keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Hauskaa kasvimaasuunnittelua

Kerroin pari postausta sitten, että löysin kirjastosta Anne-Marie Nageleisenin Laatikkopuutarhurin oppaan. Siinä kerrotaan ekologisesta ruutuviljelystä, jonka luvataan lisäävän satomääriä jopa moninkertaisiksi ja helpottavan kasvimaan hoitoa. Ruutuviljelyssä kasvit kasvatetaan viljelylaatikoissa, jotka jaetaan 40*40cm:n ruutuihin. Jokaisessa ruudussa kasvatetaan sekaisin eri kasviheimojen lajeja, mikä harhauttaa tuholaisia ja varmistaa sen, että kasvit eivät kilpaile keskenään samoista ravintoaineista. Kasvien paikkoja vaihdellaan viljelykierron mukaisesti vuosittain, joten maa pysyy koko ajan kasvukunnossa.

Kirjan esimerkkilaatikot ovat 120*120-senttisiä. Suunnitelma näyttää hyvin värikkäältä.

Värikartasta näkee, mihin heimoon minkäkin värinen kortti kuuluu. Vasemman ylänurkan lakkakasvit lienevät oikeasti laukkakasveja, sillä vaaleansinisissä korteissa on eri sipulilajeja. Taisipa muuten olla ainut kirjoitusvirhe, mikä kirjasta sattui silmiini.
Jo muutaman sivun lukemisen jälkeen kävi selväksi, että menetelmää pitää ehdottomasti kokeilla käytännössä. Kasvimaallani on maa-artisokkapenkin lisäksi vain kuusi 80*120cm:n kokoista lavakaulusta ja yksi koko kasvimaan pituinen hyvin kapea suikale, joten viljelytilan tehokas käyttö on suorastaan elintärkeää, jos meinaa saada nelihenkiselle perheelle edes kesäksi syötävää. Olin tammikuussa tehnyt kasvimaan "lopullisen" kylvösuunnitelman ja kahteen lavakaulukseen kylvin jo syksyllä mm. valkosipulia ja palsternakkaa. Syyskylvettyihin lavakauluksiin en voinut tehdä uutta suunnitelmaa mutta neljä muuta suunnittelin nyt kirjan oppien mukaan uudelleen.

Kasvimaa uinuu vielä paksun hangen alla mutta sieltä se aikanaan ilmestyy esille. Ihan ensimmäisenä lumien sulettua aion suorakylvää etanaraetta joka ikiseen lavaan ja peittää kaikki harsoilla, jotta rakeet varmasti menevät nälkäisten etanoiden suihin.
Skannasin kirjasta värikortit ja tein Paint-ohjelmalla pari uutta korttia kirjasta puuttuville kasveille, esimerkiksi tillille ja mustajuurelle. Kirjassa esitellyn voikukan hylkäsin kokonaan; sitä en todellakaan aio viljellä! Päällystin värikortit molemmin puolin ennen leikkaamista kontaktimuovilla, joten korteista tuli napakat ja ne kestävät varmasti vuosikaudet käyttöä. Kortteja ruutuihin asetellessa aika kului kuin huomaamatta. Eipä ole koskaan ennen kasvimaasuunnitelman tekeminen ollut näin hauskaa. Varasin viereen myös vuosia palvelleen listan kasvikumppaneista ja varmistin sieltä, että lähekkäin asettelemani lajit sopivat myös sen mukaan hyvin yhteen. Tuplavarmistuksesta ei liene mitään haittaa kun pitää mielessä, että onnistumisia ei ole minulla hyötykasvipuolelta tullut järin montaa kertaa näiden vuosien aikana. Homma oli muuten niin hauskaa, että lapsetkin halusivat omat kortit. He ovatkin viihtyneet jo yhteensä tuntikausia sommittelemassa omille papereilleen erilaisia kasvimaita. Samalla heille tuli saksimis- ja lukuharjoittelua sekä oppia ruutuviljelyn periaatteista.
Otin erillisen ruutupaperin, johon piirsin kaksi tyhjää ruutuihin jaettua lavakaulusta. Sitten vain sommittelin kortteja paikoilleen ja kirjoitin valmiin suunnitelman varsinaiseen kasvimaakarttaani.
Jotkut kasvit, kuten kurpitsat ja kaalit kyssäkaalia lukuunottamatta vievät neljän ruudun tilan. Ne myös suositellaan istutettavan alueensa nurkkaan ja ohjattavan kasvamaan osittain käytävän puolelle. Aion tänäkin vuonna kasvattaa ruusukaalia, joten varasin niille ensin kahdesta lavasta paikat. Kookkaiden kasvien juurelle mahtuu kylvämään joko jotain matalaksi jäävää kasvia tai nopeasti valmistuvaa satoa, kuten salaatteja tai retiisejä, jotka kerätään pois ennen kuin ruudun "pääkasvi" vie koko tilan. Seuraavan kuvan tilanteessa retiisi ja kaalit kuuluvat samaan heimoon, mutta ajattelin silti kylvää niitä pikkuisen toisen ruusukaalin kanssa samalle alueelle. Tai oikeammin kylvän retiisiä jo heti maan sulaessa ja istutan niiden sekaan myöhemmin ruusukaalin taimen. Sekaan sopii myös matala vahapapu, joka alkaa vallata tilaa siinä vaiheessa kun retiisit on syöty. Uskon vahapapujen ja ruusukaalin pärjäävän loppukesän hyvin keskenään, kun vain ohjaa vahapavut laatikon toiselle reunalle ja napsii tarvittaessa ruusukaalista alimpia lehtiä pois. Kesäkukille en varannut omia ruutuja, mutta ajattelin lykkiä samettiruusuja ja kehäkukkaa sinne tänne muiden sekaan harhauttamaan tuholaisia. Kesän aikana tyhjentyviin ruutuihin voi vielä loppukesäksi kylvää jotain nopeasti valmistuvaa satoa, niin koko alue tulee hyödynnettyä maksimaalisesti.
Kuvasymboli näyttää, mitkä osat kasvista syödään (lehdet, juuri, kukinto tai "hedelmä"). Näin voi myös miettiä sommittelua sen mukaan, tarvitseeko kasvi multa- vai ilmatilaa. Korkeita ja matalia kasveja istutetaan sekaisin, jotta kaikki saavat tarvitsemansa tilan.
Suunnittelusta inspiroituneena jatkoin kylvöpuuhiin. Multaan ovat päässeet hyötykasveista jo paprika, selleri, basilika, tomaatti sekä ihan ex tempore -kokeiluna muutama kaurajuuri. Näin jossain blogissa kuvia niistä kukkivina ja ajattelin, että jos sato ei maistu mieleiselle, niin ainakin ne tuovat aikanaan komeaa kukkaloistoa kasvimaan laidalle. Kylvän niitä lisää suoraan maahan, mutta muutaman ajattelin esikasvattaa siltä varalta, että sattuisivatkin kukkimaan jo tänä kesänä. Muutoinhan se kukkisi vasta toisena vuonna. Paprikat koulin ajat sitten ja itse asiassa ne on heivattu jo äidilleni jatkohoitoon. Itselläni kun ne keräävät aina kirvoja ja kasvavat siksi huonosti. Saan taimet takaisin kesän korvalla. Vaihtarina kasvatan äidilleni muutaman sellerin- ja perennantaimen.
Seuraava setti koulittuja vaati sen, että pöytää piti siirtää ikkunalaudan alta keskemmälle. Seuraavan koulintaerän tullessa pitää viritellä vauvanhoitotaso, johon mahtuu paljon lisää purkkeja. Kelloköynnökset muuttivat jo pysyvästi toiselle ikkunalle.
Sellerin taimet koulin eilen omiin purkkeihinsa.
Sitten kun tila alkaa taimipöydällä loppua, ovat perennantaimet varmasti sen kokoisia, että pärjäävät eteisen viileydessä siihen saakka kun tarkenevat majailla ulkovarastossa tai ulkona. Maalis-huhtikuussa tulee kylvettäviä paljon lisää. Hyötykasvipuolelle seuraavana kylvövuorossa ovat minulla ruusukaali ja timjami, huhtikuussa lisää yrttejä ja huhti-toukokuun vaihteessa kesäkurpitsaa ja salkopapuja. Säistä ja taimikaaoksen hallinnasta riippuu, esikasvatanko myös vahapapuja vai kylvänkö ne suoraan maahan. Ehtivät kyllä niinkin. Maaliskuun kylvöissä pääpaino on kesäkukilla ja koulittaviksi tulee varmasti paljon perennantaimia. Hain nimittäin hangen alta tammikuun perennakylvökset sisälle ja edellisestä kylvöstä on vielä koulimatta valtava määrä pikkuisia himalajanesikoita. Niin ja pitäähän sitä pikku hiljaa tuoda kellaristakin talvetettavia sisälle heräilemään. Huh huijjakkaa!

P.S. Tervetuloa mukaan kaikki uudet lukijat! Teitä onkin huomaamatta ilmestynyt taas muutama lisää seuraamaan Hiidenkiven puutarhan touhuja.

21 kommenttia:

  1. Kerrassaan supersuloisia askarteluja. Nuo kasviruudut eri väreissään ovat niin elävät ja havainnolliset ja ihailen jaksamistasi tällaisten puuhaamisessa. Tuo on sekä hyödyllistä että hauskaa ja uskon lasten myös nauttineen kovasti puuhasta. Ehkä minäkin sitten lastenlasten kanssa innostun uudelleen askartelemisesta? Omien lasten ollessa pieniä tein kyllä monenlaista askartelua.
    Minäkin olen yrittänyt kasvimaalla ottaa kumppanuuskasveja huomioon kaiken vuoroviljelyn ohessa, mutta tässä tuli vielä lisää ajattelemisen aihetta. Kiitos!
    Taimikasvatus vaatii tilaa yhä enemmän kalenterin viikkojen kulkiessa eteenpäin, saa taas kohta tehdä lisää järjestelyjä. Onneksi päivät pitenevät ja luonnon valo lisääntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa värikorteissa minua viehätti se, että palasia pystyi siirtelemään koko ajan ja sommittelemaan viimeisen päälle huolella joka kohdan. Jos kirjoittaa suunnitelmat vain paperille ylös, joutuu välillä pyyhkimään kirjoituksia pois tai ottamaan kokonaan uuden paperin entisen käytyä liian sotkuiseksi. Tai en ainakaan minä onnistu koskaan kerralla saamaan valmista suunnitelmaa. Laitoin palaset pieneen kirjekuoreen, minkä kiinnitin klemmarilla puutarhavihkooni, joten ensi vuonna kortit ovat valmiina uudelleenkäytettäväksi.
      Sinulla on onneksi isot ikkunat taimille, mutta onpahan siinäkin hommaa kun kastelee ja koulii hirmuisen määrän pikkutaimia.

      Poista
  2. Kaurajuuressa on kaunis lila kukka, maistaa en ole vielä tohtinut ja siksi kasvatan vain kukan takia. Kannattaa laittaa oikein aurinkoiseen paikkaan. Ei kuki kunnolla varjossa oman kokemukseni mukaan. Siellä alkaa olla hyvä kokoelma esikasvatettavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kaurajuuren kasvatusvinkeistä. Melko aurinkoiseen kohtaan ne olisivat minulla tulossa, joten ei tarvitse vaihtaa suunnitelmia. Luulen, että meillä maistetaan kaurajuurta ihan jo uteliaisuuden vuoksi. Tosin osa yksilöistä pitää jättää syömättä, jotta pääsee nauttimaan kukinnastakin.

      Poista
  3. Olet vienyt ruutuviljelyn suunnittelun ihan uudelle tasolle!
    Minulla on tuo Nageleisenin kirja, josta innostuin tavattomasti silloin kun se ilmestyi muutamia vuosia sitten. Vedin heti narut kasvimaalaatikoihini ja jaoin ne ruuduiksi. Mielestäni viljelytyyli on onnistunut ainakin siinä mielessä, että näin muutamallakin laatikolla pystyy viljelemään monia eri laatuja. Lisäksi pienet viljelyalat on tosi hauskoja. Jos muistaisin kastella ja hoitaa laatikoitani kunnolla, niin varmaan saisin satoakin. Siis jos muistaisin satoa myös korjata ;-)
    Viime vuonna laitoin perinteisen suosituksen mukaan papuja perunoiden väliin sen laatikon keskiriviksi, ja sain todella muhkean perunasadon siitä lootasta.
    Yllä olevasta Katjan kommentista tuli mieleen, että sain pari vuotta sitten Katjalta kaurajuuren siemeniä. Osan kylvin syksyllä ja laitoin sen kylvöksen sitten kukkapenkin keskelle, mutta ainakaan viime kesänä siinä ei kukkinut mitään. En löytänyt versojakaan, mutta toivon, että joku on siellä vielä elossa. Kasvimaalle päätyivät sitten loput siemenet viime keväänä, missä ne versoivat mukavasti. Toivottavasti nyt niistä edes on joku elossa tänä vuonna, jotta saisin nähdä kauniita kukkia! Haluan kyllä siitä enemmän kukkapenkkikasvin kuin satokasvin.
    Onnea kylvöksillesi ja runsasta satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä, eivätkö muut muka leiki pienillä värilippusilla? :D
      Hyvä kuulla, että olet kokenut menetelmän onnistuneeksi. Perinteinen rivimalli onkin vähän tylsä varsinkin lavakauluksen tapaisessa melko pienessä kasvutilassa. Sadon määrään kyllä varmasti vaikuttaa kasvimaalle uhratun työmäärän ja varsinkin kastelun määrä. Ja tietysti myös se, muistaako käydä hakemassa sitä syötävää sieltä.
      Jospa sieltä joku kaurajuuri tänä vuonna lähtisi kasvuun. Tänä vuonnahan niiden sitten pitäisi kukkia, jos ovat viime vuonna taimettuneet. Se olisi kyllä aika hieno kukkapenkkikasvinakin.
      Kiitos! Toivotaan, että muuta satoa tulisi tänä vuonna enemmän kuin sitä limaista etanasatoa, jota viime vuonna keräsin :D

      Poista
  4. Olen myös lueskellut kyseistä kirjaa, ja se toden totta saa innostumaan ja järjestelemään erilaisia vaihtoehtoja. Minulta vaan puuttuu vielä ne viljelypenkit... Silti suunnittelu on ihanaa. Toivottavasti saat runsaan sadon. Kerropa viljelysten kuulumisia kesän mittaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, etten ole ainut, jonka mielestä kirja on hyvin inspiroiva. Minäkin toivon, että tänä vuonna satoa tulisi runsaasti. Raporttia tulee varmasti kesän aikana.

      Poista
  5. Jopas oot palapellii rakennellu. Kirja ei oo miulle tuttu, vaan mielenkiintoselta vaikuttaa. Hyvin suunniteltu on puoliks tehty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palapelit ovat minusta hauskoja ja tässä tuli vielä huvi ja hyöty samassa. Toivottavasti suunnitelmat myös toimivat käytännössä.

      Poista
  6. Ihailtavaa suunnitelmallisuutta. Onneksi ruutuviljelystä ja kunppanuuskasveista on kirjoja, joista hyväväksi havaittua tietoa on saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ruutuviljely tulikin tällä opuksella jo aika hyvin opittua mutta mielessä on käynyt, että pitäisi etsiä jokin kunnollinen kumppanuuskasvikirja luettavaksi. Nykyinen ohjeeni on koottu netistä useammasta eri lähteestä, joissa ei ole sen kummemmin kerrottu, millä perusteella tietyt kasvit ovat hyviä tai huonoja kumppaneita. Olisi kiva saada siitä vielä syvällisempää tietoa.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Hei löydät tästä osoitteesta hyvää tietoa kumppanuuskasveista.
      https://www.omavarainen.fi/l/kasvimaanperustaminen/ Perustetaan Kasvimaa Omavarainen

      Poista
    4. Kiitos vinkistä! Joskus olenkin tutustunut tuohon blogiin mutta en ainakaan muista, olisinko juuri tuota juttua lukenut. Ehkä on mennyt ohi. Kasvikumppaneista sain pikkuisen lisää tietoa, jonka kirjoitin muistiin. Ihan sitä tietoa en vieläkään löytänyt, mitä etsin, mutta paljon kaikkea muuta hyvin kirjoitettua ja mielenkiintoista juttua kylläkin.

      Poista
  7. Huh miten energinen olet. Minulta tällaisen askartelu ei sitten onnistuisi millään. Mutta vuoroviljelyä olen kyllä harrastanut jo muutaman vuoden. Varmasti mielenkiintoinen kirja mutta minulle uusi tuttavuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älähän nyt, kirja vain skanneriin ja leikkaa ääriviivoja myöten palaset irti. Kirjassa oli yhdellä aukeamalla nuo kaikki merkit, joten vaikeaa se ei missään tapauksessa ollut. Minäkin olen pääsääntöisesti pitänyt viljelykiertoa yllä ainakin taudeille ja tuholaisille herkkien kasvien kohdalla, vaikka vähän haastavaa se meinaa näin pienellä alalla ollakin.

      Poista
  8. Onpas näppärä ja hauska tapa suunnitella penkki. Tuo kaikki samassa laatikossa "sekaisin" kasvattaminen herätti kyllä kiinnostuksen 😄 Vähän samaan viittaavaa näin jo telkkarissakin, kun kasvattivat maissia, papuja ja kurpitsaa samassa laatikossa 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se muuten oli todella hauskaa. Myös lapsien mielestä: kuopus jaksoi vielä tänäänkin leikkiä omilla korteillaan. Melkein teki mieli liittyä seuraan ja suunnitella omakin kasvimaa taas uusiksi :D Maissi, papu ja kurpitsa taisivat olla ihan klassikkoyhdistelmä. Mikään uusi juttu kumppanuuskasvit eivät ole, mutta itselleni ne ovat vielä vieraampaa aluetta. Jospa tänä vuonna oppisin aiheesta taas pikkuisen lisää.

      Poista
  9. Hienot suunnitelmat sinulla! Varmasti inspiroivaa, kun innostuu asiasta. Minä olen tehnyt hyötykasvien viljelyyn rajauksen, että kasvatan vain marjoja (ja monivuotisia yrttejä sekä raparperiä), koska aika ja energia ei riitä kaikkeen.

    Niin ja kiitos postista! Kirje saapui eilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain kyllä kirjasta sellaisen inspiraation kipinän kasvimaapuuhiin, että melkein teki mieli jo mennä lapioimaan kasvimaalta lumia pois :D
      Eipä sitä voi kaikkea ehtiä. Jos yrittää tehdä liikaa aikaan ja voimiin nähden, alkaa homma pian maistua puulta. Parempi keskittyä siihen mitä ehtii, niin säilyy ilon puolella.
      Postihan oli tällä kertaa vikkelänä :) Hieno homma!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!