sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Iloista pääsiäistä!

Kellarissa talvetetut nuokkutähdikit kukkivat juuri sopivasti pääsiäisenä.
Pääsiäisviikonloppu näyttää jatkuvan yhtä kauniina mitä sää on ollut täällä 26.3. lähtien. Ei siitä vaan pääse mihinkään, että aurinkoinen ja lämmin keli saa olon tuntumaan hyvin keväiseltä. Iloa ei himmennä sekään, että lunta on vähintään kymmeniä senttejä ja pälvipaikkoja ainoastaan siellä, mistä on ensin lapioinut lumet ja jäät pois edestä. Toki itsekin etsisin mieluummin piippoja ja ensimmäisiä nuppuja mutta minun kevääseeni kuuluu vahvasti myös jään hakkaaminen kulkuväyliltä ja lumikinosten pienentäminen. Jokainen jään alta paljastunut neliösentti tummaa pihakiveystä nopeuttaa lumen sulamista huomattavasti ja tarjoaa tekemistä kukkapenkkien sulamista odotellessa.
Kivikkorinteen reunasta oli pari kivensyrjää paljastunut, joten avitin kevättä hakkaamalla reunasta vähän jäätä pois.
Ensimmäinen kukkapenkin reuna näkyvissä talon eteläseinustalla!
Pihakierroksesta ei vielä kovin paljoa nähtävää irtoa, mutta vähästä on hyvä aloittaa. Tuleepahan samalla laitettua muistiin tärkeimmät kevään edistymisen etapit. En pitkästytä teitä esittelemällä jättiläismäisiä lumikinoksia, vaan johdatan teidät kasvimaalle, josta on jo paljastunut yhtä sun toista ja vieläpä ihan omin avuin. Vaikka lapio oli tällä kertaa mukana, en käyttänyt sitä lumen luomiseen. Se vain jäi käteen, kun kävin lapioimassa jälkikompostorin kylkeä esiin, jotta aurinko auttaisi puolivalmiin kompostimassan sulattamisessa.
Autotallin seinustaa pitkin pääsee jo kulkemaan sulalla hiekalla. Ensimmäinen lavakauluksen nurkkakin pilkistelee hangen seasta.
Huomasin jo talvella, että rusakot olivat surutta pomppineet kasvimaan verkkoaidan yli heti kun hanki vain nousi tarpeeksi korkealle. Eikä se minua haitannut lainkaan, pomppikoot jos niin haluavat. Eihän kasvimaalla talvella mitään syötävää ole. Hieman eri mieltä rusakoiden kanssa olin sen sijaan soveliaasta huussipaikasta. Joku älypää pitkäkorva kun oli ilmeisesti keksinyt, että tomaattilaatikkoni passaisi pupukäymäläksi. Pari vahinkopapanaa löytyi seinän varresta laatikon vierestä, mutta muuten jätökset oli kyllä niin taidokkaasti päkistetty tomaattilaatikkoon, ettei voi kuin ihmetellä. Muuta syötävää laatikossa ei ollut kuin kaksi viimekesäistä samettikukan rankaa, jotka oli jätetty edelleen syömättä, eli boksiin on tultu oikeasti vain papanoimaan. On se mahtanut olla näky! Tomaattilannoitteeksi papanoissa tuskin on riittävästi puhtia mutta tuskinpa niistä mitään haittaakaan on.
Pääsiäispupuko tomaattilaatikossa on käynyt yllätyksiä piilottamassa?
Kävin kurkkaamassa myös kellarissa talvehtivien kasvien vointia. Totesin kellarin yläpuolella olevan ulkovaraston sen verran lämpimäksi, että nostin jo pari ensimmäistä kasvia sinne pikkuhiljaa heräilemään. Lattia oli kellarin luukun kohdalta 4,5-asteinen ja seinä 6-asteinen, joten tuskinpa varaston lämpötila enää nollan alapuolelle menee. Useamman päivän pakkasjaksoa varten voin peitellä kasvit tarvittaessa harsolla, jonka alle voi vielä laittaa ämpärillisen lämmintä vettä. Niin olen tehnyt aiempinakin keväinä eikä mikään kasvi ole paleltunut. Kärhöt, pienet pensaiden pistokastaimet ja muutaman muun kasvin jätin vielä hetkeksi kellarin puolelle odottelemaan. Kunhan ulkovaraston edustalta lumet ja jäät häviävät, alan nostella näitä ensimmäisiä ulos aina kun lämpötila on vain plussan puolella. Niin ne tottuvat mahdollisimman pian ulkoilmaan eivätkä räjähdä varaston suojissa pitkiksi ja honteloiksi. Silloin on myös aika tyhjentää kellarista loputkin kasvit pois.
Valoon pääsivät mustaluumu, syyssyrikkä, hortensia, alppiruusut, narsissiruukku ja kaksi verenpisaraa. Verenpisarat saatan siirtää sisälle, jos näyttää tulevan kylmempää säätä.
Eilisen iltapäivän ja illan seurasimme lehtikalapariskunnan puuhia. Olemme odotelleet, milloin ne valitsisivat kumppanin ja reviirin itselleen. Ostohetkellä niiden sukupuolia ei vielä tiennyt ja siksi myyjät suosittelivat viiden kalan parvea, jotta niistä tulisi edes yksi pari. Keltaeväksi nimetty yksilö alkoikin kutea jo pari kuukautta sitten mutta silloin se ja Sinieväksi nimetty yksilö söivät munat saman tien. Välillä muutkin lehtikalat pääsivät livahtamaan apajille ja pandamonniset ne vasta olivatkin innoissaan. Eilen Keltaevä ja ex-Sinievä, nykyinen Repale-evä, keksivät kokeilla kutemispuuhia uuden kasvin (amazoninvesimiekka) lehdelle. Alkuun kumpikin söi taas munat tai pöllytteli niitä puhaltamalla tai evillään ympäriinsä, jolloin kaikki muut kalat saivat herkkuhetken. Oli muuten vilskettä!
Keltaevä-tyttö kutemispuuhissa, Repale-evä-iskä partioi ympärillä. Nimi tuli siitä, kun jossain vaiheessa selkäevä alkoi tuntemattomasta syystä kasvaa kärjestään mutkalle.
Jossain vaiheessa lehtikalat ilmeisesti keksivät homman jujun ja saivat munat liimautumaan lehden päälle. Sittenpä ei ollut enää muilla kaloilla asiaa lähistölle. Varsinkin Keltaevä oli hyvinkin säpäkkänä ajamaan kaikki lähelle uskaltautuvat kalat kauemmas, Repale-evä partioi lähinnä akvaarion tyhjässä päässä kun tyttö ajoi kaikki muut toiseen päähän. Välillä kumpikin kävi löyhyttelemässä munia sivuevillään. En tiedä, varmistivatko ne, että munat varmasti pysyvät paikoillaan vai ajattelivatko ne, ettei akvaarion pumpun virtaus riitä pitämään vettä tarpeeksi hyvin liikkeellä.
Kylki välähteli hopeisena, kun Keltaevä sukkuloi puolustamassa kutupaikkaansa.
Näyttää siltä, että akvaarioomme sattui ainoastaan yksi lehtikalanaaras ja neljä koirasta. Nyt kun kalat ovat isompia, Keltaevä on selvästi niistä pienin ja muutenkin siroin. Kaikki muut ovat muodoiltaan samannäköisiä körmyniskoja kuin Repale-evä eivätkä ole osoittaneet minkäänlaista taipumusta kutemispuuhiin. Niillä on myös paljon pidemmät vatsaevät kuin Keltaevällä. Tosin Blondi saattaa vielä paljastua naaraaksi, sillä se ei ole ihan niin "miehekkään" näköinen kuin kolme muuta. Kaikki näyttävät kuitenkin kutuajan ulkopuolella elelevän sulassa sovussa keskenään, joten toistaiseksi on rauha akvaariossa.
Tässä vähän pullistellaan reviirin rajalla. Ylimpänä uusi rihmakala (ilmeisesti koiras sekin), sen alla Tiikeri ja keltainen Nappi. Oikeassa alanurkassa Blondi on vasta tulossa paikalle.
Jännityksellä odotimme kutupäivän ensimmäistä iltaa: puolustaako pariskunta tulevaa jälkikasvuaan myös sitten kun akvaarion valot sammuvat? No ei todellakaan! Kun valot sammuivat, lehtikalat alkoivat lillua vesivirtojen mukana kuin meduusat kuten aina ennenkin pimeyden saapuessa. Ei mennyt varttiakaan, kun munat oli syöty. Pandamonniset sen sijaan ovat onnistuneet lisääntymään, vaikka niidenkin munille on paljon innokkaita syöjiä. Akvaariossamme on nimittäin nyt toinen aivan minikokoinen pandamonninen. Edellistä vauvelia ei enää koon perusteella meinaa erottaa vanhemmista yksilöistä mutta tätä uutta saa ihan etsimällä etsiä. Välillä menee pari päivää, ettei sitä näy mutta sitten taas joku onnistuu näkemään siitä vilauksen. Maaliskuussa akvaarioon tuli amazoninvesimiekan lisäksi kolme sinirihmakalaa, joista koiras on keltainen muunnos. Niillä kai pitäisi olla myös kutuaikaan jonkinlaista reviirin puolustamista, joten saa nähdä, millaiset turnajaiset akvaariossa vielä käydään. Tarvittaessa pahimmille öykkäreille pitää etsiä uudet kodit, jos ei sopua muuten löydy.
Karo mukana hiihtoretkellä.
Kävimme toissa-aamuna koko perheellä hiihtoretkellä. Nyt kun ei ollut jalkaisin liikkujia, piti minun olla Karon taluttajana. Kaulapannan sijaan Karolle laitettiin valjaat ja hihna oli tarralla kiinni housujeni vyötäröllä. Siitä sen saisi tarvittaessa nykäistyä nopeasti irti ja näin varmistettua turvallinen liikkuminen myös Karolle. Taas hehkutan sitä, kuinka helppoa liikkuminen koiran kanssa on, kun koira pysyy luotettavasti hihna löysällä koko ajan samalla puolella taluttajaa. Perinteinen tyyli sujui erittäin hyvin mutta onnistui hidas luisteluhiihtokin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Karo oli koko lenkin hiihtäjän talutettavana, mutta silti homma sujui kuin vanhalta tekijältä. Vauhti oli lasten kanssa suunnilleen sama kuin kävellenkin mutta parissa loivassa alamäessä Karo sai hölkötellä hetken aikaa lujempaa. Isoimmassa mäessä otimme kaikki sukset jalasta ja kävelimme alas.
Pääsiäiskoristeet sohvapöydällä, väsynyt Karo sohvalla.
Lähiladullamme ei muita kulkijoita näkynyt, vaikka sää oli mitä mainioin. Jäljistä päätellen ainakin koiranulkoiluttajia oli muutama ollut (sapiskaa sille, joka oli jättänyt koiransa kikkareet keräämättä tai edes viskaamatta pientareen puolelle). En itse yleensä talven aikana kävele hiihtoladuilla, ettei tarvitse kenenkään valittaa kengänjälkien muka pilaavan luisteluhiihtäjille tarkoitettua baanaa. Kantavan hangen aikaan on minusta kuitenkin ihan sama, miten itse kukin laduilla etenee, kunhan kaikki muistavat vain tarkkailla ympäristöään erityisesti alamäissä, ettei tule vaaratilanteita. Samasta syystä en pitäisi koiraakaan flexissä tai muussa pitkässä hihnassa ladulla. Ja jos hitaammin liikkujista on muille riesaa, niin silloinhan lapsetkaan eivät saisi harjoitella hiihtämistä muualla kuin koulujen lähiladuilla tai omilla pihoillaan. Lehtien palstoilta saa aina välillä lukea melkoisesta laturaivosta mutta onneksi en ole itse livenä törmännyt moiseen. Ehkä pahimmat raivot tulevatkin alkutalvesta, kun hiihtoladut on vasta tehty, vuosi pimeimmillään ja ihmisillä syysväsymys syvimmillään.
Syysaleista löytyi myös myös nämä 'Touch of Snow' -helmililjat.
Vaikka syysalesta hankitut hollanninkurjenmiekat eivät kukkineet, sain kuitenkin helmililjoista ja nuokkutähdikeistä oikein kivat pääsiäiskukat. Ensi syksynä pitää muistaa istuttaa alesipulit pyöreisiin ruukkuihin, sillä näitä neliskanttisia oli hieman hankalaa saada mahtumaan koreihin. Helmililjaruukku sopi juuri ja juuri valkoiseen koriin mutta nuokkutähdikit piti paketoida ensin muovipussiin ja sitten vetäistä silkkipaperi ja kuitukangas ruukun ympärille. Onneksi vanhoista asetelmista säästetyillä höyhenillä, paperinaruilla ja muilla somisteilla sai peitettyä ruukkujen reunat. Rairuohoa meillä ei tänä vuonna kylvetty lainkaan, vaan vanhat pääsiäisaskartelut saivat sisäänsä sinapinsiemeniä ja vihanneskrassia. Koulussa ja päiväkodissa lapset olivat kylväneet ohraa. 
Lasten askarteluja. Keskellä olevat pupu ja tipu ovat parin vuoden takaisia askarteluja.
Aurinkoista pääsiäistä!

10 kommenttia:

  1. Aurinkoista pääsiäistä! Monet papanat on tosiaan jätetty sinun tomaattilaatikkoosi.

    VastaaPoista
  2. Teidän rusakot on hyvin koulutettuja, kun kakkivat omaan vessaan. Harmi, ettei jänisten jätöksillä ole kummoistakaan ravinnearvoa. Rapsuttelin tänään pihaa ja keräsin oksia sun muuta roskaa. Jänisten papanoita oli ihan joka paikassa.
    Komeita lehtikaloja. Voisin istua ties kuinka kauan tuijottamassa akvaariotanne. Omasta akvaariosta on jo pitkä aika. Olisiko mahdollista pitää muutama päivä valoja ympäri vuorokauden, jos se estäisi munien syömisen?
    Ainakin pääkaupunkiseudulla tuntuu laturaivoa riittävän. Tosin ei sentään enää, kun ladut alkavat olla entisiä. Lehdessä oli juttua Espoon Oittaalta, joka on erittäin suosittu, kaupungin ylläpitämä hiihtopaikka. Siellä joku porukka oli ajanut laduilla autolla, mikä on kyllä todella typerää.
    Lasten askartelut on jotenkin tosi liikuttavia. Löysin kaapistani meidän lasten päiväkodissa äitienpäivälahjaksi maalaamat silkkihuivit. Niistähän ei voi millään luopua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisivatkin niin hyvin koulutettuja, että vain yhteen paikkaan kakkisivat! Papanoita löytyy pitkin pihamaata kaikkialta muualta paitsi kasvimaalta, jossa ne on suunnilleen keskitetty tuohon yhteen laatikkoon.
      Akvaarion edessä tulee vietettyä helposti pidempikin tovi kalojen puuhia katsellessa. En tiedä, viitsiikö nähdä vaivaa lehtikalojen kutemisen onnistumisen eteen. Ei niitä edes enempää akvaarioomme mahtuisi ja munista kuoriutuvat poikasetkin pitäisi varmaan erottaa omaan akvaarioonsa, etteivät aikuiset lehtikalat syö niitä suihinsa. Onpahan muille kaloille vaihtelua ruokalistaan kun saavat välillä herkutella munilla.
      Enpä olisi uskonut, että joku voisi autolla lähteä hiihtoladuille kurvailemaan. Kenelle moinen edes tulee mieleen? Ilmeisesti täälläkin osataan laturaivon jalo taito mutta en ole vain itse törmännyt sellaiseen. Lähilatumme ei taida muutenkaan olla niin kuntohiihtäjien suosiossa ja tällaiset sunnuntaihiihtelijät, kuten minä, eivät välitä, vaikka olisi muitakin hitaita suksijoita tai jokunen jalanjälki ladulla. Pääasia, että edes joku käyttää latuja.
      Meilläkin on jo nyt aika paljon lasten tekemiä askarteluja jemmassa. Pitää välillä käydä niitä läpi ja tehdä vähän karsintaa, jotta kaappitila riittäisi. On niillä tunnearvoa.

      Poista
  3. Aurinkoista pääsiäistä myös sinne teille.
    Oikeaa papanajuhlaa on puput pitäneet täällä meilläkin. Ensin järsineet pensaitani ja kiitokseksi ateriasta jättäneet puutarhurille omat luonnonlannoitteensa lahjaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Saisi olla vähän ravinteikkaampaa tavaraa nuo papanat, niin ei harmittaisi ihan niin paljoa syödyt puut ja pensaat. Meillä ovat toistaiseksi kai pysyneet sallituissa eväissä ja nyt hanki onneksi madaltuu koko ajan, niin löytävät syötävää metsästäkin.

      Poista
  4. Aurinkoista pääsiäistä! Siitä se lumen sulaminen lähtee, aurinko vajuuttaa kinoksia tehokkaasti. Olisikohan jänis pitänyt tomaattilaatikkoa nukkumapaikkanaan ja jättänyt aamutuotoksensa siihen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aurinko ja lämpö yhdessä saavat ihmeitä aikaan. Luulen myös, että laatikossa on kökötetty ainakin yksi yö. Suojaahan se ehkä vähän tuulelta, jos oikein matalana rusakko kyyhöttää.

      Poista
  5. Teidän jänikset näköjään haluavat käyttää vessaa. Papanoita löytyy meidänkin pihalta vaikka mistä.
    Karo on oikein fiksu koira ja haukoittelukuva on aika hellyttävä. Aurinkoisessa säässä ulkoilu toki väsyttää ja on ihana kiepsahtaa sohvannurkkaan kerälle.
    Akvaario on ihan oma maailmansa ja varmaan kalojen elämän seuraaminen on aika kiinnostavaa.
    Taas valkeni pääsiäismaanantaita aurinkoisena, joten kelpaa jälleen ulkoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muualla papanoita on ihan missä sattuu mutta kasvimaalle oli eksynyt ilmeisesti mukavuudenhaluisempi yksilö.
      Sohvannurkat ovat Karon lempipaikkoja, nytkin se on siellä torkuilla. Ja mikäs siinä pehmeällä ja lämpöisellä sohvalla on maatessa.
      Yhtä kaunis sää on täälläkin taas. Yökin oli melko lämmin (vain muutama aste pakkasta) ja jo tunti sitten lämpeni uudelleen plussan puolelle, joten tänään pitäisi lumien sulaa ihan vauhdilla.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!