sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Hupsista keikkaa vaan...

Piti tehdä tämä postaus jo aikaisemmin päivällä mutta meille tulikin arvovieraita leikkimään, eli taaperoikäinen kummityttö sisarustensa (ja äitinsä) kanssa. Siitä on hetki aikaa kun meillä on noin pieniä lapsia käynyt kylässä, joten meni jonkun aikaa raivata koti taaperoturvalliseksi ja kehitellä kahvipöytään tarjoiluja. Nyt on sitten aikaa naputella taimitaaperoiden kuulumisia.

Viime kesänä laskemani tarve purppurarevonhännille oli 6-8 kappaletta. Toissa kesänä kerätyt siemenet taisivat itää 150-prosenttisesti.
Kummallisesti sitä vaan tulee ripsautettua usein muutama ylimääräinen siemen siltä varalta, jos itävyys onkin oletettua huonompi tai taimille sattuu muuten käymään köpelösti. Isojen siementen kanssa on paljon helpompi pysyä kohtuudessa kuin näiden neulankärjen tai tomuhiukkasten kokoisten ja eihän niiden itävyys todellisuudessa häviä mihinkään muutamassa vuodessa. Nyt on sitten reilusti yli oman tarpeen mm. purppurarevonhäntää, petuniaa, ahkeraliisaa ja erinäisiä perennantaimia. Maaliskuun kylvölistalla on vielä leijonankitaa, mustasilmäsusannaa, tuoksuhernettä, ruusukaalia ja samettikukkaa. Huh sentään!
Vauvanhoitotaso on jo viritetty pöydän päälle ja muutama pahvilaatikko lisäkorokkeeksi sen viereen, jotta kaikki saisivat tasapuolisesti valoa.
Kokeilin kaikkialle tarrautuvien kelloköynnösten kärhien katkomista. Homma toimi hyvin niin pitkään kun köynnökset olivat korkeintaan parikymmensenttisiä. Ne pysyivät hienosti pystyssä ilman tukikeppejäkin ja sain siirreltyä laatikkoa aamupäivisin eteläikkunalle ja iltapäivällä taimihuoneeseen. Kolmekymmensenttisinä ne alkoivat kaivata tukemista, joten kaivoin kaapin kätköistä muutaman kepin ja kieputin kelloköynnökset niihin. Pari tosin jäi ilman keppiä. Tänään huomasin, että laatikon siirtely oli mahdotonta, sillä korkeutta alkoi olla taimilla sen verran, että ruukut kaatuilivat helposti. Siispä jouduin asettelemaan kelloköynnökset taimipöydälle. Pisimmät pääsivät heti ikkunan viereen ja loput taaemmas tukikeppejä ja kapealle ikkunalaudalle sopivia ruukunalusia odottamaan. Vaihdan kelloköynnöksille kuun lopussa suuremmat ruukut, niin pysyvät paremmin pystyssä ja kasvavatkin vahvemmiksi.
Harvensin vanhoista niittysiemenistä itäneitä taimia pieniksi ryppäiksi omaan astiaansa. Kylvöpurkista ei edes huomaa, että olisin ottanut yhtään tainta väleistä pois. Ahdasta taitaa tulla niityilläkin...
Himalajanesikoille olisi myös tarpeen pieni harventaminen. Toinen kylvös on alkanut vasta itää, joten näitäkin taisi tulla hirmuisesti yli oman tarpeen.
Taidankin lähipäivinä viedä isoimmat perennantaimet eteiseen vähän viileämpiin oloihin, niin taimipöydältä vapautuu tilaa lämpöisemmästä pitäville taimille. Nyt eteisessäkin alkaa olla riittävästi valoa varsinkin aurinkoisina päivinä, joten taimet viihtyvät varmasti hyvin. Jos vain mahtuvat sinnekään, sillä kellarista pitäisi tuoda verenpisaroita jo heräilemään ja mihinkäs muualle ne menisivät kuin eteiseen. Ai niin, ja ne kodinhoitohuoneen lattialla majailevat karjalanneidotkin pitäisi viedä eteiseen sitten kun heräävät. Montakohan vuotta menee ennen kuin opin kylvämään vain oikean määrän siemeniä?
Ensimmäisen kylvöksen valkoiset sinikatanat ovat kasvaneet reippaasti ja toinen kylvöskin on jo sirkkalehdillä. Nämä saattavat kukkia jo loppukesällä, jos kaikki menee hyvin.
Tomaatteja osasin sentään kylvää täsmälleen sen verran kuin tarvitsen. Etualalla 'Maja', keskellä 'Maskotka' ja takimmaisena 'Balkonzauber'.
Tomaatintaimet itivät vähän eri tahtiin. 'Maskotka' ja 'Balkonzauber' itivät nopeammin kuin 'Maja'. Osittain ero voi johtua siementen tuoreudesta, sillä kaksi ensimmäiseksi mainittua olivat tuoreita kun taas 'Majan' parasta ennen -päiväys oli jo 2018. Siitä huolimatta kaikki kolme kylvämääni siementä itivät. Kannattaa siis säilyttää vanhatkin siemenet sen sijaan että viskaisi ne kompostiin heti kun parasta ennen -päiväyksestä on vuosi tai pari aikaa. Tomaattilajikkeiden kasvutapa taitaa muuten näkyä jo heti taimen alkuvaiheessa, sillä 'Maja' on muutenkin tanakkakasvuisempi ja jää matalaksi toisin kuin vähän hujoppimainen 'Maskotka'. 'Balkonzauber' oli minulla viime vuonna melko saman tyyppinen kuin 'Maskotka', mutta teki ehkä vähän vahvemman rungon.
Pientä sisustamista kun ulkona ei vielä pysty tekemään ihmeitä: kultaköynnös pääsi keittiön ikkunalta olohuoneeseen. Valoa on jo tarpeeksi sille varjoisalla itäikkunallakin.
Ulkopuuhat ovat toistaiseksi rajoittuneet lähinnä lumen lapioimiseen. Kaivoin jo pikakompostorin vieressä olevaa jälkikompostoria esille hangen seasta, jotta auringonpaiste ja plussakelit alkaisivat hiljalleen sulattaa sen sisältöä. Samoin lapioin kompostorin vierestä varaston kivirappusta ja syksyllä puunlehdillä täytettyjä multasäkkejä näkyville. Pitkä matka on vielä ensimmäisiin pälvipaikkoihin, vaikka hanget ovatkin vajuneet jonkin verran parissa viikossa. Viikolla kolme traktoria kävi lanaamassa pihakatua ja heti seuraavana päivänä lämpöasteet sulattivat muutaman lämpäreen asfalttia näkyville. Sula osuus on laajentunut pikkuisen joka päivä ja tumma asfaltti kerää päivä päivältä enemmän lämpöä sulattaakseen ympäriltään yhä enemmän jäätä. Kevät siis etenee täälläkin, vaikkakin hyvin leppoisaa tahtia.
Riippapelakuu pääsi kultaköynnöksen paikalle keittiöön. Tuossa sen kirvatilannetta pystyy tarkkailemaan paremmin eivätkä kirvat levittäydy myöskään eteiseen siirtyviin pikkutaimiin.
Yhtä oksaa eivät kirvat ole vaivanneet, joten sen lehdet ovat päässeet kasvamaan kunnon kokoisiksi. Vieressä kirvojen takia pieniksi jääneitä lehtiä.
Iltaisin on saanut ihastella komeita auringonlaskuja.
Mitäpä kuuluu teidän taimipöydillenne?

14 kommenttia:

  1. Taimikasvatus menee joka vuosi överiksi, ei sille tunnu voivan mitään. Missä vaiheessa kylvät ruusukaalin? Kylvin sen viime vuonna vasta huhti-toukokuussa, nyt mietin tulisiko aiemmin satoa jos kylvää jo maaliskuussa. Tilaa ei kyllä ole sillä innostuin tänään kylvämään kaikki vanhat kukkapussit. No salkoruusuja jäi vielä ensi vuodelle mutta kaikki muut sain "tuhlattua". Täytyy vain toivoa, että yöpakkaet on nopeasti ohi, silloin saa osan taimista lasikuistille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvin ruusukaalin viime vuonna maaliskuun loppupuolella ja ajattelin tänä vuonna samaa ajoitusta tai vähän aiemmin. Ne kasvavat kuitenkin aika hitaasti alkuun, niin eivät vie liikaa tilaa. Se on vain kehiteltävä luovia ratkaisuja taimien lisätilaksi :D

      Poista
  2. Kylläpä siulla on paljon taimia jo tässä vaiheessa. Mie oon vielä lähtökuopissa ihan. Tänään ajattelin kylyvee ihan enemmänkin ja pelakuitakin uudelleenistuttoo. Se on kumma juttu, miten sitä aina tulloo epäusko kylyvövaiheessa siementen itämisestä. Nuo punarevonhännät on kyllä huitukoita pieninä, melekein rullarihmoo on varret alussa. Viimekeväinen kokemus on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se aina pääsee jotenkin lipsahtamaan kevään kylvämisinnossa, että taimia tulee moninkertainen määrä tarpeeseen nähden. Joillekin kyllä saattaa käydä hassusti kevään edetessä ja kyllä aina viimeisillekin on jotkut paikat löytyneet. Vaikea uskoa, että noistakin purppurarevonhännän ruipeloista voi kasvaa vielä jopa 150-senttinen kasvi, joka pysyy pystyssä omin avuin navakammassakin tuulessa.

      Poista
  3. Taimipöydällä todella hiöjaista kun sitä ei ole vielä edes kasattu😊 Ainoat kylvöjset ovat vielä itämättöminä kodinhoitohuoneen lattialla. 10 paprikaa ja 9 tomaattia. Paprikan itävyys/ehtiminenkin tosin mietityttää vaikka olivat ihan uusia siemeniä. Kellarissa on vielä sen verran monta itämätöntä purkkia että uusia ei nyt tule. Uskon että kellarin purkeista kuitenkin vielä ainakin jokunen kylvös itää joten niiden kanssa pääsen sitten ulkona touhuamaan. Sipulikukkaruukkuja on sitä vastoin täällä kanniskeltu kellarista kasvihuoneeseen ja lumia siirrelty hieman epätoivoisissa tunnelmissa. Kai ne joskus sulaa😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinulla ei sitten ole ongelmaa siitä, että taimia olisi liikaa :D Helpompihan niitä kylvöksiä ja taimia on ulkona hyysäillä kuin sisätiloissa. Minulla taas ei ole sipulikukkaruukkuja kuin kaksi tällä hetkellä. Lumia taas en pääse kunnolla edes siirtelemään kun ei ole mitään kohtaa, johon sitä mahtuisi yhtään enempää. Pitää vähän odotella, että entiset sulavat.

      Poista
  4. No niin, auton katto on jo tullut näkyviin!
    Siellä on tosiaan taimipöydällä havaittavissa pientä ruuhkaa. Olisin aivan pulassa tuollaisen taimimäärän kanssa, kun pitäisi lähteä viikoksi-pariksi kaupunkiin. Suvitulppaanin idut ovat yhä vain viiden senttimetrin mittaiset, kun kylvös oleilee vintin rappusilla, siinä on viileää eikä aurinkokaan paista. Ne täytyy ottaa mukaan, kun kaupunkiin lähden, mutta (onneksi) mikään muu kylmäkäsittelyssä olevista lajeista ym. rappusilla ei ole itänyt.
    Sinulle kyllä tulee ihan mahtavat kesäkukkaistutukset noista! Saat täytettyä koko pihan niillä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onkin, hanget ovat siis selvästi madaltuneet! Aitakin ihan pikkuisen pilkottaa paikoitellen, joten lunta ei ole enää 90 senttiä :D
      Kato kävisi, jos joutuisin jättämään taimet viikoksi tai edes muutamaksi päiväksi oman onnensa nojaan. Tuskin silloin edes näkisin näin paljon vaivaa esikasvatuksiin. Tällä taimimäärällä (+ne, joita en ole vielä kylvänyt) saisi täytettyä varmaan naapurinkin pihamaan. Kohtuus kaikessa taitaa olla tuntematon käsite siinä vaiheessa kun toinen toistaan houkuttelevampia siemenpusseja päätyy hyppysiini. Enkä ole vielä edes päässyt itse ostamieni kesäkukan siementen kylvämiseen saakka, jos noita kuutta kelloköynnöstä ei lasketa :D Onneksi taimipöydän sisällöstä suunnilleen puolet on toistaiseksi perennoja, joten ruuhka helpottaa pikkuisen kun vain saisin raivattua eteiseen tilaa. Ja ainakin purppurarevonhännistä osa pitää laittaa eteenpäin, jos vain löytyisi niille halukas ottaja. Tuolla määrällä kun peittäisi nopeasti laskettuna yli 10 neliömetrin alueen...

      Poista
  5. Täällä alkaa pöytä myös täyttyä, mutta noin paljoa ei tungosta vielä ole. Minäkin aina kylvän varmuuden vuoksi vähän extraa, enkä hennon itäneitä ylimääräisiä koskaan poistaa. Hyviä kasvatteluhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitsisi täälläkään olla vielä ihan näin paljoa taimia. Ei niitä ylimääräisiä millään raski. Joku taimihan saattaa vaikka heittää henkensä syystä tai toisesta, niin on sitten varalla korvaavia taimia. Kiitos! Hyviä kasvatteluhetkiä sinullekin!

      Poista
  6. Jopas on sinulla jo komeita taimia! Sitä pitäisi olla ihan oma talo kylvöjä varten tai edes huone(ita) usealla ikkunalla. :) Omat tilani ovat niin rajalliset, että pitää panostaa suorakylvettäviin, vain muutama laji pääsee esikasvatukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimia tulee kun on hirveä hoppu ja into kylvää kaikenlaista :D Useampi taimikasvatukseen sopiva ikkuna ei kyllä olisi pahitteeksi kun joka vuosi toistuu tämä sama tilanne.

      Poista
  7. Taimiruuhkan uhka väijyy aina lähellä. Minäkin olen ankarasti yrittänyt vähentää ’varmuuden vuoksi’ kylvämistä. Jos löydät jostain paikat kaikkien kasvattamiseen, niin voithan vaikka myydä tai vaihtaa ylimääräisiä taimia keväällä (tai jo nyt), jos vain harrastajia löytyy läheltä?
    Joka tapauksessa on hienoa, että siemenet itävät ja uusi kasvu alkaa 😊.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan pitääkin laittaa osa myyntiin tai vaihtoon kunhan näkee, miten paljon tulee tappioita tässä kevään mittaan. Ei noita kaikkia saa millään mahtumaan puutarhaan. Toistaiseksi vielä kaikki sopivat ikkunoille mutta huhtikuun lopulla voi olla jo ahdasta :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!