torstai 8. huhtikuuta 2021

Viisivuotiskatsaus

Välillä on hyvä pysähtyä tarkastelemaan, mitä sitä onkaan tullut puutarhassa tehtyä pidemmällä ajanjaksolla. Tämä postaus on pyörinyt luonnoksissa puolivalmiina jo syksystä lähtien, mutta sopivaa aikaa sen viimeistelyyn on ollut aika harvakseltaan tarjolla. Halusin koota postaukseen kuvakollaaseja eri puolilta puutarhaa, ja vaikka kuvittelin ottaneeni viime kesänä tarpeeksi monta yleiskuvaa sopivilta suunnilta, niin eipä niitä ihan noin vain löytynytkään satojen kuvien joukosta. Viimein sain kuitenkin väsättyä muutaman paljonpuhuvan kollaasin. Aloitetaan kivikkorinteestä, sillä sen pihaantulija kohtaa meille tullessaan ensimmäisenä. Tai no, sen näkevät ihan kaikki kadulla liikkujat, olivatpa tulossa meille, postilaatikoille tai kelle tahansa neljästä naapuristamme.

Ylävasemmalla on google mapsista löytynyt kuva toukokuulta 2009, muut ovat itse ottamiani. Vanhoista kuvista näkyy, että edellisillä asukkailla on ollut joskus jonkinlainen "kivijuttu" aidanpäädyn kohdalla. Mullos aidan pitkällä sivulla oli tuoksuvatukkaa.
Google mapsista löytyi myös seuraava kuva, josta näkyy kadulta sivupihallemme. Kuva on aika epätarkka, mutta keskellä sivupihaa erottuu puunkanto. Joku naapureista sanoi joskus, että edelliset asukkaat olisivat kaataneet suuren kuusen sivupihalta. Paksuja, lahonneita puunjuuria löytyikin aika paljon kärhökaaripenkkiä kaivaessani. Kuva selittää myös sen, miksi kärhökaaren edustalla nurmikko painui neliömetrin alueelta kuopalle ensimmäisinä vuosina täällä asuessamme: nurmikon alle peitetyt kannon jäänteet siellä vain lahosivat.
Kanto erottuu juuri ja juuri tässä google mapsin katunäkymästä otetussa kuvakaappauksessa (2009).
Tullaan seuraavaksi kadulta pihan puolelle ja katsotaan etupihalta kohti sivupihaa. Talon edustalta on poistettu kummallinen aitapömpeli ja tilalle on tullut pensasryhmä ja leveämpi kulkuväylä, joka ei kylläkään näy enää pensaiden takaa pihan puolelle. Siellä se parin metrin levyinen "lasten moottoritie" kuitenkin on. Kuusen kannon kohdalla näkyy vielä hienoinen kumpare, mutta ei enää kovin suurta kukkulaa. Vuonna 2015 ottamani kuvat on pääasiassa räpsitty 22.4. Lumet ovat melkein kokonaan sulaneet, mutta maisemat eivät vielä viherrä juurikaan.
Emme vieläkään tiedä, mikä tarkoitus tuolla yläkuvien aitaratkaisulla on ollut. Pyykinkuivauspaikka? Vilvoittelupaikka saunan jälkeen?
Jatketaan kierrosta sivupihalle, josta oli hankalin löytää sopivia kuvia. Seuraavan kollaasin vasemmanpuoleiset kuvat on otettu suunnilleen samasta kohdasta, muissa joutuu vähän vaivaamaan aivonystyröitä. Ylärivin keskimmäisen kuvan keskellä näkyy hansaruusupuska, josta hankkiuduin eroon 2016. Kärhökaaripenkki, joka näkyy alarivin keskimmäisessä kuvassa, on aloitettu ruusupuskan poistossa tulleesta kaivannosta. Ruusu oli tuossa Karon, valkoisten leimujen ja kärhöportin väliin jäävällä alueella. Liiterirakennuksen oikealla puolella näkyvä karviaispuska asettuu suunnilleen alakuvassa näkyvien vaaleanpunaisten jaloangervojen kohdalle. Ylärivin oikeanpuoleisen kuvan oikea ylänurkka asettuu alla olevan kuvan heinäseiväsaidan kohdalle. Tarkkaan kun katsotte, niin vuoden 2015 kuvassa (otettu kesäkuussa) hieman keskiviivan oikealla puolella oleva koivu näkyy vuoden 2020 kuvassa keskiviivan vasemmalla puolella siinä, missä on eriväristen kuunliljojen raja.
Kärhökaaripenkin loppuosasta, majapenkistä, marjapensasalueelta, kasvimaalta ja patiolta en saanut aikaiseksi kollaaseja, sillä niistä puuttuivat kokonaan kuvat sellaisista suunnista, mistä olin ne 2015 kuvannut. Yritän muistaa kuvata niitä toukokuussa ja uuden postauksen niistä silloin. Tallustellaan sen sijaan takapihalle, joka koki viime kesänä valtavan myllerryksen ja jäi "pommin jäljiltä" -kuntoon talveksi. Ylärivin kuvissa tilanne huhti- ja kesäkuulta 2015, keskirivissä reunimmaiset touko-kesäkuussa 2020 ja keskimmäinen kuva sekä alarivin kaksi kuvaa syyskuulta 2020. Kiinnitän huomionne ylärivin oikeanpuoleiseen kuvaan. Grillikatoksen vieressä näkyvän monirunkoisen vaahteran kaadoimme ja luiskaan liukumäeksi kallistuneet betonilaatat olen kärrännyt parempaan käyttöön. Sitä en tiedä, miksi edelliset asukkaat ovat laittaneet laatat portaiksi metsään. Ei tuolla suunnalla niin kauniit maisemat tai hyvät marjamaastot ole, että juuri tuosta olisi kannattanut kulkea. Sainpahan laattoja muihin projekteihin ja vaahteran paikalle rehevän varjon istutusalueen.
Takapihan nurmikenttä on kokenut aikamoisen myllerryksen ja muutos jatkuu tänä vuonna.
Vilkaistaan vielä varjokujalle ja palataan takaisin etupihalle. Varjokujalla ei ollut yhtikäs mitään ensimmäisinä vuosina. Aloitin sen tekemisen vasta kesällä 2018 ja pari isompaa muutosta on tulossa vielä tänä vuonna. Ulkorappusen vieressä oli rikkaruohottunut pöheikkö punakoisoa, tarhatyräkkiä ja idänunikkoa. Kaikki lähtivät heti ensimmäisenä kesänä pois ja tilalle tuli kiveystä. Rakensimme myös uudet portaat, sillä vauvanvaunujen kanssa oli todella hankala kulkea ovesta ulos ilman nostoapuria. Viime kesänä laajensin kiveystä ja keltaisen nurkan päivänliljapenkkiä ja nyt odotan jännityksellä, tuliko ratkaisusta onnistunut. Kiveys on sulattanut lunta vauhdilla ja laajennusosan päivänliljat alkavat jo paljastua.
Varjokujan ennen-kuva on otettu aamulla huhtikuun lopussa, jälkeen-kuva ilta-auringossa toukokuun lopussa. Viime kevät oli kylmä, joten kasvua ei hirveästi siellä näy.
Kiitos seurastanne tällä aikamatkalla!

25 kommenttia:

 1. Tämmösiä kuvasarjoja katselis vaikka kuinka paljon!
  Olipa mukava nähdä pihanne muutokset, paljon olette saaneet näkyvää aikaan :)
  Talo näyttää hyvin paljon samalle, kuin meillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva oli itsellekin pitkästä aikaa vilkaista, miltä täällä näyttikään muuttokeväänä. Täällä ei tosiaan ollut juuri muuta kuin nurmikkoa. Minäkin jostain sinun postauksestasi kiinnitin huomiota teidän punaiseen tupaan.

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoinen postaus ja kuvasarjat kertovat enemmän kuin kaksi tuhattakaan sanaa. Kivoja muutoksia ja ajatuksella juuri teidän tarpeisiinne tehtyjä. Valitettavan monet uuteen pihaan päästyään aloittavat kerralla jättimäiset uudistukset ja silloin ei välttämättä tule hyvää tai toimivaa. Minusta kannattaa ainakin yhden vuodenkierron ajan malttaa rauhassa katsella mitä missäkin on, miten aurinko kiertää jne. Kärhökaaripenkistä löytyy varmasti paljon kuvia, pitääkin tunnisteistasi katsella kun niin paljon on nyt patoutunutta kärhökuumetta ilmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tiedä sitä, onko kaikki ainakaan heti alkuun ihan ajatuksella tehtyä :D Pikku hiljaa ovat kuitenkin jalostuneet. Vähäuninen vauva ja myöhemmin tuhovimmainen taapero sekä toinen vauva olivat aika tehokkaita puutarhaprojektien rajoittajia. Ilman lapsia olisin varmaan minäkin aloittanut vähän tehokkaammin pihan mylläyksen. Se on kyllä totta, että vanhaa pihaa uudistaessa kannattaa seurata kesän tai pari pihan elämää ja olosuhteita ennen minkään ratkaisevan projektin aloittamista.
   Kärhökaaripenkistä ei varmaan ihan mahdottomasti juuri kärhöjen kuvia löydy, sillä vasta viime kesänä siihen tuli muuallekin kärhöjä kuin pelkästään tuohon köynnösporttiin. Tunnisteella kärhö, jalokärhö, loistokärhö, jne. löytyy sitten muitakin. Kärhökuume on hyvä tauti ;)

   Poista
 3. Näissä sen muutoksen parhaiten juuri näkee. Monesti ehtii jo unohtaa miltä jokin kohta näytti ennen. Paljon on tapahtunut teidänkin tontilla viidessä vuodessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistissa on, että piha oli käytännössä pelkkää nurmikkoa, mutta kyllä sen autius silti tuli noista kuvista itsellekin vähän yllätyksenä.

   Poista
 4. Hieno postaus puutarhan muutoksesta. Siis ennen tuo on ollut piha, nyt se on puutarha. Kyllä näkee että olet käyttänyt aikaa ja vaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, ei tällä tontilla ennen mitään puutarhaa ollut.

   Poista
 5. Kiva ja paljon kertova kuvasarja, jonka tekeminen oli varmasti antoisaa. Kuten Katja ylempänä totesi, olet tehnyt pihasta puutarhan. Minusta on hienoa, että kahdesta pikkulapsesta huolimatta olet jaksanut paneutua pihan suunnitteluun ja haluamiisi kasveihin. Monet odottavat, että lapset kasvavat ja alkavat vasta sitten laittamaan pihaa mieleisekseen.
  Sisäntulo kehotetaan laittamaan houkuttelevaksi ja kauniiksi. Kivikkorinteesi kerää jatkossa katseita myös ohikulkijoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En olisi jaksanut katsella ankeaa nurmipihaa siihen saakka että lapset kasvavat isommiksi. Ja onpahan ollut pikkulapsiarkeen vähän muutakin tekemistä. Kivikkorinteessä on tullut ehkä pihan näkyvin muutos. Toivottavasti tänä talvena kasvit siellä ovat talvehtineet hyvin ja rinne olisi viime kesää rehevämpi.

   Poista
 6. Nämon niin kivoja, mutta niin armottoman tyälähiä. Ei ihime, että koonti kesti. Muutosvauhti on ollu melekoonen, ku on ollu vauva-arkiki pyäritettävänä. Erelliset asukkahat ei ollu puutarhaihimisiä pätkääkää, mittaa sitte millä mittarilla tahansa. Annat kyllä ajattelemisen aihetta ja silimänruakaa naapuriillekki. Onko puutarhakuumes näyttäny yhtää tarttuvan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika työläs oli kyllä väkerrellä kollaaseja, mutta minusta niistä on helpompi katsoa näitä muutoksia kuin peräkkäin olevista kuvista. Lasten vauvavuosina muutokset olivat pienempiä ja nyt parin viime vuoden aikana on sitten ollut isompia projekteja. Edellisillä asukkailla ei tosiaan ollut viherpeukaloa, mutta heidän jäljiltään pihalta on löytynyt joitakin säästämisen arvoisia kasveja, kuten kevättähtiä, pari lehtoimikkää, valkovuokkoja, lehtoakileijaa ja vanhoja herukkapensaita (tosin osa kasveista on pitänyt käydä kaivamassa tontin ulkopuolelta, johon edelliset asukkaat olivat ne kukkapenkkiä hävittäessään kipanneet). Lisäksi on niitä, joista olen itsekin hankkiutunut eroon, kuten tuoksuvatukka, idänunikot ja punakoiso.

   Poista
  2. Yksi naapureista on ehkä innostunut hyötykasveista näiden vuosien aikana ja toinen uudisti vuosi sitten pari pientä kukkapenkkiään, mutta ei ole minun puutarhakuumeeni ollut niin tarttuvaa sorttia, jotta se olisi kunnolla naapureihin tarttunut.

   Poista
 7. Olen jo katsonut ja lukenut tämän postauksen monta kertaa edes takaisin. Kuvista näkyy hyvin muutos ahkerointisi tuloksena.
  'Ennen' -kuvista näkyy todella tyypillinen ja yleinen maisema pihoilla tosin ehkä siistimpi (harmittavan usein pihoilla on paljon sekalaista romua unohdettuna nurkkiin ja laitamille - siis erilaista tavaraa kuin puutarhurilla kesken projektien tai lasten leluja kesken leikkien).
  'Jälkeen' -kuvissa nähdään, etä pihapiirissä asuu viherpeukalo ja asiaan vihkiytynyt puutarhaharrastaja. Näen jo mielessäni tänä kesänä kärhötuet ryöppyävän kukkivia kaunottaria. Takapihasta on kehittymässä aivan ihana kokonaisuus. Kiitos konkreettisesta esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi olla, ettei meidänkään piha ole ihan noin tyhjä ollut vuosi tai pari ennen tänne muuttoamme. Ihan varmasti edelliset asukkaat ovat siistineet ylimääräiset tavarat pois ennen myyntiä.
   Toivon todella, että tänä vuonna kaikki kärhötuet ryöppyäisivät kukkia. Viime vuosi oli aika vaisu monen kärhön kohdalla viime kesää edeltäneen huonon talven takia.

   Poista
 8. Kiva kooste puutarhassanne tapahtuneista positiivisista muutoksista. Paljon olet saanut aikaan vuosien varrella.

  VastaaPoista
 9. Välillä on hyvä tehdä aikamatkoja. Näkee muutoksia. Paljon olet tehnyt. Aina ei tosiaan myös tiedä, miksi edelliset omistajat ovat jonkin ratkaisun tehneet. Onneksi nyt voit tehdä sinulle ja teidän perheelle parheimmat ratkaisut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan täällä kieltämättä ahkeroitu, mutta kaikki työ on ollut kivaa. Kiinnostaisi tietää monestakin asiasta sekä sisällä että ulkona, mikä ajatus niiden takana on ollut.

   Poista
 10. Olips mukava katsella muutosta, ihan kuin tv:n puutarha- ja sisustusohjelmien muutoskohteissa. Suunnitelmallisuus on myös hienosti nähtävissä, tulos on hieno, katsoi miltä suunnalta vaan pihapiiriänne! Etupihan kivetys on kyllä upea!

  VastaaPoista
 11. Mahtavia muutoksia olette tehneet! Oli erittäin mielenkiintoista katsella ennen ja jälkeen kuvia. Ja miten paljon työtunteja kaikkeen tuohon on vaadittukaan! Piha on kyllä sata kertaa viihtyisämpi nyt 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En edes yritä laskea puutarhaan käytettyjä työtunteja. Muun perheen mielestä taidan asua siellä toukokuusta syyskuulle :D

   Poista
 12. Tämä oli kiva, olet saanut valtavasti aikaan ja matka jatkuu. Toisten ihmisten ajatuksia on vaikea tulkita. Olen joskus miettinyt, mitä mahdolliset seuraavat asukkaat ajattelisivat minun ratkaisuistani. Jos tänne muuttaisi joku ei-puutarhaihminen, niin olisi täällä varmaan ihmettelemistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voisi olla mahdollisille seuraaville asukkaille paljon ihmettelemistä täälläkin. No, itsellepä tätä tehdään ja silloin ei tarvitse ajatella toisten mielipiteitä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!