sunnuntai 4. elokuuta 2019

Kukkuu!

Tiukukärhö 'Arabella' kurkkii kiven takaa komeamaksaruoho 'Herbstfreuden' seasta.
Nyt on ollut niin kylmää, että osa kasveista on joutunut olemaan yötä päivää harsojen sisällä. Laiska kun olen, niin en ole viitsinyt kaikilta ottaa harsoja pois edes kastelun ajaksi, vaan olen vain nostanut reunaa sen verran, että kastelukannun nokka ylettää suunnilleen ruukun kohdalle. Nyt vedin yhden harsoviritelmän kokonaan auki, sillä päätin siirtää chilit ja paprikat eteiseen. Ne olivatkin tehneet oikein mukavia yllätyksiä piilossa ollessaan.
'Patio Red' -paprika, jonka siementen itämisessä minulla oli suuria ongelmia keväällä. Yksi ainokainen siemen noin 40:stä iti ja vaikka taimi kasvoi tuskallisen hitaasti, innostui se vihdoin kukkimaan ja pari pientä raakilettakin on jo tulossa.
Siemenkirjeen chili on tehnyt myös vihdoin ensimmäisiä "tonttulakkeja".
Ostin alkukesällä pitkään himoitsemani syyssyrikän. Multasäkin pohjat eivät ihan riittäneet sen ruukuttamiseen, joten kippasin täytteeksi pari esikasvatusruukkua, joissa ei ollut mielestäni mitään elämää.
Tuoksumiekkaliljan pikkutaimet kurkistelevat iloisina syyssyrikän juurelta.
Syrikässä on myös melkein joka latvassa kukkanuput. Harso on painanut varret mutkalle vähän joka suuntaan, mutta eipähän ole kasviressukka ainakaan vielä paleltunut.
Kasvimaalla tomaatit ja fenkoli ovat pysyneet kiltisti harsopakettien suojissa, mutta papujen tilanne on toinen. Osa niistä oli jo ennen tätä jääkautta ehtinyt niin korkeiksi, etten yltänyt paketoimaan niitä kokonaan.
Pavut saivat harsosta vain takin ylleen. Tyhjää parempi. Harson sisällä latvat luikertavat ristiin rastiin ja on varmasti vain ajan kysymys, milloin ne keksivät sopivan rakosen, mistä puskevat ulos.
 Kasvit ovat tainneet kyllästyä jo harsojen alla piilotteluun. Tai sitten harsoissa on jotain vikaa...
Kesäkurpitsa 1, harso 0. Pitäisi muistaa käydä tarkistamassa välillä, ovatko kasvit vetäneet kasvaessaan harsot liian tiukalle.
Varjokujan harsokin on revennyt. Iso hortensia näyttää kyllä siltä, että tahtoisi pian ulos.
Kaikki yllätykset eivät ole edes harsojen seassa piilossa; kärhöjen sekaan on itsekseen kylväytynyt tilli, joka on päättänyt ilmeisesti jatkaa omatoimisen leviämisen perinnettä. Mistähän tilli kurkistaa ensi vuonna?
Hieno kärhö! Yksi tillitupsu oli viime kesänä monen metrin päässä tästä, mutta en edes muista, että se olisi kukkinut.
 Metsästä sitä vasta yllätyksiä löytääkin.
Enpä ole ennen kirjavalehtiseen vadelmaan törmännyt. Tämä kasvaa muutaman metrin päässä tontin rajasta, joten on helppo ensi vuonna käydä katsomassa, onko värimuutos tapahtunut vain tässä varressa vai onko koko kasvi perimältään kirjava.
Pieni karvainen yllätys löytyi tänään takapihalta. Isäntä leikkasi nurmikkoa ja huomasi kumollaan olleen lasten jalkapallomaalin verkon alla jäniksenpoikasen. Varmaan se sama, mikä oli aiemmin aurinkopenkissä. Luulimme, että pupu pinkaisisi pakoon, kun maali nostetaan sen päältä, mutta siihen se jäi kyhjöttämään lituskaisena keskelle pihanurmea. Seuraava ajatus oli, että onkohan se ollut jo niin pitkään jumissa verkon alla, että loppu on lähellä. Päätimme siirtää pupun metsän puolelle, etteivät lapset tai Karo tee sille mitään. Käsin ei passaa jäniksenpoikiin koskea, joten isäntä työnsi varovasti haravalla poikasen lapion päälle ja lähti viemään metsää kohti. Viimeisellä metrillä pupu päätti, että lentomatka saa riittää ja ponkaisi lapion päältä heinikkoon. Niin vauhdikkaasti se pinkoi karkuun, että huoli sen hengestä oli turha. Loppuun kuva heinäkuun helteiltä.
Karo oli löytänyt viileän piilopaikan varjokujalta hortensian alta.
Tänään olisi muuten mukavan lämmin päivä pitkästä aikaa, mutta tuulee todella navakasti ja kylmästi. Auringonpaistetta on sentään tarjolla. Mukavaa sunnuntaita!

22 kommenttia:

 1. No nyt ei tarvitse etsiä viileitä paikkoja, niitä on ihan omasta takaa. Yritin ottaa ruuanjälkeisen levon riippumatossa, mutta siihen meinasi pakastua elävältä. Hanskat ja pipo olisivat olleet tarpeen.
  Harsokangas kyllä repeytyy aika herkästi, mutta että kasvien lehdetkin saavat siihen reikiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei täälläkään kannata edes haaveilla ulkona istuskelusta. Mutta eipä tule hiki puutarhatöissä, vaikka olisi takkikin päällä. Ehkä kesäkurpitsalle sattui vanha harso... Aika monta on mennyt tämän kesän tuulissa riekaleiksi, suurin osa niitä vanhimpia harsoja.

   Poista
 2. Viileää on meilläkin, tai oikeastaan aika kylmää. Asteita on kymmenen ja kylmä pohjoistuuli. Kävin aamupäivällä lenkillä, hanskat piti olla. Ihana on tuo hortensia Karosta puhumattakaan. Mukavaa tulevaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensia yllätti tänä vuonna kukkimalla ihan kunnolla. Karo aina välillä söpöstelee hauskoissa paikoissa. Kiitos, mukavaa viikkoa!

   Poista
 3. Onpa teillä kylmää kun elokuussa saa harsottaa kasveja. Nykyajan harsot ovat kelvottoman ohuita, lähes kertakäyttöisiä. Minulla tilli saa elää ihan omaa elämää kasvimaalla, kummasti jaksaa kasvaa joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää on. Harsoja oli muuten jo heinäkuun alun kylmillä ja uudestaan kuun lopussa. Se linja näemmä jatkuu vielä vaikka kuinka pitkään. Paksummille harsoille olisi kyllä tilausta täällä. Nyt osalla kasveista on kaksinkertainen harso yllään, kun en luota yksinkertaiseen, varsinkaan reikäiseen, harsoon. Minä kokeilen ehkä nyt kerätä tillin siemenet ja ripotella niitä kasvimaan puolelle. Mieluummin keräisin tilliä ruokiin sieltä kuin kukkapenkistä.

   Poista
 4. Kyllä on tosiaan ollut kylmää sekä päivällä että yöllä. Voisi sää olla vähän tasaisempaa, eikä näin suuria vaihteluita kaipaisi. Minäkin tapasin keskipenkissä pienen jäniksen poikasen ja saattelin sen pihan ulkopuolelle. Toivoisin, ettei se palaa isompana aterioimaan hedelmäpuilla (siis ennen suojien laittoa). Hieno kuva Karosta ja hortensiasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en kaipaisi ihan näin suuria säänvaihteluita enkä varsinkaan kylmiä öitä. Minä olen varma, että meidän siirtämä pupunen palaa vielä kukkapenkkiin aikuisena. Se on kuitenkin maistellut lajitelman perennojen lehtiä ja tietää jo suoraan, mikä maistuu millekin ja mistä löytyvät parhaat herkut. Karo osaa valita aina hyvät tarkkailupaikat.

   Poista
 5. Kylmää on meilläkin ja tuuli käy ikävästi pohjoisesta. Ei tämä kesälle tunnu ensinkään, kun pitää villasukat jalassa olla. Karo on hurjan suloisen näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karo kiittää :) Kylmä tuuli onkin ihan pahin; ihan syksylle tuntuu jo. Saisi tulla äkkiä lämpimät kelit takaisin!

   Poista
 6. Yöt tosiaan olleet hyytävän kylmiä, välillä päivätkin. Jospa hieman lämpiäisi tällä viikolla. Niistä kovista helteistä en välittäisi. Meilläkin oli rusakon poikanen mökkipihassa. Se pentele söi vähän kukkiani, jotka jouduin suojaamaan. Onneksi sitä ei ole viime aikoina juurikaan näkynyt. Hauska tuo lapiolla siirtäminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tarvitsisi 30 asteen helteitä, mutta 20 astetta tuntuisi jo hyvälle ja öisin saisi olla yli 10 astetta, niin kasvu ei ihan pysähtyisi kokonaan. Pakko oli pikkupupu jollain siirtää pois, kun ei lähtenyt itse pinkomaan, vaikka vähän yritettiin työntämällä avustaa. Toivoisin kyllä, että se ei tulisi enää puutarhaani. On noista aikuisista rusakoistakin jo ihan tarpeeksi riesaa.

   Poista
 7. Kylymee on. Miulla kasvihuoneessa ei chilit oo paljon kasvaneet, pieniä alakuja on. Ei taija tänäkesänä niistä mittään suaha ja kypsät tomatitkin on ollu vähissä. Ruakileita on runsaasti. Vein kesäkuulla osan orkideoista kuistille, suavat kyllä semmosta shokkihoituu, lämpimän kasvit! En helteitä kaipookkaan, vaan lämmintä sais olla. Lapset varmaan olivat ihastuneita jäniksenpoikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa se vielä lämpenisi. Minun pitää varmaan kehitellä omien tomaattieni suojaksi jotain muoviviritystä, sillä kaksinkertainen harsokaan ei pidä tätä tuulta loitolla. Raakileita olisi jonkun verran, mutta eivät ne avomaalla jaksa tällaisella säällä kypsyä. Pupu oli lapsista todella söpö eivätkä olisi malttaneet millään pitää sormiaan irti siitä. Nauroivat kyllä kippurassa kun pupu pinkaisi pakoon hirmuista vauhtia.

   Poista
 8. Ikävää tuollainen kylmyys. Epäilisin kyllä, että harsossa on ollut jotain vikaa, eikai nyt siitä kasvien kuulu kasvaa läpi! :D Hieno tuo vadelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla vanha harso. Useampi on tämän kesän tuulissa jo revennyt riekaleiksi. Ensi vuoden ostoslistalla on uusia harsoja. Toinen vaihtoehto on miettiä kasvivalintoja niin, ettei olisi suojattavaa tai kaikki suojattavat olisivat lähekkäin, jotta voisi samalla harsolla suojata useampia kasveja. Olisi aika hauska, jos vadelman kirjavuus olisi geeneissä ja kaikki uudet versotkin olisivat kirjavia. Minkähän värisiä vadelmia se tekisi?

   Poista
 9. Mukavia yllätyksiä harson alta paljastui. Toivotaan, että vielä lämpiää. Kovin on kelit äkkinäisesti ja kovasti vaihdelleet, mutta kuivaa on, oli kuuma tai kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä saisi tulla ja varsinkin yöt voisivat olla lämpimämpiä. En pidä yhtään tästä harsojen kanssa tappelusta. Meillä ei sentään ihan vielä kuivuudesta kärsitä. Tälle alueelle on ilmeisesti sattunut muutama sadekuuro enemmän kuin ympäristöön ja savinen pohjamaa auttaa asiaa myös.

   Poista
 10. Meillä on tänään, vihdoin, tuuli lempeämpi asteiltaan ja on oikeasti noin +20. Ihanaa.

  Minun kurkkuni lehdet ovat saaneet monta kertaa kylmää. Näyttävät päällisin puolin surkeilta, mutta kasvi jatkaa kasvua ja uusia alkuja ja kukkia tulee. Kaikkinensa on ollut melkoisen viileää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian tuuli ehkä sitten tyyntyy täälläkin. Tänään olikin jo vähän lämpimämpi päivä, mutta ei varmaan vielä 20 astetta kuitenkaan. Aika hyvin onneksi kasvit paikkaavat kylmän aiheuttamia tuhoja, mutta satoahan se viivästyttää.

   Poista
 11. On kyllä ollut harvinaisen kylmää viime aikoina, onneksi tämä viikko näyttää paremmalta ja aurinkokin paistaa. Karo on fiksu, kun hakeutuu varjoon. Meidän hupsu haukku etsii helteelläkin aina sen aurinkoisimman paikan ja makoilee siinä. Läähättää ja puhisee, mutta ei siirry varjoon. Emme olekaan sitä enää kovin lämpimillä ulkona pitäneet, ettei raukka läkähdy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se Karokin välillä paistattelee päivää aurinkoisimmassa kohdassa, vaikka on selvästi kuumissaan. Onneksi älyää usein siirtyä varjoonkin. Tänään olikin jo oikein mukava keli, jopa melkein 20 astetta. Saisivat vielä yötkin lämmetä, niin voisi hetkeksi kiikuttaa harsot takaisin varastoon.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!