maanantai 14. lokakuuta 2019

Havupuistossa

Syyskuussa, kun Kuopiossa käydessäni törmäsin kauniiseen hortensiaistutukseen, löysin myös mielenkiintoisen havupuupuiston. Heti puistoon tultuani muistin käyneeni siellä aikaisemminkin: asuin nimittäin opiskeluaikoinani vajaan kilometrin päässä sieltä ja ympäristöön tutustuessani tutkin tietysti senkin. Silloin havut olivat suunnilleen polvenkorkuisia, joten puisto ei sen enempää kiinnostanut ja unohtui lopulta kokonaan. Muutosta oli kieltämättä reilussa kymmenessä vuodessa tullut aikamoisesti. Lähdetään kierrokselle Aarneenpuistoon.
Puisto on nimetty Kuopiossa 1880-luvun lopulla naisasialiikkeen syntyyn vaikuttaneen Elisabeth Stenius-Aarneenkallion (1847-1924) mukaan. Muistomerkki on nurmialueen keskellä lehtipuiden siimeksessä ja varsinainen havupuisto jää sen taustalle jatkuen sekä kuvan oikealle että vasemmalle puolelle.
Elisabeth Stenius-Aarneenkallion reliefin on veistänyt Anu Matilainen ja se pystytettiin puistoon vuonna 1991.
Itse Aarneenpuisto on saanut nykyisen puistomuotonsa 1980-luvulla. Penkeillä istuessa näkee pilkahduksia Kuopionlahdesta vilkasliikenteisen Haapaniemenkadun yli, mutta havujen keskellä kulkevalla polulla on oma rauhansa.
Kukkia puistossa on hyvin vähän. Parissa kohdassa oli ryhmä nauhuksia ja sitten löysin tällaisen ilmavan kukkapilven. Löysin tälle sattumalta jostain blogista nimen, mutta unohdin kirjoittaa sen ylös ja arvatkaa muistanko sitä enää yhtään.
Puistossa oli jo aika metsäinen tunnelma siihen nähden, että ollaan melkein Kuopion keskustassa. Isoja syreenejä oli muutamia havupuiden seassa ja sitten oli tämä tuntemattomaksi jäänyt taimi. Olisiko tämäkin sitten jokin syreeni?
Erilaisia havuja. Lähimpänä pallotuija. Olisi ollut mukava, jos eri havuilla olisi ollut nimikyltit, sillä ainakin itselleni havut ovat vierasta maaperää. Tuijat ja vuorimännyt erotan kyllä ja jotkut katajat, mutta enpä osaa sanoa, onko vaikka pallotuijan takana näkyvä sinertävä puu sini- vai hopeakuusi.
Polun toisella puolella myös isoja pallotuijia, joiden takana on mm. matalampia maanpeitehavuja.
Taustalla sini- tai hopeakuusia ja niiden edessä ilmeisesti pallohortensioita. Keskellä surukuusi (?) ja maapeitekasveina ainakin tuivioita. Aivan oikeassa reunassa näkyy osittain pari matalampaa kuusen erikoismuotoa.
Muutamaan kohtaan oli istutettu koristeheiniä. Toinen minulle vieras kasvisuku. Juolavehnää nämä eivät ole, sen tiedän!
Hopeanhohtoiset kuusen oksat ja ruskaan värittyvä seppelvarpu (?) olivat komea pari.
Valtavan kivenjärkäleen kylkeen kiinnitetystä laatasta selvisi, että puiston puita ja pensaita istuttivat metsän vuonna 1983 kultapossukerholaiset. Minusta kaivinkone saisi käydä kääntämässä kiveä sen verran, että laatta tulisi polkua kohti. Nyt se osoittaa vuorimännyn oksien sekaan.
Pesäkuusia? Samoin kuin hortensiapostauksessa, myös puiston kuvaamista kännykän kameralla häiritsi aurinkoinen sää. Otin kuvia valtavasti, mutta varsinkin kunnon yleisnäkymät olivat laadultaan kehnoja.
Vaikka minulla ei sinällään ole kiinnostusta havuihin omassa puutarhassa, niin olihan tuolla silti mukava käydä kiertelemässä. Tällainen kokonaisuus kaupungin keskustassa on hyvin rauhoittava levähdyspaikka. Tiesin Kuopion olevan mainio puistokaupunki, mutta sen monipuolisuus pääsee silti aina välillä yllättämään minut. Aarneenpuisto on siitä hyvä esimerkki, sillä näin laajaa havuistutusta en edes osannut kuvitella siellä olevan. Pieni miinus puistolle siitä, ettei missään ollut istutuskarttaa tai nimikylttejä, joista olisi selvinnyt eri havujen (ja muidenkin kasvien) lajit ja lajikkeet. Ison plussan puisto saa siitä, että siellä on varmasti nähtävää myös myöhään syksyllä ja heti lumien sulamisen jälkeen keväällä, kun muu kasvillisuus ei vehreydellä koreile.

12 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä! Kiva oli nähdä, että havut olivat kymmenen vuoden aikana kasvaneet noinkin näyttäviksi. Hienoja yhdistelmiä olit kuvannut. Näin sitä pääsee katsomaan uusia paikkoja ja voi liittää puiston vaikkapa matkaohjelmaan, jos Kuopiossa vierailee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta on mukava lukea juttuja julkisista puistoista ja päästä vierailemaan niissä virtuaalisesti. Siksi teen mielelläni itsekin näitä postauksia aina tilaisuuden tullen, jotta muut pääsevät myös näkemään mahdollisia tulevia puutarhakohteitaan, jos sattuvat paikkakunnalla vierailemaan. Tosin pitäisi pitää kamera näemmä aina mukana kun on jossain reissaamassa. Kännykkä on niin arka varsinkin kirkkaalle auringonpaisteelle ja monta muuten hyvää kuvaa joutui jättämään pois epäonnistuneen valotuksen takia.

   Poista
 2. Kiitos esittelystä! Kivoja käyntikohteita ois Kuopiossakin, harvoin tulloo lähettyy sinnepäin. Havut puutarhassa on ehoton, talavellakin kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan Kuopion keskustan tuntumassa on paljon kauniita puistoja. Torilta kävelee Valkeisenlammelle kymmenessä minuutissa ja tähän on vielä vähemmän matkaa. Ehkä teetkin ensi kesänä puutarhamatkan Kuopioon ;)

   Poista
 3. Havujen suurena ystävänä kiitän minäkin esittelystä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos inspiroivasta postauksesta. Pitääpä käydä löytämässä tuo puisto Kuopion suunnalla kulkiessa!

  Voisiko tuo syreeniksi eläilemäsi ollakin magnolia? En saa kuvasta yksityiskohdista selvää, mutta kehtaan silti veikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kannattaa varata vähintään kokonainen päivä Kuopion keskusta-alueen puistoille, sillä reittivalinnasta riippuen 5-7 kilometrin kävelylenkin aikana pääsee tutustumaan noin kymmeneen eri puistoon.

   Aivan hyvin se voisi olla magnolia. Paikkavalinta on ainakin täydellinen, sillä tuo oli varmaan koko puiston suojaisin kohta ja silti valoisa. Pitääpä siinä tapauksessa laittaa kalenteriin merkintä ensi keväälle, että muistaa käydä katsomassa, jos se vaikka kukkisi.

   Poista
 5. Kaunis puisto tuokin ja täytyy tunnustaa, että se on kyllä jäänyt itseltäni kokonaan noteeraamatta. Piti ihan pinnistää, ennen kuin tajusi, missä se edes sijaitsee. Paljon näyttää entisessä kotikaupungissa olevan tuntemattomia kolkkia :) Kiitos tästä kierroksesta ja mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei silloin reilu kymmenen vuotta sitten näyttänyt miltään, kun havut olivat pieniä ja välit katettu kuorikkeella. Ihan yllätyin itsekin, vaikka olen asunut kahteenkin otteeseen aika lähellä tuota ja pyörinyt maisemissa useamman vuoden. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 6. Aikamoone liuta havuja. Son kivan suajaasa talavellaki. Tua valakoone kukka saattaas olla varjoasteri ja heinää veikkaasisin joksiki isosiniheinäksi, koska kukinnot näyttäävät nii siroolta. Mullon kamera kaverina maitokauppareissuullaki. Eihä sitä tiärä, mitä tuloo vastahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valikoima oli kieltämättä monipuolinen ja havut vaimensivat jo aika hyvin liikenteen ääniä. Vaikutus vielä paranee vuosi vuodelta kun havut kasvavat. Kyllä, varjoasterihan se olikin! Asteri pyöri omankin kielen päällä, mutta alku ei tullut mieleen. Isosiniheinäkään tuskin on kovin kukana totuudesta pikaisen googlettelun perusteella. Kiitos tunnistuksista! Kamera vie niin paljon tilaa ennestäänkin täydessä työlaukussa, että jää sitten usein kotiin.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!