perjantai 28. toukokuuta 2021

Stonehenge ja Sunny Beach

Eilen ja tänään on tullut kärrättyä maa-aineksia niin, että lihaksia kivistää varmasti ensi viikollakin. Laitoin ystävälle kuvaviestin työmaistamme ja hän kysäisi, onko meillä vuokralla joku pienkuormaaja. Vastasin hänelle, että sellainen isäntä-malli toimii hyvin Minna-lisäosan kanssa.

Tässä se nuotiopaikka nyt sitten olisi viimeisiä silauksia vaille valmiina.
Aamu aloitettiin kärräämällä pienessä tihkusateessa kivituhkaa Stonehengelle, eli nuotiopaikalle. Minä asettelin suodatinkangasta ja isäntä hoiti raskaammat hommat. Taukojumppana hän kävi pyöräyttämässä kasvimaan käytävän tukkineen kuorma-auton kokoisen kiven autotallin nurkille (avitin kyllä pikkuisen). Siitä se hilattiin tänään aidanpätkää, pyöreitä pölkkyjä ja kuormaliinoja apuna käyttäen nuotiopaikalle. 
Kasvimaalta löytynyt murikka jäi yön ajaksi parkkiin autotallin kulmille.
Nurmikkoa pitkin mentiin ronskisti vetämällä, pation yli koko komeus vieri pölkkyjen päällä. Aidan laudat alkavat olla läpilahoja, joten isännän piti ruuvata päähän tukevampi vetoaisa.
Tämän päivän hommia oli asetella siirretty murikka paikoilleen ja viimeistellä toinen kulkuväylä. Kärräsin myös pari kottikärryllistä lisää kivituhkaa nuotiopaikalle, jotta sen pohja saataisiin vähän tasaisemmaksi. Maa jätettiin kuitenkin tarkoituksella viettämään alamäen suuntaan. Rautakaupan kuorman piti tulla eilen, mutta eipä sitä näy vieläkään pihalla. Nuotiopaikan viimeistely siis jää vielä toistaiseksi kesken. Vihjaan sen verran, että jonkinlaista rakennelmaa köynnöksiä varten olisi tarkoitus kyhäillä.
Edellisen kuvan murikka laitettiin takareunaan toiseksi vasemmalta laskettuna.
Sen kohdalla ollut murikka kävi paremmin rajaamaan kulkuväylä kukkapenkistä.
"Koska grillataan?" Varsinaisen kulkuväylän kiveys on vielä kesken, mutta jospa se tässä kesän mittaan valmistuisi.
Palataan vielä hetkeksi eiliseen. Kiven siirron jälkeen homma jatkui kasvimaan käytävien tyhjennyksellä. Multaa oli nimittäin aivan liikaa, vaikka sitä on useampi kottikärrykuorma siirretty pois. Peitin suopuutarhan reunalle tulevaa kukkapenkin kohtaa sanomalehdillä ja rikkinäisillä lakanoilla, jotta olisi joku paikka mullalle. Siinä vaiheessa kun pohdimme, mihin loput veisi, naapuri tuli kotiin. Heille kelpasi ilmainen multa, joten sitä kuskattiin kahdella kottikärryllä yli kymmenen kuormaa tontilta toiselle. Onneksi täyden kärryn kanssa sai viipottaa alamäkeen!
Kukkapenkki tulee jatkumaan vielä vähän kameraa kohti, mutta ongelmana oli sopivien maanpeittomateriaalien loppuminen. Pahoin pelkään, että tässäkin kerros jäi turhan ohueksi, mutta pitää sitten vain kitkeä ahkerammin.
Päivä oli jo puolessa ennen kuin viimeiset tasoitukset oli tehty ja pääsimme siirtämään hiekkaa kasvimaan käytäville. Suodatinkangasta ei riittänyt koko alueelle, mutta jospa se ei haittaisi. Vanhallakaan kasvimaalla ei ollut suodatinkangasta eikä sen puutetta huomannut missään. 
"Sunny Beach" on vihdoin valmis! Harsojen alla vihertää jo mukavasti.
Olen jo aiemminkin kertonut, että edellinen asukas on tyypilliseen ajan tyyliin kipannut metsään vaikka mitä roinaa. Tällä kertaa siitä oli hyötyä, sillä yhdestä kasasta löytyi juuri sopivan kokoisia betonitiilen pätkiä kasvimaalle. Kaksi lavaa jäi toiselta sivulta korkealle, sillä niiden välissä on iso kivi. Ennen maanpinta oli niiden kohdalta hieman korkeammalla, mutta tässä revohkassa aaltoillut nurmikäytävä tasoitettiin ja siksi lavojen aidanpuoleisten sivujen alle tarvittiin koroketta. Jäljelle jäi vielä muutama käyttökelpoinen betonitiili, jotka käyn sieltä varmasti joskus hakemassa hyötykäyttöön.
Ilmeisesti edellisen asukkaan takkaremontista jääneet betonitiilet löysivät uuden kodin kasvimaalta. Iso kivi on tuossa lavojen välissä niin, että lavojen nurkat lepäävät kiven päällä.
Hiekkaa rautaharavalla tasoitellessa tuli mieleen, että aivan kuin olisi hiekkarannalla. Aamun tihkusade oli muuttunut auringonpaisteeksi ja niinpä kasvimaasta tulikin sitten Sunny Beach. Ilman merta tosin. Ilmaisu "lähden biitsille" saikin meillä aivan uuden merkityksen. Kunhan sää lämpenee, saa tuoda tomaatit ja paprikat seinustalle.
Näkymä etupihan suunnasta.
Palloesikko kukkii komeasti. Näitä ehdottomasti lisää!
'Persian Pearl' -tulppaania en ole onnistunut avonaisena kuvaamaan. Näin ne kyllä pari kertaa avonaisina, mutta olisi pitänyt lähteä silloin hakemaan kameraa. Tässä viimeinen kukka aivan loppusuoralla.
Ensimmäinen isoinkarvillean kukka on auki. Mittasuhteet ovat vähän hassut, mutta jospa se kesän mittaan vähän tasapainottuisi.
Seuraavana vinkki Kuopion ja sen lähialueiden magnolioiden ystäville. Postasin kerran havupuuvaltaisesta Aarneenpuistosta (klik klik). Reilu viikko sitten kävin nopeasti piipahtamassa siellä, sillä postaukseeni oli tullut tuntemattomalta vihje, että puistossa todella on magnolioita. Visiitilläni kukassa oli valoisimmassa kohdassa kasvava magnolia ja neljässä muussa näkyi nuppuja. Tänään matka suuntautui taas Kuopioon ja jo puiston ohi ajaessani näin valkoisia kukkia tummia havuja vasten. Neljä lähekkäin kasvavaa puuta olivat juuri nyt kauniisti kukassa, mutta nuppujakin näkyi vaikka millä mitalla. Lämmin kiitos sinulle, joka vihjaisit magnolioista! En olisi muuten enää muistanut käydä siellä tarkistuskierroksella.
Magnolioita ei omassa puutarhassa ole, mutta Kuopiossa niitä löytyy ainakin Aarneenpuistosta.
Jos joku on huomenna tulossa Kasurilan taimipäiville, niin samalla reissulla kannattaa käydä ihailemassa magnolioita. Kannattaa myös nuuhkia niitä, sillä niiden tuoksu oli ihana. Mukavaa perjantai-iltaa ja alkavaa viikonloppua!

24 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää puutarhassasi! Sunny Beach näyttää kyllä lämpöiselle paikalle auringonpaisteessa 😄
  Voi että haluaisin meille magnolian! Enpä olisi arvannut, että Kuopiossa sellaisia kasvaa. Kuopio taitaa olla kolmos vyöhykettä, mahtaisikohan tuollainen kauneus menestyä nelosvyöhykkeellä 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä se aika lämmin paikka on kun aita, autotalli ja iso siperianpihta suojaavat tuulilta. Kuopio on kolmosella ja sielläkin magnolioille oli etsitty todella suojaisat paikat isojen havupuiden välistä. Jos sinulla on suojaisa ja lämmin paikka, niin mikä ettei voisit kokeilla magnolian kasvatusta. Minä en uskalla meille sellaista hankkia, sillä meillä on aika kylmä paikka.

   Poista
 2. Voi että, miten hieno nuotiopaikka-Stonehenge! Ihan superviihtyisä ja kaunis.
  Aurinkobiitsikin on kiva :-D
  Ihana magnolia, mahtavaa, että niitä kokeillaan ennakkoluulottomasti aika monissa paikoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Magnoliat olivat aika hieno näky. Puut olivat jo aika kookkaitakin ja kukkia oli paljon. Kännykällä ei vain saanut tunnistettavia kuvia kauempaa, joten jouduin tyytymään tuohon yhteen onnistuneeseen. Olisi tosin ollut hyvä, että magnolioille olisi laitettu lajikenimet, niin niitä omalle pihalleen halajavat osaisivat etsiä oikeita lajikkeita.

   Poista
  2. Täytyy kyllä seurailla tuota puutarhaa ja tunnustella, olisiko siellä lämmintä ja suojaisaa paikkaa. Ehkä kun kolmas tasanne tehdään niin se olisi sopivasti suojassa pohjoisen tuulilta.

   Poista
 3. Hurjasti onnea kauniin nuotiopaikan valmistumisesta!! Erittäin onnistunut lopputulos. Isäntämalli lisäosalla näyttää olevan erittäin toimiva 'kone'.
  Ja magnolialle toivon suotuisaa elämää siellä, ihanaa, että uskalsit kokeilla - pitäisiköhän minunkin jossain vaiheessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitkään sitä väkerrettiinkin. Oli toimivat "koneet" käytössä :D En uskaltanut kokeilla magnoliaa, olivat Kuopiossa Aarneenpuistossa. Vyöhykettä etelämpänä siis ja sielläkin todella suojaisassa paikassa. Kokeile ihmeessä sinäkin. Teillä sen luulisi menestyvän.

   Poista
  2. Luin liian hätäisesti tuon kohdan. Hienoa kuitenkin, että Kuopiossa on istutettuna, siitä saa tietoa, miten pärjäävät. Täällä on puutarhoja, joissa tiedän magnolian pärjänneen, mutta meillä ei ehkä ole ainakaan vielä ihan sopivaa kohtaa tarjolla. Ehkä vielä joskus :).

   Poista
 4. Hieno nuotioipaikka. Kiva, että saitte oman rannan. Hiekka lämmittää ihan eri tavalla kuin kylmä savi. Ei ihme, jos lihaksia kolottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvimaa on varmasti kesällä todella lämmin ja lämpenee jatkossa keväisinkin nopeasti.

   Poista
 5. Hieno nuotiopaikka ja erinomaista, että siinä on hyödynnetty tontilta löytyvää materiaalia. Kivien siirtäminen on kovaa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maan alle haudatut kivet pääsivät nuotiopaikalla ihan kunnon hyötykäyttöön, vaikka olihan niiden siirtämisessä paljon työtä.

   Poista
 6. Nuotiopaikasta tuli hieno. Kyllä tuolla kelpaa ”tulistella”.

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva nuotiopaikka! tuollaista kaipaan meidänkin pihalle, on vain perinteinen hiiligrilli....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lapio käteen vain. Tai ehkä pääsisi helpommalla kun tilaisi kaivurin :D

   Poista
 8. Hieno nuotiopaikka - nimeä myöten! Olette olleet taas ahkeria!

  VastaaPoista
 9. Laitootta tuulemahan ihan kunnolla :D Ja valamista tuli. Hianua jäläkiä molemmis tyämais. Teillä nousoo maasta sitte kaikellaasia aarteeta :) Ja osaatta hyätykäyttää ne erinomaasesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mitäs sitä suotta hidastelemaan. Onneksi edes osa maasta nousevasta roinasta on hyötykäytettävissä. Vielä en ole keksinyt käyttöä mm. muovin palasille, tiilimurskalle ja eristevillan roippeille.

   Poista
 10. Hieno nuotiopaikka...todellakin!
  Meilläkin on aina tuo isäntä-mallinen työkone. Hyvin on toiminut..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sopivalle päälle sattuessaan nämä isäntä-mallin työkoneet toimivat erittäin tehokkaasti. Enpä olisi itsekseni noin vauhdilla saanut valmista jälkeä aikaiseksi.

   Poista
 11. Taas olette laittaneet tuulemaan. Sunny Beach on entistä parempi ja selkeämpi. Nuotipaikasta tykkään. Nythän siellä pääsee jo vaikkapa makkaraa paistamaan. Toivottavasti olet muistanut mitata, kuinka paljon lisää "ruista on tullut ranteeseen" kaikesta tuosta kivien pyörittelystä. Minä käytän painavien ruukkujen (kun niitä siirrettäviä kiviä ei juuri ole) siirtämiseen tutulta saatuja olutkärryjä. Vähän heppoiset ne ovat, mutta toimivat. Eikä paljon harmita, jos hajoavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvimaa on nyt sellainen, mitä jo viime vuonna suunnittelin. Ei tarvitse leikata nurmikkoa ahtaista kolosista eikä kaivella trimmeriä viimeistelyyn. Lämminkin se on. Nuotiopaikalla on paistettu makkaraa ja vaikka mitä muutakin jo ennen kuin se oli valmis. Nyt sen käyttömukavuus ja esteettisyys paranivat vain ison harppauksen.
   Hauiksen mittaamista en ole muistanut tehdä. Oletettavasti voimaa kuitenkin tulee kesän aikana lisää niin itselle kuin isännällekin. Hänhän ne painavammat murikat siirtelee. Jotkut kiviensiirtokärryt olisivat kyllä tulleet tarpeeseen kun kiviä pyöritellään tontin laidalta toiselle.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!