sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Lumensulatusta ja arvonnan voittajat

Jos ei lumi sula itse tarpeeksi nopeasti, sitä on avitettava. Hangen pintaan on ainakin täällä tullut yöpakkasten ja jäätävien tuulien takia niin kova jääkuori, että eihän sellainen sula ikänään omin avuin. Tai sulaa se, mutta ei tarpeeksi nopeasti eikä varsinkaan kevätkurjenmiekkojen, kevättähtien tai krookusten kohdalta.

Kevätkurjenmiekkojen kohdalta siirsin melkein puolisen metriä lunta nurmikon kohdalle ja jätin lopuksi lasten lumikolan tekemään töitä.
Hangen reuna sentään on vetäytynyt koko ajan taaemmas ja jopa niin hyvin, että piti siirtää merkkikeppi kiven taakse. Se pysyikin enää juuri ja juuri pystyssä. Hangen pinta oli merkkikepin laiton aikaan toiseksi ylimmän viivan tasalla ja nyt tämän päivän aikana se on painunut hitusen kolmanneksi ylimmän viivan alle. Sillä, että sain lapioitua aurinkopenkin "hiidenkiveä" esille, oli todella suuri vaikutus kiven ympäristön sulamiselle. Lapioidessani aloin miettiä, viihtyisikö mikään pieni sipulikukka nukkapähkämöiden seassa. Siitä lähtisi lumet todella aikaisin ja kulkureitin vieressä kukkia tulisi ihasteltua usein. Maa on siinä käytännössä pelkkää hiekkaa ja maa viettää kiveystä kohti, joten märkyydestä ei pitäisi olla riesaa. Onkohan siinä liian karut olot vaikka lumikelloille, scilloille tai krookuksille? Kevätkurjenmiekkoja en tuohon kohtaan haluaisi laittaa niiden pitkien lehtien takia.
Pihaantulossa on jo iso alue kiveystä näkyvillä. Varjoisampaan reunaan nakuttelin puron johtamaan sulamisvesiä ylhäältä pois.
Kiveykset ja kivet keräävät oikein hyvin lämpöä. Kivikkorinnekin on sulanut melkein silmissä siitäkin huolimatta, että olen heitellyt sulapaikkohin kiveykseltä paksuja jäälohkareita. Kivikkorinteessä on monta ikivihreää kasvia, joista ainakin sinilemmiö meinaa kärähtää helposti kevätauringossa. Jääpalikat tuovat varjostusta siksi aikaa, että maa ehtii varmasti sulaa. Sammalleimut ja kangasajuruoho eivät ole minusta yleensä kärsineet kevätauringosta, mutta laitoin niillekin silti jäätä niskaan. Osittain sohjoontunut jää sulaa nopeasti ja kun sulamisvedet jäävät kukkapenkkiin, pihakiveys ei yön aikana tule liukkaaksi. Ulko-ovelta pääsee nyt kävelemään liukastelematta kadulle mutta autotalliin mennessä saa olla varovainen. Toinen autoista, autotalli ja pihta varjostavat autotallin edustan niin tehokkaasti, että kiveys on edelleen paksun ja hyvin liukkaan jään peittämä. Tarvittaisiin lämpimiä öitä, jotta sekin alkaisi sulaa vauhdikkaammin.
Keltaista nurkkaa näkyy jo mukava kaistale. Pian pitäisi alkaa krookuksiakin jo nousta, sillä reunimmaisten kohdalta lumet hävisivät tänään.
Sitten siihen jännityksellä odotettuun arvontaan, joka on nyt suoritettu. Valkoisen setin arvontaan osallistui 12 lukijaa, pinkkiä settiä tavoitteli 7 lukijaa. Arvonta toteutettiin lappu ja pipo -menetelmällä, onnettarina toimivat lapset isännän ja Karon ollessa virallisina valvojina.
Kuopus onki valkoisen setin voittajaa valkoisesta piposta, esikoinen pinkin setin voittajaa mustasta piposta.
Valkoinen setti lähtee Marttamarialle, pinkki Sallalle.
Ja tässä vielä molemmat siemensetit, eli pikkuisen vajaat pussit leikkokukkaseosta, kahdessa pussissa koristeheiniä ja vielä pieni yllärikin pilkottaa pohjalta.
Paljon onnea voittajille! Laitatteko minulle sähköpostilla (hiidenkivella (at) gmail.com) osoitetietonne ensi sunnuntaihin 23.4. mennessä, niin pistän kirjettä tulemaan.

18 kommenttia:

  1. Onnittelut voittajille! Juuri tänään mietin mitenkä ajuruoho kestää kevätaurinkoa. Hyvä tietää, ettei se säikähdä aurinkoa kovin pahasti, voin jättää omani suojaamatta. Tosin se kasvaa vanhan kasvihuoneen toisessa päädyssä joka on aika varjoinen kohta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kangasajuruoho ei ole meillä säikähtänyt koskaan kevätaurinkoa, vaikka se tuossa pihaantulorinteessä paljastuu välillä kesken talvenkin ja joka kevät lehdet näkyvät siinä vaiheessa kun maa on varmasti vielä jäässä. Aurinkohan tuohon kohtaan osuu ihan suoraan suuren osan päivästä, joten luulisi, että se olisi jo säikähtänyt, jos olisi säikähtääkseen. Hyvin helppo kasvi siis.

      Poista
  2. Siellä kuulostaa sulamistilanne hyvin etenevän mutta kyllähän eteläisempään Suomeen verratessa tuntuu olevan aivan eri tilanne. Meilläkin vielä osassa paikkaa jokunen kymmentä cm odottaa sulamistaan mutta onneksi hanki kuitenkin hupenee ja osa pihasta on jo sulanutkin. Yöpakkaset ovat vielä harmillisen kovia ja epäilen omien kevätkurjenmiekkojeni odottavan lisää lämpöä ennen kuin aikovat kukkia. Piipat olleet jo ainakin kaksi viikkoa esillä mutta ei vaan etene kukinnaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ällistyn itsekin aina kun kurkkaan Etelä-Suomen bloggaajien postauksia, miten voi olla näin eri tilanne muutaman sadan kilometrin päässä. Toisilla puutarhat ovat jo sulaneet ja sipulikukat päässeet vauhtiin kun itse vasta alkaa etsiä ensimmäisiä pälvipaikkoja seinien ja kulkureittien vieriltä.
      Kyllä ne kurjenmiekat siitä pian kukkansa aukaisevat. Ne tietävät, milloin on sopiva hetki kukkia.

      Poista
  3. juu.kasvimaa lumenpeitossa.vaikka aurinkoinen.1b vyöhyke. nurmikolla ei enää lunta.kaikki tuntuu kuitenkin olevan jäässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa lohdullista kuulla, että jopa 1b-vyöhykkeellä voi olla vielä reilusti lunta ja maa roudassa. Luulin, että noin etelässä olisi joka paikassa jo kevät täydessä vauhdissa.

      Poista
  4. Onnea voittajille 😊
    Minulle tuli ensimmäisenä kevätsipulikukista mieleen metsätulppaani ja parvitulppaani 🤭 ne viihtyvät melko hiekkapitoisessakin maassa, mutta ovat varmaan tähän kohteeseen liian korkeita 😅 Sinililja ja kevättähti ovat ilmeisen vaatimattomia maan suhteen, mutta varmaan vain kokeilemalla näkee viihtyvätkö vai eivät 😊
    Tämä tiivistynyt lumi on kyllä erityisen hidasta sulamaan, mutta itsekin huomasin, että isommat kivet tehostavat sulamista todella hyvin 😊 kunhan ne vain saa näkyviin 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että tulppaanit ovat liian korkeita nukkapähkämöiden sekaan. Minulla ei kyllä ole metsä- tai parvitulppaaneita, joten ei ihan tarkkaa mielikuvaa ole siitä, kuinka korkeaksi niiden lehdet tulevat. Pitää perehtyä asiaan. Periaatteessa voisi kyllä muutaman kevättähden tai idänsinililjan sipulin siirtää nukkapähkämöiden sekaan ja kokeilla, viihtyisivätkö siinä. Niiden lehdet ainakin häviäisivät nopeasti näkyvistä.
      Nyt on kaikki konstit käytössä hankien hävittämiseen. Sekin auttaa, jos tökkii lapionterällä reikiä kovimpiin hankiin, niin pääsee aurinko paremmin lämmittämään lunta hangen sisältä. Viskoin jo yhteen kukkapenkkiin huonekasvien mullanvaihdoista jäänyttä multaa ja muuta roskaa sulatusavuksi. Tuhkaa ei voinut sinne laittaa, kun on happamasta maasta tykkääviä kasveja.

      Poista
  5. Onnea voittajille!
    Lähtee se lumi sieltäkin, vaikka ajoittain näyttää toivottomalta. Monen monena keväänä olen pilkkonut jäätä ja siirrellyt lunta lapiotolkulla. Tonttimme muututtua aurinkoiseksi ja avaraksi, lumikin sulaa yhä nopeammin.
    Pihamme on 1b-alueella, eikä meillä sanottavammin enää lunta ole. Paitsi kolmessa varjoisessa paikassa, joihin lumi kolataan käytäviltä. Routaa ei täällä tänä talvena ollut juuri lainkaan. Pari viikkoa sitten vesimittarin piikki ei mennyt kovin syvälle. Eilen upposi kuin voihin.
    Ainakin kirjokevättähdet ja idänsinililjat tuntuvat viihtyvän lähes missä vain. Meillä niitä nousee jopa kivituhkakäytäviltä (jonne en taatusti ole sipuleita tökkinyt), joissa maanrakennuskankaan alla on sielläkin yli 10 m hiekkaa. Myös helmililjat tuntuvat pärjäävän aika karuissa olosuhteissa. Viihtymisestä en tiedä. Joku kirjoitti viime kesänä inhoavansa scilloja ja niiden lehtiä, kun niitä on joka paikassa. Itse en ole kokenut scilloja mitenkään häiritseviksi. Niiden lehdet katoavat kesän myötä ihan itsestään. Näillä pienillä sipulikasveilla voit ainakin aloittaa kokeilun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka kevät lumet ovat lähteneet, pitää vain malttaa odotella. Minulle ei olisi niin väliä, vaikka nurmikoilla tai joissakin varjopaikoissa olisi lunta toukokuun lopussakin mutta kukkapenkkien kohdalta saisi lumi sulaa nopeammin. Kunhan vähäiset pälvipaikat laajenevat ja alkavat päivän aikana kerätä enemmän lämpöä, sulaminenkin nopeutuu. Routaa meillä ei taida olla kuin ihan ohuelti pinnassa.
      Kiitos vinkeistä! Noita kaikkia kolmea löytyisi itseltäkin eikä olisi iso vaiva muutamaa sipulia siirtää kokeeksi nukkapähkämöiden sekaan. Kevättähdet kapealehtisinä häviäisivät ehkä helpoiten näkyvistä, vaikka minulla ei varsinaisesti sipulikukkien kuihtuvia lehtiä vastaan mitään olekaan. Aika nopeastihan nuo aikaisimpien sipulikukkien lehdet painuvat maata vasten. Olisi kuitenkin mukavampi, kun heti pääkulkuväylän vieressä ei olisi ainakaan mitään mahdottoman runsasta määrää kuihtuvia lehtiä näkyvillä saati sitten että retkottaisivat suoraan kiveyksellä.

      Poista
  6. Onnittelut arvonnassa onnistaneita. Lumet sulavat aina kuin huomaamatta. Sinulla onkin hyvä konsti seurata merkkikepin avulla lumen vajoamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paksut hanget näyttävät paksuilta, vaikka olisivat madaltuneet 20cm. Merkkikepin viivojen ilmestyminen todistaa, että lumi kyllä sulaa, vaikka ei siltä näyttäisi.

      Poista
  7. Jee, nyt pääsee jännäämään mitä kaikkea kivaa kirjeessä tuleekaan!
    Mukavasti teiltä jo sulapaikkoja löytyy, vaikka tuskaisen hitaalta tuo sulaminen välillä tuntuukin. Varsinkin jos vertaa Etelä-Suomeen. Täällä noin 100 km päässä on vielä monin paikoin 60cm lunta, eikä yksikään kukkapenkki vielä pilkota. Kovaa jääkuorta voisi kyllä yrittää tökkiä joistakin kohdista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlaiset jännähetket on minullakin, sillä kylvin siitä itselleni jääneestä määrästä leikkokukkaseosta pikkuisen esikasvatukseen. En vain malttanut odotella suorakylvöjen ajankohtaa :D
      Kunhan joku kohta alkaa sulaa, niin siitä se nopeasti edistyy muuallekin. Aika paljon on teillä vielä lunta. Meillä ei ehkä enää ole kuin puolisen metriä ja paikoin reilusti vähemmän. Tosin muutamassa kohdassa, mihin kolattiin kulkuväyliltä lumia, on paljon enemmänkin. Ne ovat kuitenkin nurmikoilla, joten ei haittaa. Tsempit sinne hankien sulatteluun!

      Poista
  8. Onnea voittajille!
    Vautsi, nyt tapahtuu kevään edistymistä jo selvästi ja piippojahti voi alkaa. Kasveja tullut muutenkin esiin - niin ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mukavasti on jo edistynyt sulaminen. En vielä eilen löytänyt krookuksen piippoja eivätkä kevätkurjenmiekatkaan ole puskeneet itseään esille lumen seasta mutta en usko, että menee montaa päivää kun ensimmäiset alkavat pilkistellä.

      Poista
  9. Sinä olet ahkeroinut lumien kanssa .Me olemme joskus täällä kotona harrastaneet samaa mutta nyt mökin oston jälkeen emme enää .Ei se meitä enää täällä haittaa kun ollaan koko ajan mökillä . Minullakin on jotain nousukkaita jo tullut esille mutta ei kovinkaan paljon .Pitää katsoa miten ennustin kevät kurjenmiekkojen kukinnan jotain on jo luvassa . Nyt on tämä viikko niin aurinkoista ja emme ole mökillä . Minulla on aika hiekkaisessa maassa tarhakylmänkukkia ne voisi viihtyä myös miettimälläsi alueella . Eihän ne kyllä ihan ensimmäisiä kukkijoita ole mutta kuitenkin.
    Onnittelut voittajille .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä riittää mökillä muutakin tekemistä kuin lumensiirtoa vain sulamista vauhdittamaan. Voi olla, että siellä mökilläsi kevätkurjenmiekat kukkivat jo täyttä päätä kun sinne seuraavan kerran menette.
      Tarhakylmänkukkaa on parin metrin päässä noista nukkapähkämöistä ja ne kyllä viihtyvät hyvin. Kaipaisin kuitenkin jotain oikein aikaista sipulikukkaa nukkapähkämöiden sekaan, jotta olisi jotain katseltavaa jo heti kun lumet sulavat tuosta ja ennen kuin nukkapähkämö alkaa nousta. En haluaisi ottaa nukkapähkämöitä pois, sillä ne olisivat juuri sopivanvärisiä tuohon kohtaan ja ovat pörriäisille mieluisia.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!