perjantai 18. lokakuuta 2019

Peto paprikahuoneessa

Sisälle nostamani chilit ja paprikat ovat olleet erityistarkkailussa, sillä aina ennen ne ovat keränneet hirmuisen määrän kirvoja. Olen ottanut tavaksi tarkistaa kasvit mahdollisimman usein, jotta kirvojen määrä pysyisi edes maltillisena. Kuten aina ennenkin, ongelma on taas räjähtämässä käsiin. Viskasin jo 'Patio Red' -paprikan kirvoineen ulos, sillä se kypsyttikin viimeiset kaksi raakilettaan ennätysajassa.
Yksi pakkasyö takana 'Patio Redillä'. Ihme, etteivät lehdet ole jo tippuneet.
Yksi chileistä suuttui jostain ja päätti tiputtaa kaikki lehtensä, joten siitä ei tarvitse kirvojakaan metsästää. Toinenkin chili on pudotellut paljon lehtiään, mutta on siinä vielä jonkun verran lehtiä jäljelläkin. Kuten myös kirvoja. Suippopaprikoissa on myös paljon kirvoja, mutta sieltä löytyi myös oikea talvettajan unelma-apuri: harsokorennon toukka. Seurasin sen puuhastelua pitkään ja kyllä se aika monta kirvaa saikin saaliiksi.
Kirvojen kauhu ja potentiaaliset saalisehdokkaat.
Reipasta ravistelua ötökkätyyliin. Toukka ruiskuttaa saaliiseensa ruuansulatusnestettä, joka hajottaa saaliin sisukset. Kaverit jäivät kai pitämään muistotilaisuutta uhriksi joutuneelle...
Toukka oli jo aika kookas, joten se on tuskin kovin kauaa apunani kirvoja metsästämässä ennen koteloitumistaan. Montakohan kirvaa se on paprikoista ja chileistä jo syönyt? Tutkin asiaa ja sain tietää, että yksi harsokorennon toukka voi syödä jopa 400-600 kirvaa! Aika huikea määrä.
Toukka imee saaliinsa nestemäisen sisuksen. Tässä kirva on jo melkein kuiviin imetty. Muilla kirvoilla ei ollut vieläkään kiire karkuun. Ihmeellisen huono huomiokyky niillä on.
Jätin hyvää hyvyyttäni toukalle joitakin kirvoja, mutta kaikki siivelliset litistelin pois, etteivät leviä ihan niin helposti muihin kasveihin. Muita kasveja siinä huoneessa ei nyt olekaan kuin nämä kirvamagneetit ja verililjapuu. Luotan siihen, että kirvat pysyvät mieluummin paprikoissa kuin lähtevät vaeltamaan verililjapuuhun, josta ne on helppo värinsäkin puolesta huomata ja pyyhkiä pois.

16 kommenttia:

 1. Hei, mahtavat toimintakuvat! Olen jostain lukenutkin noiden harsokorennon toukkien tehokkuudesta. 400-600! Aika huima määrä noin pieneksi otukseksi. Ilmankos se on pullea :-D

  VastaaPoista
 2. Onpa tehokasta toimintaa, hurja määrä syötyjä kirvoja yhdelle toukalle. Toivottavasti saat kirvat kuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikat ja chilit joutuvat ulos saman tien kun viimeiset raakileet on kerätty, joten ei ole ihan hirveitä paineita saada joka ikistä kirvaa pois. Jospa tehokas pikkuapurini saisi niitä pidettyä kurissa sen verran.

   Poista
 3. Melkoinen peto ainakin kirvojen näkökannalta katsoen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On. Aikamoista vauhtia se lehdillä vipelsi, joten kirvoilla ei ole toivoakaan päästä ainakaan juoksemalla karkuun.

   Poista
 4. Tämä oli tosi kiinnostava postaus! Toivottavasti kirvat yms menehtyvät ja itse kasvit voivat hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kunhan pärjäilevät sen aikaa että raakileet kypsyvät. En aio talvettaa niitä, joten ei ole paineita saada joka ikistä tuholaista kuriin.

   Poista
 5. Luonnonmukaista torjuntaa! Minullakin 1 chili ja 1 paprika sisällä, pitäisikin tarkistaa tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin luonnonmukaista, sillä itse toukkakin on ulkoa luonnosta löytänyt tiensä paprikoihin. Toivottavasti et löydä kirvoja omista kasveistasi, ja jos löydät, niin toivottavasti siellä mellastaisi myös pieni kirvojen kauhu tai useampikin :)

   Poista
 6. Oikee näköö, ku kolomannes kuvas pää heiluu :D

  VastaaPoista
 7. Hieno ja opettava postaus! Joku - vaikka minä, joka en olisi tunnistanut harsokorentoa - olisi saattanut listiä harsokorennon kirvojen ohella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin minäkin saattanut ensin listiä toukan, mutta se oli juuri sopivasti aterioimassa kirvoilla silloin kun sen huomasin, joten aloin seurata sen puuhastelua ja kävin hakemassa kamerankin. Itsehän luulin sitä ensin leppäkertun toukaksi, mutta google paljasti totuuden. Nyt olen taas ötökän verran viisaampi.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Juuri tänään tarkistin paprikoiden kirvatilanteen ja löysin ainoastaan kaksi kirvaa. Löysin myös epämääräisen mytyn roikkumasta paprikan versossa ja tulin siihen tulokseen, että se saattaisi olla toukan kotelo. Nyt pitää siis itse huolehtia kirvojen listimisestä kun apuri on mielestään työnsä tehnyt :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!