keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Violetin sävyjä, osa 3

Välillä on kiva katsella kesän vihreyttä kukkakuvia ja kun täällä näyttää (ja tuntuu) edelleen hyvin talviselta, niin annetaan palaa nyt. Värisarja on jäänyt vielä kesken viime kesän kukkien osalta, joten jatketaanpa violetin ja liilan sävyisten kukkasten parissa. Sarjan ensimmäinen osa löytyy tästä ja toinen täältä.

Saksalaiskaupan siemenpussista kehkeytyi nätti liila ristikki. Lajikenimeä ei kerrottu mutta väliäkös sillä. Toivottavasti kaikki taimet kukkivat tänä vuonna.
Tarhakylmänkukka on söpö liilanakin. Olisi minulla ollut pari kuvaa runsaamminkin kukkivista yksilöistä, mutta tässä suuruudenhullussa taimessa on minusta täydellistä kevään tunnelmaa.
Kevättähdistä on kuvia sarjan aikaisemmissakin osissa, mutta tämä lilliputtikokoinen krookus 'Barr's Purple' pääsee nyt ensimmäistä kertaa värisarjaan mukaan.
Viime kevään upein yllätys: 'Harmonyn' sijaan tullut luumunsävyinen kaunotar. Istutin syksyllä 'Purple Hill' -lajiketta näiden lähistölle, joten kukkavertailua on tiedossa, ellei sitten tullut taas jotain aivan muuta kuin piti.
Kummitädin esikoista yksi oli hyvin tummanpuhuvan violetti väriltään. Kamera ja aurinko vain vääristävät sävyä liian siniseksi.
Laukkasekoituspussista tuli näin hieno laukka. Tämän väri sopi täydellisesti 'Gold Standard' -kuunliljan lehtiin.
Toisesta laukkasekoituksesta löytyi myös hyvin kauniita kukintoja. Nämä kukkivat aika myöhään, kuitenkin ennen mustalaukkoja, jotka ovat vielä nupullaan.
Idänkurjenpolvi 'Birch Double' oli viime kevään hankintoja. Tämä on ilmeisesti samaa kuin vanha tuttu 'Plenum' (miksi ihmeessä pitää keksiä uusia nimiä kasveille?).
Pikkuinen kuunlilja 'Blue Mouse Ears'. Jokohan tätä saisi tänä vuonna jaettua?
Loppuun upea kärhökaunotar 'Proteus'. Viime kesänä ainoastaan tämä yksi kukka oli kerrannainen, muut yksinkertaisia, joten voi olla, että tälläkin lajikkeella ainoastaan vanhat versot kukkivat kerrannaisina.
Toivottavasti nautitte näistä violetin ja liilan sävyistä. En laita kuvaa, mutta kerronpahan vain, että meille satoi sunnuntai-illan ja maanantai-iltapäivän välillä peräti 20cm lunta. Eilen (tiistaina) aamulla piti hieraista silmiä, sillä lämpömittari näytti -18 astetta ja yllätys yllätys, luntakin satoi lisää. Vähän jo toivoin, että tässä olisi saanut pikku hiljaa laittaa edes ne paksuimmat toppavaatteet odottamaan ensi talvea mutta toisin kävi. No, otetaan vastaan tämä uusi talvi ja odotetaan pipo leukaan asti vedettynä, jos vaikka huhtikuu toisi tullessaan lämpimämpää säätä.

14 kommenttia:

  1. Onpas kauniita violetin sävyjä. Kiitos kun palautit mieleeni kurjenpolvet ja kärhöt. Molempia tahtoisin mökillemmekin. Täytyy vain valita lajikkeet. Kukkiiko 'Birch Double' pitkään ja säilyykö sen lehdistö kauniina myös kukinnan jälkeen? Olen huomannut, että osa kurjenpolvista pysyy itsestään kauniina koko kesän ja osa puolestaan ränsistyy kukinnan jälkeen. Lumisateet alkavat jo todella tympiä. Kiukuksissani olen lapioinut lumia pois kukkapenkkien päältä. Onneksi piha-aitamme takana on joutomaata, jonne lumet voi huoletta viskellä. Toivottavasti sääennusteet pitävät paikkaansa, heti huhtikuun alkuun oli ainakin tänne luvattu jo hitusen lämpimämpää, päivällä saattaa jopa käydä plussan puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei kuule ole mitään tietoa tuosta 'Birch Doublesta': hankin sen vasta viime kesänä :D Se taisi käyttää viime kesän pääasiassa juurtumiseen, mutta olettaisin sen kestävän suunnilleen yhtä hyvin kuin muidenkin saman kokoluokan kurjenpolvien. Briteissä käsittääkseni tykätään leikata kurjenpolvet kukinnan jälkeen mataliksi, jolloin ne kukkivat uudelleen syksyllä tai ainakin kasvattavat siistit uudet kasvustot ränsistymisen sijaan.
      Minä en ole vielä lapioinut yhdenkään kukkapenkin päältä lumia pois. Parempi vain kun pysyvät kasvit vielä talviunilla muutaman viikon ajan. Tänne on ennustettu aika kurjan näköistä säätä, joten en ihan vielä asennoidu hankien madaltumiseen tai keväisiin näkymiin. Aikanaan sitten.

      Poista
  2. Ihania kukkia! Minä ostin jokunen vuosi sitten laatikollisen nuupahtaita ristikkejä (kun halvalla sai :)) Ne taitavat olla vähän liian varjossa, kun eivät ihan hirveästi kuki. Niitä voisikin siirtää kivikkoon, niinkuin sinulla näyttää olevan. Tuo kerrottu idönkurjenpolvi on aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En uskalla vielä parin vuoden ristikkikokemuksella suositella erityisesti mitään kasvupaikkaa niille. Ainakin tuo mätäs on pärjännyt hyvin kivikkorinteessä. Istutin viime kevään taimet puolivarjoisaan ja vähän multavampaan kohtaan. Saa nähdä, kuinka ne talvehtivat.

      Poista
  3. Hienoja violetin ja lilan sävyjä. ❤️

    VastaaPoista
  4. Onneksi en vienyt töistä untuvatakkia pesuun, on sitä tarvittu tälläkin viikolla. Ihan kamalan kylmää. Ihanat lilat kukat, proteus on kaunis ja samoin ristikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paksuille talvivaatteille on kyllä ollut tarvetta. Ainakin täällä on tuullut todella kylmästi. Tänäänkin on kylmää mutta aurinko sentään paistaa eikä sada lunta.

      Poista
  5. Kylymee on ollu meilläkin ja lunta satanu välillä suurilla hiutaleilla. Normaalisti kuuluu kevääseen. Kauniita ovat esittelemäsi kukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se kevät normaalistikin keikuttelee talven ja keväisempien säiden välillä ennen kuin kääntyy pysyvämmin lämpimäksi. Aina ne lumet ovat kesään mennessä sulaneet ja varmasti sulavat tänäkin vuonna.

      Poista
  6. Kauniita violetin sävyjä <3 Tämä postaus oli niin tervetullut tänne lumen ja pakkasen keskelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin arvelinkin, sillä lunta ja pakkasta on täälläkin. On mukava katsella välillä valkoisten maisemien sijaan kukkakuvia.

      Poista
  7. Ihania liiloja! Kunpa näitä näkis kohta livenäkin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Kärhöihin on kyllä vähän pidempi aika mutta jospa noita alkupään kukkia jo loppukuusta alkaisi pilkistellä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!