keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Bloggerin sekoilua ja kevätkukkasia

Kerroin jo aikaisemmin, että blogger on innostunut sensuroimaan niin omia kuin teidänkin kommenttejanne roskapostiin. Luulin sen jo käyneen koko blogini läpi mutta aina vain roskapostiin ilmestyy kommentteja vuosikausia vanhoista postauksista. Joudun palauttamaan joka päivä 3-5 kommenttia takaisin julkaistavien joukkoon eikä yksikään niistä ole ollut oikeasti roskasisältöä. Viime aikoina roskalootasta on nimittäin löytynyt 85-prosenttisesti omia kommenttejani ja loput käytännössä Rikkaruohoelämää-blogin Betweenin tai Päivänpesän elämää -blogin Katjan kommentteja. Todella, todella raivostuttavaa! Keksiikö joku, mitä ihmettä minun pitäisi tehdä tämän ongelman kanssa? Alkaa mitta täyttyä ihan todella tähän bloggerin sekoiluun.
Keto-orvokin nuppu jäi syksyllä talven yllättämäksi, joten kukka aukesi vasta nyt.
Luumutarhassa on tapahtunut keto-orvokin kukan aukeamisen lisäksi yhtä sun toista. Laajensin syksyllä vanhaa aluetta nuotiopaikan seinäkkeen ympäri ja siirsin suurimman osan koivuangervoista saadakseni tilaa mm. kärhöille. Tiesin, että koivuangervot ovat jänisten herkkua mutta koska verkkoa oli enää vain pieni suikale jäljellä, päädyin jättämään angervot melkein vaille suojaa. Jätin verkkosuikaleen vain talon puolelle ohjaamaan pation suunnasta luumupuiden verkotuksien ohi kulkevia rusakoita jatkamaan matkaansa eteenpäin tontin laitaa kohti. Yllättävän hyvin se toimikin, sillä vasta siinä vaiheessa kun lunta oli melkein polven korkeudelta, rusakot olivat älynneet hangen pinnasta pilkistelevät angervonlatvat. Joka ikinen puska on nyt siististi tasattu samaan korkeuteen ja minulle jäi enää sivujen siistiminen. Miten kätevää!
Tasakorkea angervorivi odottaa vain sivujen tasaamista. Tästä pitäisi tulla kapea muotoonleikattu aita istutuksille.
Istutin syksyllä koivuangervojen taakse uudelle alueelle monta vuotta kellarissa talvehtineen terassihortensian. Se ei olisi enää mahtunut kellariin mitenkään enkä halunnut sitä suoraan kompostiinkaan viskata. Sitäkin rusakot ovat käyneet vähän typistelemässä mutta en tiedä, ovatko versot muutenkaan talvehtineet. Kovin näyttää epämääräiseltä. Annan sen nyt heräillä rauhassa ja katson sitten, mikä on sen kohtalo. Todennäköisesti se on ensimmäisten joukossa väistämässä, jos tulee tehtyä jotain uusia, kivoja taimihankintoja. Koivuangervojen ja hortensian luo istutetuista pienistä alppiruusun siementaimista yksi on tiputtanut vielä muutamia lehtiä mutta kaksi muuta on hyvin virkeinä. Nyt niiden päältä ovat lumet hävinneet kokonaan ja maakin tuntui eilen illasta ainakin pinnasta sulaneen. En viitsinyt sormea kovin syvälle litimärkään ja jääkylmään multaan tunkea. Tälle päivälle on onneksi luvattu sen verran lämmintä säätä, että on ihme, jos ei maa ala lämmetä ja loputkin lumet sulaa.
Syysalesta löytynyt tarhavarjohiippa on selvästi hengissä. Tämä saa vapaasti levitä alppiruusujen aluskasviksi.
Kunhan maa sulaa kunnolla ja kevät vähän etenee, pääsen kokeilemaan, millainen operaatio on kaivaa kaksi kärhöä alppiruusujen ja muiden pienten taimien viereen sotkematta nuotiopaikkaa mullalla. Aluetta syksyllä myllätessäni poistin jo kivet ja paransin maata kärhöjen kohdalta mutta aikamoinen kasa multaa siinä silti tulee siirrettäväksi, vaikka saisikin ilman rautakankea hääräillä. Alkuperäinen suunnitelma ei ole talven aikana muuttunut, eli seinäkkeeseen tulevat mantsuriankärhö ja loistokärhö 'Diamond Ball'. Kumpikin on kellaritalven jäljiltä oikein hyvissä voimissa ja 'Diamond Ball' jo nupullaankin. Käyn kohta nostamassa ne ja varmaan kaikki muutkin kärhöt varastosta ulos, jotta eivät tuulettomassa ja lämpimässä innostu kasvamaan liian honteloiksi ja heikoiksi. Ei passaa tehdä niiden elämää ihan liian helpoksi.
Nuotiopaikan toiselta puolelta sulava lumi on paljastanut pystykiurunkannusta 'Beth Evans'. Näiden veikkasin kukkivan vasta 5.5. Taisi mennä pahasti pieleen...
Vaikka lumet sulavat ihan hyvää vauhtia, eniten jännittämistäni kohdista hanki ei ole vielä hävinnyt. Tässä vaiheessa näyttäisi siltä, että myyrätuhoja on ainoastaan kivikkorinteessä mutta siellä niitä sitten onkin paljon. Hangen reuna on vetäytynyt sitten edellisen aihetta käsittelevän postauksen jälkeen vajaan metrin ja paljastanut täydellisen tuhon nukkapähkämössä. Käytäviä kulki ristiin rastiin ja koko kasvustosta on tehty pientä silppua. Pähkämön alapuolella kasvava sammalleimu on sentään säästynyt melkein kokonaan. Ainoastaan lähinnä nukkapähkämöä olevaa reunaa on käyty maistelemassa ja palattu sitten takaisin pähkämön kimppuun. On se ollut herkkua! Rinteen yläreunassa kaukasiantörmäkukka on selvinnyt sekä talvesta että myyrän tutkasta. Muiden kasvien osalta joudun vielä jännittämään hetken aikaa, sillä lunta on rinteessä vielä 15-20cm.
'Barr's Purple' -tähtisahramit ja posliinihyasintit ovat odotelleet monta päivää aurinkoisempaa säätä. Etualalla tarhakylmänkukat alkavat nousta.
Kivikkorinteessä myllänneen peltomyyrän tuhoihin en osannut henkisesti varautua etukäteen, sillä moista ei ole koskaan aiemmin tapahtunut meillä. Sen sijaan aurinkopenkissä monena vuonna myllänneen vesimyyrän tämän kevään tuhotöitä olen miettinyt koko talven. Istutin syksyllä penkkiin pioneja, narsisseja, hajulaukkoja sekä valkosipulia ja poistin kurjenmiekkoja sun muuta, jotka ovat aiemmin myyrälle hyvin maistuneet. Vanhan keisarinpikarililjan lisäksi istutin sinne myös yhden persianpikarililjan, vaikka en sen tehosta myyränkarkottimena tiedäkään. Nythän se nähdään. Tavoitteena on ohjata myyrä kaivamaan tunneleitansa takaisin kunnan joutomaalle juolavehnän ja vatunjuurien sekaan ennen kuin se keksii, että pidemmällä puutarhassa saattaisi olla vieläkin makeampaa evästä.
'Harmonyt' ne vain aukovat nuppujaan säässä kuin säässä. Onneksi vesimyyrä ei ole vielä kertaakaan eksynyt näiden kimppuun.
Näyttäisi tulevan aurinkoinen ja lämmin päivä. Harmi vain kun sattuu yksi viikon pisimmistä työpäivistä juuri tähän väliin. Pitää vain nauttia auringosta ikkunalasin takaa. Toivottavasti ennusteet viikonlopun vesisateista vielä muuttuvat poutasääksi kun aikaa kuluu. Iloista päivää!

26 kommenttia:

  1. Kiitos arvontapalkinnosta! Piristi kummasti harmaata, koleaa maanantaita. Pientä rivitalopihaa yritän hoitaa. Pojan iso omakotitalon piha odottaisi myös tekijää, mutta terveysongelman sitä rajoittavat. Puuhakasta kevättä. marttamaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tuli perille ja vielä harmaana päivänä. Silloin postilaatikkoon ilmestyneet siemenpussit piristävätkin eniten. Toivottavasti siemenet itävät hyvin, niin saat helposti komeaa kukkaloistoa pienelle pihallesi ja upeita leikkokukkakimppuja. Puuhakasta kevättä sinnekin!

      Poista
  2. Jahas, kenties blogger kommenttejani roskakoriin siirtämällä vihjailee, että minun olisi vihdoin syytä rajoittaa höpötystäni muiden blogien kommenttiosiossa. Kieltämättä ärsyttävä ongelma, johon en osaa antaa korjaavia neuvoja.
    Harmonyt näyttävät viihtyvän erinomaisesti, kun ovat noin lisääntyneet.
    Vuosien aikana olen siirtänyt terassihortensioita maahan. Osa nousee sitkeästi usempana keväänä, mutta eivät kuki ja jäävät aika pieniksi.
    On se vaan ihmeellistä, miten kaikki poksahtaa nuppuun ja kasvuun heti lumen vähänkin väistyessä. Siellä ne ovat varmaan valmiina ties kuinka kauan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä vaan lopeta kommentointia bloggerin oikkujen takia! Ymmärrän jollain lailla, että blogger viskoo hymiöt tai yhden sanan kommentit roskiin mutta asiallisten ja pitkien kommenttien poistamista ei voi ymmärtää mitenkään.
      Meillä näyttävät kevätkurjenmiekat viihtyvän muutenkin hyvin, ei vain tuossa kohdassa, vaikka tuo onkin selvästi niiden suosikkipaikka. Olen pari-kolme kertaa jakanutkin niitä tuosta muualle.
      Minäkin istutin kerran yhden pienemmän terassihortensian maahan ja se kyllä selvisi talven yli mutta lähti kasvuun juuresta. Tuolla oli jo sen verran kookas juurakko, että toivon sen pärjäävän paremmin. Pianhan sen näkee.
      Älä muuta sano! Ennen töihin lähtöä kuvasin nuo kurjenmiekat kun niitä oli tuplasti kukassa eiliseen verrattuna. Äsken kun tulin kotiin, piti ottaa uusi kuva, sillä kukkien määrä oli taas tuplaantunut. Ovat ne nopeita!

      Poista
    2. Minäkin olen löytänyt melko usein Betweeniltä minulle tulleita kommentteja roskapostista. Toki muidenkin kommentteja löytyy sinne ohjautuneina. Siellä on myös omia vastauksiani kommentteihin.

      Poista
    3. Sama pulma siis sinullakin. Mitähän bloggerilla on Betweeniä ja blogin kirjoittajan omia kommentteja vastaan?

      Poista
    4. Yllätys, yllätys! Tänään minulta löytyi 76 roskapostiin mennyttä kommenttia aina vuodesta 2013 tähän päivään. Kiva saada ystävänpäivä- ja joulutoivotuksia reilusti jälkikäteen. Kommentteja oli sellaisiltakin ihmisiltä, joista en ole blogimaailmassa kuullut enää aikoihin. Ja tottakai, myös omia vastauksia muiden kommentteihin oli iso nippu. Ehdin jo ajatella, että omalta kohdalta roskapostitilanne alkaa rauhoittua. Sitten tuli tällainen täsmäisku.

      Poista
    5. No sittenpä tämä samainen ongelma laajeni nyt sinullekin. Tiedoksi vain, että sitä lystiä jatkuu ja jatkuu vähintään kahden viikon ajan ja sinulla varmaan pidempäänkin kun olet blogannut niin pitkään ja bloggerilla on enemmän läpikäytävää. Otan osaa!

      Poista
  3. Kiitos kun nostit roskapostiongelman esille! Kävin katsomassa omaani ja siellä oli peräti 170 kommenttia roskissa. Monta omaani ja melkein kaikki oli enimmäkseen hymiöitä, mitä oli sinne nakattu. Mielestäni palautin kaikki kun viimeksi kävin, mutta oli mukamas monen vuoden takaa kommentteja...kummallista?!
    Mikä on nopein tapa palauttaa kaikki kerralla (ne siis poistettuna joita ei sinne halua) mutta tapahtuiko palautus jokaista erikseen napsauttamalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Sinullahan on ollut paljon roskapostissa kommentteja! On lohdullista kuulla, että jollain muullakin on sama ongelma. Sama juttu minulla, että vuosien takaisista postauksista sensuroidaan kommentteja.
      En tiedä, onko se nopein tapa, mutta minä menin sinne roskakommentteihin ja klikkasin sitten oikeasta yläreunasta hallinnoi-kohtaa. Sieltä sai laitettua ruksin ruutuun "valitse kaikki kommentit", minkä jälkeen voi klikata tarvittaessa niitä oikeita roskakommentteja, joita ei halua julkaista. Lopuksi sitten painaa sitä hyväksy-painiketta ja kommentit palaavat takaisin omille paikoilleen.
      Kyllä saisi blogger korjata koodejaan edes sen verran, että blogin hallinnoijan kommentit eivät menisi roskasisältökansioon.

      Poista
    2. Kiitos. Katsoin itsekin sitä kohtaa ja mietin uskaltaisiko..
      Olishan se kiva jos toimis kunnolla. Olen huomannut myös muutoksia säädöissä, enää ei saa muutettua, miten aikaisemmin.

      Poista
    3. Uskalla pois, ei tapahtunut mitään kauheaa. Aikamoinen homma niitä kommentteja olisi yksitellen palautella sieltä takaisin. Toivottavasti korjaavat ongelman nopeasti. Tänäänkin olen joutunut palauttamaan jo viisi omaa ja yhden lukijan kommentin takaisin.

      Poista
  4. Minullakin oli tänään viikon pisin työpäivä. Puutarhassa ehdin olla vain hetken mutta hyödyksi meni sekin aika, sain yhden kompostilaatikon tyhjäksi. Aloittanut olin jo pari päivää sitten. Löysin minäkin roskapostista paljon kommentteja, nyt ne on julkaistu. Ja selvisi syy miksi kommenttini ei aina tule heti näkyviin, se on mennyt roskapostiin. Kun vain tietäisi miksi, niin tietäisi välttää sellaista tekstiä tai sanaa joka estää julkaisun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet saanut sitten enemmän aikaan kuin minä. Ehdin itse nostaa vain kärhöt varastosta ulos ja kastella ne sekä kasvimaalla minikasvarissa olevat taimet.
      Olisi ymmärrettävää, jos kommentit menisivät edes odottamaan tarkastusta, mutta että suoraan roskakoriin... En ole löytänyt tarkastusta odottavia kommentteja kertaakaan ja roskasisällöistä niitä saa olla noukkimassa aamuin illoin. Sen verran olen jo oppinut bloggerin aivoituksia, että pelkkä kiitos huutomerkin kanssa tai ilman sekä hymiöt viskaavat kommentin automaattisesti roskiin. Usein myös pelkät kahden tai kolmen sanan lauseet joutuvat roskasisältöihin (kuten "Kauniita kuvia!" tai "Hyvää viikonloppua!"). Sinulta on tullut joka kerta asiallista tekstiä hyvällä suomen kielellä kirjoitettuna ja useimmiten vieläpä useamman kuin yhden lauseen verran. Samoin Betweeniltä. Tällaista toilailua en bloggerilta ymmärrä lainkaan.

      Poista
  5. Voihan Blogger! Tuo on todella ärsyttävä ongelma! Itse olen olen löytänyt muutaman satunnaisen kommentin roskakorista ja olen ne palauttanut. Toivottavasti joku tietää syyn moiseen ongelmaan ja sen saa poistettua haittaamasta.
    Koivuangervoja voi onneksi leikata aika lyhyeksi vaikka joka vuosi, joten jänisten parturoinnit eivät haittaa.
    Kiva, että tarhavarjohiippa on ponnistamassa esiin monen muun kivan kasvin ohessa. Hienoa, että ’Diamond Ball’ on tehnyt nuppuja kellarissa, tuota kärhöä en vielä tunnekaan, pitääpä googlailla.
    Tälle päivälle on luvattu sadetta, meillä ei vielä ole satanut yhtään huhtikuun aikana, joten tarpeeseen tulisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikin vain muutama satunnainen kommentti! Ei voi kuin elätellä toiveita siitä, että pian blogger on käynyt koko blogini läpi eikä enää löydä vanhoista kommenteista mielestään roskiin viskattavia lausahduksia.
      Edellisenä talvena jänöt popsivat kaksi koivuangervoa kymmenen sentin sängelle ja jättivät kolmannen syömättä. Ei tullut ihan toivotunlainen aidanne niistä! Paljon parempi näin, että koko rivi typistetään saman mittaiseksi.
      Tarhavarjohiippa sopii juuri tuohon kohtaan mainiosti, joten oli kiva, että se selvisi ongelmitta talvesta. Nyt vain odotellaan sen kukintaa. 'Diamond Ball' on ainakin kuvissa upea, kerrannainen ja komeakukkainen yksilö. Siitä tulee kiva pari mantsuriankärhölle.
      Meillä paistaa ainakin toistaiseksi aurinko ja sateita on kai tulossa vasta huomisesta alkaen. Toivoisin kuitenkin, että niitä ei vielä tulisi, sillä maa on edelleen märkää lumien sulamisvesistä. Ja on tuota lunta vielä sulamattakin, joten kosteutta kyllä riittää. Sain autotallin katon lumien sulamisvesistä sadevesitynnyrinkin täyteen, joten kasteluvedestäkään ei vielä hetkeen tule puutetta. Siispä seuraavat vesisateet voisivat tulla tänne vasta kuukauden kuluttua.

      Poista
  6. Bloggerin kanssa minulla on ollut muitakin ongelmia. Kun lisäsin uuden blogin blogilistalleni, katosivat kaikki muut seuraamani blogit etusivultani. Sain kuitenkin palautettua suurimman osan blogeista takaisin, mutta se teetti kyllä ylimääräistä työtä.
    Siellähän on oikea tähtisahramimeri odottamassa kukkien avautumista.
    Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas sentään! Inhottavaa joutua ylimääräisiin hommiin pelkästään bloggerin sekoilun takia. Tähtisahramit ovat runsastuneet oikein mukavasti. Muut eivät ole lisineet läheskään yhtä hyvin kuin nuo. Pitänee siis jatkossa etsiskellä syksyisin erityisesti tähtisahrameita kun näyttävät noin hyvin meillä viihtyvän.
      Kiitos, mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
  7. Siellä on samat luonnon omat parturit toimessaan, kuten täälläkin. Säästävät meidät angervojen leikkauksilta! Tänä vuonna ei minun krookukseni ole maistuneet jäniksille lainkaan, jossain on parempaa herkkua! Toivotaan, ettei lumien alta puutarhassasi paljastu mitään tuhoja, on ikävää, kun arvokkaat ja rakkaudella istutetut kasvit menettävät juurensa. Ikävää on myös bloggerin mukanaan tuomat roskapostipulmat. Itse olen niin onneton tietotekniikassa, että nopeasti nousee kädet pystyyn, jos ongelmia ilmenee. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusakot ovat ahkeria parturoimaan kasveja, onneksi angervojen kohdalla se ei hirveästi haittaa. Krookukset sen sijaan harmittaisivat, joten hyvä, että ovat sinulla säästyneet syömättä. Löysin jo myyrien käytäviä nurmikonkin puolelta ja toivon sen pysyneen siellä mahdollisimman paljon. Huomenna varmaan näkee, onko aurinkopenkissä vesimyyrän käytäviä ja kuinka paljon tuhoja kivikkorinteestä löytyy.
      Toivottavasti blogger ei ala temputella sinulle. Kiitos, mukavaa viikonloppua!

      Poista
  8. Arvontavoitto saapui tännekin, kiitokset vielä kerran! Taimia on jo riittävästi hyysättävänä, joten suorakylvettävät kukkien siemenet ovat nyt oikein mieleisiä!
    Ihania kukkia jo auennut siellä ja valtavasti lisää tulossa. Täällä täytyy kyllä panostaa syksyllä vaihteeksi pikkusipuleihin ja ensiksi sulaviin kohtiin. Blogeista olenkin bongaillut hyviä vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että tuli perille! Suorakylvettävät kasvit ovat kyllä joskus oikea pelastus.
      Blogeista olen itsekin ottanut paljon vinkkejä kasvivalintoihin. Pitäisi jotenkin aina syksyllä muistaa, mitkä kohdat sulavat ensin ja osata lykkiä niihin pikkusipuleita.

      Poista
  9. Minulla on ollut nyt vähemmän roskapostissa mutta pitää taas käydä katsomassa . Myyriä on kuulemma tänä vuonna paljon onneksi meillä ei kuitenkaan kuin minimaalisesti . Terassi hortensijoille en minä anna enää kellaritilaa . Olen saanut yhden kerran uudelleen kukitettua ja ruukkuja oli kuitenkin useampia .
    Nyt ollaan mökillä ja yritetään saada kevät hommia tehtyä .Joitakin siirtoja pitää tehdä nyt kun on neitsyt päiviä kolme . Meillä on tänään tullut räntää ja ilma on ollut todella kylmää joten sisä hommia vaan . Ihana rypäs sinulla noita kevätkurjenmiekkoja minulla vasta muutamia .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeellistä kyllä, minullakaan ei ole tänään mennyt yhtäkään viestiä roskapostikansioon. Taitaa olla ensimmäinen päivä moneen viikkoon. Jospa blogger olisi jo käynyt koko blogini läpi eikä enää siirelisi mielivaltaisesti täysin asiallisia kommentteja roskiin.
      Minä olen tainnut saada joka vuosi terassihortensioihin vähintään muutamia kukintoja, välillä jopa ihan runsaan kukinnan. Tilaahan niiden talvetus vie. Nyt oli kellarissa vain yksi valkoinen talvehtimassa.
      Minä en ole oikein päässyt mukaan tuohon kuun mukaan toimimiseen. Ennemmin teen vapaapäivien ja sään mukaan hommia, sattuivatpa ne hyville tai huonoille päiville.
      Meillä satoi aamulla räntää ja aika kylmä päiväkin oli. Illasta kuitenkin aurinkokin paistoi vähän aikaa.
      Siitä ne sinunkin kevätkurjenmiekkasi alkavat toivottavasti runsastua. Minulla suunnilleen tuplaantuvat joka vuosi tuossa yhdessä kohdassa. Muuallakin lisivät mutta eivät ehkä ihan noin hyvin. Tai saa nyt nähdä, kun ei ole ihan joka kohdasta vielä lumet sulaneet.

      Poista
  10. Se tuo netin ihmeellinen maailam tekköö aina temppujaan. Miekin roskapostiani kahtelin ja löysin kommentteja. Meillä rusakot eivät oo vahinkoja tehny muuta, kun pensaitten latvoja saksineet. Ei pahasti niitäkään. Ihanoo kukkimista tähtisahramissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää tekevän ja vielä niin mielikuvituksellisia juttuja, ettei niitä olisi itse edes uskonut tapahtuvan. Toivottavasti ongelma menee pian ohi. Hyvä, että teillä ei ole rusakot tehneet pahasti tuhojaan. Olisivat ne täälläkin saaneet halutessaan enemmän tuhoja aikaiseksi mutta ehkä niillä oli jotain mieluisampaa evästä toisaalla.
      Tähtisahramit ja muut krookukset eivät oikein sateisella tai pilvisellä säällä ole edukseen. Tänään onneksi paistaa aurinko, niin näkee taas ne kukat avonaisina.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!