torstai 6. huhtikuuta 2023

Kevät edistyy sittenkin!

Syysaleista ostetut ja kellarissa talvetetut nuokkutähdikit alkavat kukkia.
Huhtikuu ei olisi voinut kauniimmin alkaa: kirkas auringonpaiste on hellinyt niin kevättä odottavaa puutarhuria kuin ikkunoilla varttuvia taimia päivä toisensa perään. Napakat yöpakkaset ovat toistaiseksi hidastaneet hankien sulamista mutta sen verran lupaavasti ainakin rännit ovat päivisin lorisseet, että pakkohan sitä on ollut kinostenkin edes vähän madaltua. Sitä ei vain ole silmin huomannut, joten päätin tökätä merkkikepin hankeen.
Pihaantulossa on vielä melkoisesti lunta, mutta hiukan sieltä jo taitaa kivikkorinteen reunakiviä kuultaa läpi. Tikku nököttää nurmikon kohdalla.
Ei ollut mittaa mukana, mutta tikun kohdalla oli vielä eilen (5.4.) aamulla suunnilleen 80cm lunta. Onneksi joka kohdassa ei ole yhtä paljoa mutta on täällä kyllä paikkoja, joissa on enemmänkin. Kuten vaikka pikkuisen tikusta vasemmalle, eli juuri kukkapenkin kohdalla. Siinä lähtee lapio heilumaan heti kun vain hanget madaltuvat edes sen verran, ettei tarvitse kovin ylös heitellä lunta. Pitäähän ne kevätkurjenmiekat saada esille! Vähemmän lunta on kuitenkin menneenä talvena ollut kuin viime vuonna, sillä keittiön ikkunasta on nähnyt koko ajan penkan takana parkissa olevan auton. Viime vuonna auto melkein hävisi näkyvistä runsaslumisimpaan aikaan ja silti 22.4. ensimmäiset kevätkukat olivat aukaisseet nuppunsa. Ehkä parin viikon päästä siis täälläkin voi jo kukkia!
Kynä on vähän reilu 15cm pitkä ja hangen syvyys oli lähtötilanteessa tuossa viivan kohdalla. Sitten kun tikun alapäässä olevat maalijämät alkavat näkyä, on aika tanssia voitontanssi.
Vuorokaudessa lunta oli sulanut useamman sentin verran ja tikkuun sai piirtää toisen viivan.
Tutkimusmetsän puutarha -blogista näin joku aika sitten kivan idean scrapbook-henkisesti tuunatusta puutarhakansiosta. Heti tuli mieleen, että voisi tehdä itsellekin hyötykasveista samantapaisen. Vanhoja tapettinäytteitä kun on pyörinyt vuosikausia kaapin ylähyllyllä odottelemassa askartelukäyttöä ja eri värisiä papereitakin on vaikka minkälaisiin askarteluihin käyttää. Lisäksi vanhaan puutarhavihkooni ei enää mahdu ensi vuoden kasvimaasuunnitelmaa, joten senkin voisi ympätä kansioon. Ja itse kansiokin löytyi, kun tyhjensin vanhoja opiskelumappeja paperinkeräykseen. En toki ihan kaikkia materiaaleja hävittänyt, vaan ainoastaan turhimmat ja sain siten vapautettua yhden mapin muuhun käyttöön. Sen kansi oli sen verran tunkkaisen ja kärsineen näköinen, että pieni tuunaus teki vain hyvää.
Kanteen tuli vaaleahko, hieman kangaspintaisen tuntuinen tapetti. Huomasin vasta liian myöhään, että tulin liimanneeksi tapetin väärin päin mutta väliäkös hällä.
Kartonkia tai paksumpaa paperia ei varastoistani löytynyt tarpeeksi, jotta niistä olisi saanut sivut tehtyä mutta tapettia oli sitäkin enemmän. Valikoin sivuiksi kasviaiheisia tapetteja ja liimasin niihin tekstiruutuja eri värisistä papereista tai kierrätykseen menneistä puutarhalehdistä talteen leikatuista artikkeleista. Sivujen vaaleille taustapuolille ajattelin tehdä tekstiruudut tapettien jämäsuikaleista, niin saa vähän lisää väriä ja loputkin silput hyötykäyttöön. Sivut vielä meinaavat rullautua mutta eiköhän ne siitä suoristu, kun saan enemmän tavaraa liimattua.
Muutamaa sivua on jo aloiteltu, osaa enemmän, osaa vähemmän. Kuviakin näihin vielä mahtuisi.
Askartelupuuhien lomassa olen siirrellyt taimia aurinkoiselta ikkunalta toiselle. Osa pysyy vakituisesti vierashuoneen taimipöydällä kasvivalon alla mutta esimerkiksi tomaatit, basilikat ja chilit seikkailevat auringon perässä. Taimien lisäksi olen jännityksellä seurannut luumupuusta leikattujen oksien lehteen puhkeamista. Homma ei kuitenkaan ihan onnistunut tällä kertaa. Alkuun silmut pullistelivat lupaavasti ja pientä viherrystäkin alkoi näkyä, mutta siihenpä se sitten jäikin ja kaikki oksat alkoivat kuivua. Yksi nuppu jaksoi raottaa edes pikkuisen terälehtiään. Ehkä oksat olivat liian pitkiä tai sitten pidin niitä liian lämpimässä. Leikkasin kyllä aika monta kertaa uudet imupinnat, vaihdoin vettä ja välillä suihkuttelinkin silmuja, jotta jaksaisivat aueta. Ei tullut pääsiäiseksi kukkivia luumupuun oksia, vaikka lähellä kyllä oli.
Siinä se pisimmälle jaksanut, suunnilleen nuppineulanpään kokoinen nuppu.
Tuoksuherneruukuissa alkaa näkyä pieniä periskooppeja. Aurinkoa näkyvissä, ohoi!
Aurinkoista pääsiäisen aikaa!

12 kommenttia:

  1. On teillä vielä valtavasti lunta. On meilläkin, ei tosin noin paljoa. Pian ne sulaa, eilenkin lumi suorastaan humpsahti matalammalle ta talon vieren kukkapenkki vapautui lumesta. Yhdessä päivässä! Mitä tapahtuukaan nyt, kun yöpakkaset hieman hellittävät... Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuota vielä aika paljon mutta koko ajan vähenemään päin. Vielä pääsee hiihtämäänkin ihan missä vain. Meillä seinänvierustoilla näkyy vasta pikkuinen kaistale sepeliä mutta eiköhän pian ala jo kukkapenkkienkin reunoja paljastua. Lämpimät yöt varmasti saavat ihmeitä aikaan. Iloista pääsiäistä!

      Poista
  2. Pihassasi on sen verran paljon lunta, ettei ihan vielä kannata ryhtyä kevätkurjenmiekkoja esiin kaivamaan. Ihmeen hyvin lumi sitten alkaa sulamaan, kun sopiva sää osuu paikalle. Meillä oli vielä eilen aika koleaa ja pilvistä (paitsi lyhyt aika illalla), eikä lämpötila noussut yli +3 asteen. Tänään onkin sitten aurinkoa ja lämpöä enemmän, kuin uskalsin edes odottaa. Lumi sulaa aivan silmissä, usko pois.
    Leikekirjastasi tulee hieno. Nuo tapettipohjat on jo itsessään niin kauniita, että kirjaa selailee mielellään. Tuli mieleen, että kirja kannattaa nostaa pihapöydälle vierailijoiden katsottavaksi, jos aiot kesällä osallistua Avoimiin.
    Lämpöistä pääsiäistä ja pikaista hangen vajoamista sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ehkä ihan vielä, mutta ehkäpä muutaman päivän päästä voi alkaa jo vähän madaltamaan hankea niiden kohdalta. Ainakin merkkitikun kohdalta näyttää sulavan tasaista vauhtia. Täällä on paistanut aurinko joka päivä 26.3. lähtien. Kerrassaan upeaa! Viime yönä oli alimmillaan enää -5 astetta ja päivällä tarkeni melkein t-paidassa käväistä ulkona, joten kyllä tämä keväältä jo tuntuu.
      Kiitos! Tänä vuonna ei ole suunnitelmissa osallistua avoimiin. Olisi vaihteeksi kiva päästä vierailemaan toistenkin puutarhoissa, sillä moneen vuoteen täällä ei ole ollut juurikaan puutarhoja avoinna.
      Lämmintä ja aurinkoista pääsiäistä teidänkin suunnalle!

      Poista
  3. Teillä on lunta enemmän kuin meillä. Tuo mittatikku lumessa on tosi havainnollinen näyttämään lumen sulamisen. Minä seuraan miten nurmikon reuna valtaa lumelta alaa jossain lämpimämmissä paikoissa ja joka päivä on selvä muutos. Hyvä!
    Upea askartelu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mittatikku todistaa itsellekin, että lumi oikeasti sulaa. Korkeat hanget kun näyttävät koko ajan yhtä korkeilta eikä edistymistä ei voi seurata pälvipaikkojen laajenemisesta. Yritän pääsiäispyhien aikana saada pihakiveystä esiin, jotta se alkaisi kerätä enemmän auringon lämpöä itseensä ja vauhdittaisi sulamista.
      Kiitos!

      Poista
  4. Lumien sulamiseen joskus tarvitsee jonkin merkin, jotta tajuaa niiden oikeasti sulavan. Meillä lunta on paljon maltillisemmin kuin teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Muutaman sentin hupeneminen ei näy vielä missään, kun lähtötilanteessa on näin paksut hanget. Tikusta näkee, että jotain sentään tapahtuu.

      Poista
  5. Teirän kinoksilla on taas korkeutta ihan riitämiin, mutta kummasti ne aina sulaa ja ensimmääset kukat tapaavat kukkia liki samoohin aikoohin ku täälä tai jopa ennemmi. Mittatikku on kyllä hyvä havaannollistaja, eihän sitä muutamien senttien sulamista muuten huamaa. Hianua tapeettien hyätykäyttyä. Aurinkoosta pääsiäästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuota lunta, mutta ei onneksi niin paljoa kuin parina aiempana talvena. Näistä lumista päästään kyllä nopeasti eroon näillä keleillä. Kiitos! Aurinkoista pääsiäistä!

      Poista
  6. Onpas kivan näköiset nuo tapetti lehdet! 😊
    Lumen seuraaminen on tosiaan helpompaa tikun tai jonkun muun kiintppisteen kautta 🤭 Minäkin aloitin pengerpuutarhan lumitilanteen seurailun kuvien avulla 🙂 lumet sulaa kibiltä hurja vauhtia näillä keleillä ja yhdessä päivässä näkyy aivan mahdoton ero!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos sinulle myös ideasta!
      Kivet keräävät aurinkoisina päivinä niin paljon lämpöä itseensä, että sulaminen jatkuu vielä pitkän aikaa senkin jälkeen kun ilma on viilentynyt pakkasen puolelle. Lapioin itsekin eilen illalla parista kohdasta kivipenkereitä esille, jotta ne lähtisivät jo sulattamaan lumia ympäriltään.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!