keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

Saisiko aurinkoa?

Huhtikuun viimeinen viikko on jo melkein puolessa mutta ei tämä sää kovin keväiseltä tunnu. Ulkona on suorastaan jäätävää. Mitä oikein ajattelinkaan, kun viime viikolla melkein laitoin puutarhatoppahousuni pyykkikoneeseen muiden toppavaatteiden kanssa! Onneksi jätin ne vielä pesemättä, sillä käyttöönhän ne vielä pääsivät. Pilvinen ja kolea sää ei vauhdita sipulikukkien avautumista. Krookukset pitävät nuppunsa tiukasti supussa eikä muissakaan kukissa tapahdu juuri mitään. Heti kun aurinko näyttäytyisi, tulisi varsinkin takapihalle paljon väriä lisää, sillä suurin osa krookuksista on keskitetty sinne.

'Vanguardit' seisovat sotilaallisessa rivissä. Nämä jäivät viime syksynä metsänreunapenkin mylläyksessä siirtämättä muualle, joten siirto odottaa.
Oletteko muuten kiinnittäneet huomiota siihen, onko osa krookuslajikkeista krantumpia viihtymään kuin toiset? Minusta 'Vanguard' ja 'Golden Yellow' ovat olleet luotettavia kukkimaan ja lisääntymään kun taas 'Pickwick' on selvästi epävarmempi. Aiemman postauksen hassusti heteensä ulos työntäneet krookukset ovat mitä luultavimmin 'Barr's Purple' -lajiketta. Ne näyttävät edelleen aivan samoilta, mutta niitä ei sentään voi syyttää huonosta talvehtimisesta. Varmaan kaikki sipulit, jotka istutin, ovat puskeneet nupun. Nyt näkyvillä olevista krookuksista 'Jeanne d'Arc' on pärjännyt melko hyvin varjoisassa paikassaan. Niilläkin on ehkä edessä siirto aurinkoisempiin maisemiin, jotta avonaisista kukista saisi nauttia pidempään kuin muutaman tunnin aamupäivästä.

'Pickwick' sai esille vain viisi nuppua ja muutamia lehtitupsuja. Kukkivat yksilöt ovat vielä mahdollisimman harvakseltaan, joten kovin näyttävää kukkalämpärettä niistä ei muodostu.

Olohuoneen ikkunan alla on rivi 'Jeanne d'Arc' -krookuksia, joista ensimmäiset ovat vasta alkaneet vapautua lumipeitostaan. Hauska, kun melkein kaikki niistä ovat paljastuneet hangen alta jo valmiiksi nuppuisena.

Esikotkaan eivät malta odottaa lumien sulamista ennen nuppujen väsäämistä.

Takanurkan isokevättähdet ovat pysyneet tiukasti nupullaan pilvisten päivien aikana. Samoin kaikki muut kevättähdet.
Vaikka on ollut todella koleaa, lumet ovat silti jatkaneet sulamistaan. Pääsin eilisaamuna jopa hakemaan pari kottikärryllistä multaa puutarhakompostista. Jäänsekaista sohjoa oli vielä parikymmentä senttiä kulkuväylällä, mutta kyllä siitä jo kottikärryt sai juuri ja juuri läpi kun voimalla runnoi. Sai taas pari kukkapenkkiä multakatetta niskaansa. Muita pihapuuhia en sitten ehtinytkään juuri tehdä mutta askel se on pienikin askel, varsinkin lumisateessa tehtynä. Seuraavana pitänee tarttua oksasaksiin ja leikellä marjapensaita ja hortensioita. Tai ainakin niitä, jotka ovat jo vapautuneet lumesta.
Kuvasta erottuisi selvästi luumupuiden juurella kukkivat krookukset, jos aurinko paistaisi. Aivan pation luokse kuvan alareunaan kaivattaisiin myös jotain aikaista kukkijaa. Ehkä kevätkurjenmiekkoja tai posliinihyasintteja...
Onneksi on niitäkin, jotka aukaisevat kukkansa, vaikka taivas olisi pilvessä. Kannatti jakaa viime kesänä lehtoimiköitä useampaan paikkaan, sillä emokasvi on vielä kokonaan lumen alla toisin kuin tämä jakotaimi.
Patiopenkissä sininen posliinihyasintti on vihdoin saanut ensimmäisen kukan auki. Vieressä valkoisia kavereita. Aurinkoisella säällä nämäkin olisivat varmasti jo kaikki auenneet.
Pilviset päivät ovat nostaneet selvästi näiden säällä kuin säällä kukkansa auki pitävien kasvien osakkeita. Kevätkurjenmiekat loistavat sinisinä lämpäreinä ja tämän postauksen loppupään kaverit vähän vaatimattomampina ryppäinä ympäri pihamaata. Esikot ja jouluruusut pitävät kukkansa auki kunhan pääsevät vauhtiin, mutta mitkä muut aikaiset kevätkukat ilahduttavat myös harmaista harmaimpana päivänä? Ne pitää nimittäin ehdottomasti muistaa syksyn kukkasipulihankinnoissa.
Kauemmin auki ollut rypäs jatkaa edelleen. Näistäkin tuo vasemmanpuoleinen on aavistuksen sinertävämpi kuin muut, mutta ei yhtä tumma kuin edellisen kuvan kaveri.
Tehtäisiinkö yhdessä manaus lämpimämpien säiden puolesta? Än yy tee NYT! Aurinko, tule esiin ja avaa kukkiemme nuput (tähän väliin itse kukin voi tehdä tyyliinsä sopivan intiaanitanssin)! Tätä toistetaan sitten niin kauan, että pilvet väistyvät, eikös vain? Liikunnallista päivää!

16 kommenttia:

  1. Jäätävää menoa on ollut, huh! Lämpöä kaipaisin minäkin jo kovasti eli voin ilomielin yhtyä intiaanitanssiin.
    Minulla on vielä huonosti kokemusia kerrottavana krookuksista, sillä vanhoijen kestävien krookusten nimistä ja lajikkeista ei ole harmainta hajuakaan. Toivoisin, että parin vuoden aikana istuttamani uudet olisivat yhtä hyviä kuin nuo vanhat uskolliset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti "intiaaneja" oli tänään liikkeellä useampiakin, sillä aurinko pilkisteli muutamaan otteeseen pilven raosta. Toki saatiin rakeita ja luntakin, ettei vain tuntuisi liian luksukselta.

      Poista
  2. Auttoikohan manaus jo hieman sillä aurinko on paistanut täällä meillä pitkin aamua. Tosin lämpötila tällä hetkellä on vain + 3 astetta.
    Mikähän siinä mahtaa olla, että kun saat talvivaatteet pestyä ja vietyä varastoon iskee melko takuuvarmasti takatalvi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä aurinko pilkisti ensimmäisen kerran vasta vähän ennen puoltapäivää ja pian satoikin jo rakeita ja lunta. Hetkittäin kuitenkin on pitkin päivää näkynyt auringonpaistetta, joten ehkä intiaanitanssi tehosi.
      Toppavaatteiden pesussa on varmasti sama taika kuin lumikolan varastoon viemisessä.

      Poista
  3. Ei oo ny kyllä krookuksille suatuusia säitä, eipä sen kummemmin puutarhurillekkaa. Tääläki taas heitti pikkuusen lumikuuron. 'Prins Claus' on ainaki kestävä ja lisääntyvä. Talavihaalariilla mäki oon pihalla ollu. Ei kevyemmillä taminehilla oo pihalle mitää asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tuli pikkuisen lunta sen jälkeen kun oli ryöpsäyttänyt maan valkoiseksi isoilla rakeilla. 'Prins Claus' onkin kaunis krookus. Sitä ei tullut syksyllä kukkasipulihyllyillä vastaan.

      Poista
  4. Kävin läpi istuttamiani krookuksia vuosien varrelta. Monia nimiä olen istuttanut ja parhaiten ovat selvinneet mix-pussukoista tulleet keskililat ja keltaiset. Vanquard on hävinnyt lähes kokonaan. Ajattelin ehtiessäni tehdä listan kevätsipuleista ihan sitäkin varten, että näen, mihin jatkossa panostaa.
    Hyvä idea manata kimpassa kunnon kevät esille. Tänään aurinko sentään näyttäytyi, mutta välillä ripotteli hentoa lunta. Yöpakkasetkin näyttävät jatkuvan. Kevät pidättelee, mutta toivotaan lämpöä vähintäänkin vapun jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännä, että sinulla 'Vanguard' on hävinnyt. Minä olen kaltoinkohdellut omiani milloin siirtelemällä niitä kesken kukinnan, milloin vahingossa hautaamalla liian syvälle ja silti ne tuntuvat lisääntyvän.
      Meilläkin tuli hentoa lunta heti isojen rakeiden päälle. Aurinkokin on kuitenkin välillä pilkistellyt, joten ehkä intiaanitanssit ja manaukset tehosivat. Saisihan tuo sää jo alkaa lämmetä.

      Poista
  5. Hyvin nämä näköjään vaihtelee. Minulla Prins Claus on taantunut, Vanguard taas levinnyt. Tavalliset keltaiset leviävät hyvin, samoin vaaleankeltaiset Romancet. Toivottavasti kohta alkaa lämpenemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä kyllä, miten eri lajikkeet käyttäytyvät näin eri tavoin. Pitää minunkin etsiä 'Romancea', jos se on kerta levinnyt sinulla hyvin. Se on niin nättikin.

      Poista
  6. Todellakin tympäisee tämä koleus ja supussa olevat kevätkukkijat. Eikä auta juuri sääennusteen vilkuilukaan kun ennusteissa ei edes kymmentä astetta näy. Erehdyin itse jo puutarhatoppatakin pesemään toiveikkaana mutta saatan joutua sen ottamaan vielä käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olisin tällä hetkellä tyytyväinen edes niihin kymmenen asteen lämpötiloihin. Olisi sekin parannusta kolmeen asteeseen. Ei kannata puutarhatoppavaatteita pestä ainakaan ennen toukokuun puoltaväliä, se on aikaisempina vuosina todistettu. Samoin lumikola kannattaa jättää näkösälle vähintään yhtä pitkäksi aikaa.

      Poista
  7. Siellä näyttäs kevät olevan pitemmällä, täällä vasta muutama krookus aukaissut nuppunsa aurinkoisena päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidankin asua pikkuisen etelämpänä, jos en ihan väärin muista... Tässä vaiheessa kevättä eroa voi olla vielä aika paljon Etelä- ja Pohjois-Suomen välissä, mutta juhannukseen mennessä se on yleensä kaventunut huomattavasti. Pian teilläkin krookukset ja muut kukkivat täyttä päätä :)

      Poista
  8. Kylymäks veti nyt ilimat, meillä eilen sato ihan sakkiisti lunta. Suli kyllä heti pois. Siellähän on jo kukkaan tulossa vaikka mitä. Kyllä miulla on semmonen kutina, jotta nuo krookukset ei joka paikassa tykkee runsastuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime yönä oli ollut meillä peräti neljä astetta pakkasta. Illalla maa oli valkeana ja vasta nyt alkaa aurinkopaikoista sulaa. Olisi vain vähän lämpimämpää, niin jaksaisivat aukaista kukkansa. Sen kun tietäisi, missä olosuhteissa krookukset viihtyvät erityisen hyvin, niin osaisi syksyllä valita niille sopivimmat paikat.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!