sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Kiinalainen pumpulipilvi

Pimeä syksy vaatii jotain kaunista... kuten kärhöjä! Esittelen tällä kertaa pitkään ostoslistallani olleen mantsuriankärhön, jonka hankin toissakesänä. Sen hankinta kannatti ehdottomasti, vaikkei se kuulukaan isokukkaisiin loistokärhöihin, joihin olen toivottoman ihastunut.
Kuka ei pitäisi näin kauniista kukkapilvestä?
Mantsuriankärhön nuput ovat kuin minikokoisia, limenvihreitä tulppaaneja. Meillä ensimmäiset kukat aukeavat heinäkuun puolivälissä.
Kun kukkia alkaa olla useampia auki, alkaa mantsuriankärhön ihana tuoksu levitä lähiympäristöön. Tuoksussa on minusta paljon hunajaa ja pieni ripaus anista.
Pari päivää ja avonaisten kukkien määrä on vähintään tuplaantunut.
Parin vuoden kasvatuskokemuksella olen huomannut mantsuriankärhön kasvavan alkuun tuesta välittämättä ja vasta korkeammalla olevat lehdet alkavat kiertyä tukeen. Pohjois-Kiinasta kotoisin oleva mantsuriankärhö kasvaa 1-3 metriä korkeaksi ja menestyy jopa VI-vyöhykkeellä. Mantsuriankärhö kukkii saman vuoden versoilla, joten ei haittaa, vaikka versot paleltuisivat joka vuosi maanrajasta.
Kärhön alaosan lehtiruodit sojottavat jäykkinä suoraan sivuille ja vasta ylempänä olevat lehdet alkavat hakea tukea muista versoista tai tukiverkoista.
Komeimmillaan kärhö kukki tänä vuonna elokuun puolivälissä. Jokohan ensi kesänä tämä pilvenhattara jaksaa peittää koko valaisimen?
Mantsuriankärhö istutetaan samaan tapaan kuin muutkin ohutjuuriset kärhöt, eli maan pintaan. Se on kasvualustansa suhteen vaatimaton, mutta viihtyy toki parhaiten syvämultaisessa, laadukkaassa kasvualustassa auringossa tai puolivarjossa. Aurinkoisella paikalla kukinta on runsainta ja aurinko ilmeisesti myös vahvistaa tuoksua. Liekö tarpeellista, mutta itse peitin taimen tyven karkealla hiekalla samaan tapaan kuin loistokärhöjä istuttaessani. Ei siitä varmasti haittaa ole ollut, sillä kärhö on viihtynyt nämä pari kesää vallan mainiosti.
Rumaan lamppuun ei enää kiinnitä yhtään huomiota kun sillä on näin kaunit koristukset.
Ja loppuun hieman kesän lämpöä elokuun alkupuolelta!
Lämpöä koleisiin syyspäiviin!

24 kommenttia:

 1. Kiitos tästä esittelystä! Olen suunnitellut tämän hankintaa itselleni. Näin tänä kesänä livenä kyseisen kärhön Mikkelinpuistossa ja se oli aivan ihastuttava. Todellakin suloinen kukkapilvi. Ohjeet oli kiva saada myös, kiitos! Onneksi tämä aamu valkeni hieman kirkkaampana ilman vesisadetta, joten voisi varmaan ulkona tehdä viimeiset suojaukset yms. Hyvää sunnuntaipäivää ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen ehdottomasti hankkimaan mantsuriankärhön heti kun sellainen vastaan tulee. Meillä aamupäivä oli pilvinen ja ripsautti pikkuisen räntääkin, mutta nyt aurinko vähän pilkistelee pilvien raosta. Hyvää alkavaa viikkoa!

   Poista
 2. Mäki tykkään tuasta kärhöstä ja mukavasti se tuuhettuu vuasi vuarelta. On onneksi kestävempi ku lumikärhö, jota oon joutunu uusimahan monta kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mantsurialaiseni suunnilleen tuplasi versomääränsä viime kesään verrattuna ja lähti myös keväällä melko aikaisin kasvuun. Kaikin puolin suositeltava kasvi siis. Kovasti odotan ensi vuotta, josko kärhö peittäisi koko valaisimen.

   Poista
 3. Minulla oli mantsuriankärhö, mutta ehkäpä väärässä paikassa, koska kuolla kupsahti ensimmäisenä talvena.
  Ihana on, taidanpa ostaa uuden ensi keväänä ja kokeilla toisessa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattoi sattua huono talvi tai tosiaan epäsuotuisa paikkavalinta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla uudelleen.

   Poista
 4. On se kaunis! Siirsin omani vuosi sitten, koska se olla nyhjötti edellisessä paikassa. Eipä kukkinut vielä uudessakaan paikassa, joka on aurinkoinen/puolivarjoinen ja syvämultainen. Taidan keväällä käydä uhkailemassa sitä ylöskaivamisella, josko sitten innostuisi kukkimaan. Lumikärhö on vähän saman tyyppinen ja se kukkii joka vuosi runsaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni uhkailu tepsii aina. Jospa se olisi vain kasvattanut juuristoa ja kotiutunut paikoilleen, jotta jaksaisi ensi vuonna kukkia oikein komeasti. Lumikärhö on tosiaan aika samannäköinen, mutta kasvaa selvästi mantsuriankärhöä kookkaammaksi.

   Poista
 5. Minun mantsuriankärhöni on nyt neljä vuotta kukoistanut, korkeutta ei vieläkään ole kovin runsaasti, mutta kokoa on tullut mukavasti lisää kaiken aikaa. Kaunis on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joidenkin lähteiden mukaan mantsuriankärhö jääkin korkeintaan parimetriseksi. Minun mantsurialaisellani korkeutta oli viime kesänä ehkä maksimissaan 150cm, mutta uskon sen venyvän vähän pidemmäksi kunhan on kasvattanut kunnolla juuristoa. Pääasia, että kukkii kauniisti ja näyttää muuten viihtyvän :)

   Poista
 6. Kaunis on. Minullakin on tämä kärhö, ollut pari vuotta, ja nyt tänä kesänä se jo kukki kauniisti. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta vain komistuu vuosi vuodelta. Kiitos, mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 7. Ihana on! :) Minulla on kaksi, toinen kukki viime kesänä oikein nätisti, vaikkakaan ei noin komeasti kuin sinun kärhösi. Toinen oli vähän huonossa paikassa, joten siirsin sen (toivottavasti ainakin) parempaan paikkaan peittämään kiinankeltakärhön lehdetöntä alaosaa. Muutaman kukan sekin sai aikaiseksi, joten ehkä siirto oli hyvä idea. Katsotaan ensi vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaisen komeasti tuo minun mantsurialaiseni kukkikin siihen nähden, että oli vasta toista vuottaan minulla. Taitaa siis viihtyä paikallaan. Mantsuriankärhö ja kiinankeltakärhö ovat nätti pari yhdessä. Toivottavasti sinun mantsurialaisesi innostuvat ensi kesänä loisteliaaseen kukintaan :)

   Poista
 8. Kaunis kärhö, ja sopii todella hienosti lampun kaveriksi. Mukavaa uutta viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota lamppua ei oikein tarvita mihinkään, joten onpahan edes jollain lailla hyödyksi :) Kiitos! Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 9. Kaunis kärhö! Muistuttaa paljon mun kärhöä jota olen kutsunut lumikärhöksi. Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikärhö onkin hyvin samannäköinen, mutta se kasvaa paljon korkeammaksi, jopa 7-metriseksi. Mantsuriankärhö jää selvästi matalammaksi. Kiitos! Hyvää syksyn jatkoa!

   Poista
 10. Kiitos esittelystä. Minulla ei mökillä kärhöjä olekkaan ja tämä voisi kyllä kiinnostaa koska on myös matala. Pitää katsella seuraavia aleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mantsuriankärhö sopisi hienosti mökillesi tuijien ja pionien yms. kaveriksi.

   Poista
 11. Oo, tuo on ihana! Ihan suosikkini. Hyvä valinta ;)

  VastaaPoista
 12. Mantsuriankärhö on myös meillä saavuttanut runsaan kukinnan. Tosin sitä piti siirtää kolmanteen kasvupaikkaan kunnes se kotiutui. Se on todella pitsimäisen kaunis ja kukkii myöhään syksyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus menee hetki ennen kuin kärhölle löytyy mieluisa paikka. Meilläkin mantsuriankärhössä oli joitakin kukkia ennen syyskuun puolivälin kovia pakkasöitä, mutta sen jälkeen ei ole kukkia enää näkynyt. Oli liikaa pakkasta kerralla.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!