tiistai 1. lokakuuta 2019

Syyskuun viimeiset

Suunnitelmissa oli tehdä tänään postaus lokakuun ensimmäisen päivän kukkijoista, mutta koko päivän olleen kaatosateen ja flunssaisten perheenjäsenten takia ulkoilut on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Katsotaan siis syyskuun viimeisten päivien kukkijoita ja ruskavärejä.
Tiukukärhö 'Arabella' kurkkii komeamaksaruoho 'Herbstfreuden' kukkien seasta. Maksaruoho suojasi muutamaa kukkaa ja nuppua pakkasöiltä, muut 'Arabellan' kukat ovat paleltuneet.
'Herbstfreude' kestää yllättävän hyvin pakkasta, joten ilokseni kukat ovat jatkaneet kauniisti punertumistaan.
Älkää katsoko noita kaikkia voikukkia, vaan pensasmustikoiden punerrusta. Eri lajikkeet erottaa myös ruskan sävyistä: kuvan etualalla 'Northblue', oikealla kaksi 'Alvaria' ja vasemmalla tummanpunainen 'Aino'. Toinen 'Aino' on yläreunassa komeamaksaruohojen vieressä, mutta jostain syystä se on alkanut ruskaantua paljon myöhemmin kuin kaverinsa.
Ensimmäisen hallayön jälkeen osa tuoksuherneen kukista ja nupuista mustui, mutta osa säilyi. Seuraavat pakkasyöt tuhosivat loput kukat.
Pikkuampiaisyrtti ei pakkasia säikähtänyt. Ainoastaan tämä yksi innostui ensimmäisenä kesänään kukkimisesta. Toivottavasti nämä talvehtivat hyvin, sillä pakkasenkestäviä syyskukkijoita ei ole koskaan liikaa.
Pensashanhikki 'Goldfinger' on myös takuuvarma syyskukkija.
Luumutarhassa bellikset kukkivat. Taustalla näkyvät edellisen kuvan pensashanhikit.
Belliksiä on myös kärhökaaripenkissä. Muutama kukka oli päätynyt halailemaan 'Halcyon'-kuunliljan ja tarhakurjenpolven lehtien kanssa.
Melkein kaikki tämän postauksen kukat ovat edelleen kukassa ja ainakin syysasteri näiden lisäksi. Kunhan ummistaa silmänsä pakkasista kärsineiden kohdalla ja keskittyy näihin harvoihin väripilkkuihin, niin eiköhän tästäkin lokakuusta selvitä ja marraskuuta ei tarvitse edes ajatella vielä. Lempeää lokakuuta kaikille!

24 kommenttia:

 1. Onneksi lokakuu on vielä ihan siedettävä, kun on sentään vielä joitakin kukkia ja vihreää. Upean väriset pensasmustikat ja kurjenpolven lehti! Herbsfreude onkin kauneimman värinen nupulla, kun kukat avautuvat, ovat ne aivan liian räikeän pinkit :-D Tsemppiä myrskyyn ja flunssakauteen! Täällä meni flunssa ohi jo viikko sitten, myrskysadekin yön aikana, mutta tuuli jatkuu edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Tosin saa nähdä, kuinka kukille käy, jos loppuviikolle ennustetut kylmät säät toteutuvat. Monelle päivälle on ennustettu korkeintaan 4 asteen päivälämpötiloja ja parin asteen yöpakkasia. Toivotaan parasta. 'Herbstfreude' on kaunis koko kasvukauden, jopa räikeän pinkkinä. Kiitos! Sekä sade että flunssat jatkuvat edelleen ja tuskin kumpikaan vielä ihan heti luovuttaa :D

   Poista
 2. Kaunista kukintaa vielä riittää ja ihania ruskanvärejäkin jo näkyvissä! Meillä ei kuki oikeastaan enää kuin syysasterit, orvokit ja sitten nuo sitkeääkin sitkeämmät ruusut:) Minä kun olen jo useampaan kertaan ajatellut että kyllä se ruusu kukinta nyt oli tässä tältä vuodelta niin eikös vaan uutta nuppua kohta pukkaa:) Mukavaa lokakuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut kukkivatkin yllättävän pitkään. Minulla ei ole yhtään ruusua, mutta aina myöhään syksyllä mietin, pitäisikö niitä olla edes yksi. Viimeisiä ja sitkeimpiä syksyn kukkijoita arvostaa yhtä paljon kuin kevään ensimmäisiäkin. Mukavaa lokakuuta myös sinulle!

   Poista
 3. Sinulla on upea rivistö Herbsfreudeja. Se on erinomainen puutarhakasvi, josta iloa riittää kevään nupuista syksyn kukkimiseen. Muutamia kukkia on vielä siellä täällä. Niistä nauttii ihan yhtä paljon, kuin keskikesän runsaudesta.
  Siirsin mustikkani loppukesästä toiseen paikkaan ja ehkä siitä syystä ne ovat edelleen aivan vihreitä. Yleensä niissä on upea syysväri, kuten sinun mustikoissasi nyt.
  Toivottavasti saatte flunssan kukistettua ja pääsette ulos nauttimaan lokakuisista päivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, siinä rivistössä on neljä yksilöä. Ovat kasvaneet kokoa muutaman vuoden, niin ovat aika muhkeassa kunnossa. 'Herbstfreude' on todellakin yksi parhaita puutarhakasveja. Syksyn viimeisistä kukkijoista nauttii ehkä jopa enemmän kuin keskikesän kukista. Ainakaan minun mielialaani eivät pimeys, koleus ja märkyys kohota yhtään. Tänään on satanut koko päivän vettä, joten ei ole haitannut yhtään, että on joutunut lasten flunssan takia olemaan sisällä koko päivän. Toivoisin kyllä, että sekä flunssat että sade loppuisivat ja tulisi vähän kauniimpaa säätä.

   Poista
 4. Yllättävän paljon kukkia löytyy sieltä puutarhasta. Tuo komea maksaruoho on kyllä mainio kaikkina vuodenaikoina ja viihtyy melkein missä vain. Nyt kannattaa ihastella puiden ruskavärejä ja viimeisiä kukkia. Kohta tuuli repii ne maahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin sitkeitä kukkijoita vielä löytyy, mutta haluaisin, että niitä olisi vielä enemmän. Pitäisikin laittaa 'Herbstfreudea kasvamaan myös takapihalle, niin se toisi väriä sinnekin. Olohuoneen ikkunasta on nyt vähän turhan ankeat näkymät. Ruska ei ole vielä ihan parhaimmillaan täällä, mutta jonkun verran puissa on jo väriä.

   Poista
 5. Nyt nautitaan väripilkuista ja annetaan niille arvoisensa huomio! Ihanan väriset pensasmustikat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Näistä syksyn viimeisistä kukkijoista on paljon iloa syksyn koleudessa ja hämäryydessä. Pensasmustikoiden ruska ei yleensä petä.

   Poista
 6. Komea komeamaksaruoho. Minullakin Goldfinger kukassa, on hieno syksyn kukkija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat ovat loistavia syyskukkijoita, helppoja ja vähään tyytyviä eivätkä säiky pikkupakkasia.

   Poista
 7. Kauniisti kukkivat komeamaksaruohot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne eivät petä milloinkaan. Pitäisikin lisätä niitä myös takapihalle, jotta kukintaa voisi ihastella olohuoneenkin ikkunoista.

   Poista
 8. Selvitään yhdessä toisiamme tukien lokakuusta :) Komeassa kukassa hanhikkisi, minun täytyy leikata omani jos sitten kukkisivat vielä runsaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri, vertaistukea tässä tarvitaan! :) Minun hanhikkini ovat vasta kolme vuotta sitten istutettuja, eli aika nuoria pensaita. Eivät olleet kovin suuria istutushetkelläkään, mutta hyvin ovat viihtyneet tuossa. Vihreiden kuusten edessä niiden räikeänkeltainen värikään ei häiritse minua.

   Poista
 9. Joillakin kasveilla on pakkasnestettä vähän enemmän, joillakin ei yhtään. Todella viileät ilmat taas saapuvat. Voi olla pian puutarhassa autiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoin pelkään, että kukkijat ja vehreys vähenevät pian kertarysäyksellä. Tännekin on luvattu päivän maksimilämpötilaksi vain muutamaa astetta ja öisin pakkasta. Ja yllätyinpä äskenkin kun kävin lämpömittaria katsomassa: tasan 4 astetta, vaikka sataa kaatamalla vettä. Kyllä nyt kaipaa viime vuoden syksyä, jolloin oli niin pitkään lämpöistä ja kaunista eikä tällaista ankeaa perussyksyä!

   Poista
 10. Onneksi löytyy viälä joitaki kukkijoota. 'Herbstfreude' kerkiää nykyysi punastua joka syksy, ei ennen hetikää. Onkohan tämä sitä ilimastonmuutosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää vain pitäisi saada. Ainakin aikainen kevät ja alkukesän lämpö vauhdittavat kasvuun lähtöä ja sitä kautta myös kukinta aikaistuu. Eikös se vanha sanonta mene suunnilleen niin, että päivä keväällä vastaa viikkoa syksyllä? Sitä en tiedä, onko se vielä ilmastonmuutoksen aikaansaannoksia vai ainoastaan normaalia vuosittaista sääolojen vaihtelua.

   Poista
 11. Tosi kauniisti kukkivat vielä ja hienot ruskan sävyt on pensasmustikoissa! Hyvää lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeiset, sitkeät kukkaset vielä jaksavat. Pensasmustikoiden ruska ei pettänyt tänäkään vuonna. Kiitos, hyvää lokakuun alkua!

   Poista
 12. Jälleen upea kukinta maksaruohoissasi! Luottokasveja ovat ehdottomasti. Pensasmustikat ovat tosiaan huikean värisiä, käyn itsekin niitä ihmettelemässä päivittäin. Toivottavasti paranette nopeasti flunssasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komeamaksaruohot ovat luotettavia kukkijoita ja pensasmustikat yhtä luotettavia ruskapensaita. En melkein malttaisi odottaa aikaa, jolloin ovat kasvaneet isoiksi. Elättelen toiveita, että itse selviäisin flunssasta tällä lievällä tukkoisuudella ja kurkkukivulla mitä nyt on pari päivää ollut. Osa perheestä onkin jo toipumaan päin.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!