruusukaalin ja kosmoksen taimia.
Saa nyt nähdä, millaiseksi sää keikahtaa lähipäivien aikana. Pilvisempää ja epävakaisempaa näyttäisi olevan, mutta ei onneksi kovin paljoa kylmempää. Olihan tässä muutama aika huikean kaunis ja lämmin kevätpäivä, joten ehkä pitää ottaa vastaan huonompaakin säätä välillä, ettei totu liian hyvälle. Laitoin jo liiterin nurkan sadevesisäiliöön ränninpätkän keräämään mahdollisia sadevesiä talteen. Lapioin myös lunta kasvimaalla olevaan saaviin siltä varalta, jos vaikka sattuukin tulemaan pitkä kuiva kausi toukokuussa. Aika usein toukokuussa on nimittäin ollut kuivaa eikä tilanne ole välttämättä helpottanut kesäkuussakaan, jolloin juuri tarvittaisiin vasta istutetuille kasveille vettä. Tänä vuonna ehdin ajoissa (tai ainakin luulen niin). Eipähän tässä ennustajia olla. Ehkä käykin niin, että nyt kun näin vaivaa vedenkeräyssysteemin virittelyyn, niin sateita ei tulekaan ennen heinäkuuta.

22 kommenttia:

 1. Hyvin on lumet jo teilläkin sulaneet ja kaikenlaista kivaa jo tulossa maasta.
  Kevät on niin mielenkiintoista aikaa. Mukavia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä kinokset pikku hiljaa näemmä sulavat. Kiitos! Mukavia kevätpäiviä sinullekin!

   Poista
 2. Jeeeee nupuille ja kukille ja sillekin, että et joutunut syömään hanskaasi :-D Ihanat näyt ja tuo piippomeri puun ympärillä on tosi lupaava. Mysteerinupussa on kyllä tuo sama raita ja identtiset lehdet kuin posliinihyasintissa, ehkä se vain on tummempaa sävyä? Tai onhan idänsinililjoissakin joskus se raita. Mutta ei kai noin montaa nuppua varressa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanskan syönti ei olisi naurattanut :D Tänään töihin lähtiessäni nuput olivat vielä tiukasti kiinni ja kun palasin kotiin, oli niiden kohta jo varjossa ja kaikki kukat supussa. Pitää siis huomenna katsoa, mikä kasvi on lajiaan. En muuten edes tiennyt, että posliinihyasintteja on muunkin värisiä kuin valkoisia. Jännittävää!

   Poista
 3. Johan siellä piippoja pukkaa esiin oikein joukolla. Taitavat siirtää luntakin tieltään päästääkseen näkyville. Nyt on käsillä ne ajat, jolloin ei enää millään jaksaisi katsoa purkkeja sisätiloissa. Sen verran koleaksi ilma taitaa muuttua, että vielä pitää malttaa. Meillä säätilan muutos tulee tuntumaan, kun useampana päivänä saattoi jo ihan t-paidassa ulkona olla ja töitä tehdä. Toivotaan koleuden olevan väliaikaista. Ja se vesisadekin olisi nyt ihan tervetullutta, sillä aika kuivaa on jo joka paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden 2018 kevät selvästi toistuu, sillä piipot todellakin puskevat lumen läpi. Olen löytänyt monta narsissin lehtitupsuakin kohdista, joissa on vielä useampi sentti lunta päällä. Meillä tarkeni muutamana päivänä olla t-paidassa, mutta suurimmaksi osaksi on ollut vielä takki tai ainakin pitkähihainen paita tarpeen. Meillä ei vielä kaivata vettä pisaraakaan, joten toivon sateiden keskittyvän sinne, missä kuivuudesta kärsitään.

   Poista
 4. Olipa mukava olla postauksesi mukana metsästämässä nuppuja. Hyvältä näytti! Lunta on vielä sielläkin. On tämä kevät lystiä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Pitää laittaa välillä noita lumikuvia etelän näkymien vastapainoksi, niin ei tunnu pohjoisemmassa niin pahalta :D

   Poista
 5. Sadeveden keruu aloitettiin tälläkin. Täällä II-vyöhykkeellä balkaninvuokot ovat osoittautuneet kestäviksi, toki joissain kohtaa on ollut taantumistakin mutta ei mikään ihme kun en saa edes valkovuokkoa kasvamaan täällä. Lupaavan paljon nuppuja löytyi. Ja sama kaaos on täälläkin ruukkujen kanssa, salissa, lasikuistilla ja kodinhoitohuoneessa. Lisäksi on multasäkkejä, tyhjiä ruukkuja ja siemenpusseja siellä ja täällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä balkaninvuokot selvästi kärsivät edellistalvesta, sillä viime keväänä ainoastaan muutama (kolme?) kukki eikä lehtiäkään ollut kovin paljoa. Toivottavasti edes ne viime keväänä kukkineet olisivat lisääntyneet. Hyvä, että ruukut ja ruukutustarvikkeet ovat vallanneet muidenkin huushollit. Minä yritän pitää edes jonkinlaisen järjestyksen tyhjien ruukkujen ja multapussien kanssa, ettei isäntä menetä hermojaan. Taimipurkkien kanssa saa jo käyttää luovuuttaan, että saa kaikki mahtumaan mahdollisimman pieneen tilaan :D

   Poista
 6. Tiukka on kisa siellä ensimmäisillä kukkijoilla! Kukkivista 'ympyröistä' tulee varmasti kauniita. Ihmeen reilusti siellä on vielä lunta, mutta jospa vesisade sulattaisi viimeiset. Todennäköisesti vettä saadaan ja ihan tarpeeseen, mutta räntä ei olisi niin tarpeen. Parempi kylmä kausi nyt eikä hedelmäpuiden ja muiden kukinnan aikaan - jos valita voi. Mutta olivathan nämä lämpimät aurinkoiset päivät niin herkkua.
  Onhan tuo taimiruljanssi melkoista! On sinulla siellä purkkeja mahdutettavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöpakkaset ovat hidastaneet hankien vajumista. Minäkin otan mieluummin kylmän kauden nyt kuin kuukauden päästä. Perennat ovat kuitenkin vielä pääsääntöisesti unten mailla, joten pakkanen ei tekisi vielä hallaa niille. Piipot ja ensimmäiset kevätkukat kestävät ailahtelevaiset säät. Jään varmaan sinulle kakkoseksi taimipurkkien määrän suhteen, mutta pienemmät ovat tilatkin niitä pyöritellä.

   Poista
 7. Kivastihan nuppujenmetsästyskierroksella löytyi jo nuppuja vaikka lunta onkin siellä vielä melko runsaasti. Minäkin jo toivoisin pääseväni eroon ruukkuarmeijasta. Vielä en kuitenkaan uskalla viedä taimia kasvihuoneeseen yöpakkasten pelossa. Onneksi lumet ovat lähteneet ja olen päässyt kevättöiden kimppuun. Tämäkin päivä kului lähes täysin puutarhatöitä tehdessä.
  Mukavaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkukat ovat puskeneet ensin piipot ja pian sen jälkeen nuput heti kun vain ovat edes melkein vapautuneet lumesta. Minä ehdin pihatöihin vasta viikonloppuna. Toivottavasti epävakaiset säät menevät siihen mennessä ohi. Kiitos! Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 8. Kukkivasta ympyrästä tulee varmasti upea, olipa kiva idea laittaa puun alle runsaasti erilaisia kukkijoita! Purkkimeri alkaa tosiaan jo tympäistä, mutta nyt meiltä vaaditaan taas malttia, kun sää uhkaa kylmetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee. Ajatuksena oli myös se, että kukat ovat luumupuun verkon sisällä suojassa rusakoilta. Sää on aika kolea nyt, mutta tihkusade sulattaa hyvin lunta. Puolensa siis tässäkin, vaikka taimet eivät saakaan nyt niin paljoa valoa kuin aurinkoisina päivinä.

   Poista
 9. Todella paljon jo nuppuja siellä ja täällä. Purkkeja on myös paljon kuten kuuluukin tähän aikaan ne kun saa sitten jossain vaiheessa oikeille kasvupaikoilleen niin ompa avaraa ja siistiä 🤗😁
  Minä ryhdyn tänään vielä koulinta puuhiin. Toivottavasti on sitten viimeiset. Minulla on Balkaninvuokot menestyneet jopa liiankin hyvin, niitä ilmestyy vaikka mistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppuja löytyy joka päivä lisää ja aina välillä niitä aukeaakin. Minulla ei ole onneksi enää koulittavaa jäljellä. Mihin ne mahtuisivatkaan? :D Toukokuun kylvöt tulevat suoraan omiin purkkeihinsa ja hyvällä tuurilla siinä vaiheessa edes osa perennantaimista olisi päässyt jo maahan. Sinulla on sitten suotuisat olot balkaninvuokoille. Toivoisin, että minullakin ne leviäisivät reippaasti omin avuin.

   Poista
 10. Hei, tosi hauskasti kävi, voitit blogini arvonnassa leijonankidan siemenet; juuri sinä, jonka ansiosta kokeilin niiden talvettamista ja täten siemenet tulivat arvontaan! Lähetä osoitteesi sähköpostiini: saila(at)elsanlempituoli.fi niin pistän siemenpussin postiin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups! Eihän tässä näin pitänyt käydä, että tulisi vielä lisää taimiruukkuja nurkkiin pyörimään :D No, ehkä saan ainakin perennantaimet maahan ennen kuin leijonankidat ovat koulimiskokoisia, niin sitten riittää tilaa paremmin. Leijonankitasi on kyllä niin söpön värinen, että ei haittaa yhtään tilanahtaus. Laitan heti sähköpostia.

   Poista
 11. Kivasti siälon lumet sulanu ja onneksi suuri osa penkiistä o jo lumettomana. Ja kukkiaki het. Toivo vaan vähä saretta, loput lumet häviääs nopiempaa. Meillä tuli lunta ja lisää o luvas. Tiukkaa teköö taimien kans. Sulla taitaaki olla jo kaikki pois talaviteloolta. Mullon viälä osa kellaris. Pitää ne hakia siältä jo pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin on vesisade sulattanut lunta ja routaa, mutta toivoisin silti mieluummin poutasäätä ainakin nyt viikonlopun ajaksi. Viikolla nyt niin väliä, kun aika menee joka tapauksessa töissä. Kellarissa ei ole tosiaan enää minulla yhtään talvehtijoita.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!