tiistai 4. toukokuuta 2021

Alkukuun kukkijoita ja yllätys

Lupailin edellisessä postauksessa kuvia toukokuun alun kukkijoista. Toivoin, että olisin saanut krookuksistakin kuvia, mutta aurinko on paistanut kotona ollessani niin lyhyitä hetkiä kerrallaan, että krookukset ovat pysyneet supussa. No, onneksi kevätkurjenmiekat ja kevättähdet ilahduttavat aina.

Aurinkopenkin vanhoja kevätkurjenmiekkoja. Aivan etualalla näkyy viime syksynä istutettua 'Alidaa'.
Sipulipussin kuvissa 'Alida' näytti vaaleammalta, mutta luonnossa se on melkein saman värinen kuin vanhat kevätkurjenmiekat ('Harmony'?). Mieli tekisi siirtää 'Alidat' toiseen kohtaan, mutta kukat pitäisi merkitä aika tarkasti, jotta ne löytäisi vielä sitten kun on sopivampi siirtoaika. Tai sitten siirtelen niitä kukkivina ja kärsin seuraukset, jos siitä suuttuvat. Ainakin narsissit, tulppaanit ja krookukset ovat selvinneet kesken kukinnankin tapahtuneista siirtelyistä.
Vähän kun peruutetaan, niin näkyy koko alue. Oikeassa ylänurkassa kukkii aivan pian sinistä kirjokevättähteä ja siellä on tulossa myös lisää kurjenmiekan piippoja. Mutta mitäs vaaleaa tuossa etualalla onkaan?
Kyllä! Ensimmäiset kaksi 'Frozen Planetia'. Vähän hentoisia ovat noihin muihin verrattuna, mutta väri on oikein kaunis.
Saksalaiskaupan laukkasekoituksesta nousee eri näköisiä lehtitupsuja. Ilmeisesti osa on myöhemmin kukkivaa sorttia, kun ovat vasta heräilemässä ja toiset jo näin pitkällä.
Pensasryhmän siniset ja valkoiset scillat nuppuilevat. Ei vielä meri, eikä edes joki, mutta pieniä pisaroita siellä täällä sentään.
Osa rastaista kaivelee hakkeella ja puunlehdillä katettuja kukkapenkkejä, tämä räkätti nyppi pesätarpeiksi päivänlilja 'Stella d'Oron' viimevuotisia lehtiä.
Eilen oli postilaatikossa sellainen yllätys, että tuntui kuin olisi ollut useampikin syntymäpäivä, joulu ja juhannus yhtä aikaa. Osasin odottaa Saaripalstan Sailan blogiarvonnassa voittamiani leijonankidan siemeniä, mutta enpä osannut arvata, mitä muuta Saila oli kirjeeseen sujauttanut. Menin hetkeksi sanattomaksi, kun löysin pussillisen tarhajouluruusun taimia kuoren sisältä eikä riemulla ollut rajaa, kun Saila kortissa kertoi ainakin yhden olevan varmuudella punakukkainen. Vaikka taimet olivat olleet matkalla yli viikon (postiauton kuljettaja oli varmaan ottanut parin päivän nokosetkin matkalla...), vaikuttivat ne olevan virkeitä. Ruukutin ne saman tien ja laitoin yöksi eteiseen. Tänään jouluruusut pääsevät muiden taimien luokse ulkovarastoon, jossa saavat olla viileämmässä ja kuitenkin tuulelta, pakkaselta ja auringolta suojassa. Toivottavasti mahdollisimman moni lähtee kasvuun ja kukkii iloisesti tulevaisuudessa. Iso kiitos, Saila, vielä kerran!
Pussista löytyi yksi iso, kaksi keskikokoista ja kaksi minipientä jouluruusun tainta.

Ruukutusvaiheessa ison juurakon seasta löytyi vielä yksi minipieni taimi lisää. Pitäkää peukkuja kuudelle "Sailalleni"!

'Barr's Purple' -krookukset eivät enää näytä ainakaan kovin isosti kieltä. Nämä ovat kyllä todella pieniä verrattuna viereisen penkin 'Vanguardiin' tai 'Pickwickiin'. Söpöjä silti, kunhan vain aukeaisivat kunnolla.
Aurinkoa päivääsi!

22 kommenttia:

 1. Ai kun on ihana sininen värikimara tuossa! Selvästi kevätkurjenmiekat viihtyvät siellä hyvin. Itse pitäisin ne tuossa, kun kerran noin hyvin viihtyvät, sinisen monisävyisenä sekoituksena ja istuttaisin vaikka uuden pussin Alidaa muualle. Kuvista muuten näkyy hyvin, että Frozen Planetissa on enemmän kevätkurjenmiekkaa (reticulata) kuin Harmonyssa ja Alidassa, joihin toinen vanhemmista Iris winogradowii on tuonut tuota terälehtien leveyttä. Alida onkin Harmonyn aikanaan tuottama vähän vaaleampi muoto. Toki Frozen Planet on myös risteymä. Onkin vähän harhaanjohtavaa, että näistä puhutaan kevätkurjenmiekkoina, vaikka monessa nk. kevätkurjenmiekassa on sitä lajia sukupuussa vain häviävän pieni määrä tai jopa ei ollenkaan. Nimimerkki Hiustenhalkoja.
  Huh kuinka pitkään kirje viipyi matkalla! Toivotaan, että jouluruusujen pitkä, lähes keskiaikaisen hidas matkanteko täältä lounaissaaristosta sinne kohti koillista ei koitunut niille kohtalokkaaksi. Yksikään ei ole valkoinen, siitä olen lähes satavarma, sillä minulla ei ole kuin pari valkosävytteistä tarhajouluruusua ja ne kasvavat muualla. Näiden lähellä on pari isoa punaista ja yksi vihreä. Suurin osa siementaimista näyttää tuottavan jotakin viininpunaisen sävyä tai ainakin puolukkapuuroa. Hyvää kasvua heille uudessa kodissaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiustenhalkojalta tuli taas juuri sellaista tietopakettia, joita tykkään lukea. Kasvien nimissä on ihmeellisiä sekaannuksia ja harhaanjohtavuutta. Ilmankos 'Harmony' ja 'Alida' ovat niin samankaltaisia keskenään! Aurinkopenkki näyttää olevan erityisen suotuisa kohta kevätkurjenmiekoille. Istutin tuohon kohtaan yhden pussin 'Harmonya' (myytiin pelkästään kevätkurjenmiekan nimellä) syksyllä 2017 ja vasta viime syksynä yhden pussin 'Alidaa' ja 'Frozen Planetia' lisäksi. 'Harmonya' on siirretty jonkun verran luumutarhaankin ja silti tuossa on niitä ainakin 20 kukkivaa rypästä. Aion joka tapauksessa harventaa noita isoimpia rykelmiä, jotta saan levitettyä kukintaa laajemmalle alueelle, mutta en tiedä, tuleeko eri lajikkeita sen kummemmin merkittyä ja eroteltua. Ehkä ei. Haluaisin vielä selvästi vaaleampia tuonne sekaan.
   Aikamoisen matkan tekivät jouluruusut, mutta hyvin taisivat selvitä. Ne ovat nyt ulkovarastossa ja vaikuttavat edelleen hyvävointisilta. Pidän ne tiukassa tarkkailussa siihen saakka, että ovat varmasti joko lähteneet kasvuun tai heittäneet henkensä. Mieluummin tietysti tuo ensimmäinen vaihtoehto!

   Poista
 2. Ihanan yllätyksen sait. Onneksi kasvit olivat elossa.

  Kevätkukkijoita ei ole ikinä liikaa. Komppaan Saijaa, että istuta vain lisää kurjenmiekkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Nyt jännitän sitä, että lähtevätkö taimet kasvuun. Aion ehdottomasti istuttaa lisää kevätkurjenmiekkoja. Valikoimat vain ovat täällä päin aika suppeat, mutta eiköhän noita aina joku löydy. Ja onneksi ainakin nuo 'Harmonyt' näyttävät tekevän tehokkaasti sivusipuleita, joita voi sitten jakaa laajemmalle alueelle.

   Poista
 3. Olipa hieno yllätys! Sailalla on kauniin värisiä jouluruusuja. Frozen Planetit olivat minullakin kovin hentoisia, ehkä se on niiden luonne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain ollutkin! Sailan jouluruusut ovat todella kauniita. Voi olla, että siinä vaiheessa kun ensimmäinen noista tekee nupun, hyppään aamuin illoin katsomaan, milloin se alkaa aueta.

   Poista
 4. Näyttävä rykelmä kevätkurijenmiakkoja. Mullaki on kevätkurijenmiakkoja muutama sipuli, mikkä meinaan kylymästi siirtää. Katharinea siirrin kukkivina vuasi sitte, eikä ottanu nokkihinsa. Hauska kuva räkätistä :) Ihanaaki ihanampi postipaketti. Ja mikkä kylykiääset!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taidan kuitenkin odottaa kukinnan loppumista ennen kevätkurjenmiekkojen siirtoa. Tuskin siitä häiriytyisivät kun eivät muutkaan kukat ole suuttuneet. Tuo Sailan kirje oli varmasti isoin ja paras yllätys vuosikausiin. Vaikea pistää siitä enää paremmaksi. Nyt vain teen parhaani, jotta taimet lähtisivät hyvin kasvuun ja talvehtisivat hyvin ensi talvena.

   Poista
 5. Mikä ihana yllätys! Posti kulkee nykyisin ihan etanavauhtia, muu maailma kehittyy, posti taantuu.
  Toivottavasti jouluruusut kukoistavat pian puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen lisäksi, että posti kulkee nykyisin hitaammin kuin ennen, se myös maksaa enemmän. Onneksi taimet kuitenkin tulivat hyvissä voimin perille. Toivottavasti juurtuvat nopeasti, jotta ehtivät kasvaa mahdollisimman vahvoiksi ennen talvea.

   Poista
 6. Tosi ihanasti kukkivat kevätkurjenmiekat.
  Saitpa tosi kivan lähetyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkurjenmiekat ovat hivuttautuneet aikaisista kevätkukkijoista suosikkieni kärkikaartiin pitkän ja näyttävän kukinnan ansiosta. Yllätys oli erittäin mieluisa.

   Poista
 7. Ehdottomasti tuollaiset yllätykset ilahduttavat kerä vain puutarhaihmistä. Postiin ei oikein aina ole luottamista toimitusvauhdin kanssa. Kauniita kevätkukkijaryppäitä pihallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä parempaa tapaa päättää työpäivä kuin tuollaisen kirjeen aukaiseminen. Kiitos!

   Poista
 8. Kauniita ovat nuo kevätkurjenmiekat tuossa penkissä ja noin kovasti ovat jo runsastuneet.
  Ihanan postin oot suanu, toivotaan kaunista punaista kukintoo sitten aikanaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin yllättynyt, kuinka nopeasti kevätkurjenmiekat ovat tuossa lisääntyneet. Yritän hoivailla jouluruusujani mahdollisimman hyvin, jotta näkisin ne vielä joskus kukkivina.

   Poista
 9. Aurinkopenkin kevätkurjenmiekkojen mahtava määrä näyttää niin hyvältä ja Alidat näyttävät sointuvilta samalla alueella. Itse en varmaan uskaltaisi lähteä näitä siirtämään, etteivät vain suutu.
  Oi, miten upea yllätys Sailalta, ymmärrän ihastuksesi!!! Ihmeen pitkä matkustusaika, mutta onneksi kaikki jouluruusut olivat reippaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkopenkin kevätkurjenmiekkoja tulee ihasteltua vähän väliä, sillä ne näkyvät suoraan keittiön ikkunasta. Siksi haluaisinkin niitä vielä isommalle alalle. 'Harmony' ei ainakaan ole suuttunut siirtelystä ja jakamisesta, mutta enpä ole niitä kukkivana edes koettanut siirtää. Helpompi ne olisi kyllä nyt löytää kuin loppukesällä, jolloin lehdetkin ovat hävinneet. Ehkä annankin niiden olla rauhassa ja levittelen laajemmalle alueelle syksymmällä.
   Enpä olisi malttanut housuissani pysyä, jos olisin tiennyt, mitä Sailan kirjeessä on leijonankidan siemenien lisäksi. Onneksi Saila ei paljastanut sitä etukäteen!

   Poista
 10. Todella mieluisa yllätys! Sinun puutarhassasi jouluruusut saavat varmasti huolella vaalitun tulevaisuuden.
  Ehkä en siirtäisi kevätkurjenmiekkoja toisaalle, vaan istuttaisin sinne syksyllä uusia sipuleita. Ellet sitten varta vasten halua paikan olevan pyhitetty tietylle sävylle. Harmittelin joskus jonkun kasvin mielestäni huonoa istutuspaikkaa, jolloin sain kommentin, etteivät ko. taimet niin paljon maksa, etteikö niitä voisi hankkia useampaan paikkaan. Totta sekin.
  Linnut penkovat varsinkin oksa- ja kuorikatteet pitkin poikin. Alla olevat sanomalehdet tulevat ikävästi näkyviin, mutte ehkä ovat asiansa jo ajaneet.
  Blogissani on sinulle haaste: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021/05/kadonneista-oppia-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä olisi voinut enempää yllättyä kuin Sailan kirjettä avatessani. Ainakin teen parhaani, että jouluruusut lähtisivät kasvuun ja viihtyisivät puutarhassani.
   'Alidan' oli tarkoitus tuoda vaaleampaa sävyä noiden tummansinisten kurjenmiekkojen sekaan, mutta se ei ihan onnistunut kun ovat niin samanvärisiä keskenään. 'Frozen Planet' on toki selvästi vaaleampi. Aion joka tapauksessa hankkia niitä lisää vaikka koko aurinkopenkin täyteen kun kerta siinä näin hyvin viihtyvät.
   Seurasin tänään pitkään yhtä punakylkirastasta, joka teki hyvin perusteellista työtä hakkeen kanssa. Silput lentelivät melkein puolen metrin päähän kun rastas viskeli niitä vuoroin oikealle ja vasemmalle. Tämä yksilö puhdisti reilusti yli itsensä kokoisen alueen ja näytti löytävän hakkeen seasta vähän väliä syötävää. Toivottavasti pulleita etanoita ja muita tuholaisia.
   Kiitos haasteesta, otan sen mielelläni vastaan!

   Poista
 11. Toistan samaa kuin muutkin kommentoijat, eli lisää vaan tuohon sinisten penkkiin eri sävyjä ja istuta uudet Frozenit muualle. Ja edelleen iloitsen kanssasi mahtavasta ylläristä, minkä posti hitaanlaisesti kylläkin toi perille. Pidetään peukkuja että saat oikean jouluruusutarhan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkurjenmiekkoja on ihan varmasti tulossa lisää. Olen niihin aivan ihastunut! Mahtavat yllärit ovat edelleen virkeinä varastossa, joten postin hitauskaan ei tainnut niitä lannistaa. Luulen, että istutan taimet ympäri pihamaata, jotta edes joku osuu mieluisalle kasvupaikalle. Jos kaikki viihtyvät, niin saan sitten jouluruusuja ympäri puutarhaa.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!