keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Aivopähk... SIEMEN!

Kävipä sitten päivänä eräänä niin köpelösti, että postista tupsahti muutama pussi lisää siemeniä. Parissa oli ihan lajikenimet kasveille, mutta yksi sisältää melkoisen määrän arvoituksia. Vierailu ruotsinkielisellä siementoimittajan sivustolla ei viisastanut minua sen enempää kuin että kyseessä on yksivuotisia kuivattavaksi sopivia kukkia ja heiniä sisältävä seos. Arvoitukset on tehty ratkaistaviksi mieluummin heti eikä vasta puolen vuoden päästä, mutta tämäpä ei minulle ihan helppo nakki ollutkaan. Siis suomeksi sanottuna osaan suoralta kädeltä sanoa, että yksi on varmasti jonkun heinän siemen, muutama muukin ehkä ja loput voivat olla ihan mitä vain. Netistä en löytänyt ainakaan vielä sivustoa, jossa esiteltäisiin eri kasvien siemeniä, joten päätin lykätä teillekin pientä pulmaa pohdittavaksi.

Kasassa ehkä kuudesosa pussin sisällöstä, yläreunaan lajittelin mielestäni eri kasvien siemenet.
Nyt olisi todella hienoa, jos osaisitte heittää edes jonkinlaisia arvauksia, minkä lajin siemeniä nämä voisivat olla. Toinen, mistä kaipaisin lisätietoa, on näiden mahdollinen esikasvatusaika vai onko joukossa lajeja, jotka ehtisivät suorakylvettynäkin komeimmilleen kesän aikana. Ohjeessa neuvottiin kylvämään suoraan maahan sitten kun pakkasen vaara on ohi, mutta siitäpä ei ole tietoa, onko ohjeet tehty Etelä-Ruotsin vai Pohjois-Savon olosuhteisiin. Kolmas erittäin kiinnostava asia on se, tuleeko näistä riesa puutarhassa. Leviävätkö juurillaan tai siemenillään joka paikkaan vai pysyvätkö kiltisti juuri siinä, mihin olen itse kunkin lykännyt eikä seuraavana vuonna näy muuta kuin kuivuneet varret kukkapenkissä?
Lähikuvasta saa ehkä paremmin väreistä ja muodosta selvää. Nro 1 on hädin tuskin millimetrin mittainen ja nro 7 pituudeltaan 5mm. Nro 2 on alapuolelta tasainen ja nro 11 kokonaan litteä.
Olen aikaisemmin ollut sitä mieltä, että heinää on saanut kitkeä niin paljon pois puutarhasta, että lisää ei kaivata. Toisaalta jossain oikein hyvin mietityssä kohdassa puistossa tai kesäkukka-asetelmassa joku koristeellinen heinä on kuitenkin mielestäni toiminut hyvin. Kun kerta sain ilmaiseksi siemeniä, niin aion antaa niille edes pienen mahdollisuuden näyttää, voisiko jollain näistä olla tulevaisuutta puutarhassani. Esimerkiksi kivikkorinteen alla lumenkasauspaikan vähän villillä alueella voisi toimia jokin koristeheinätupas harvakseltaan siellä täällä. Lajin vain pitäisi olla sellainen, mikä pysyy siivosti sille määrätyssä kohdassa ja oikeasti muistuttaisi jotain muuta kuin perus juolavehnää. Lisäksi kun sekoituksessa saattaa olla kukkiakin, niin täytyyhän sekin mahdollisuus ottaa huomioon. Näiden kylvöt teen kuitenkin tarkkaan ja harkitusti, eli vain kaksi siementä kutakin lajia. Aion lisäksi myös merkitä muistiin sen, millaisesta siemenestä kasvoi mikäkin kasvi, jotta osaan myöhemmin ottaa pussista talteen juuri ne siemenet, joita saattaisin haluta kasvattaa vielä joskus uudelleen.
Siemenet voitin Samettihortensialta (Pikkuinen puutarhani -blogi) ystävänpäivän arvonnassa. Paketissa oli myös valkoisia tuoksuherneitä ja astereita, paketti tyhjiä siemenpusseja, hirmuisen söpö kortti, jääkaappimagneetti ja pieni suklaalevy. Kiitos paljon!
Tein viime kesänä tarkat suunnitelmat siitä, montako kesäkukkaa tarvitsen mihinkin kohtaan tänä vuonna. Arvatkaa vaan, heittivätkö suunnitelmat häränpyllyä jo viikkoja sitten ja keikuttavatko nämä uudet siemenet venettä vielä lisää! Valkoiset tuoksuherneet saan varmasti sopimaan ihan mihin vain, sillä voin korvata osan vaaleanpunaisista niillä. Valkoiset asteritkin ovat kauniita ja löydän varmasti niille paikat ihan mistä vain, mutta ongelma tuleekin siinä, mihin tungen kaikki jo itäneet muiden kasvien taimet tehdäkseni tilaa astereille. Hyvin todennäköisesti puutarhassa ei ole liiemmin talvituhoja, joita pystyisi paikkaamaan kesäkukilla. Suotuisa syksy ja runsas lumisuoja ovat varmasti pitäneet siitä huolen, ellei sitten hangen alla ole mellastanut oikein valtavaa myyräarmeijaa, joka olisi syönyt puolet perennoistani. Tosin perennojakin on tulossa lisää...
Taimihuoneen taimikaaos laajeni eteiseen, kun sain vihdoin aikaiseksi hakea varastosta vanhan silityslaudan lisätilaksi. Isoimmat perennat sekä kaikki niittykasvit pääsivät jo kokeilemaan koleampaa kasvupaikkaa.
Samalla kun hain silityslaudan, kävin kurkkaamassa kellarin talvehtijoita. Tarkistuskierros huojensi mieltä paljon, sillä tulin siihen tulokseen, että kaikki voivat pysytellä siellä vielä ainakin pari viikkoa. Verenpisarat ja syyssyrikkä ovat jo heräilemässä, kärhöt hereillä, mutta eivät vielä ulospääsyä etsimässä ja koruköynnöskin on rauhoittunut ihmeesti sitten alku- ja keskitalven.
Verenpisarat näyttävät kauempaa katsottuina edelleen kuivilta kepakoilta.
Lähempää kuitenkin huomaa joka oksassa pieniä vihreitä silmuja. Syyssyrikkä on samassa vaiheessa.
Alppiruusut ovat edelleen virkeinä. Muutama lattialla oleva oli rullannut lehtiään, joten annoin niille vesitilkan. Näitä ei tarvinnut nyt kastella.
Joskus kuulee juttua siitä, että joku sanoo aina epäonnistuvansa kasvien talvettamisessa, vaikka tilan pitäisi olla juuri sopiva siihen hommaan. On niitä epäonnistumisia tullut minullekin (esimerkiksi rosmariinin kanssa onnistuin vasta neljännellä tai viidennellä kerralla). Yleensä kasvit talvehtivat hyvin kunhan vain kastelee niitä oikein talven aikana. Osa kasveista kuolee, jos niitä kastelee liikaa ja osa ei kestä edes pientä kuivahtamista. Talvetuspaikan olosuhteet vaikuttavat kastelun määrään, mutta voisin kertoa tässä, kuinka paljon vettä minulla on kulunut 4-asteisessa, pimeässä kellarissa talvehtivan kasvimäärän kasteluun noin 5 kuukauden aikana. Noin 30-35-senttisissä muoviruukuissa talvehti kaksi isoa terassihortensiaa ja syyssyrikkä, 20-25-senttisissä saviruukuissa kolme verenpisaraa ja kaksi pelargoniaa, samankokoisissa muoviruukuissa afrikansinisarja, lankaköynnös ja koruköynnös, 1-1,5-litraisissa kärhöruukuissa kolme kärhöä ja 7-12-senttisissä muoviruukuissa noin 45 alppiruusun tainta. Näille kaikille on mennyt yhteensä vähän yli 8 litraa vettä, eli keskimäärin vajaa 1,5dl per kasvi, jos oikein laskin. Lisäksi kaksi karjalanneitoa sai ehkä lusikallisen vettä kumpikin koko talven aikana, niillä ei ole talvella jano. Toista ääripäätä edustavat verenpisarat, jotka varsinkin saviruukuissa kasvaessaan kaipaavat enemmän vettä. Kellarissa vesimäärä oli helppo mitata, sillä vein syksyllä sinne melkein täyden kastelukannun ja olen käyttänyt tänä talvena pelkästään sitä kasteluun. Jos teillä on taipumus tappaa kellarissa talvetettavat kasvit liian innokkaalla kastelulla, voitte ensi talvena kokeilla sitä, että mittaatte syksyllä korkeintaan 1,5dl vettä kasvia kohti kannuun ja viette sen kellariin. Hillitsee kummasti kasteluhaluja, jos vesi uhkaa loppua kesken!
Pelkäsin tammikuussa, että koruköynnös valloittaisi koko kellarin ennen kevättä. Nyt sen kasvuvauhti on kuitenkin selvästi hidastunut.
Aurinko paistaa aamupäivisin upeasti olohuoneen ikkunalla roikkuvaan kultaköynnökseen.
Tällaisia jorinoita tällä kertaa. Ihanan aurinkoinen päivä on tänäänkin, vaikka suurin osa siitä meneekin töiden merkeissä. Saa kuitenkin nauttia auringosta edes hetken aikaa auton ratissa. Mukavaa päivää!

14 kommenttia:

  1. Oi, olipa ihana ylläri Samettihortensialta! Hänellä on silmää löytää erittäin söpöjä asioita ja kiinnostavia kasveja.
    Nyt en osaa sanoa siemenistä, kun en ole ollenkaan harrastanut kuivakukkatyyppisiä. Yksi näyttäisi unikon siemeneltä, ja ehkä sitäkin tuossa voi olla, kun siemenkotia käytetään kuivajutuissa.
    Vaikea kuvitella, että tuossa olisi juolavehnän siemeniä :-DDD Jänönhäntä tms. on suosittu kuivatettava, sitä siinä ehkä on?
    Sinun saappaissasi tekisin varmaan puolimatkan ratkaisun, kylväisin johonkin purkkiin sisälle vasta huhtikuun loppupuolella. Sitten ei tulisi esikasvatusajasta kovin pitkää, jos osa kasveista ei sitä tarvitse ollenkaan.
    Kiinnostava tuo vedenkulutus. Kasteluasia on täälläkin ollut mielessä, sillä Rhodohypoxis on noussut onnistuneesti jo toisen talvensa jälkeen ruukusta, jee :-) Se on niitä, jotka täytyy yrittää pystyä pitämään lähes rutikuivana talven yli, vaikka koko ajan samalla miettii, kuoleeko se kuivuuteen. Nyt saakin sitten kastella reippaasti, kun lehdet ovat nousseet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen myös ihastellut Samettihortensian söpöjä, romanttisia esineitä ja yksityiskohtia sekä tietysti sitä valtavaa erikoisten kasvien kokoelmaa, mikä hänellä on.
      Minulle tuli myös mieleen, että ykkönen voisi ehkä olla jokin unikko. Hyvä, että tuli ainakin varovainen vahvistus omalle intuitiolle. Juu, ei ole juolavehnää varmasti, sen siemenet sentään tunnistan yhtä hyvin kuin nousevat versot ja juurenpätkätkin :D Toivottavasti ei ole myöskään mitään muuta, mistä voisi tulla pahanlaatuinen riesa puutarhassa. Toivottavasti joku koristeheinien ja kuivakukkien fani sattuisi lukemaan tätä ja tunnistaisi vaikka oman lempilajinsa siemenen kuvasta.
      Huhtikuun lopulla kylvö voisikin olla toimiva ratkaisu. Ehkä sen voisi aika pian itämisen jälkeen siirtää jopa ulkovaraston ikkunalle, kun sisällä on varmaan siinä vaiheessa vielä kaikki tomaatit ja muut lämpöä kaipaavat taimet. Ei sielläkään enää toukokuussa pitäisi lämpötilan pakkaselle mennä.
      Hienoa, että sait Rhodohypoxiksen (piti googlettaa, millainen kasvi on kyseessä) talvetettua onnistuneesti jo toista kertaa. On se vaan jännä, miten jotkut kasvit suorastaan vaativat kuivuutta talvehtiakseen hyvin. Niillä on tehokkaammat selviytymiskonstit käytössään.

      Poista
  2. Olisin sanonut että numero yhdeksän on joku kurjenpolven siemen mutta ne eivät ole yksivuotisia. Istuta ne vaikka mustaan muovisaaviin mitä käytetään rakennus juttuihin rivittäin ja vie ulos.
    Minulla on kastelukannu myös kellarissa. Mittanut en ole mutta vähän kastelen. Minäkin annan vielä niiden mitkä vielä siellä ovat olla. Eivät mahdu minnekkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksivuotisia tosiaan kaikkien piti olla, joten kurjenpolvi on pois laskuista. Ehkä tänne vielä ilmestyy joku innokas harrastaja, joka on tutkinut astetta tarkemmin kylvämiensä siementen ulkonäköä. Pitää katsoa, mitä kippoja on vielä vapaana kun päästään sinne saakka, että alan noita kylvämään :D
      Sinullakin taitaa yleensä talvetus sujua hyvin. Taidat olla talvisin välillä pidempiä aikoja poissa mökiltä, joten ei tule houkutustakaan käydä viikon välein kastelemassa talvetettavia ja kasvit saavat rauhassa vähän kuivahtaa ennen seuraavaa vesitilkkasta :) Eipä noilla kellarin asukeilla ole vielä mikään hoppu päästä lämpimään.

      Poista
    2. Kyllä me käymme voi sanoa joka viikko mökillä mutta kellariin en mene kuin ehkä kolmen viikon välein ja silloinkin kokeilen kädellä ruukkujen pintaa onko tarvetta kastella.

      Poista
    3. Silläpä kasvisi sitten talvehtivatkin hyvin :) Minä käyn kellarissa alkutalvesta jopa paljon harvemmin, ehkä noin 1,5 kuukauden välein. Kevättä kohti tahti sitten kiihtyy kun tulee into tarkkailla, kuinka minäkin kasvi lähtee heräilemään. Kastelua en kuitenkaan lisää, vaikka kävisin parinkin viikon välein kellarissa.

      Poista
  3. Enpä osaa sanoa mitään siemenistä, olen todella huono tunnistamaan niitä. Minulla oli talvetuksessa oxalista ja yksi pieni jättiverbenan taimi. Jättiverbena ilmaisesti kuivui liikaa ja kuoli mutta oxalikset ovat kaikki hengissä. Aina ei onnistu mutta oxaliksen olen huomannut olevan hyvin helppo talvetettava näissä olosuhteissa kun kaikki on talvetettava huonetiloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tunnistan monia, mitä vuosittain kylvän, mutta näiden kanssa olen todella vierailla vesillä. Enpä minäkään ole saanut kaikkia jättiverbenoita talvetettua. Ilmeisesti juuri kuivuus tuhosi ne minullakin. Oxalista en ole koskaan kokeillut, mutta tuo tieto kiinnostaa varmasti heitä, joilla ei ole kellaria tai muuta sopivaa viileää talvetustilaa kasveille.

      Poista
  4. Onpa mullakin kellari, mutta en vain osaa sitä hyödyntää! Mikä arsenaali taimia talvetuksessa. Toivottavasti onnistut niiden kanssa hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas kellarissa on oikeastaan pelkästään kasveja :D Kellarissa perinteisesti säilöttäviä juureksia ja muita juttuja tulee meillä sen verran vähän kasvimaalta, että säilyvät varaston puolella, eteisessä tai jääkaapissa siihen saakka kun ne on syöty. Onneksi on näitä talvetettavia, niin on kellarikin hyötykäytössä. Kasvit ovatkin yleensä viihtyneet siellä hyvin talven yli.

      Poista
  5. Tämä pähkinä on minulle liian kova pala, en uskalla edes veikata noita siemeniä. Sailan neuvo on varmaan käyttökelpoinen. Kiva, että sait Samettihortensialta noin hauskan yllätyksen. Ihailen näitä sinun talvetustouhujasi. Minulla vanha maakellari on ollut monelle talvetettavalle liian kostea, ovat mokomat kasvit homehtuneet. Pitäisi vielä kokeilla yläkerran viileitä tiloja, jos sieltä löytyisi uusia ideoita talvettamiseen.
    Kiitos tuosta kasteluohjeesta, täytyy kaivaa tämä esiin, jos onnistun uusien kasvien talvettamisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi osua jonkun koristeheinien harrastajan tutkimaan kuvia, niin ehkä joku laji voisi selvitä. Puutarhablogien arvonnat ovat yleensä todella kivoja, niin kuin tämäkin oli.
      Liian kostea kellari ei kyllä ole paras mahdollinen talvetuspaikka. Ehkä kannattaa kokeilla talvettaa siellä verenpisaroita ja vaikka rosmariinia, jotka tuntuvat kärsivän herkästi kuivuudesta talvetuksen aikana. Voisin kuvitella, että siellä pärjäisivät myös jotkut lehdettöminä talvehtivat puuvartiset kasvit, kuten syyssyrikkä, terassihortensiat, persikka ym. eksoottiset pikkupuut (ja tässähän on sitten mahdollisuudet auki vaikka mihin ihanuuksiin, joille luvataan menestymistä korkeintaan 1b-vyöhykkeellä). Pelargonit taas viihtyisivät varmasti siellä yläkerrassa. Suosittelen kokeilemaan talvetusta.

      Poista
  6. Siinäpä pulma purtavaksi 🤭 Minustakaan ei kyllä ole apua asiaan, no pienimmästä siemenestä mietin, että eikös unikon siemenet ole aika pikkuisia mustia pallosia 🤔
    Minä haaveilen kellarista, mutta sitä varten pitäisi hitusen säästää ensin, että saataisiin tälle tontille rakennettua 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa tuo ykkönen olisi sitten tosiaan unikko. Itsellänikin kävi se mielessä ja sitten Saila ehdotti samaa. Tällaiset yllärisekoitukset ovat jännittäviä (ja ehkä samalla myös hieman pelottaviakin) kun ei yhtään tiedä, mitä mistäkin kasvaa. No, jos tänne ei ilmesty jotain siemengurua, niin pitää vain malttaa odotella kesään saakka.
      Kellari on oikein mainio säästökohde. Jos ei syksyn satoa tule sinne säilöttyä, niin kasveja ainakin :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!