keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Taimia taas

Taimia, taimia, enemmän taimia. Taimia siellä, taimia täällä, kohta ne täyttävät joka ikkunan. Vielä ei ole homma räjähtänyt käsiin (hahhah), mutta saa nähdä, mitä tässä vielä ehtii tapahtumaan kevään mittaan.

Kylmäkäsitelty erä himalajanesikkoa näyttää itävän aivan yhtä hyvin kuin suoraan huoneenlämpöön kylvetty purkki.
Ensimmäisen erän koulinnan jälkeen tuli pientä hukkaprosenttia (huolimaton kastelu syynä?) ja 40 taimesta selvisi hengissä "vain" nämä 22 ja eteisessä olevat 7.
Tänä vuonna siemenissä on ollut minusta vallan erinomaiset itämisprosentit. Himalajanesikot ovat itäneet valtavan hyvin, samoin vanhat sellerinsiemenet ja tomaatit. Purppurarevonhännillä peittäisin yli 10 neliömetrin alueen ja tarkoitushan oli niitäkin saada vain 6-8 yksilöä. Ahkeraliisoja ja petunioita tuli tuplasti liikaa ja niistä pitikin valikoida koulittavaksi ainoastaan reippaimmat taimet ja viskata reppanat surutta kompostiin. 2019 päiväyksellä varustetut ruusukaalit itivät 100-prosenttisesti, joten minulla on nyt kahden sijaan neljä ruusukaalin tainta. Mistä olisin arvannut, että jos tuoreiden siementen itävyysprosentiksi mainitaan 75%, niin vanhat siemenet itävätkin näin paljon paremmin? Kasvimaan kylvöt on suunniteltu kahden mukaan eikä neliömetrin tilan vaativaa kasvia ole kovin helppoa lykätä ihan mihin vain. Viimeisimmistä kylvöistä on alkanut puskea myös leijonankitaa. Ripottelin niiden siemenet suoraan pieneen lokerikkoon neulankärjen avulla yksitellen 2-3 siementä/lokero, jotta minun ei tarvitsisi koulia taimia. Tarkoitus oli saada 12 leijonankitaa, mutta toistaiseksi näyttää siltä, että ei näidenkään siementen itämiskyky ole mihinkään vuodessa hävinnyt. Tällä hetkellä taimia on tasan 12 kappaletta, mutta olen aivan varma siitä, että niitä nousee lähipäivinä vielä lisää.
Saaripalstan leijonankidat ('Potomac Lavender') näyttävät olevan hyvin itäväistä sorttia. Eikös näiden kahden taimen takaa kurki vielä yksi "mittarimato"?
Kaurajuuren taimille tein ihan oman ratkaisun maitotölkistä. Näin sain niille tavallisia ruukkuja syvemmän kasvutilan. Tällaiset heinät tuskin tarvitsevat vielä tässä vaiheessa tämän kummempaa tilaa lehdilleen.
Hopeaputouksen taimissa on jo kasvulehtiä. Nämä ovat kasvaneet aika epätasaisesti, kuten kuvasta näkee.
Taimipöydältä vie tilaa myös "vieraslaji". Työpaikan viherkasvi-istutuksissa olevat mehikasvit alkoivat joulun jälkeen näivettyä yksi kerrallaan. Syynä saattoi olla valon puute, ikkunoilla olleiden ruukkujen alla paahtanut lämpöpatteri, näiden yhdistelmä tai joku tuntematon syy. Helmikuussa päätin ottaa mehikasveista yhden pistokkaan ja kokeilla, saako sen juurtumaan. Kasvilampun alla kun oli hyvin tilaa vielä silloin. Parissa viikossa alkoi näyttää siltä, että homma toimii, joten pelastin työpaikalta loput vielä edes jollain lailla elossa olevat oksat. Ainakaan kasveissa ei ollut mitään tautia kun kerta kaikki ovat lähteneet kasvuun. Toivottavasti nämä juurrutetut taimet selviävät alkuperäisiä paremmin.
Työpaikan mehikasvit ovat alkaneet puskea uutta kasvua. Isoimman aion istuttaa parin viikon päästä takaisin työpaikalle ja loput kevään mittaan kunhan vähän vahvistuvat ensin.
Maaliskuun alkupuolella sisälle otettu isompi karjalanneito on herännyt talviuniltaan. Pienempi vielä nukkuu.
Itse kerätyt samettiruusun siemenet ovat itävyystestissä kylvölautalla. Vihreällä on merkitty ensimmäinen itänyt siemen, sinisellä homehtunut siemen, jonka otin kuvaamisen jälkeen heti pois. Kylvin nämä toissapäivänä.
Nyt taimipöydän tila alkaa olla jo aika hyvin käytetty. Muutama ruukku mahtuu vielä takareunaan kunhan siirrän atsalean takaisin eteiseen ja sirovuoripalmun johonkin muualle. Osa purkeista on tilan säästämiseksi jaettu väliseinällä kahtia.
Takkahuoneen lipaston päällä on toistaiseksi vain yksi taimilaatikko. Täällä riskinä on lasten leikit ja nälkäiset dinosaurukset, kuten kuvasta näkyy...
Hei, mutta melkeinpä unohdin sen, että ihan joka ruukussa ei näy liikaa taimia. Punaluppioita on itänyt ainoastaan yksi ja täysin ilman taimia ovat vielä syys- ja amerikanvuokkokylvökset. Tosin niiden kohdalla toiveet eivät ole järin korkealla, sillä viime vuonna vain yksi amerikanvuokko suostui itämään. Toivoisin sen selviävän talvesta ja sen viereen kippaamani itämättömän syysvuokkokylvöksen puskevan keväällä monen monta tainta kaveriksi. Myös tämän kevään vuokkokylvöt kaadan johonkin kukkapenkin reunaan, sillä saattavathan ne tarvita useamman kylmä- ja lämpökäsittelyn ennen kuin suostuvat itämään. Ehkä ripottelen loppukesällä loput vuokkojen siemenet pitkin kukkapenkkejä, jos ne vaikka lähtisivät paremmin kasvuun ihan omin neuvoin. Kahden vuoden surkeasti onnistuneet syys- ja hankikylvöt on minusta tarpeeksi, jossain vaiheessa on luovutettava tai tulee pää kipeäksi. Aina sitä paitsi tulee uusia lajeja kokeiltavaksi, joten ei kylväminen kesken lopu.

22 kommenttia:

  1. Ihan hengästyttää katsella purkkiesi määrää. Tuolla kylvö- ja onnistumisvauhdilla sinun on kohta siirrettävä lapset naapuriin, jotta saat lisää tilaa kasvikasvatettaville. Onneksi kevät on jo niin pitkällä, ettei lasten tarvitse pitkään naapurissa asustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapset olisivat varmaankin hyvin mielellään muuttamassa naapuriin, mutta siinä saattaisi kyllä naapureilta voimat loppua pian kesken. Sen verran energisiä, äänekkäitä ja aikaansaapia ovat meidän muksut. Ehkä on siis parempi saada vain kaikki sopimaan saman katon alle. Vielä tuossa taimipöydällä on muutama perennaruukku, jotka menevät eteiseen ennen seuraavia kesäkukkien koulimisia. Elättelen myös toiveita lämpimästä keväästä, jolloin kylmänkestävimmät kasvit pääsisivät jo hyvissä ajoin ulkovarastoon tai ihan ulos saakka.

      Poista
  2. Nauratti Betweenin kommentti tuossa edellä. Taimikasvatus todellakin pursuaa ja leviää siihen tahtiin, että joutuu tekemään monenlaisia toimenpiteitä, jotta kaiken saa mahtumaan ikkunoille. Ehkä lapset eivät pahastu, mutta mitähän naapurit sanovat? No, reilun kuukauden päästä on ne haastavat vaiheet, kun pitää vielä miettiä, miten taimiralli kulkee ulos ja sisään karaisuvaiheessa.
    Upeaa on, että siementen itävyys on ollut hyvää ja taimia on tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaisi olla ensimmäinen kerta kun joku lähettää lapsensa naapuriin taimiarmeijan tieltä! Taidan jättää sen kokeilun jollekin toiselle, vaikka lapset saattaisivat nauttiakin sellaisesta maisemanvaihdoksesta :D En edes tohdi vielä ajatella, kuinka järjestän tänä vuonna taimien ulkoiluttamisen. Ihan helpointa olisi, jos sattuisi olemaan lämmin, tyyni ja pilvinen sää juuri silloin. Saisi vain viedä ainakin eteisen taimet suoraan ulos ilman mitään harsoja ja kellon kanssa ulkoilun vahtimista.

      Poista
  3. Onpa sinulla ollut loistavaa itämistä! Ihanan runsaasti ruukkuja taimipöydällä. Mulla ei ole ollut noin hyviä itämisprosentteja, joten vapaata pöytätilaa on toistaiseksi vielä aika hyvin. Lasten leikit on vaarana täälläkin, ja pienenä uhkana pidän myös miestä, jonka pelkään pudottavan pöydän reunalla olevat kylvökset kulkiessaan varomattomasti niiden ohi. Ehkä olisi siis parempi varautua kylvämällä runsaasti yli tarpeen. Sinä olet jo hyvällä tiellä sen suhteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna siemenet ovat itäneet erinomaisesti. Ei se joka vuosi onnistu yhtä hyvin ja siksi sopivaa kylvömäärää onkin niin hankala arvioida. Tosin olen kyllä "saattanut" ripotella aika avokätisesti ylimääräisiäkin siemeniä... :D
      Muu perhe voi olla vaarallisin uhka taimille esikasvatusvaiheessa. Minun taimipöytäni on onneksi vierashuoneessa, jossa isäntä käy todella harvoin eikä se ole lastenkaan mieluisin leikkipaikka. Siellä taimet ovat suhteellisen hyvin turvassa, mutta riskit kasvavat, jos taimia joutuu laittamaan kodin pääoleskelualueille tai kulkuväylille. Toivottavasti teillä taimet pysyvät turvassa loppukevään ajan!

      Poista
  4. Mahtava taimiarmeija sinulla tosiaan! Minullakin on itänyt aika hyvin nuo tavanomaiset idätettävät, lähes sataprosenttinen on ollut kasvu, joten on aika raakalla kädellä joutunut valikoimaan jatkoon menevät. Mutta sitten ne spesiaalit eivät tänäkään vuonna kasvaneet 💁‍♀️
    Lasten kanssa saakin olla varuillaan, niillä kun tuntuu olevan ihan omat ajatukset kasveista 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joidenkin kasvien kohdalla tekee tiukkaa nakella kompostiin yhtään tainta, vaikka tietäisi niitä olevan liikaa. Sitten taas jonkun tavanomaisemman lajin ylimääräiset viskelee helpostikin menemään, jos ei ole tarvetta. Erikoisemmat siemenet saattavat olla joskus tempukkaita itämään.
      Kyllä sitä aina on vähän varuillaan lasten leikkiessä taimien lähistöllä. Eräänä keväänä säikähdin ihan tosissani kun esikoinen meni takkahuoneen ikkunaa kohti ja pahaenteisellä äänensävyllä ilmoitti "tomaattikasvikset on aika tuhota". Onneksi se oli vain leikkiä, ei käynyt tomaatintaimilleni kuinkaan :D

      Poista
  5. Onpa sinulla kerrassaan paljon taimia kasvamassa. Mistähän itsekin saisi kunnon buusteria kylvöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kaipaan jo puutarhapuuhiin joihin ei pääse vielä pitkään aikaan, joten kaikki energia suuntautuu nyt esikasvatuksiin. En tiedä, onko tämä tila kovin tavoiteltava asia :D

      Poista
  6. Mahtava määrä taimia. Ku itämisprosenttia on hankala ennustaa etukäteen pitää aina kylvää vähän varuiksi. Ja sitten loppuu tila kesken. Joka vuosi sama juttu :D Täälläkin näkyy esikoissa itämistä, jännittävää. Kaurajuuresta pitääkin ottaa siemeniä talteen. Sen taimia on niin hankala tunnistaa puutarhasta kun on kuin mikä tahansa heinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se! Jonain keväänä siemenet itävät todella huonosti ja sitten seuraavana keväänä samat siemenet yllättävätkin ihan kunnolla. Minä varaudun aina sen huonoimman mahdollisen kylvöprosentin mukaan, jotta taimia ei tulisi ainakaan liian vähää. Koskahan muuten sellaista tilannetta olisi edes tullut vastaan? Olisin varmaan itsekin nyppäissyt kaurajuuren taimet heininä pois, jos olisin ne kasvimaalle kylvänyt.

      Poista
  7. Hyvä kokoelma! Vai heittelit ahkeraliisoja kompostiin,minulla ei mullan pinnalla koskaan näy liikaa lissuja, kuten ei nytkään. Koulimisella ei ole kiirettä, sen verran harvassa ovat ja hitaasti kasvavat. Ja leijonankitoja vain määrätty kappale! Huh, omiani on taas sellainen pehko, että pulassa ollaan loppukeväästä:) Onneksi lapsesi oovat tottuneet tuohon purkkikokoelmaan, joten alkavat varmasti jo oppia välttelemään liian läheistä kosketusta... Ja yhtä mukavaa se on niin äidille kuin lapsillekin seurata kasvun ihmettä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuossa kyllä aikamoinen valikoima lajeja. Sain anopilta ahkeraliisan siemeniä ja nehän olivat hyvin innokkaita itämään. En halua laittaa liikaa ahkeraliisaa puutarhaan, sillä täällä vaarana on aikaiset hallayöt, joista lissut eivät tykkää yhtään. Ne vain ovat hyviä reunuskasveja varjoisiin kukkapenkkeihin ja kukkivat todella ahkerasti, joten halusin laittaa jonkun verran niitä.
      Leijonankitojen kylväminen oli hermoja raastavaa hommaa! Viime keväänä tein sen virheen, että vain ripottelin siemeniä mullan pinnalle. Tuli juurikin sellainen hirveä pehko honteloita taimia ja kun kylvinkin ne vasta huhtikuun lopussa, niin eipä ollut ruukkujakaan enää koulimista varten. Koulin ne sitten muutaman taimen ryppäinä suoraan kukkapenkkiin. Kasvoivat ja kukkivat niinkin, mutta tänä vuonna haluan niistä vähän tomerampia taimia.
      Kovasti lapsilla olisi mielenkiintoa tutkailla, mitä mistäkin purkista kasvaa. Eivät onneksi enää vain huvin vuoksi kippaa niitä nurinpäin tai tuhoa muutenkaan. Välillä saattaa leikeissä joku lelu lentää vähän turhan läheltä, mutta onhan näissä vähän varakappaleita :D

      Poista
  8. Hyvin ovat lähteneet kasvuun. Hauska tuo dinosaurus kuvassa :) Itse olen tänä vuonna laittanut erilaisia perennoja kasvuun ja joitakin vaan huvikseni testaillut, niin kun ei muutenkin olisi jo purkkeja. Erilaisia kellukoita olen kasvatellut ja ilokseni myös ovat itäneet. Punaluppiota en ole minäkään saanut itämään. Sitten on monenlaisia "hattuja" tulossa sekä yksivuotisia että perennoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, hyvin on lähtenyt vähän sitä sun tätä kasvuun. Punaluppio taitaa sitten olla vähän haasteellisempi itämään, jos sinäkään et ole saanut sitä onnistumaan. Toivottavasti se yksi taimi sitten selviää hyvin kasvuun eikä näivety ennen kuin pääsee edes ulos asti. Hatut ovat kauniita, niin yksi- kuin monivuotisetkin, samoin kellukat. Reipasta kasvua vaan kaikille! :)

      Poista
  9. Paljon on siulla jo kasvatettavia taimia. Tuo ahkeraliisa sekotuspussin siemenet iti miullakin aika hyvin. En suanu nyt yksivärisiä siemeniä ja piti ottoo tuo sekotus. Hyvät alut on siulla karjalanneidossa, tilasin pegonian mukuloita pakkauksen. Yks on tähänmännessä elonmerkkejä näyttäny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sain anopilta valkoisista ahkeraliisoista kerättyjä siemeniä, mutta voivat nekin olla muunvärisiä kun sekaisin punaisten kanssa ovat kai kasvaneet. Katsotaan, mitä tulee. Toivottavasti begoniasi lähtevät versomaan. Minä odottelen edelleen, että pienempi karjalanneidoista heräilisi.

      Poista
  10. Sieltähän löytyy jo purkki poikineen! Ja itämisprosentti näkyy olevan pääsääntöisesti kohdillaan.
    Tomaateilla ainakin itäminen tuntuu sujuvan hyvin, vaikka osa meikäläisen siemenpusseista ovat jo aika monta vuotta vanhoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosissaan kohdillaan itämisprosentit melkein kaikissa lajeissa :D Näyttävät nuo vanhatkin siemenet usein itävän ihan hyvin.

      Poista
  11. Mahtava määrä taimia! Olet hyvin maksimoinut kasvatettavan tilan jakamalla ruukkuja - hyvä idea! Itse ajattelin vasta tällä viikolla aloitella siemenkylvöt, tosin austaralian villipelargonien siemeniä kylvin jo kuu alussa, mutta yksikään ei ole lähtemyt kasvuun. Harmillista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun on hirmuinen vimma kylvää yhtä sun toista eikä kuitenkaan kovin montaa hyvää taimi-ikkunaa, on maksimoitava niiden vähien hyötykäyttö. Aika moni kasvi kuitenkin pärjää jaetussakin ruukussa, varsinkin jos multatilaa on alaspäin enemmän. Toivottavasti villipelargonisi lähtevät pian itämään.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!