maanantai 5. huhtikuuta 2021

Pääsiäinen taimipuuhien parissa

Huhtikuu alkoi lupaavasti aurinkoisella säällä mutta pääsiäispäivät taivas on ollut tukevasti pilvien peitossa. Välillä satoi vettäkin, mikä oli varmasti ainakin hangesta kurkisteleville alppiruusuille ja tuijalle mieleen. Pienemmän alppiruusunkin latvat ovat siis jo ilmestyneet kinoksen keskeltä. Puutarhapuuhiin sää ei kuitenkaan suuremmin houkuttele, joten puuhastelin paljon taimien parissa.
Ensimmäinen tänä keväänä ostamani kausikukka: valkoinen krysanteemi vihertävällä keskustalla.
Olen tänä keväänä askarrellut useamman taimilokerikon, sillä kaikki pienemmät taimiruukut on jo käytetty. Taisin kylvää muutaman perennansiemenen liikaa... Olen tehnyt aikaisempina vuosina samalla tekniikalla maitopurkeista lokerikkoja pikkutaimille, mutta tänä vuonna huomasin, että parempi pohja syntyy jäätelörasiasta, sillä se pysyy maitopurkkia napakammin muodossaan. Maitopurkeista saa leikattua hyvät väliseinät. Koska lokeroista ei tule täysin tiiviitä, ei haittaa, vaikka yhteen lokeroon lorahtaisi enemmän vettä; ylimääräinen kosteus siirtyy saumakohdista sinne, missä on kuivempaa. Loistosysteemi kaltaiselleni laiskalle kastelijalle. Reilummalla kädellä kastelija voi halutessaan puhkaista jäätelörasian pohjaan muutaman reiän. 

Jäätelörasioista ja maitopurkeista saa näppärät taimilokerikot. Ylhäällä lokerikon malli, alhaalla valmiit istutusastiat taimineen. Näissä on ristikkiä, ranskantulikukkaa ja kaksi vaaleanpunaista loistosalviaa.
Leikkasin muuten ajatuksissani tämänkertaisiin lokeroelementteihin kolot väärinpäin. Kasaamisen kannalta on näppärämpi, jos pitkässä osassa kolot ovat yläpuolella ja pienissä väliseinissä alapuolella. Vinkiksi itselle ja teille, jos innostutte samanlaisia tekemään. Väliseinien määrällä voi säädellä, minkä kokoisia lokerikkoja taimille tulee. Tein aikaisemmin 8-lokeroisia malleja, jotta taimet pärjäisivät pidempään niissä. Näihin viimeisimpiin tuli kymmenen lokeroa, sillä taimien ei tarvitse mahtua niihin niin kauan kuin aikaisemmin koulittujen taimien. Kuvista voi olla vähän vaikea saada selvää lokeroiden koosta. Käyttämäni jäätelörasiat ovat 6*12*18cm kokoisia, joten tuolla kymmenen lokeron mallilla yhden lokeron mitat ovat n. 6*6*3,5cm. Kahdeksan lokeron mallilla yhden lokeron leveys on 4,5cm. Minusta se on aivan riittävä multatilan koko pienemmille tai hitaammin kasvaville kasveille, tomaatteja tai kelloköynnöksiä en näihin laittaisi.

Tammikuussa kylvetyt hopeaputouksen taimet ovat nyt tämän kokoisia. Nämäkin ovat mahtuneet vallan mainiosti lokerikkoonsa, sillä vasta nyt alkaa näkyä ensimmäisiä juuria jäätelörasian läpi.
Kiitos muuten Maatuskalle (Selätön puutarhuri -blogi), jonka syksyisessä arvonnassa voitin mm. nämä ranskantulikukan, loistosalvian ja seuraavan kuvan valkoisen clematiskukkaisen akileijan siemenet. Salvioista on itänyt toistaiseksi ainoastaan kolme ja niistäkin onnistuin itse katkaisemaan yhden taimen, mutta nämä muut ovat itäneet erinomaisen hyvin. Loput siemenet ovat vielä ulkona hangen alla, siellä on myös lisää loistosalviaa. Nyt pitää enää vain miettiä sopivat paikat kaikille.
Clematiskukkaiset akileijat pääsivät vähän harvempaan, mutta näitä en lähtenyt koulimaan tämän tarkemmin. Ruukku on aika syvä, joten koulin kasvit vasta kesällä suoraan lopulliselle kasvupaikalleen.
Eivätkä perennantaimet vielä siihen loppuneet. Heinäkuusta lähtien hoivailemani levisiakylvös osoittaa hyvin pieniä kasvun merkkejä. Mullan seassa on vielä vaikka miten paljon kiiltävänmustia siemeniä, mutta taimia on edelleen ainoastaan neljä. Jos uskaltaisin, kaivaisin itäneet taimet jo omiin ruukkuihinsa kasvamaan ja veisin kylvöruukun vielä kuukaudeksi ulos. Ehkä kolmas kylmäkäsittely saisi loppujen siemenien lepotilan murtumaan. Levisiat ovat vain olleet niin tuskastuttavan hitaita ainakin tässä alkuvaiheessaan, etten tiedä uskaltaako näitä mennä vielä häiritsemään. Kuinka te tekisitte?
Levisiakylvöksessä on kolme tainta sirkkalehdillä ja yksi koukku aivan kuvan oikeassa reunassa.
Jos levisian taimet kasvavat tuskastuttavan hitaasti, niin sammalnappeihin kylvämäni tomaatit ne vasta hitaita ovatkin. Samaan aikaan kasvusammaleeseen kylvetyt saman lajikkeen siemenet ovat saaneet aikaan jo kookkaat taimet kun sammalnapeissa on vasta hennot idut, jotka eivät ole viitsineet aukaista edes sirkkalehtiään. Jopa paljon myöhemmin kylvölautalle kylvetty 'Maja' on päässyt kasvussaan pidemmälle kuin sammalnappisurkimukset. Voisi olla aika hauska katsoa, tuleeko noista luikeroista ennen syksyä yhtään mitään, mutta enpä taida viitsiä niitä niin kauaa katsella. Heittäkää hyvästit ensimmäiselle ja viimeiselle sammalnappikokeilulleni!
Ylärivissä vasemmalla 'Maja', loput 'Balkonzauberia' alhaalla kulmissa 'Maskotkaa' ja keskellä sammalnapeissa yksi 'Balkonzauber' ja kaksi 'Maskotkaa'. Aika iso kokoero taimilla.
Sammalnappeja lukuunottamatta taimipöydillä on kaikki hyvin. Lapset ovat antaneet taimien olla rauhassa myös takkahuoneen eteläikkunalla, joten nyt on taimivauvoilla väljät oltavat. Kunhan saan hävitettyä riippapelakuusta viimeisenkin kirvan, voin tuoda muutaman taimipurkin myös keittiön ikkunalaudalle. Kelloköynnökset ja koruköynnös ovat lähteneet hyvään kasvuun, joten vaihdoin niille isommat ruukut. Toivon, että pienet kärhöruukut riittävät niille siihen saakka, että taimet saa istutettua ulos. Isoin mustasilmäsusannakin pääsi kärhöruukkuun kasvamaan, pienemmät koulin matalampiin ruukkuihin.
Vasemmalla chilit, sitten hopeaputous, kelloköynnös, basilikaa, koruköynnös ja oikealla äitini talvettama kesäkoiso, joka on nyt kivana lisänä omaan kesäkukkavalikoimaani. Ikkunasta näkyy puoliksi sulanut kukkapenkin reuna ja etupihan lumikinoksia.
Miinanköynnöksetkin kasvavat hyvin. Vasemmalla yksi kelloköynnöksistä.
Kodinhoitohuoneen lattialla on muutama kylvöruukku odottamassa itämisen ihmettä. Tuoksuherneet ennättivät ensimmäisenä ja muutama perennakylvös taitaa päästä vielä takaisin lumihankeen. Kärhökylvöksistä on todennäköisesti turha odottaa taimia, sillä muutama pinnalla ollut siemen on selvästi lahonnut. Odotan kuitenkin vielä hetken, jos vaikka syvemmälle olisi jäänyt itämiskykyisiä siemeniä. Tänään toin kellarista daalian ja gladioluksen mukulat sisälle. En tuhlannut vielä niille multaa, vaan laitoin ne astiaan ja kaadoin ohuelti vettä astian pohjalle. Tekniikka toimi viime keväänä hyvin ainakin gladiolusten kohdalla ja nyt testaan, toimisiko se myös daalialle.
Tuoksuherneet ovat alkaneet kurkkia ruukuista maailmaa kuin uteliaat madot. 40 siemenestä puolet on nyt itänyt. Luulen, että taimia tulee vielä lisää kun kylvöstäkään ei ole vielä edes viikkoa aikaa.
Kuten alussa sanoin, pihahommat eivät kolealla ja kostealla säällä oikein innosta. Kävin kuitenkin hetken aikaa madaltamassa aurinkopenkin päältä hankia, jotta sinne syksyllä istutettujen kevätkurjenmiekkojen ei tarvitsisi odotella viikkotolkulla valoon pääsyä. Tai ehkä suurempi hoppu on minulla, sillä sen "perusharmonyn" lisäksi istutin sinne 'Alidaa' ja 'Frozen Planetia', joiden kukkimista kovasti jo odotan. Aavistelin aikaisemmin talvella sitä, että tänä keväänä maa alkaa vihertää hyvin pian sen jälkeen kun lumet sulavat. Pysyvät lumet satoivat syksyllä melkein sulaan maahan eikä talvella lämpötila sahannut vuoroin plussalla ja miinuksella, joten kasvit ovat olleet hangen suojissa kuin untuvapeiton alla. Aavistus on alkanut jo osoittautua oikeaksi ja siitä kertovat keltaisen nurkan piipot. 
Keltaisen nurkan krookuksenpiippojen kaveriksi on noussut narsissin lehtitupsuja. Piippoja puskee saman tien kun lumiraja vetäytyy päältä pois. Mahtavaa!
Aurinkoisia päiviä viikkoonne!

24 kommenttia:

 1. Kiva että siemenet on itäneet 😄
  Ikinä ei voi olla varma miten käy.
  Paljon on taimia tulossa sielläkin. Mä jo tuskailen näiden kanssa, mihin kaikki mahtuu ja jaksanko hoitaa kaikki 😳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on aina tosi kiva juttu! Vähät siitä, vaikka taimia tulisikin sitten kerralla enemmän. Onpahan hukkavaraa. Aina on sitä paitsi löytynyt kaikille paikka... Ehkä ei kuitenkaan jokaiselle omasta puutarhasta :D

   Poista
 2. Piipot ovat kyllä ihmesakkia, kasvavat varmasti jo lumihangen alla ja näyttävät hyviltä heti kun lumi sulaa!
  Meillä on tänään satanut räntää, kohta sen pitäisi sääennusteen mukaan loppua, joten ehkä pääsen tekemään pienen puutarhakierroksen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa piipoista on varmasti ottanut varaslähtöä tai ainakin tunkenut itsensä aivan mullan pinnan alle valmiiksi ponkaisemaan ylös kun lumet häviävät päältä. Eikä siinä mitään, minä ainakin pidän sellaisista yllätyksistä. Meillä rännän sataminen alkoi vasta tunti sitten ja sitä on muuten tullut ihan taivaan täydeltä! Nyt alkaa jäädä jo maahankin ja naapureiden katot ovat muuttuneet mustista valkeiksi. Toivottavasti aamulla ei tarvitse pihaa kolata.

   Poista
 3. Ihanat piipot! Lumen ajoituksen kanssa kävi tosiaan vallan hyvin.
  Loistoidea tuo kylvölokerikko! Hassua, mutta ekaa kuvaa katsoessani mietin, olisiko kumminkin kätevämpi koota se niin, että alle tulisi se pitkä ensin poikittain... ja sitten sanoitkin sen. Jotenkin tosi hassua, ajatuksemme kulkevat samoja raiteita!
  Hui levisioiden kaivuuta. Luulen, että tekisin niin, että olisin tosi tyytyväinen noihin neljään, ruukuttaisin aikanaan isompiin mutta ottaen huolellisesti ison multakokkareen mukaan siemenineen. Sitten aikanaan, kun ne tulee noine samoine multineen istutettua kasvupaikoilleen, niin tulevina vuosina voisi vierestä nousta lisääkin taimia. Nuo neljähän on jo mahtava saavutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ihan parasta, että lumen sulaessa maasta ponkaisee saman tien piippoja.
   Kulkipa ajatukset sitten samaa rataa! Taidat olla sinäkin käytännöllistä askartelijatyyppiä. Kaikki muut lokerikot olenkin tehnyt toisin päin, mutta ilmeisesti nyt homma meni jo liian rutiinilla ja sitten tuli mökellettyä.
   Voisi tosiaan olla viisaampaa erotella levisiat vasta isompina omiin ruukkuihinsa, mutta ahneuksissani haluaisin niitä kerralla paljon :D Tai ehkä purkin toiselta reunalta voisikin kaivaa siemeniä eri purkkiin saamaan kylmäkäsittelyä. Niinpä voisinkin oikeastaan tehdä!

   Poista
 4. No on ero tomaateissa. Ajattelin että omani ovat kasvaneet jotenkin hitaasti mutta ovat noiden sinun suurempien kokoisia eli ovat tainneet kasvaa ihan hyvin. Sitä vaan on niin malttamaton. Piippoja nousee nyt mahtavaan tahtiin, tänään löysin puutarhasta ensimmäisen kärhön verson nousevan maasta. Kiire on päästä pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nuo isommat tomaatit ovat kasvaneet aivan tarpeeksi hyvin, kun en niitä kuitenkaan voi istuttaa ulos ennen kuin kesäkuun alussa. Kärhölläsi on kyllä ollut hirmuinen kiire kasvuunlähdössä! Toivottavasti ei ressukka palellu.

   Poista
 5. Sullon kunnon taimikarkelot, on monen näkööstä ja kokoosta. Joo, huamasin ittekki, ettei sammalnapit toimi tomaatilla. Kelloköynnöksellä parahite. Vauhrikkahia sun hajuhernehet. Mäki kylläkin vein jo yhyren purkillisen viiliähän nävettakeittiöhön, ettei turhaan veny.
  Pysyvä lumi sulahan maahan on aiheuttanu tääläki vauhrikkahia heräämisiä. Useen maa kerkiää routaantua ennen lunta ja piippojen yms. matkahan lähtö on yleensä tuskastuttavan hirasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimia on taas aika paljon ja moni niistä on sellaisia, mitä en ole ennen kasvattanut. Minulla sammalnapit eivät oikein toimineet kelloköynnöksenkään kohdalla, mutta onneksi sain kuitenkin kolme tainta. Odotan itse vielä muutaman päivän ennen kuin vien tuoksuherneet eteiseen, jos mullasta vielä nousee taimia. Viileään kuitenkin joutuvat jo hyvissä ajoin, kun kerta sitä hyvin sietävät.
   Eikö olekin kivaa kun piipot ponkaisevat maasta heti lumien sulettua? Minusta on todella tympeää katsella pitkään mustaa maata keväällä ja odotella roudan sulamista. Paljon parempi on tämä vauhdikas tyyli.

   Poista
 6. On siulla paljon erilaisia taimia tulossa. Samoin mie tein piätöksen noista turve- ja sammalnapeista, en ennee niitä hanki. Onkohan noissa riippapelakuissa taipumuksii kirvoille, miullakin vain riippuvissa on ollu tänä talavena kirvoja. Levisiasta en ossoo mittään sannuu miten toimii, hieno homma tuo siemenestä kasvatus! Hittaasti muutoksia pihalla tapahtuu kun on niin viileätä ja kolea tuuli. Muutama krookus näyttää nuppujaan tiällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että riippapelakuu houkuttaa enemmän kirvoja kuin muut. Onhan siinä erilaiset lehdetkin. Minun riippapelakuussani on ollut joka talvi kirvoja ja joskus ovat levinneet siitä muihinkin kasveihin. Tänä vuonna älysin ottaa sen aikaisemmin eristyksiin kaikista kirvaherkistä kasveista. Täällä tapahtui ulkona viime yön aikana todella suuri muutos: joka paikka on taas vitivalkoinen. Räntää on satanut jo monta senttiä eikä kaikki maahan satanut ole jaksanut enää sulaa.

   Poista
 7. Ei ihme, että sinulla alkaa purkit olla vähissä. Niin paljon taimia tulossa. Jätskirasiat jakoseinineen taidan napata omaan käyttöön, vaikka kovin paljon en enää tänä keväänä sisätiloissa kylväkään.
  Melkoinen ero tomaattien koossa. Sammalnapeista luovuin ensimmäisen kokeilun jälkeen ja turvenapitkin ovat lähinnä hätävarana. Hajuherneet ovat minullakin itäneet. Taidan viedä ne lähipäivinä kasvihuoneeseen, vaikka pientä yöpakkasta on luvattukin. Nyt meillä on maa valkoisena ja hiukan vielä ripottelee lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuja olisi kyllä, mutta ovat kaikki liian isoja pienille taimille. Jäätelörasiosta olen saanut hyvin paikkausta pikkuruukkujen vajaukseen.
   Jotkut ovat kuulemma onnistuneet sammalnappien kanssa todella hyvin. En sitten tiedä, onko tuote-erissä eroa vai eivätkö ne vain toimi ihan joka ikisen hoidossa. Tuoksuherne sietää hyvin viileää, joten ne onkin ihan hyvä viedä pois sisätiloista. Eivätpähän vie tilaa lämpimämmässä viihtyviltä. Minä odottelen vielä muutaman päivän hitaammin itäviä siemeniä ja vien sitten ruukut eteiseen.
   Meillä on myös maa valkoisena. Yön aikana satoi useampi sentti räntää eikä kaikki ole jaksanut sulaa enää pois.

   Poista
 8. Täällä meilläkin iski takatalvi. Sataa vuoroin räntää ja vuoroin aurinko pilkahtaa esiin. Tuulee myös tosi kovaa.
  Sinulla on siellä paljon taimivauvoja hoidettavana, joten monenmoista ja kokoista taimipurkkia varmasti tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä aurinkoa on näkynyt aika vähän tänään, ihan vain pikkuinen pilkahdus myöhään iltapäivällä. Muuten on satanut räntää ja on ollut tuulista. Pienistä taimiruukuista on aina pulaa, vaikka olenkin säästänyt kaikki sopivat purkit. Aina välillä niitä kuitenkin hajoaa.

   Poista
 9. Hienoa, että sait ranskantulikukan siemeniä Maatuskalta. Minä olen yrittänyt etsiä siemeniä kasvatettavaksi, muttei ole vielä tullut sopivasti vastaan, ehkä jossain vaiheessa. Levisian taimet ovat hyvä saavutus ja minä ehkä keskittyisin nyt näihin itäneisiin. En usko, että pahasti häiriötä tapahtuu, jos ruukuttaa nuo neljä hyvällä multapaakulla ja katsoo sitten, tapahtuuko muille siemenille mitään. Levisian kylvöstä tosin ei ole mitään kokemusta.
  Hyvällä malilla sinulla on taimitouhut ja lajikkeita löytyy reippaasti! Onnea ja menestystä tästä eteenpäinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään mielessä, jos nuo minun pikkutaimeni joskus kukkivat ja tuottavat siemeniä ;) Kuulemani mukaan ranskantulikukat tekevät siemeniä suorastaan yltäkylläisesti. Levisiat ovat kasvaneet niin hitaasti, että arveluttaa mennä koskemaan noihin minitaimiin. Luulen, että annan niiden kasvaa vielä rauhassa kokoa. Kiitos! Menestystä sinunkin taimipuuhillesi!

   Poista
 10. Paljon kaikkea on sinulla tulossa. Kyllä minäkin nyt tyytyisin noihin neljään jollei muita vielä sitten ole tulossa myöhemmin. Minulla on kokemusta nyt keväälläkin kylvetyistä siemenistä että otin liian pienenä niitä pois toiseen ruukkuun ja ne kuolivat. Onneksi on vielä jäljellä itäneitä alkuja. Tuoksuherneitä en ole vielä kylvänyt ja kuten jo aiemmin kerroinkin että taidan kylvää suoraan maahan. Minulla on niinpaljon pikkuperennan alkuja jo nyt. Ei siinä muuten mitään mutta ne kaikki pitää ottaa mukaan mummolaan ensikuussa.. Minä kylvin viime vuonna ranskantulikkaa ja ne kannattaa myös jättää vähän ryppäiksi, ne mitä erottelin meinasi kaikki kuolla erottelun jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levisiakylvös on ollut jo reilusti yli kuukauden lämpimässä, joten luulen, että loput siemenistä tarvitsevat vielä uuden kylmäkäsittelyn itääkseen. Olen nyt alkanut kallistua siihen ajatukseen, että jätän nuo taimet kasvamaan rauhassa ja kaivan ruukusta itämättömiä siemeniä eri purkkiin, jonka vien vielä ulos. Lunta on sen verran paljon, että eiköhän jossain nurkassa ole sitä vielä kuukaudenkin päästä, niin siemenet ehtivät hyvin saada tarpeeksi pitkän kylmäkäsittelyn.
   Minun ranskantulikukkani erottuivat kukin omiksi taimikseen, vaikka yritin koulia niitä ryppäinä. Ainakin toistaiseksi ne ovat hengissä. Pidetään peukkuja.

   Poista
 11. Siellä on menossa aikamoiset taimikarkelot ja kekseliäisyyttä istutusten mahtumisessa todella tarvitaan! Sammalnapeista minulla ei ole kokemuksia, kun olen aina käyttänyt peruskylvömultaa. Mutta silti ovat tomaatintaimet täällä kovin pieniä vielä. Nyt ei kyllä kiirettä ulkotiloihin viemisellä olekaan, niin on jäätävän kylmää ja tuulista. Koulintapuuhilla siis jatketaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipähän tomaattien vielä tarvitsekaan olla isoja, ovat helpompia käsitellä sitten jos tuleekin pitkä ja kylmä kevät. Ei kyllä minua haittaisi, jos olisi vähän lämpimämpää.

   Poista
 12. Kevätahava ulvoo nurkissa meilläkin eikä juurikaan houkuttele pihahommiin.
  Sinulla on hyvin pullat uunissa eli taimet purkeissa, lewisiavauvat ovat niin huikean ihania.
  Kävin juuri omat tomaattini ja chilit tutkimassa ja kumman takkuinen on muutamien tomaattien alkutaival ollut. Ehkä ne tietävät, ettei niillä ole vielä mikään kiire.
  Sammal- ja turvenappeihin en enää yhtään euroa pistä, ei vaan toimi minulla sellaiset. Ihan kuin eivät toimi turveruukutkaan. Saas nähdä mihin istutetaan sitten kun kotimaista turvetta ei tulevaisuudessa olekaan niin helposti saatavilla. Tänään kävin hakemassa kauppapuutarhalta ammattikäytön kasvuturvetta ja asiasta tovi juteltiin.
  Kevättä kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, meillä on taas maa valkoisena muualtakin kuin lumikinosten kohdalta. Koko viime yön oli satanut räntää ja sama on jatkunut melkein koko päivän. Nyt vielä illalla tuli oikein kunnon tuisku. Toivon todellakin, että uusi lumi olisi vanhan surma!
   Levisiat ovat kyllä melkoisen söpöjä. Kasvaisivat vain hiukkasen nopeammin.
   Jätetään vaan suosiolla napit niille, joilla ne toimivat. Meillä on omat luottotuotteemme. Kevättä kohti!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!