lauantai 29. huhtikuuta 2023

Herkkuja

Pitkän ja rankan työviikon päätös huipentui minulla sangen mukavaan puutarhakierrokseen. Lähdin eilen aamulla töihin harmaassa ja koleassa säässä räntäsateen saattelemana. Yhdeksän ja puoli tuntia myöhemmin palasin kotiin ja pääsin tekemään pihakierroksen niin kauniissa auringonpaisteessa lintujen liverrellessä täysin rinnoin. Lumetkin olivat saaneet kyytiä muutaman päivän vesisateissa.
Kevätkurjenmiekat ja kevättähdet ovat vastassa heti ensimmäisinä kotoa lähtiessä ja takaisin palatessa.
Yleisnäkymä ei vielä oikein näytä miltään, kun osa on vasta nousemassa. Oikeassa ylänurkassa näkyy myös pikkuisen lisää kevättähtiä.
Aurinkopenkin kevätkurjenmiekka-kevättähtisekamelska on ehkä puutarhani eniten iloa tuottava kohta näin keväisin. Ne viihtyvät tuossa niin hyvin, että kukinta vain runsastuu vuosi vuodelta, vaikka siirtelen kesällä sipuleita muuallekin puutarhaan istutettavaksi. Suurin osa on sitä ihan tavallista 'Harmonya', mutta joukossa on myös pikkuisen 'Alidaa' ja 'Frozen Planetia'. Kierrän joka syksy puutarhamyymälät läpi siinä toivossa, että löytäisin lisää vaaleita kurjenmiekkoja noiden sekaan. Ylläolevan kuvan oikeassa reunassa näkyvän polun toiselle puolellekin mahtuisi lisää mutta en ole uskaltanut vesimyyrän takia istuttaa sinne kurjenmiekkoja. Olen päättänyt jättää vesimyyräalueen ja kurjenmiekkojen väliin muutaman metrin kukkasipulittoman suojavyöhykkeen, jotta vesimyyrä ei älyäisi kaivella tunneleitaan kurjenmiekkoihin saakka.
Juuri mainitsemani polun toiselta puolelta oli peltomyyrä (?) käynyt popsimassa tarhakylmänkukkia ja ilmeisesti myös punaisen pihaesikon.
En löytänyt vielä yhtään vesimyyrän tunnelia koko aurinkopenkistä. Toissa syksynä istutetut helmililjat ja tähtitulppaanit ovat kasvussa eivätkä lehtitupsutkaan lähteneet nykäisemällä irti maasta. Myös laukkoja näyttää nousevan suunnilleen sieltä mihin niitä olen istuttanut, joten ehkäpä vesimyyrä ei ole tällä kertaa tehnyt tunneleitaan kukkapenkkiini. En vielä nuolaise helpotuksesta mutta ihan pienet voitontuuletukset tein. Nyt ei harmita ihan niin paljoa peltomyyränkään tihutyöt, vaikka se on popsinut kolme suht kookasta tarhakylmänkukkaa sekä ainokaisen punaisen pihaesikkoni suihinsa. Lumien sulaessa myyrän tunnelimakkaroita löytyi myös nurmikolta aurinkopenkin vierestä, joten ihan koko talvea myyrä ole kukkapenkeissäni herkutellut. Kivikkorinteessä on vielä jonkun verran lunta mutta ilmeisesti myyrä on viihtynyt enimmäkseen nukkapähkämöillä.
Pitkään mietin, mitä tästä on syöty. Sitten muistin, että rantalaukkaneilikkahan se. Eipä tarvitse tänä vuonna pelätä, että rusakot söisivät sen nuput.
Onneksi tulin toissa syksynä jakaneeksi rantalaukkaneilikan kolmeen osaan. Talven yli kaksi jakopalaa oli aurinkopenkissä mutta päätinkin siirtää ne viime keväänä takapihalle. Lumet olivat tämän päivän aikana sulaneet sen verran niiden kohdalta, että löysin kummankin koskemattomana. Nyt vain odotellaan, että ne heräävät kasvuun. Tässä tuli ehdottomasti varmistus sille, että itselleen mieluisia kasveja kannattaa jakaa tai lisätä siemenistä ja istuttaa ympäri pihaa. Näin edes joku selviää, jos sattuu huono talvi, rutikuiva kesä tai ahneita tuholaisia kohdalle.
Autotallin vieressä nurmikolla oli tehty myyräntöitä ihan urakalla. Kärhökaaripenkin reuna on kuvan oikeassa laidassa.
Kivikkorinteen ja aurinkopenkin lisäksi myös autotallin vieressä on ollut myyrällä kunnon tunneliverkosto. Siinä kohdassa on ollut milloin mitäkin puupinoa tai roinaa säilytyksessä, joten nurmikko on ollut enimmäkseen rönsyleinikkiä, maahumalaa, voikukkaa ja ketohanhikkia. Alueen vieressä oleva kukkapenkin osa on vielä suurimmaksi osaksi lumen peitossa mutta reunoilta katsottuna näytti alkuun siltä, että myyrä ei olisi ulottanut tunneleitaan kivireunuksen yli kukkapenkkiin. Sitten kun kiersin penkin yläreunaan, niin löytyihän sieltä kuitenkin yksi lumen alla kulkenut tunneli. Ilmeisesti ainoastaan viimevuotinen leijonankita ja ehkä jokunen myskimalva olisi syöty, joten mitään vahingoksi laskettavaa siellä ei olisi tapahtunut. Nyt riittää kuitenkin myyrän herkkujen raportointi, sillä kauniimpaakin katsottavaa on vaikka miten paljon.
Prismassa törmäsin kivikkokasvirullakkoon, josta löysin tämän patjarikko 'Peter Panin'.
En tiedä, onko kivikkokasveja tullut jokaiseen Prismaan mutta ainakin Kuopiossa ne oli lykätty houkuttelevasti heti sisääntuloon ja arvatkaa vaan, pystyinkö kävelemään sen ohi. Hintaakaan kasveilla ei ollut kuin vajaa kolme euroa. Patjarikkoja oli kahta erilaista mutta ostamani 'Peter Pan' oli selvästi eri näköistä kuin se mitä minulla on ennestään. Ristikkejä, jotain ajuruohoa ja matalaa maksaruohoa oli myös tarjolla ja kaikki yllättävän hyvässä kunnossa ollakseen markettikasveja. Rullakko oli varmaan ihan äskettäin tullut sinne, sillä ei siitä montaa kasvia oltu vielä otettu. Onneksi ei ollut tulenpalava hoppu, niin ehdin kasvien tutkimisen lisäksi ostaa myös esikoiselle hanskat, joiden takia olin Prismalle mennyt.
Toissapäivänä sain kuvattua keltaisen nurkan kultasahramit 'Romance' kukat avonaisina.
Jatketaan pihakierrosta. Sivupihalla majapenkki ja suo sulavat joka vuosi suunnilleen viimeisenä puutarhamme alueista. Metsä varjostaa sen verran, että lumet sulavat sieltä ainoastaan kunnon plussakelillä. On siinä toki se etu, että saa pitkitettyä näitä kevään ensikukkijoiden hetkiä pidemmälle aikavälille. Täällä kun kevät hurahtaa aina niin pikakelauksella läpi, että tämä ensimmäisten kukkijoiden kausi uhkaa jäädä todella lyhyeksi. Koen siis pienet sipulikukat ja muut aikaiset kevään ilot ensin tontin aurinkoisemmissa kohdissa ja kun niissä on siirrytty keskikevääseen, alkaa majapenkissä vasta ensimmäisten kukkijoiden kausi. Kaksi kevään vaihetta menee päällekkäin mutta kai sitä nyt sen verran voi multitaskata puutarhan kasvuvaiheiden kokemisessakin. 
Sinivuokko paljastui vihdoin lumen alta häikäisevän punaisena. Vielä ei nuppuja näkynyt mutta juuresta tuntui nousevan ainakin jonkinlaisia silmuja.
Raparperin vappuhuiskat loistivat ilta-auringossa kauas.
Raparperi ilmeisesti kuuli ja ymmärsi kun suunnittelin viime kesänä tai syksyllä kaivavani sen tänä vuonna pois ja istuttavani tilalle alppiruusuja. Koskaan ennen ei ole nimittäin raparperi noussut noin pontevana mitä se nyt tekee. Versojen määrä on varmaan kolminkertaistunut viime keväästä. Kuten huomaatte, kompostituomiolla uhkaileminen todella toimii! Syynähän siis ei varmasti ole sateinen viime kesä tai se, että raparperi olisi vihdoin toipunut viiden vuoden takaisesta jakamisesta...
Tämän alppiruusun ajattelin siirtää raparperin tilalle.
Taidan sittenkin muuttaa vielä pikkuisen suunnitelmiani ja antaa raparperin olla ainakin tämän kesän niillä sijoillaan. Alppiruusutkin kun ovat vielä sen verran pieniä, ettei niistä kookkaan raparperin korvaajiksi olisi. Suunnitelma on kuitenkin edelleen voimassa ja vielä joskus raparperi saa luvan tehdä tilaa rhodoille. Kasvakoot alppiruusut toistaiseksi kokoa siellä missä nyt sattuvat olemaan. Loppuun vielä muutama kuva aurinkopenkin kurjenmiekoista.
Ensimmäinen 'Frozen Planet' oli aukaissut eilisen päivän aikana kukkansa. Näitä näyttäisi nousevan enemmänkin.
Vasemmalla 'Harmony', oikealla kaksi 'Alidaa'. Sävyero on aika vähäinen mutta juuri ja juuri tunnistettava.
Pinkit isokevättähdet alkavat myös kukkia. Aurinko teki pienen heijastuksen kuvan alareunaan.
Mukavaa viikonloppua!

16 kommenttia:

 1. Uskon hyvin, että Aurinkopenkin sipulikukat ilahduttavat - ovathan ne mahdottoman suloisia. On hyvä saada myönteistä vastapainoa ikävyyksille kuten nuo myyrätuhot.
  'Peter Pan' patjarikko on tosi hauskannäköinen, pitäisi muistaa katsoa, onko tämän alueen Prismassa noita, jos pääsen siellä käymään.
  Uhkailu kannattaa välillä, kuten raparperisi kohdalla sait huomata. Minullakin on tästä omakohtaista kokemusta joidenkin kasvien kohdalla ;).
  Minäkin löysin sinun ja Betweenin opastuksen avulla roskapostiin siirtyneitä kommentteja yli 70. ihan muutama oli sinne tarkoituksella siirrettyjä, mutta valtaosa oikein kivoja kommentointeja teiltä tärkeiltä blogikavereilta. Palautin kommentit tuon ohjeesi mukaan, mutta harmillista on tuollainen bloggerin outo käytös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat suloisia ja kukkivat komeasti. Tässä vaiheessa myönteiset asiat ovat selvästi voitolla, mikä on aina hyvä juttu.
   'Peter Panilla' oli hauskasti kaksiväriset kukat. Muistaakseni minulla oli ennestään tummanpunaista. Jännä nähdä, onko kukkien väri sama vielä sittenkin kun hän on kotiutunut ja kukkii ulkona. Tuo on nimittäin varmasti kasvihuoneessa kasvatettu ja ties mistä ulkomailta tänne tuotu.
   Kompostilla uhkailu on varma konsti saada kasvit kukkimaan tai kasvamaan. Millähän uhkailu toimisi bloggerin sekoiluun? Aikamoinen määrä sinullakin oli siirtynyt kommentteja roskapostiin ja varmaan saat palautella kommentteja vielä useamman päivän takaisin. Minulta oli blogger taas tänään löytänyt vielä yhden mielestään epäilyttävän kommentin. Luulin jo, että nyt se piina loppuu kun eilen ei tarvinnut siirtää yhtään kommenttia pois roskasisällöistä. Olin väärässä.

   Poista
 2. Hienoa, että sielläkin on jo vaikka mitä kevätkukkijoita ja lumet alkavat olla lähteneet. Toivottavasti muita myyrätuhoja ei enää löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tätä hetkeä ollaan odotettu koko pitkä talvi. Minäkin toivon, että kaikki myyrätuhot olisi nyt nähty. Ainakaan mitään myyrien erityisherkkua ei pitäisi juuri olla niissä paikoissa missä on vielä lunta.

   Poista
 3. Vau miten nopeasti lumet ovat sulaneet siellä ja kevät kirinyt eteläisempiä seutuja kiinni. Harmonyt ovat kauniita kevätkurjenmiekkoja, minäkin havittelin niiden lisäämistä mutta syksyllä oli huonosti sipuleita myynnissä. Myyrätuhot ovat kurjia. Meillä niiltä säästyttiin tänä vuona mutta käytäviä löytyi puutarhan reunoilta. Kissatkaan ei kaikkeen pysty vaikka mielellään myyriä metsästävät. Peter Pan on oikein kivan näköinen, kukka taitaa olla kirjava tai kaksivärinen? Pitää ehkä tehdä reissu Prismaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin siinä käy joka vuosi ja aina lumen sulamisvauhti on yhtä ällistyttävää. Nyt tosin sataa lisää mutta ehkä siitä ei jää maahan juurikaan.
   Täällä ei yleensä juuri muuta kevätkurjenmiekkaa ole kuin 'Harmonya'. Viime syksynä ei ollut oikein sitäkään missään. Jospa tänä vuonna olisi taas enemmän valikoimaan tarjolla.
   Laumakaan kissoja ei olisi mahtanut mitään melkein metrisen lumihangen alla piilotteleville myyrille. Naapuri oli nähnyt pihallaan lumikon. Sen kun saisi viihtymään täällä jatkuvasti, niin koittaisi myyrille ja hiirille kauhun päivät.
   'Peter Panilla' on tosiaan kaksivärinen kukka. Toivottavasti väri on sama myös sitten kun kasvi asustelee puutarhassa.

   Poista
 4. Upea tuo kevätkurjenmiekkojen ja kevättähtien yhdistelmä. Ja paikkakin ilmeisen täydellinen kun noin hyvin ovat levinneet. Kevätkurjenmiekat ovat yllättävän hankalia löydettäviä jos isompaa valikoimaa toivoo saati spesifiä lajia, itse olen tilannut Eurobulbilta mutta ihan omalla vastuulla sitten jos päätät sivuilla vierailla, saattaa tulla kallis vierailu ;). Oli hyvä päätös jakaa rantalaukkaneilikoita useampaan kohtaan, olisi varmasti kirpaissut isommin jos kaikki olisi kerralla syöty. Kiva pieni heräteostos tuo Peter pan, aina on tilaa yhdelle patjarikolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain olekin! Hiekkamaa, rinne ja paahteinen paikka taitaa olla kevätkurjenmiekoille mieluisa asuinsija. Niitä saisi olla myynnissä useammin. Minä en ole oikein päässyt netistä tilaamisen makuun, vaan kiertelen mieluummin myymälöissä hypistelemässä valikoimaa.
   Joskus sitä tulee tehneensä loistopäätöksiä, kuten tuon rantalaukkaneilikan jakamisen ja istuttamisen täysin toiselle puolelle pihaa. Jos olisin istuttanut jakotaimet emoyksilön viereen, myyrä olisi varmasti vetänyt jokaisen niistä suihinsa.

   Poista
 5. Kevätkirjonmiekkapenkkisi on niiiiin hienon näköinen. Toivotaan, etteivät myyräpenteleet löydä sinne. Ihmeen nopeasti lumet sitten lähtivät pihaltasi, kun alkuun pääsi. Eiköhän tämä koleuskin vähitellen helpota ja perennalöytösi lisääntyvät.
  Jokin tärkeysjärjestyshän se elämässä on oltava eli kasvi edellä kauppaan. Hyvä, että muistit sentään lapsen hanskat. Meillä ei ole lähellä kasveja myyvää Prismaa. Viikko sitten löysin naapurikylän rautakaupan pihalta omasta puutarhasta kadonnutta tuoksumataraa ja japaninakileijaa, jota olen ihastellut blogissasi. Pakko oli kumpaistakin ostaa.
  Viimeisen kuvan näkymän talletan muistiini. Syksyllä pinkkiä kirjokevättähteä iristen kumppaniksi.

  Iloista vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä kun kaikki loput aloittavat kukinnan, näky tulee olemaan todella hieno. Peltomyyrät tuskin ilman lumen suojaa tulevat enää rellestämään mutta vesimyyrien kolttosia aina pelkään. Ne hyökkäävät ihan liian salakähmäisesti maan alla kasvien kimppuun.
   Tärkeysjärjestys näytti löytyvän, vaikka kauppaan mennessä ei ollut aavistustakaan sisällä odottavasta taimirullakosta. Kesäpihakaan kun ei ole vielä auki, niin en odottanut törmääväni kasveihin. Joskus noista marketeista ja rautakaupoista tulee tehtyä oikein kivoja löytöjä. Pari muuta asiaa ostoslistalta jäi uupumaan mutta se ei ollut taimien ääreen pysähtymisen vika. Ei vain ollut valikoimassa ihan sellaisia juttuja, joita etsin.
   Pinkki kevättähti sopii todella kauniisti yhteen kevätkurjenmiekkojen kanssa. Näky on valloittava ja ilahduttaa myös sateisella säällä, kuten tänään.
   Iloista vappua!

   Poista
 6. Voi että, millainen kotiinpaluu. Aivan kuin ihanaa unta. Ymmärtääköhän tuollaista riemua kukaan muu yhtä hyvin kuin toinen puutarhaihminen? Niinpä onneksi on blogit, joissa jakaa näitä juttuja!
  Aivan ihana kevätkurjenmiekkalammikko. Ei ihan meri vielä. Mutta voi hitsi noita myyriä! Ääh. Onneksi jaoit laukkaneilikan!
  Hehhehhee, kasvuvaiheiden kokemisen multitaskaus :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että kovin moni moista ymmärtäisi. Onneksi sielunsiskoja löytyy blogeista.
   Kunhan loput kevätkurjenmiekat nousevat ja aukaisevat kukkansa, sanoisin tuota kevätkurjenmiekka-aluetta jo vähintään järveksi. Sitten, jos saan joskus koko aurinkopenkin vesimyyrättömäksi vyöhykkeeksi, kevätkurjenmiekkoja voi levittää koko alueelle liplattamaan keväisenä iirismerenä.

   Poista
 7. Onpas siellä lähteneet kukat nopeasti kukkimaan lumuin ähdettyä 🤭 aivan ihana väriyhdistelmä tuossa ekassa kuvassa 😍 kuin myös viimeisessä 🤭
  Meillä työntyy hyvin varovaisesti kevätkukat nyt maasta, krookuksia lukuunottamatta 🤔 mutta jospa ne sieltä loputkin kohta kukkivat 😊 Ja iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa kevätkukista työntää nuppunsa esille saman tien kun lumet häviävät päältä. Niillä on hirmuinen kiire kukkia ennen kuin muut kasvit nousevat varjostamaan. Kevättähdet ja kevätkurjenmiekat toimivat todella kauniisti yhdessä.
   Kylmä sää hidastaa kevään etenemistä ihmeesti. Meillä on ollut niin pilvistä, että krookukset ovat pysyneet supussa. Kunhan sää tästä taas lämpenee, kasvu vauhdittuu. Iloista vappua!

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!