tiistai 17. syyskuuta 2019

Hortensiayllätys

Eilen törmäsin Kuopiossa kauniisti kukkivaan hortensiaistutukseen. En ollut ennen edes kiinnittänyt huomiota, että juuri siinä kohdassa olisi sen kummempia istutuksia, joten tietysti kipitin saman tien lähemmäs niitä tutkailemaan. En ollut varautunut kukkien kuvaamiseen, joten kamera oli kotona. Kuvasinkin kännykällä ja toivoin parasta. Suurin osa kuvista oli täyttä sekundaa, mutta muutama lähestulkoon tunnistettava kuva kuitenkin löytyi joukosta.
'Angel's Blush' oli kerrassaan hempeä ilmestys.
'Angel's Blush' -pensaat olivat ehtineet jo kookkaiksi.
Hortensiat oli istutettu kauniisti kaartuvaan muotoon. Osa niistä oli vielä nuoria pensaita. Tuli mieleen, onkohan ryhmää mahdollisesti laajennettu muutaman vuoden päästä ensimmäisten pensaiden istutuksesta.
Taustalla 'Angel's Blush' -syyshortensioita, edessä melkein tummanpunainen 'Diamant Rouge'.
Ihastuin kyllä tähän 'Diamant Rougen' väriin. Vasemmassa alanurkassa pilkistää pari jalohortensian kukintoa.
Tälle ei ollut sen kummempaa nimeä laitettu kuin jalohortensia. Näitä oli vain yksi pensas ja sekin vasta aloitteli kukintaa.
Pienimmät pensaat aivan istutuksen kärjessä ovat 'Bombshell'-lajiketta. Niiden kukinnot olivat suunnilleen nyrkinkokoisia, mutta niitä oli paljon.
Näyttävimmän kokoiset kukinnot oli 'Little Lime' -hortensialla.
Tosin pensaatkin olivat suurimpia, parimetrisiä.
Muutama kukinto oli alkanut värittyä hennosti vaaleanpunertavaksi, mutta suurin osa oli puhtaan valkoisia. Myös näitä nuorempia, limenvihreitä kukintoja oli useita.
Yllättävä hortensialöytö lämmitti syksyisen kylmää päivää kummasti. Kauhulla odotan, pitävätkö sääennusteet paikkaansa, sillä niiden mukaan meillä olisi loppuviikosta jo hallaöitä. Hitusen liian aikaisin tulivat, sillä eteinen ei ole vieläkään talvetuskunnossa. Muuten se on sentään jo siivottu, mutta ikkunat ovat edelleen pesemättä. Jokainen ikkunalasien läpi tuleva valonsäde olisi tarpeen pitkän, pimeän syksyn ja talven aikana. Toivottavasti tulisi vielä edes sen verran lämmintä sopivan vapaapäivän tullen, että voisi viedä kasvit pihalle ja pestä ikkunat. Mukavaa viikkoa!

16 kommenttia:

  1. Onpa kerrassaan komea hortensiaistutus, aivan ihana! Angel's Blush on kyllä herkullisen värinen. Ihan samaa taivastelin minäkin sääennusteet huomatessani. Syksy pääsi tänä vuonna kyllä yllättämään pahemman kerran, enkä yhtään ole siihen vielä valmistautunut. Mutta mukavaa tiistaita hyisestä säästä huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset kukkivat yllätykset ovat minusta oikein mukavia. Kiitos! Mukavaa tiistaita! Kylmää on, mutta aurinko paistaa :)

      Poista
  2. Huikeat hortensiat.
    Syksy on valitettavasti muuttumassa aika viileäksi.

    VastaaPoista
  3. Oli todella kauniit hortensialajikkeet, joista osa oli minulle täysin tuntemattomia. Todella koleaa on ollut ja kylmenee vain.

    VastaaPoista
  4. Upeat hortensiat! Harmillisen nopeasti säät nyt viilenivät. Toivottavasti kylmä jakso jäisi lyhyeksi. Kauniita syyspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä vielä tarvittaisi yhtään hallaöitä tai muutenkaan näin kylmää säätä. Kiitos, kauniita syyspäiviä!

      Poista
  5. Upeat hortensiapensaat. Löytyi ihan uusia lajikkeita ja alkoi pohdinta, mihin niitä voisi omalle tontille istuttaa lisää. Eilen istutin kaupassa vastaan tulleen safiirihortensian, josta en itse asiassa vielä edes tiedä tarpeeksi. Sininen näyttää olevan väriltään.
    Aamulla oli +3 astetta eli yöllä on todennäköisesti ollut nollassa tai pakkasta. Ihan liian kylmää tässä vaiheessa. Toivotaan, että tämä on ohimenevää ja vielä olisi jonkin aikaa lämpimämpää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin osa noista oli ihanuusia. Kauniita kaikki. Olenkohan edes uullut safiirihortensiasta? Nimi lupaa ainakin hyvää. Meillä oli koko edellisen vuorokauden tasaisesti vöhön reilu 7 astetta, mutta nyt on tipahtanut asteen tuntivauhtia. Tasan 5 astetta on mittarissa, joten lähelle nollaa voi yön aikana mennä. Viimeisimmät ennustukset taisivat luvata taas lämpenevää, toivottavasti pitäisivät paikkansa.

      Poista
  6. Kauniit hortensiat! Minulla on myös meneillään jonkinmoinen hortensiakuume, viikonloppuna Viherpeukaloilta lähti matkaan neljä hortensiaa, kun halvalla sai:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sittenhän tämä postaus tuli juuri oikeaan aikaan; tokihan kuumetta pitää jollain hoitaa ;)

      Poista
  7. Olipa harvinaasen komia hortessaistutus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin tosiaan törmää laajempiin hortensiaistutuksiin missään. Tuo oli mukava yllätys.

      Poista
  8. Ompas siellä hienot hortenssiaistutukset. Ihana kun uusia lajikkeita on kehitelty ja kestäviäkin tännekkin alueille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Talvenkestävien lajikkeiden määrä kasvaa joka vuosi.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!