sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Kevät keskeytetty

Kevät keikkuen tulevi on vanha sanonta, joka pitää joka ikinen vuosi paikkansa. Koko aurinkoinen ja lämmin maaliskuu vaihtui säälimättömään lumisateeseen ja pakkaseen. Eilen piti jopa kolata piha, kun edellisellä viikolla oli saanut edes vähän maata esiin paksun jää- ja lumikerrosten alta. Meilläkin pilkotti jo parin sentin suikale yhden kukkapenkin reunasta talon seinän sepelialueen vieressä ja löysin jopa pikkuisen vihreää. En tosin sen kummempaa kuin rikkaruohoja, mutta vihreitä ne ovat nekin. No, eipä se kevät ole ennenkään tänne vielä maaliskuussa tullut, joten hoppu pois ja pipoa uudestaan korville.

Harmaa ja suttuinen kuva ei johdu likaisesta linssistä tai tuhruisesta ikkunasta, vaan tuulessa pöllyävästä lumesta.
Tältä puolelta ehti paljastua jo kunnon suikale kiveystä ennen kuin lumi peitti kaiken uudelleen. Mustilanhortensian latvojen lisäksi myös muutama pikkujasmikkeen oksa tuli hangesta esiin.
Keikkukoot kevät ihan rauhassa ainakin vielä hetken aikaa. Huhtikuun puolivälistä alkaen saisi kuitenkin säätila muuttua minun puolestani pysyvästi lämpimämmäksi. Ei uusia lumisateita enää silloin kaivattaisi. Jatketaanpa nyt tätä juttua vihreämmillä näkymillä. Kylvimme lasten kanssa noin viikko sitten sekalaisen lajitelman siemeniä versotettavaksi. Säästin hommaa varten jostain luumutomaattilajitelmasta tulleen muovirasian, sillä siinä oli sopivasti kolme lokeroa eikä pohjareikiä, joten se sopi mainiosti juuri tähän touhuun.
Vähän huolimattomasti otin kuvia, sillä kaikki olivat yhtä epätarkkoja kuin tämä. Takana vasemmalla sinappia, oikealla sokeriherne. Edessä vasemmalla rucola, oikealla mangoldi ja uudenseelanninpinaatti.
Ei yhdestä rasiallisesta salaattiannosta koko perheelle vielä saa, mutta edes vähän vaihtelua ja tuoretta vihreää leivän päälle. Sinapin versot ovat minusta parhaita sirkkalehtivaiheessa, joten niiden tilalle saa pian kylvettyä uuden erän. Herneet maistuvat isompinakin, joten niitä käytetään alkuun hyvin säästeliäästi ja katkaistaan verso alimman lehden yläpuolelta. Silloin ne saattavat lähteä haaroittumaan ja syötävää riittää pidemmäksi aikaa. Mangoldia, pinaattia ja rucolaa ajattelin kasvattaa baby leaf -kokoiseksi mutta katsotaan nyt, kuinka pitkään niille riittää tilaa. Testasin nimittäin niiden lokerossa eräänlaista jatkuvasatoista kylvöä. Mietin kasvien järjestyksen niiden itämisnopeuden kannalta: joka toinen ryhmä itää nopeasti, joka toinen hitaammin. Tarkoitus oli syödä nopeammin itäneet pois silloin kun hitaammat alkavat vaatia tilaa. Pienet maistiaiset väleistä voi toki ottaa aikaisemminkin, kun eihän näitä malta ikuisuuksia kasvattaa.

Lähikuvasta näkee, että ihan vasemmassa nurkassa on vasta nousemassa vuonankaalia ja keskeltä salaattia. Pinaatti tosin iti vähän nopeammin kuin ennakoin, joten sillä ja mangoldilla saattaa tulla pian ahdasta.
Ei varmaan jäänyt edellisestä postauksestani mieleen se kun kerroin amerikan- ja syysvuokkojen surkeasta itämisprosentista tänä ja viime keväänä. Olin jo oikeastaan luovuttanut niiden kanssa. Yllätyinkin todella iloisesti kun heti seuraavana aamuna huomasin yhden pikkuriikkisen pienen idun pilkistävän amerikanvuokkopurkista. Joukossa oli sittenkin vähintään yksi itämiskykyinen siemen.
Muutaman päivän vanha amerikanvuokon taimi on edelleen hirmuisen pieni. Tuo valkea ei ole hometta, vaan vuokon siemenhöytyvää. Osa siemenistä on kylvetty pinnalle ja osa syvemmälle, jotta edes joku sattuisi oikealle syvyydelle.
Tulipa muuten eräänä päivänä vahingossa säikäytettyä yksi rusakonkutale liikkeelle. Viskasin lapiollisen Karon kikkareita tontin laidalle kuusen juureen ja taisin osua ainakin aika lähelle päivänokosilla ollutta pitkäkorvaa, sillä oksien seasta pomppasi hyvin häkeltyneen näköinen rusakko. Eteneminen oli päivän ajan pehmenneessä hangessa sangen vaivalloisen näköistä rämpimistä, vaikka yritin jouduttaa pomppimista parilla lapiollisella lunta. Enpä olisi arvannut, että jäniskin voi upota hankeen niin hyvin. Eläinten ystäville tiedoksi, että heittämäni lumet jäivät kauas rusakosta, mutta toivottu vaikutus niillä silti oli. Luulen, että se jussikka ei ihan hetkeen jää saman kuusen alle päiväänsä viettämään. Toivottavasti ei tule edes lähelle puutarhaani koko pienen ikänsä aikana ja kertoo kavereille ja jälkeläisilleenkin, että täällä voi saada kakkaa niskaan kesken unien.
Terttuselja onkin aika kivan näköinen hyödettävä. Meillä niissä oli jo isot silmut, joten ne lähtivät hyvin nopeasti vihertymään ja nuppuilemaan.
Laitoin muutaman oksan saamaani naistenpäivän kimppuun, joka on tosiaan kuivunut aika kauniisti, niin kuin kukkakauppias lupasi. "Kävyt" olivatkin protean siemenkotia ja ne ovat nyt auenneet.
Miten sitä onkin joissain asioissa niin yllytyshullu? Edellisen kuvan kimpusta rumasti kuihtuneita ruusuja ja neilikoita poistaessani huomasin, että protean siemenkodista karisi valtavat määrät siemeniä. Uteliaisuuttani tutkin, millainen kasvi protea onkaan ja voisiko sitä saada kasvatettua huonekasvina. Heti kun luin, että monen proteaheimoon kuuluvat lajit ovat hankalia idättää ja kasvattaa, päässäni suorastaan napsahti. Tiedättekö sen tunteen? "Jassoo, vai näin on! Varmastiko? Pakko kokeilla!" Monimutkaiset idätysohjeet kuuma-, kylmä- ja kemikaalikäsittelyineen tuntuivatkin todella haastavilta kotioloissa toteutettaviksi, mutta eipä mikään estä laittamasta siemeniä muiden idätettävien sekaan kylvölautalle. Ei mene multaa hukkaan eikä tarvitse arvailla, onko sieltä nyt joku siemen itämässä vai ei kun kaiken näkee yhdellä silmäyksellä. Toiveet itämisestä eivät ole kovin korkealla, mutta kaikkea pitää kokeilla (paitsi kortteen istuttamista kukkapenkkiin).
Proteat ja samettikukat sulassa sovussa. Kunhan saan sammarit pois välistä, laitan protean siementen päälle palan talouspaperia tai suodatinpussia siirtämään kosteutta kippuraisten siementen yläpuolellekin.
Tänään onkin aurinkoinen ja tuulinen pakkaspäivä. Taimet saavat siis nauttia valosta ja ehkä itse suuntaudun jään hakkaamisen sijaan taimien koulimispuuhiin. Mukavaa päivää!

15 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Onneksi täällä ei ainakaan toistaiseksi ole tullut lunta ja myrskykin sanan täydellisessä merkityksessä jäi melko lieväksi. Tosin jos pihamaalle tuulen mukana levinnyttä roskan määrää katselee, on sitä tuulta normaalia enemmän ollut. Kirjoitit niin kerrassaan hupaisasti ristihuulesta, jonka sait säikäytettyä liikkeelle. Näen ihan silmissäni miten heittämäsi Karon kikkareet ja lumet saivat sen säntäämään kauhuissaan pakoon pehmeässä lumessa.
    Muuten....mielenkiintoinen siemenkokeilu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään onneksi ole satanut muulloin kuin eilen lunta. Tuulikaan ei ollut mitään myrskytuulta, mutta melko navakkaa kuitenkin.
      Nauratti itseäkin rusakon kömpelö rämpiminen hangessa. Eipä tullut tarkistettua, oliko kuusen alla tänään pitkäkorvia päiväunilla. Ei niitä ole koskaan ennen siellä ollut tai jos on, niin eivät ole olleet niin säikkyjä, että olisivat lähteneet karkuteille pienestä kikkaresateesta.

      Poista
  3. Kiitos päivän piristyksestä! Toivottavasti uusi jänistentorjuntainnovaatiosi tuottaa kauaskantoisia vaikutuksia, eivätkä ristihuulet enää vieraile puutarhassasi. Laita ihmeessä patenttihakemus vetämään. Pyydän naapurilta Perron kikkareita.
    Pientä vihreää on kiva kasvattaa ikkunalaudalla. Voileipäkin näyttää ja maistuu paremmalta, kun sen päälle voi napsia vaikkapa muutaman herneenverson.
    Kiva, että järjestät jännitettävää meille lukijoillekin. Seuraamme siis protean kuulumisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinköhän patenttivirastossa suostuttaisiin antamaan patenttia lapiosta lentävälle koirankakalle? Muuta vaikutusta sillä tavaralla tuskin on rusakoiden karkotusmielessä, sillä muutenhan rusakoita ei näkyisi koiratalouksien pihalla laisinkaan. Yritin joskus heitellä Karon kikkareita rusakoiden talvipoluille, mutta eivät ne auttaneet reittien uudelleen ohjaamisessa. Mutta ehkä voit käyttää Perron jätöksiä nurmikon tai kukkaistutusten lannoitteena?
      Ihmeen paljon muutamasta pienestä versosta tulee makua leivälle ja onhan se versoin koristeltu leipä tosiaan kauniimpi syödäkin.
      Tuskinpa noista protean siemenistä lähtee yksikään itämään mutta eipähän niiden ripottelusta mitään vaivaakaan ollut kun tuossa samassa kylvölautassa pärjäävät.

      Poista
  4. Kiitos versojen kasvatus ideasta. Viimeisetkin maaliskuun kylvöt on nyt tehty ja huhtikuulle on niin vähän kylvettävää, että voisin hyvinkin kasvatella tässä vaiheessa vähän versoja. Hauska tarina rusakonketaleesta. Toivotaan tosiaan, että sana epäsuostuisasta lepopaikasta kiirii kauas. Ai kamala, miten hankalalta protean kasvatus kuulostaa. Ymmärrän täysin halusi kokeilla sitä ja toivon kokeilullesi menestystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vain versottamaan! Se on kivaa puuhaa tehdä vaikka lasten kanssa kun ei tarvitse välittää riviväleistä tai oikeista kylvöetäisyyksistä. Rusakot voisivat minun puolestani vaikka kaikki häippäistä täältä useamman kilometrin päähän.
      Kiitos! Tuskinpa protean siemenistä yksikään lähtee pelkästään vedessä itämään, mutta onpahan testattu :D

      Poista
  5. Protea on ihan vieras kasvi minulle, kiva kuulla miten kylvökokeilun käy. Pienten versojen idätys on hauskaa puuhaa. Ja mikäs sen mukavampaa kun saa itsekasvatettua tuoretta ruokaa tähän aikaan vuodesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskinpa itävät mutta siinäpä on sitten testattu. En minäkään tiennyt proteasta mitään ennen kuin aloin sitä erikseen googlailemaan. Versojen kasvattaminen on niin palkitsevaa. Yleensä versotettavat siemenet itävät hirmuisen nopeasti ja pienestäkin määrästä saa paljon makua. Kaupasta ostettuna versot maksavat maltaita ja ovat jo puolinahistuneita ennen kuin niitä pääsee syömään mutta omalta keittiön pöydältä saa varmasti tuoretta napsittavaa.

      Poista
  6. Onnea protean idättämiseen. Mielenkiinnolla seuraan kuinka käy.

    VastaaPoista
  7. Haa, oikein rusakolle! Kaikki jänissukuiset saisivat minun puolestani pysyä metsässä, sillä olen menettänyt tänä talvena verkoista huolimatta muutaman puun.
    Versot ovat tottatosiaan herkullinen lisä sekä salaateissa että leivän päällä, hyvin näyttävät versosi kasvavan tomaattirasiassa.
    Tuo kylvökokeilu on kiinnostava, saapa nähdä itääkö joku siemenistä… iloinen juttu oli amerikanvuokonkin herääminen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan samaa mieltä! Tänä talvena oli niin paljon lunta, että aika ahkerana sai lapioida verkkojen ympäriltä nietoksia matalammiksi. Meillä on vielä kaikki puut pysyneet turvassa rusakoilta *koputtaa puuta*.
      Amerikanvuokon taimi yllätti todella iloisesti minut. Toivottavasti niitä nousisi vielä pari lisää.

      Poista
  8. Protea on kyllä mielenkiintoinen kukka, itsellekin ihan uusi tuttavuus.
    Versot ovat ihana lisäleivälle 😊 minäkin olen yrittänyt versoja kasvattaa, mutta ekan satsin kanssa ei ihan onnistunut. Hommasin myös yrttejä pöydälle ruukkuun, kun niitä on kiva laittaa vesikannuun ja tietenkin ruokiin. Persiljaa laitan myös paljon leivälle 😊
    Laitan peukut pystyyn amerikanvuokollesi, kasvakoot se isoksi asti 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Protea on vähän eksoottisempi ilmestys. Minä en saanut fenkolinsiemeniä itämään lainkaan ja viime keväänä joku toinen versotettavaksi tarkoitettu ei vain onnistunut. Tänä vuonna muut lajit itivät aika hyvin. Pitää laittaa uusia tulemaan, sillä pian kaikki on syöty.
      Kiitos peukuista! Viimekeväinen amerikanvuokko kasvoi kesän aikana ehkä kaksi senttiä korkeaksi, joten kaikki kannustukset ovat tarpeen :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!