keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Lumesta vapautuva puutarha

Tänään oli ihan pakko kiertää puutarha pikaisesti läpi töistä tullessa. Niin paljon oli tapahtunut yhden päivän aikana. Kivikkorinne sulaa hirmuista vauhtia, sillä siihen paistaa aurinko melkein koko päivän. Olen iloinen siitä, että toistaiseksi kaikki lumesta paljastuneet kasvit ovat joko selvästi hengissä tai hyvin todennäköisesti elossa. Selkeästi menetettyjä tapauksia ei ole vielä näkynyt, toisin kuin viime keväänä, jolloin osa kasveista oli mädäntynyt niille sijoilleen.

Kivikkomehitähti 'Dark Beauty' kurkistelee virkeän näköisenä vetäytyvän lumirajan alta.
Kivikkorinteen lyhyemmältä sivulta on päivän aikana lähtenyt todella suurelta alalta lunta. Maakin on jo sulanut, joten ei tarvitse huolehtia ikivihreiden suojaamisesta auringolta.
Tarhakylmänkukka on alkanut puskea pörröisiä nuppujaan esille eivätkä talvesta kuin talvesta selviytyvät mehitähdet ja maksaruohot pettäneet taaskaan. Iloisesti hengissä porskuttavat myös arkajaloista mm. tähtilevisia ja sinilemmiö. Sinilemmiö on kasvanut kivasti kokoa näiden parin vuoden aikana. Ylläolevassa kuvassa se näkyy oikeanpuolimmaisen aitatolpan edessä; tuo isoin tummanvihreä kasvi.
Rusakot parturoivat tämän rantalaukkaneilikan syksyllä siiliksi, mutta se ei talvehtimista haitannut. Potkin sen päälle lunta, jotta nälkäiset hampaat eivät ainakaan heti käy maistelemassa lisää.
Edellisessä postauksessa ihmettelin hämähäkin näköistä sinikatanaa. Tämä toissa kesän yksilö on ainakin selvästi hengissä, samoin sen samanikäiset kaverit.
Kivikkorinteestä matka jatkuu aurinkopenkin suuntaan. Siellä onkin sitten vähän enemmän lunta. Jos en olisi käynyt jo aikaisemmin lapioimassa kevätkurjenmiekkojen kohdalta kinoksia matalammiksi, olisivat ne edelleen lumen alla. Eilen huomasin ensimmäisten puskeneen viimeisten lumenrippeiden läpi esille, tänään lumet olivat hävinneet isolta alueelta ja kevätkurjenmiekkoja löytyi hurjat määrät. Ne taitavat viihtyä aurinkopenkissä, sillä niitä on joka vuosi entistä enemmän. Jaoin niitä syksyllä takapihallekin ja tietysti korvauksena istutin aurinkopenkkiin kaksi pussillista lisää uusia lajikkeita. Niiden alue myös laajeni, sillä istutin niitä myös ison kiven takapuolelle.
Sulaminen on jo alkanut, vähän avitettuna tosin. Liekö hullun hommaa siirtää lunta metrin verran sivummalle, mutta minä halusin kurjenmiekat ja kevättähdet nopeammin esille!
Piippoja puskee sen verran paljon, että tässä kohdassa kukkii komeasti hetken päästä. Kevätkurjenmiekkojen lisäksi seassa on kahta eri kevättähteä.
Eilen oli muuten sen verran leppeä pilvipouta, jotta päätin viedä eteisen kasvit ulkoilemaan. Seinustalle pääsivät pelakuut, verenpisara, muratit ja pienet perennantaimet. Melkein tunnin kasvit ehtivät olla ulkona kun alkoikin paistaa aurinko ja piti keksiä äkkiä jotain suojaksi. Helpompi (ja kivuttomampi) olisi ollut hakea harsoa varastosta tai nostaa kasvit sisälle, mutta laiskana päätin ottaa kukkalaatikoista kuusenoksia ja asettelin niitä varjostamaan kasveja. Ja tietysti oksat piti kerätä pois kun tuli aika nostaa kasvit takaisin eteiseen.
Hyvä "pilvipouta" ulkoiluttaa kasveja... oli tosiaan! Talven yli kuivaneet kuusenoksat muuten pistelevät aika kipeästi käsiä, tiesittekös sen. Seuraavalle ulkoilukerralle haen harson jo valmiiksi.
Se eilisestä, jatketaan tämän illan kierrosta varjokujalle ja takapihalle. Varjokujalla risulintu on sulattanut aukon jalkojensa ympärille ja talon seinustaa pitkin pääsee jo hyvinkin kulkemaan. Kukkapenkkiäkin on alkanut paljastua.
Kyllä se tämäkin sivu alkaa sulaa. Kantopuutarhasta (etualalla) on jo pikkuinen siivu esillä.
Entäs takapiha sitten? Huoh... Luumupuiden luona olisi kevätkurjenmiekkoja ja krookuksia, mutta ne ovat vielä 40-senttisen hangen alla.

Sivupihallakin näyttää hyvin lumiselta. Ja tämä on siis talon eteläpuoli!
Kasvimaa sulaa tasaiseen tahtiin. Eilen huomasin, että kaksi lumesta vapautunutta lavakaulusta ovat aivan sulaneet, joten eikös tässä pääsisi jo kylvöhommiin? Syyskylvöissä ei näkynyt itämisen merkkejä ja valkosipulilaatikko oli vielä eilen ainakin pinnasta jäässä. Aidan vieressä kuukausimansikat näyttäisivät talvehtineen oikein hyvin, joten tänä kesänä pitäisi päästä herkuttelemaan kunnolla.
Mansikkarivi ei ole täysin yhtenäinen, sillä kaikki taimet eivät selvinneet toissa talvesta. Kasvatinkin aukkokohdissa sokerihernettä ja kehäkukkia.
Etunimikaimani Mama's garden -blogissa pohdiskeli äskettäin kaalikasvien kasvattamista. Kerroin jo siellä ruusukaalikokemuksiani, mutta jatkan tarinaa tässä. Jätin syksyllä yhden kasvin pystyyn, sillä halusin testata ruusukaalin pakkasenkestoa. Korjasin satoa viimeisen kerran marraskuun puolivälissä, jolloin oli ollut jo monen monta pakkasyötä eikä päivälämpötiloissakaan ollut kehumista. Ruusukaalit kuitenkin porskuttivat vielä -6 asteen pakkasessakin ilman minkäänlaista talvisuojausta kuin kasvukaudella konsanaan. Talven aikana ehdin jo unohtaa kasvimaalle jääneen testiyksilön, mutta muisti palasi, kun huomasin, mitä hangesta on ilmestynyt. Varsi on taipunut lumen painosta maata myöten, mutta lehdet olivat vihreät ja napakat. Tietääkö kukaan, voiko ruusukaalista syödä muitakin osia kuin ne pienet ruusukkeet? Oli nimittäin niin herkullisen näköisiä lehtiä, että tekisi mieli ihan maistaa.
Ruusukaali ei näemmä hätkähdä lunta eikä pakkasta. Nyt en enää yllättyisi, vaikka tämä yksilö vielä ponnahtaisi tästä pystyyn ja jatkaisi kasvuaan toista kesää.
Jos joku pohtii ruusukaalin kasvattamista, niin anna mennä vaan! Kylvä siemenet saman tien, muista suojata avomaalla hyönteisverkolla, katkaise latva elokuussa ja ala korjata keriä silloin kun ovat mielestäsi tarpeeksi suuria. Älä tuijota syksyllä lämpömittaria, vaan anna kaalien kasvaa niin pitkään kuin haluavat. Tuli lumi taikka jää, ruusukaali kiitää (vähän erästä lastenohjelmaa mukaillen)! Hyvää yötä!

28 kommenttia:

  1. Kylläpä kevät etenee siellä hyvää vauhtia. Joka kevät sitä saa ihmetellä, kuinka kasvit selviävät pitkästä talvesta,lumesta ja jäästä. Ja tuota ruusukaalia ihastelen ja ihmettelen sen kylmän kestävyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli kunnon harppaus eteenpäin. Viime yönä oli muutama aste pakkasta, mutta näyttäisi silti tulevan taas lämmin, aurinkoinen päivä. Ruusukaalilla taitaa olla pakkasnestettä varressaan ja lehdissään. Meilläkin oli talvella monena päivänä 30 astetta pakkasta, vaikka tietysti lumesta oli hyvin suojaa ruusukaalillekin.

      Poista
  2. Lupaavalta näyttää siellä! Täällä ei vielä elonmerkkiä pilkistele, luntakin on niin paljon vielä ettei pääse oikein kiertelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulaminen on vauhdittunut viikon aikana paljon. Kyllä ne kinokset teiltäkin pian alkavat hävitä kiihtyvällä tahdilla.

      Poista
  3. Loppuviikoksi on luvassa lämpenevää, odotan jo, että näen kuvia pihasi kevätkukkijoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä odotan minäkin jo kovasti! Piippoja nousee reippaaseen tahtiin ja luulen, että pian nähdään ensimmäisiä nuppujakin.

      Poista
  4. Viimeisten neljän päivän aikana on tapahtunut kunnon harppaus, meillä on lunta enää parissa kohdassa etupihan puolella, se tuntuu ihan mahtavalta edistymiseltä. Toivottavasti siellä lumi lähtisi yhtä vauhdilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vauhdilla lumet häviävät täälläkin. Viime yön pakkanen tosin vähän hidasti sulamista, mutta jospa ensi yönä pysyisi plussan puolella, niin vauhti säilyisi.

      Poista
  5. Mukavasti on kasvisi talvehtineet, sehän se aina vähän jännittää kumminkin.
    Meillä on takapiha sulanu, etupihalla lunta vielä liikaa😁
    Kyllä se tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna kasvien talvehtiminen ei jännittänyt niin paljoa kuin edellisenä talvena. Lämpötila pysyi kuitenkin tasaisesti pakkasen puolella, niin se on aina hyvä merkki talvehtimisen kannalta eikä syksylläkään ollut pitkää pakkasjaksoa ennen lumien satamista. Nyt vain odotellaan lumimassojen häviämistä, jotta pääsee ihastelemaan, kuinka vauhdikkaasti kasvit ponkaisevat kasvuun.

      Poista
  6. Kyllä ne pian sulavat, usko pois! Ja lumen alta näyttää nyt jo palajstuvan hyvinvoivia kasvin alkuja! Täälläkin vielä pihan laidat lumessa, kun metsä suojaa kesät, talvet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulavat, sulavat. Joka päivä paljastuu piippoja ja paljon hyvin talvehtineita kasveja. Metsän takia meilläkin on tuo etelänpuoleinen piha paksun hangen vallassa.

      Poista
  7. Ymmärrän hyvin, että takapihan tilanne näyttää epätoivoiselta. Jokin aika sitten itsekin murehdin hitaasti sulavaa lunta, mutta sitten se lähti häviämään yllättävän kovalla vauhdilla. Tänään pihasta löytyi pikkuruinen lumikasa puskanurkkauksen varjoisesta paikasta, jonne sitä on kolattu. Pian sinun täytyy vaihtaa yläbannerikuvakin keväisemmäksi.
    Hyvä, että otit puheeksi ruusukaalin. Muistan sinun niiden kasvattamisesta kirjoittaneen ja siltä pohjalta tilasin siemeniä. Nyt on siis oivallinen aika niiden kylvöjen aloittamiseen. Viikonlopun työlista on kohta metrin pituinen.
    Kuulemma kevätkurjenmiekat ovat hyviä leviämään. Se oli minulle uusi ja iloinen uutinen. Aion niitä istuttaa lisää, mutta kiva tietää niiden omilla paikoillaankin lisääntyvän.
    Viikonlopuksi on luvattu hienoja säitä. Aurinkoa ja kivoja puuhia sinun viikonloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuo takapiha ihan epätoivoinen ole, mutta ei se riemunkiljahduksiakaan herätä. Sivupiha vielä vähemmän. Aika hyvää vauhtia lumet ovat tänäänkin sulaneet. Kiersin taas töistä tultuani pihan ympäri ja pääsin takapihalla peräti puoleenväliin ennen kuin saappaanvarresta tuli muutama hippunen lunta sukille. Sivupihalla en edes yrittänyt lähteä rämpimään, mutta jospa sieltäkin joku reitti aukeaisi viikonlopun aikana. Totta, yläbannerin kuva pitää pian vaihtaa.
      Hyvä, että ruusukaalin siemenet on jo tilattu. Siellä etelässä ehtii vielä hyvinkin, minä kylvin ruusukaalini jo maalis-huhtikuun taitteessa, jotta ehtivät varmasti kasvaa. Vaikka kaalit selviävätkin hyvin pakkasista, niin syksyn pimeys ei suoranaisesti kyllä vauhdita niiden kasvua.
      Ainakin minulla nuo ensimmäisenä ostetut 'Harmonyt' (tai mitkä lie) ovat tehneet ahkerasti sivusipuleita. Viime kesänä kun niitä jaoin, löytyi useita viiden sipulin ryppäitä, vaikka alunperin istutin ne yksittäin. Taas näyttää siltä, että kukkakimppuja nousee useita. Jos viime syksyn uudet hankinnat kukkivat nyt runsaina, niitä on varmasti taas syksyn ostoslistalla.
      Kiitos! Kivoja puuhia on varmasti tulossa. Aurinkoista puutarhaviikonloppua sinullekin!

      Poista
  8. Nyt tuli halu kokeilla ruusukaalia edes muutaman taimen verran, pitää alkaa metsästää siemeniä jostain. Hyvinhän siellä lumet sulaa ja vielä kun on luvattu lämmintä ja aurinkoista säätä. Kuukausimansikat talvehtivat yllättävän hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Hyvin sulavat siihen nähden, kuinka paljon sitä oli. Lämmintä ja aurinkoista säätä on odotettu koko talvi. Saa jättää pipon ja topparukkaset jo eteiseen ja napata kevyemmän takin päälle töihin lähtiessä.

      Poista
  9. Nyt kun luvassa on lämpötilojen nousua useammaksi päiväksi uskon, että lumet sulavat melko nopeaan tahtiin.
    Onpa hyvin talvehtineet mehitähdet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti sulavat näillä keleillä. Tavalliset mehitähdet talvehtivat yleensä hyvin mutta vähän nuo erikoisemmat aina jännittävät. Kumpikin viime kesän hankinnoista on talvehtinut erinomaisesti.

      Poista
  10. Ai että... ruusukaali on herkkua, tai tykkään tosi paljon kaikista kaaleista. Nyt alkoi tehdä mieli kokeilla sen kasvatusta.
    Voi hiisi tuota takapihaa, siis talon eteläpuoli, mitä ihmettä! Toivottavasti sieltäkin lumi häviää äkkiä. Etupihan rinteessä näyttää jo tosi hyvältä, ja ihanaa, että kasvit ovat hyvässä iskussa! Mielestäni olisi varsin epänormaalia jättää lumi lapioimatta, jos sieltä alta olisi mahdollisuuksia löytää piippoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän kaaleista melkeinpä kaikissa muodoissaan. Kaalilaatikosta en ole kyllä oppinut pitämään vieläkään :D Takapiha on itään päin, runsaslumisin sivupiha etelään. Meillä on harmillisesti tuo metsikkö juuri etelän puolella. Ollakseen lehtipuuvaltainen ja siis tällä hetkellä tietysti lehdetön, se varjostaa yllättävän paljon. Kyllä sekin aikanaan sulaa ja voi olla, että jossain vaiheessa käyn vähän lapiolla avittelemassa sieltäkin. Jotain puuhaa pitää keksiä, jos ei pääse vielä kukkapenkkejä tonkimaan :D

      Poista
  11. On teillä paljon vielä lunta. Onneks ollaan vasta huhtikuun puolessa välissä! Kyllä ilahuttaa nähä uutta kasvua vaalimistaan kasveista. Miekin oon näkevinäni valakosesta särkyneestäsydämmestä vihreen piipan tuolla mehtäalalla. Tuosta ruusukaalin lehtien syönnistä en tiiä, emäntäkoulun aikana siitä pieniä ruusukkeita poimittiin vielä talavella ja se sietää hyvin kylymee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Vielä ollaan lumen määrän suhteen normaaleissa rajoissa. Arkajalkojen ja edellisen kesän hankintojen selviäminen talvesta ilahduttaa minua erityisen paljon. Muistelin jossain lukeneeni tai kuulleeni, että kaaleista kaikki osat olisivat syötäviä, mutta en vain löydä sitä tietoa enää mistään. Joku syyhän sillekin on, miksi ruusukaaleista käytetään yleensä vain ne pienet kerät. Ehkä lehdet ovat sitkeitä tai kitkeriä? No, ehkä joku tietäväisempi vielä tulee tänne kertomaan asiasta.

      Poista
  12. Lunta tuntuu siellä riittävän että en yhtään ihmettele vaikka vähän auttelet kevättä. Mukavaa taas katsoa kun mennään mökille että mitä siellä on tapahtunut. Koska tapahtuu jopa päivittäin kuten monet paikalla asuvat voivat todeta. Minulla on taimet ollut jo lasituksen sisällä yönkin vaikka on ollut pakkasta pari astetta. Ne on isossa laatikossa minkä kannen laitan kiinni ja peiton päälle. Hyvin ovat pärjänneet. Olen kasvattanut ruusukaalia kerran ja ehkä jonain vuonna taas. Hyviä olivat sain mukavan sadon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riittäähän tuota. Kylmänarkojen kasvien päältä annan lumien sulaa omine aikoineen, jotta ovat paremmin suojassa takatalvilta ja kylmiltä jaksoilta. Niitähän voi tulla vielä toukokuussakin. Kevätkurjenmiekat sen sijaan kestävät hyvin kylmää, joten niitä voi hyvin ottaa esille. Minäkin vein ensimmäisen erän perennantaimia ulkovarastoon. Siellä ei mene enää pakkaselle, ellei tule todella pitkää pakkasjaksoa. Silloinkaan en enää tuo taimia sieltä takaisin sisälle, vaan peittelen harsolla ja laitan ämpärillisen lämmintä vettä harson alle tuomaan lämpöä.

      Poista
  13. Sulaahan se lumi siäläki. Ny varnmasti kiihtyvällä taharilla. Kerkiää nauttia kaikista paliastuvista kasviista ja piipoosta kaikes rauhas. Ny tuntuu torellaki kaikki olevan hengis, ainaki toistaaseksi. Lunta ei meillä oo enää ku aurauskasoos, tiänviäres ja navetansivulla sitäki enemmä. Äsköön pihalla tuli ihan hiki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulaa, sulaa ja hyvää vauhtia sulaakin. Tällaisen talven jälkeen on mukava odottaa lumien sulamista, kun tiedossa on selvästi enemmän innokkaita kasvuunlähtijöitä kuin henkihieverissä riutujia. Minäkin olisin voinut jättää töihin mennessä takin kotiin. Oli todella lämmin päivä.

      Poista
  14. Teillä on varmasti sulanut piha vieläkin enemmän, kun säät ovat olleet aurinkoisia. On hienoa, kun pienet sipulikukat lisääntyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hangilla on nyt hyvä sulamisvauhti päällä. Lämmin sää vauhdittaa melkoisesti ja aurinko vielä tehostaa vaikutusta. Pikkusipuleilla on ehdottomasti paikkansa varhaiskevään puutarhassa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!