torstai 10. lokakuuta 2019

Pakkasaamun pihakierros

Flunssa kiusaa minua edelleen, mutta nyt taudista on saatu sen verran kuristusotetta, että pääsin ulkoiluttamaan hetkeksi kameraa pakkasaamussa. Kauhukseni totesin, että puut ja pensaat ovat alkaneet jo karistaa lehtiään!
Puistoatsalea 'Illusia' on todellakin suosikkini syksyn ruskapensaista. Tässä kuvassa on pensasryhmän oranssimpi 'Illusia'...
... ja tässä aurinkopenkin syvemmän punainen 'Illusia' hennolla lumikuorrutuksella. Toivottavasti ette kyllästy näihin atsaleakuviin!
Pihalla käy säännöllisesti eläinvieraita, joista osa näyttäytyy päiväsaikaan ja osa käy pimeän suojissa tekemässä tuhojaan. Lintujen ja rusakoiden lisäksi pihallamme on liikkunut ainakin yksi supikoira, sillä takapihan nurmikolle oli ilmestynyt lapiollinen sitä itseään (ei kuvaa todistusaineistoksi).
Talitiaiset ovat löytäneet kääpiöauringonkukat. Niiden taiturointia on hauska seurata ikkunasta.
Maahan jääneiden punajuurien (oikealla) ja mangoldien lehdet oli käyty napostelemassa. Mangoldeissa ei tosin ollutkaan kuin tuollaisia pieniä lehtiä jäljellä, sillä ehdin kerätä kaikki isot ennen flunssaa.
Pakkasyöt karsivat koko ajan puutarhan kukkavalikoimaa, mutta vielä löytyi onneksi muutamia sitkeitä sinnittelijöitä.
Syysasteri ei välitä pakkasesta. Nyt kun pihlaja-angervoryteikkö on revitty pois, niin metsänreunakin on mukavan avara.
Varjokujalta löytyi koruköynnöksen veikeitä siemenkotia. Itse köynnöksessä oli vain pari latvalehteä enää vihreinä.
Vaikka varjokujalla näyttää pääosin aika kurjalta nyt, niin ojakellukka jaksaa kukkia ahkerasti. Muutaman vuoden päästä myös sinne siirtämäni jouluruusun siementaimi on kasvanut sen kokoiseksi, että piristää ankeita näkymiä.
Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' kukkii iloisesti aina vaan.
Nyt toivon tyyntä säätä, ettei tuuli puhalla puista värikkäitä lehtiä tiehensä ennen aikojaan. Toivon myös auringonpaistetta ja viikonlopulle täydellistä puutarhasäätä. Eiköhän flunssakin ole siihen mennessä jo parantunut sen verran, että pääsen pitkästä aikaa viimeistelemään kesken jääneitä puutarhan syystöitä. Mukavaa loppuviikkoa!

12 kommenttia:

  1. Supikoiria näkee paljon teiden varsilla autojen alla jääneinä. Onkohan niistä puutarhalle muuta haittaa, kuin läjät nurmikolla? Meillä jonkun naapurin kissa käyttää talon seinustaa vessanaan. Muuten ei haittaa, mutta eiköhän paikka pitkän päälle ala haisemaan pissalle.
    Puutarhasi on kaunis pakkasen puremanakin. Mukava kuulla, että flunssa alkaa paranemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltä on kerran supikoira käynyt kaivamassa porkkanat kasvimaalta. Marjat lähtevät myös pensaista ja omenat puiden alta, jos supit sattuvat apajille. Muuta haittaa supeista ei varmaan puutarhalle ole. Kissat pitäisivät hyvin myyräkannan kurissa, mutta jätökset ovat inhottavia, olivatpa ne talon seinustalla tai lasten hiekkalaatikossa. Kiitos! Eiköhän tästä viikonloppuna jo kyetä kevyisiin pihapuuhiinkin.

      Poista
  2. Olisi kivaa, jos lehdet pysyisivät puissa pitkään, kun ovat niin kauniin värisiä. Nuo atsaleasi ovat mielettömän väriset!
    Hyvää paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Minä en pidä siitä ajasta ennen lumen tuloa, kun puut ovat lehdettömiä. Atsaleojen ruska on upea. Hauska, että ovat niin eri väriset, vaikka ovat samaa lajiketta. Kiitos! Viikonloppuna pääsee varmaan jo pihapuuhiin.

      Poista
  3. Teillonki mettä nii likellä, että siältä voi piipahtaa pihalla, milloom minkäkilaasta otusta. Toivottavasti antaavat kasvien olla rauhas. Ei sen tuulenkaa tarttisi ny kauhiasti riahua, ettei ruskapuskat karise. Toivottavasti flunssa o pia seliätetty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusakoista on eniten riesaa, mutta onneksi meillä ei ole peuroja riesana! Minäkin kovasti toivon, että flunssa ymmärtäisi lähteä pian. Vielä ei olla läheskään terveen kirjoissa.

      Poista
  4. Syksyn kauneus katoaa joskus yllättävän nopeasti, reipas tuuli vie lehdet äkkiä pitkin maailmaa. Kaunista sitäkin on katsoa, mutta mieluiten iloisia värejä katselisi, kun lehdet ovat vielä puissa ja pensaissa. Pikaista paranemista, syysflunssat on ällöttäviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Kiitos! Tämä flunssa on varsinkin ollut riesa pahimmasta päästä.

      Poista
  5. Toivottavasti ainakin hetken saamme vielä nauttia kauniista ruskaväreistä. Onneksi, ainakin täällä meillä, on ollut pitkään lähes tuuletonta ja osa puista ja pensaista on pitänyt tiukasti kiinni lehdistään.
    Mukavaa alkavaa viikonloppua ja paranemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tuuli tänään jo sen verran, että lehtiä näytti putoilevan puista. Toivottavasti ei voimistu yön aikana. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  6. Kaunista on ollu luonnossa ja puutarhassa. Kauniit on koruköynnöksen siemenkodatkin! Metsän reunassa kun asutaan, kaikenlaisia luonnoneläimiä aina piipahtaa puutarhassa. Verkottoo kannatta aarteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ollut. Ei mene kuin muutama päivä enää, niin täältä lähtevät puista kaikki lehdet. Verkkojen laitto on vielä kesken, mutta luumupuilla sentään on jo verkot jotenkuten ympärillä. Vielä pitää laittaa ne jossain välissä tukevammin paikoilleen.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!