sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Kukkia kaks ja perhonenkin

Aurinkoinen ja ihanan lämmin viikonloppu alkaa olla ohi ja paluu arkeen odottaa. Puutarhapuuhat jäivät vähän turhan vähälle huomiolle, sillä viikonloppu täyttyi muusta ohjelmasta. Pihakierrokset on kuitenkin tehty tunnollisesti ja hyvä niin, sillä muuten olisi saattanut jäädä kevätkukkakisan voittaja selvittämättä. Myös kevään ensimmäinen kukalla ruokaileva perhonen on nyt bongattu ja kuviin ikuistettu.

Sitruunaperhonen oli ilmiselvästi ensimmäistä kertaa kevätkurjenmiekan kimpussa, sillä mesilähteen sijaintia piti hakea pidemmän aikaa.
Nyt imukärsä alkaa lähestyä oikeaa kohdetta.
Meillä oli tänään pitkäaikaisen ystäväni häät yhdistettynä pariskunnan lapsen ristiäisiin. Minulle oli varattu ihan kaksoisrooli, sillä toimin ensin vihkiseremoniassa kaasona ja heti perään ristiäisissä sylikummina. Oli vähän hassua mennä kuvaamaan ruokailevaa sitruunaperhosta hiukset juhlakuntoon laitettuina ja kasvot meikattuna, mutta pakkohan se oli kevään ensimmäinen iso päiväperhonen mennä ikuistamaan. Juhlamekko roikkui sentään vielä henkarissa emmekä edes myöhästyneet kuvaushommieni takia. Siinäpä sitä olisi ollut selitettävää, jos yksi perhonen olisi kiilannut tärkeiden seremonioiden ohi!
Aah, sieltä löytyi vatsantäytettä!
Kukkuu! Ai niin, tämä ensimmäinen kevätkurjenmiekka aukesi vasta tänään ja ylsi täten kilpailussa toiselle sijalle. Eikä tarvinnut syödä likaista puutarhahanskaa (kts. edellinen postaus) kun näkyy värin lisäksi kokonainen kukkakin!
Ensimmäiseksi ehtivät 'Golden Yellow' -krookukset, kuten moni veikkasikin. Etumatka näillä olikin melkoinen.
Eilen kävin kiikaroimassa lintuja Kuopion ja Siilinjärven väliin jäävällä Toivalan notkolla. Aluetta halkoo moottoritie. Aikaisempina vuosina vesilintuja on kerääntynyt selvästi enemmän moottoritien länsipuolelle, mutta tänä vuonna siellä on myllännyt kaivuri ja linnut olivat itäpuolella moottoritien ja Viitonen -nimisen tien välisellä alueella. Yritin viime vuonna käydä täällä kiikaroimassa lintuja, mutta olisin tarvinnut vielä paremman kaukoputken nähdäkseni linnut selvästi. Nyt kun pääsin lähemmäs, riitti jopa kamerassa zoomia sen verran, että sain linnuista tunnistettavia otoksia.
Viitonen etualalla, moottoritie kauempana ja osa joutsenista välissä. Kosteikko jatkuu pitkälle kuvan oikealle puolelle.
Saalis jäi aika laihaksi lajimäärien suhteen. Joutsenia, naurulokkeja ja kalalokkeja oli paljon ja jokunen harmaalokki. Sinisorsia ja töyhtöhyyppiäkin oli, ja mielestäni myös yksi kanadanhanhi. Pitkään kiikaroin, missä ovat muut, mutta en löytänyt. Ehkä se olikin eksynyt parvestaan ja tullut joutsenten mukana. En ollut yksin lintujen perässä, sillä Viitosen varrella oli paljon autoja ja kameran tai kiikareiden kanssa tähystelijöitä. Muutama oli kävellyt jopa pellolle aivan kosteikon lähelle kiikaroimaan. Pitkään jouduin etsimään autolle sopivaa pysäköimispaikkaa ja päädyin viimein jättämään sen vähän kauemmas. Ei kaukoputki jalustoineen niin paljoa painanut, etten olisi jaksanut muutamaa sataa metriä niiden kanssa kävellä. Kuluneella viikolla meille saapuivat myös rastaat. Heti tuli keväinen olo, kun musta- ja punakylkirastaat lurittelevat yömyöhään. Muutenkin linnut laulavat jo paljon innokkaammin kuin pari viikkoa sitten.
Joutsenia, lokkeja ja sinisorsia.
Lisää joutsenia ja lokkeja. Töyhtöhyyppiä ei ilmeisesti sitten osunut näihin kuviin ollenkaan.
Lintureissulla oli näppärä poiketa taimimyymälöissä. Kasveja en vielä ostanut, sillä jumppaohjelmastani puuttuu vielä muutaman päivän kuntoilut. Eikä myymälöihin perennoja ollut vielä tullutkaan. Ostoslistalla oli sen sijaan multaa ja amppeli karjalanneidolle. Ressukka kun on joutunut olemaan samassa valkoisessa (susirumassa) muoviamppelissa jo pari kesää. Tai ehkä kukka ei niin paljoa ole kärsinyt ruukkunsa ulkonäöstä kuin minä.
Kooltaan sopivin ei ollut ulkonäöltään ihan ykkönen, mutta aina parempi kuin se valkoinen muovihirvitys. Tätä kelpaa jo katsella ja tasaisen pohjan ansiosta amppelin voi laskea tarvittaessa maahankin. Karjalanneidon leiskuvanpunaiset versot kurkkivat mullan seasta.
Sen verran ehdin eilen kukkahommiin, että vaihdoin kasveille multia. Oli niin lämmintä, että päätin perustaa työpisteeni ulkorappuselle, johon oli paistanut koko päivän aurinko. Aloitin homman illalla viiden jälkeen ja jatkoin pari tuntia. Isompi karjalanneidoista pääsi uuteen amppeliin ja pienempi sai vähän isomman ruukun. Kaikki isoissa parvekelaatikoissa olevat pelakuut saivat osittaisen mullanvaihdon. Istutin myös hopeaputouksen taimet jo pelakuiden juurelle. Kaksi valko-violettia verenpisaraa näyttivät viime kesänä kärsivän yhteiselosta samassa ruukussa, joten erotin ne nyt erilleen toisistaan. Syksyllä on siis taas yksi ruukku lisää talvetettavien joukkoon, mutta jospa sille tilaa löytyisi. Kellarista tuotu hopeaputous alkoi myös vihertämään, joten erotin sen viime keväänä auringossa kärähtäneen sypressin juurelta omaan ruukkuunsa. Sypressi oli tarkoitus viskata menemään, mutta arvatkaa, raskinko, kun huomasin sen tehneen uutta kasvua tyviosien rungoista. Leikkasin sen kymmenen sentin tapille, kynin kaikki ruskeat ja kuivettuneet osat pois ja istutin pieneen ruukkuun. Katsotaan, lähtisikö siitä kasvamaan pallon muotoinen pikkuhavu.
Tulevatkohan kevätkukkakisassa pronssisijalle nämä patiopenkin posliinihyasintit?
Mikähän mahtaa olla tämä? Piti olla posliinihyasinttia, mutta olisikohan sittenkin kevättähti? Pronssisijaa kärkkyy tämäkin.
Ei mitalisijoilla, mutta aikamoinen mahtipiippo löytyi pensasryhmästä. Ihan toista luokkaa kuin hennot krookusen tai posliinihyasintin piipot. Tämän on pakko olla laukka 'Mount Everest'
Aurinkoista alkavaa viikkoa!

14 kommenttia:

  1. Tätä lukiessa tajusin ettei meitä vireisen pellon töyhtöhyyppiä ole näkynyt vielä, tai paremminkin kuulunut. Yleensä tunnistan ensin äänen ja sitten linnun. Toivottavasti tulevat sillä tykkään seurata pariskunnan elämää. Minun perhoskuvailut jäivät yritykseksi, olivat niin kiireisiä ettei yksikään halunnut kuvaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Töyhtöhyypällä onkin helposti tunnistettava ääni. Minäkin huomasin tuolla kosteikolla ne ensin äänistä. Toivottavasti teidänkin pellon hyypät tulevat pian. Minulla oli tuuria sitruunaperhosen kanssa, tosin eipä sillä ollut hirveästi valinnanvaraa noiden kukkien kanssa, kun oli vasta yksi auki :D Krookuksetkin olivat tuohon aikaan vielä supussa, sillä niiden kohta oli varjossa.

      Poista
  2. Hyvin tyypillistä, että juuri ennen lähtöä tulee mieleen muutaman puutarha-asian hoito kuten esim. perhosen kuvaaminen :). Kevät etenee kohisten sielläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se välillä menee. Onneksi nyt oli aikaa vaikka kuvata perhosia ennen lähtöä :D

      Poista
  3. Sinulla oli ikimuistoinen viikonloppu. Miten sitä aina johonkin lähtiessä on kipaistava ikuistamaan jokin tärkeä puutarha-asia. Tosin kevään ensikukinnan kilpailijakaartin ikuistaminen on juhlan paikka sekin. Mieluummin kuva hiukset kammattuna ja meikki naamalla, kuin ei kuvaa ollenkaan.
    Noin hieno lintukaarti oli sekin käytävä katsomassa. Vetoaa moniin, kuten pysäköintipaikan etsiminenkin osoittaa.
    En yhtään tykkää niistä muovisista amppelihärpäkkeistä, mutta muutamia olen säästänyt. Ripustusvehkeet otan niistä pois. Laitan muoviruukut jonkun nätimmän amppelin sisään, koska muovisina vähentävät kastelutarvetta ja ovat kuitenkin aika kevyitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaan. Ja varsinkin nyt korona-aikaan juhlat ovat olleet harvinaista herkkua. Pienellä piirillä ja turvavälit muistaen nämäkin yhdistetyt häät ja ristiäiset vietettiin. Juhlan paikkoja oli puutarhassakin ja tietysti niistä piti saada kuvat otettua. Tätä vartenhan sitä ylimääräistä aikaa valmistautumiseen varataankin!
      Minäpä en muuten hoksannut ollenkaan tuota, että muovisen amppeliruukun voisi jättää nätimmän suojaruukun sisälle. Karjalanneidon amppeli ei kyllä olisi tuohon uuteen käynytkään, kun ovat sen verran eri muotoisia. Pitää laittaa ajatus korvan taakse, niin osaa hankkia seuraavan sitten muoviamppelin mittoja silmällä pitäen.

      Poista
  4. Oli tapahtumarikas viikonloppu. Mutta onneksi kerkesit teherä kuvakiarroksenki, olihan senkin aihe varsin päivänpolttava. Meillon likietuuset paikat, voi pihasta käsin seurata lintujen kevätmuuttua, ku omilla pelloolla makaa vesi viälä tälläki hetkellä. Ilimat on ollu kyllä aivan huikiat, mutta takapakkia taitaa ny tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaista näin tapahtumantäyteinen viikonloppu korona-aikaan. Perhonen ei olisi ollut hetken päästä enää kuvattavana, joten pakko oli rynnätä kameran kanssa saman tien paikalle. Teillä onkin hyvät paikat seurata lintujen muuttoa. Meidän ohi ei kulje oikein minkään lintulajin vaellusreitti, joten pitää lähteä kauemmas. Vähän epävakaisemmalta näyttää seuraavan viikon sää, mutta onneksi suht lämmintä sentään näyttää vielä olevan. Sulavat ne lumet ja routa vesisateessakin.

      Poista
  5. Perhosia on joskus vaikea ehtiä kuvaamaan. Juhlat menevät usein puutarhahommien edelle. Tärkeät juhlat olikin.

    Ihanaa, että siellä kevätkukat kukkivat ja puskevat maasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhlat menivät ohi puutarhahommista, mutta sitruunaperhonen kiilasi valmistautumisen edelle :D On tämä ihanaa aikaa! Joka päivä maasta nousee jotain uutta.

      Poista
  6. Juhlapuvussa ei kannata mennä kevätpuutarhaan :) Kova kilpailu mitalisijoista siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, olisi saattanut juhlamekko olla entinen kukkapenkissä konttailun jälkeen :D Taisto mitalisijoista on joka vuosi yhtä kovaa.

      Poista
  7. Minulla on kaikki sisäkukat vielä vanhoissa mullissa Hyi olipa ruma sana. Minä ajattelin myös vaihtaa ne sitten kun on taas lämmintä seuraavan kerran. Meillä oli myös lapsen lapset perjantaista sunnuntai iltaan asti joten puuhaa oli riittävästi. Mökkipihalla oltiin tunteja mutta mitään ei puutarhan asioita voinut tehdä eikä se ollut tarkoituskaan. Ne on vasta neljä ja kaksi. Minä en ole käynyt missään puutarhassa mutta tänään olisi tarkoitus mennä. Tai oikeastaan K-rautaan maaleja ja muuta hakemaan samalla voisi kurkata puutarhan puolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiireinen viikonloppu on ollut teilläkin. Neljä- ja kaksivuotiaan kanssa saa olla silmät selässäkin :D Onneksi meillä on se ikä jo ohi. Ilman muuta pitää kurkata puutarhamyymälänkin puolelle, jos muiden asioiden vuoksi tulee asiaa saman katon alle. Toivottavasti löysit sieltä jotain kivaa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!