sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Hempeilyä ilta-auringossa

Enpä olisi aamulla uskonut, että kiertelen illalla t-paidassa kuuntelemassa lintujen laulua ja ihastelemassa ilta-auringossa loistavia kukkia. Viime yönä meillä oli nimittäin käynyt -0,5 asteessa ja aamulla tuulikin tuntui suorastaan jäätävältä. Naapurin mittari oli näyttänyt melkein -2 astetta, joten pitänee olla tyytyväinen oman pihan lämpötiloihin. Jospa kylmät yöt alkaisivat olla jo loppu. Tässäpä leppeän lämpimän illan kuvasaalista.

Bellis ja tumma pihaesikko ovat kaunis pari.

Pensasryhmässä kolme vuotta sitten istutetut 'Carnaval de Rio' -tulppaanit kukkivat tänä vuonna näin hyvin.

Myös ikivanhat 'Exotic Emperor' -tulitulppaanit kukkivat. Aivan kuin niiden kukat olisivat tänä vuonna kerrannaisempia kuin ennen.
Himalajanesikko 'Grandiflora' kukkii aina vaan. Nyt sen kavereina aloittelevat tummansiniset helmililjat.
Jaloangervo 'Erican' lehdet suorastaan loimuavat ilta-auringossa.
Ja nämä kammotustulppaanit ne vasta leiskuvatkin. Taidan kitkeä edes nuo siniset lemmikit pois ja jättää valkoisen tähän runsastumaan, jos se vaikka vähän tasapainottaisi oranssi-keltaista sirkustelttaa.
Valkoisista lemmikeistä puheenollen: luumupuiden alla ne ovat runsastuneet kivasti. Kitkin kuvan ottamisen jälkeen nuo muutamat siniset pois seasta. Tässä pitäisi myös olla hämyvuokkoa, mutta siitä ei näy jälkeäkään.
Valkoiset papukaijatulppaanit taantuivat tavallisen näköisiksi, mutta kukkivat silti kiitettävän runsaina. Pulleammat nuput taustalla ovat kerrannaiskukkaista 'Finolaa'
Kärhöt ovat lähteneet tänä keväänä reippaasti kasvuun. Löysin muutama päivä sitten viimeisenkin loistokärhön piipot ja suurin osa kärhöistä on lähtenyt vanhoista versoista kasvuun. Ainoastaan mantsuriankärhöstä ei näy jälkeäkään.
'Voluceau' on kasvussaan jo hyvin pitkällä.
Alppikärhötkin nuppuilevat jo, mutta tämä suloisuus kuuluu hänen keisarilliselle korkeudelleen, loistokärhö 'Kaiserille'. Upea saavutus ensimmäisen maassa vietetyn talven jälkeen!
Eilen olin useamman tunnin Kasurilan taimipäivillä. Kauppa kävi hyvin ja suurin osa taimistani löysi uusiin koteihin. Nopeimmin hävisivät tarhakeijunkukka 'Hansit' ja isoimmat varjoliljat, mitä etukäteen arvelinkin. En ehtinyt itse kovin hyvin paneutua muiden myyjien valikoimiin, sillä varsinkin aamun ensimmäiset tunnit väkeä oli liikkeellä paljon eikä myyntipisteen luota passannut lähteä kauas seikkailemaan. Viereisiltä myyjiltä löysin kuitenkin valkotäpläimikän sekä suloisen vaaleankeltaisen esikon. Lisäksi ostin toisenkin vaaleatäpläisen imikän, joka kuulemma kasvaa valkotäpläimikkää kookkaammaksi. Se kuitenkin kärsi eilisen tuulisesta päivästä niin paljon, etten laita siitä nyt kuvaa. Toivottavasti toipuu ja lähtee aikanaan kasvuun. Iloinen yllätys oli myös se, että yksi blogin lukija kävi moikkaamassa.
Valkotäpläimikkä ja (myyjän mukaan) etelänkevätesikko. Minä olen hieman eri mieltä asiasta. Esikkotietäjät (Saila ainakin) hoi, mikä on tämä söpöläinen?

Pullistuu, muttei vieläkään poksahda. Puistoatsalea 'Satomin' kukat antavat odottaa itseään.
Loppuun päivän herkin näky: narsissi 'Replete' ja tulppaani 'Hakuun' olivat löytäneet toisensa sinisenä lainehtivan lemmikkimeren rannalta.
Lempeää toukokuun loppua!

23 kommenttia:

 1. Vau, Erica on kyllä loimuavan punainen! Ja himalajanesikon väri vetää minua puoleensa, yksi lempivärejäni, ainakin tänä keväänä 😄
  Minä hajamieleisenä en muistanut varautua kylmään yöhön vaikka olinkin aamulla sen sääennusteesta katsonut.Muutama kasvi kärsi pahasti. Harmittaa oma hölmöily, mutta muistaapa ensi vuonna paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Erica' on ehdoton hankinta jo pelkästään kevätvärinsä takia. Se loimuaa myös aamuauringossa. Himalajanesikon väri on räiskyvä. En minäkään älynnyt mitenkään varautua kylmään yöhön. Onneksi lämpötila ei ollut ilmeisesti ollut kovin pitkään pakkasen puolella, sillä täällä ei tainnut onneksi tulla mitään tuhoja. Pelakuutkin olivat ilman suojaa seinustalla ja maahan istutetut kesäkukat ihan oman onnensa nojassa :D

   Poista
 2. Ihanaa kukintaa!

  Taimipäivä kuulostaa mahtavalta tapahtumalta! Harmillisesti itselläni ei ole ollut mahdollisuutta osallistua moiseen, ja nytkin 1,5h ajomatka tuntui liian pitkältä. Mutta jospa joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enpä itsekään lähtisi pienen tapahtuman vuoksi tuota matkaa ajelemaan, ellei olisi samalta suunnalta kavereita lähdössä myös. Tai sitten pitäisi järjestää myös jotain muuta ohjelmaa tai lomareissu samalle suunnalle.

   Poista
 3. Kiva taimipäivä sinulla. Imikkä saattaa röyhähtää tuosta viimeistään ensi vuonna niin, että siirtäisin esikon kauemmaksi. Muuten se jää imikän lehtien alle.

  Ihanaa, jos jäisi kylmät yöt taakse pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukavaa olla myymässä taimia ja osan kanssa tuli puheltua muutenkin kasvijuttuja. Kasvit ovat ruukuissaan vielä, niitä ei vain näy kuvassa :D Asettelin ne tuohon kukkapenkin reunaan vain kuvattavaksi ja vein sitten takaisin varastoon tuulensuojaan. Viime yö oli täällä onneksi jo lämpimämpi, mutta nyt sataakin sitten taas vaihteeksi vettä.

   Poista
  2. Nyt vasta tietokoneelta näinkin ne kasvien ruukut. Kännykältä näkee vähän vähemmän.

   Poista
 4. Puutarhasta saa ilta-auringos hianoja kuvia. Sikäli mikäli se puutarhahan osuu. Hianua kukintaa, mutta että kärhös jo NUPPUJA! Ihan käsittämätön vauhti. Multa on viälä pari kärhyä katees, mantsuurialaane esimerkiksi. On sen tilalle jo muita suunnitelmia. Ei se vuaren takaane pualenmetrin tirri palio miältä lämmitä. Joo, näyttääs tua esikko lähinnä muistuttavan mun suikeroesikko 'John Mo'ta, ennemmi ku kevätesikkua. Henu pari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaan pihasta osuu ilta-aurinko, osaan aamuaurinko ja joihinkin kohtiin ei kumpikaan. 'Kaiser' kukkii myös edellisvuoden versoilla, joten se selittää aikaisen nuppuilun. Aikamoinen vauhti sillä kyllä silti on. Ei näy minunkaan mantsurialaista. Mieli tekisi kaivaa se ylös ja katsoa, onko elossa olevia juuriakaan yhtään jäljellä, mutta ehkä maltan vielä odotella. Eihän tässä ole kuin vasta vuosi odoteltu :D Sitähän minäkin, että ei tuo ole etelänkevätesikko. Omani kun ovat kukkineet jo ajat sitten ja sitten olisi pitänyt etsiä niille nimi, jos tuo olisi etelänkevätesikkoa. 'John Mo' olisi ainakin väriltään samanlainen.

   Poista
 5. Kierrokseltasi löytyikin paljon kaunista kukintaa. Eilen olikin koko päivän ja illan aurinkoinen ja mukava puutarhasää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Touko-kesäkuun vaihde on niin kaunista aikaa. Odotin tällekin päivälle kaunista säätä, mutta ainakin nyt aamusta sataa tihuuttaa vettä.

   Poista
 6. Yöt ovat yllättäneet kylmyydellään, onneksi täällä ei ole käyty miinuksella. Kaunista kukintaa ja kivoja taimilöytöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hallayöt eivät ole kovin toivottava juttu tässä vaiheessa kun tomaatit ja paprikat sun muut pitäisi jo saada kokonaan ulos kasvamaan.

   Poista
 7. Ihania esikoita tuon pihaesikon minäkin omistan ja himalajanesikko on kyllä upea. Nuo valkoiset lemmikit tuppaa häviämään vaikka kuinka yrittäisi varjella. Angervojen punaiset varret viehättää yhtä paljon kuin itse kukkivat yksilöt.
  Hienoa kun sinulla on jo nuppuja kärhössä 🤗❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä valkoiset lemmikit ovat hiljalleen runsastuneet kun olen pitänyt niitä hieman erillään sinisistä. Huomasin muuten sinisten seassa yhden valkokukkaisen yksilön. Näemmä valkokukkaisista tulee useammin sinisiä jälkeläisiä kuin sinikukkaisista valkoisia. Kärhön nuput ovat aina ihana yllätys, saati sitten näin aikaisin ilmestyessään.

   Poista
 8. Kaiserin menestyminen on mukava uutinen. Siihen on jo blogissasi ehtinyt kivasti tutustua, joten soisin sen kasvavan ja kukkivan.
  Kuulostaa hyvältä, että jossain on jo järjestetty taimipäivät. Kaipaan valtavasti tapahtumia ja tilaisuuksia päästä tutkimaan taimipöytiä muiden kaltaisteni kanssa.
  Yöt ovat olleet tosi kylmiä. Vedin alapihalle jatkojohdon ja vein kasvariin lämmittimen, kun lämpötila on pudonnut alle +5. Aurinkoisinakin päivinä saattaa tuulla niin kylmästi, että sisällä on laitettava villasukat jalkaan. Järkevintä olisi tietenkin laittaa patterit takaisin päälle, mutta se tuntuu "paluulta talveen". Uskon kesään kaiken uhalla.
  Onnistuit hienosti tallentamaan kuvalle Erican palon ilta-auringossa. Koristeomena Royaltyssa on samaa sävyä, vaan en millään saa sitä kunnolla kuvattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin kyllä, miten hyvin 'Kaiser' talvehti ja innostui nuppuilemaan. Täällä korona ei missään vaiheessa oikein yltynyt pahaksi, joten rajoituksetkin olivat lievempiä. Tuollainen pienimuotoinen ulkoilmatapahtuma oli varmasti turvallinen niin myyjille kuin ostajillekin, vaikka hetkittäin väkeä oli melkoisen paljonkin.
   Villasukat on minullakin usein jaloissa. Olemme kylmimpinä päivinä laittaneet ilmalämpöpumpun lämmittämään, mutta varsinainen sähkölämmitys on ollut jo pidempään pois päältä. Pakko kesäisten lämpötilojen on jo pikku hiljaa tulla!
   Monesti olen yrittänyt taltioida 'Erican' loistetta. Tarpeeksi monesti kun yrittää, niin joskus tulee onnistuminenkin.

   Poista
 9. Valkoinen lemmikki, onpa ihana. Oma työnsä pitää se väripuhtaana mutta varmasti kannattaa. Viileää on ollut, pari tomaattia nyyköttää kun en ole lämmittänyt kasvihuonetta, jos ne on menetetty niin sitten on. Ihanan värinen esikko, harmi kun niitä on niin harvoin missään myynnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisten joukkoon tupsahtaa selvästi useammin sinisiä kuin sinisten joukkoon valkoisia. Kun muutimme tänne, löysin kaksi valkoista lemmikkimätästä ja nekin kasvoivat hädin tuskin tontin rajojen sisäpuolella. Jonain vuonna valkoisia ei kukkinut yhtään. Sitten kun sain ensimmäiset valkoiset kukkapenkkiin ja pidettyä siniset niiden läheltä kurissa, ovat valkoiset lisääntyneet selvästi. Siniset vain pitää kitkeä saman tien pois kun huomaa nupuissa väriä. Toivottavasti tomaattisi reipastuisivat. Omani ovat olleet ulkovarastossa totuttelemassa viileämpiin lämpötiloihin, mutta ei niitä ole voinut ulkoiluttaa juuri lainkaan. Enpä muuten ole minäkään tainnut nähdä pihaesikkoa myytävänä missään. Omanikin olen saanut jakopalana.

   Poista
 10. Meillä oli myös sama -0.5 sunnuntain vastaisena yönä, mutta sunnuntai oli niin aurinkoinen ja kaunis ja illalla tarkeni tehdä lyhythihaisessa kuopan kaivuita.
  Exotic Emperior tulppaanit ovat tosi kauniita ja varmoja, niitälisään kyllä syksyllä. Kaunis tuo himalajanesikko!
  Hienoa, että kärhösi ovat noin hyvin voimissaan! Minä vielä odotan paria jalompaa kärhäa ja jostain kumman syystä tarha-alppikärhöni ovat jääneet nousematta.
  Kiva, että taimitorilla kävi kauppa, minäkin olisin ostanut sinulta Hanssin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sunnuntain lämpötilat alkaisivat jäädä vakioksi pian. Meillä satoi tänään melkein koko päivän vettä. Kärhöjen reipas kasvu ilahduttaa minua suuresti, kun viime vuosi oli niiden osalta vähän heikompi. Toivottavasi kärhösi heräävät pian.

   Poista
 11. Kyllä on kesäistä ja niin kaunista. Tänään on ollut todella lämmin päivä ja ilmeisesti lämmintä riittää nyt ainakin muutamaksi päiväksi. Ihanat esikot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä satoi eilen melkein koko päivän vettä. Tästä päivästä näyttäisi sen sijaan tulevan oikein kaunis. Toivottavasti myös lämmin.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!