tiistai 11. toukokuuta 2021

Kukkia ja hamsterin elämää

Jukrat! Eilisen sadesää ja tämän päivän hellelukemat saivat aikaan sen, että nurmi humpsahti saman tien vihreäksi ja kukkapenkeistä on lähtenyt puskemaan vaikka sun mitä. Rikkaruohoja tietysti etunenässä, mutta nousee sieltä ihan odotettujakin kasveja tervehtimään talven jälkeen. Teki tiukkaa aamupäivällä lähteä töihin, kun tiesi, että puutarhassa tapahtuu nyt rytinällä. Vielä huomenna olisi superpitkä työpäivä, mutta sen jälkeen saa nauttia täysillä pitkästä viikonlopusta. Seuraava kuvakavalkadi kertomuksineen on koottu viime viikonlopun ja tämän päivän otoksista.

Pieni tarhakylmänkukan siementaimi vain odottaa sopivaa hetkeä aukaista ensimmäisen kukkansa. Taustalla kuvakulmasta johtuen runsaan näköinen kevättähtimeri. Oikeasti tuossa on vain kolme isohkoa mätästä.
Ei vielä skillameri eikä edes joki, mutta ehkä yksitoista kukkivaa mätästä saa muutaman vuoden päästä pienen puron aikaiseksi pensasryhmään.
Kivikkorinteessäkin kukkii. Pitää istuttaa tänne vielä paljon lisää kevättähtiä. Kevätvuohenjuuret kuvan vasemmassa reunassa ovat jo nupulla.
Äitienpäiväviikonloppu meni minulla melkein täydellisesti puutarhassa kun kerta säät suosivat. Kuten varmaan lauantai-illan postauksesta arvasitte, niin kaivoin kasvimaan käytäviä sunnuntainakin. Nyt sieltä on kaikki nurmi poistettu ja osa mullastakin. Yhden kohteen poistetulle mullalle keksin käytäviä kaivellessa eikä tarvinnut edes pitkää matkaa kuljettaa kuormaa kottikärryillä. Tein nimittäin kasvimaan eteläpäätyyn aidan vierelle kapean penkin suorakylvöisille kesäkukille. Peitin vain nurmen sanomalehdillä ja kippasin multaa päälle. Ei haittaa, vaikka seasta puskisi vielä rikkaruohoja, kun alueen voi kitkeä perusteellisesti syksyllä. Lasten kanssa ripottelimme jo multaan vanhoja kääpiöauringonkukan ja pioniunikon siemeniä sekä tuoreempia kehäkukan ja ruiskaunokin siemeniä. Jos ei mikään idä, istutan sitten kaikki ylimääräiset taimet tuohon.

Uusi kesäkukkapenkki, josta voi käydä huoletta napsimassa kukkia maljakkoon. Päätyyn laitoin yhden kattotiilen tukemaan multaa, sillä luiska naapurin puolelle on aika jyrkkä.
Seinän varresta on tarkoitus kaivaa kaikki nurmet pois ja jatkaa kompostien edessä olevaa kivituhkakäytävää kasvimaalle saakka. Portin kohdalle upotin kaksi betonilaattaa rajaamaan kasvimaata omaksi alueekseen.
Naapuritkin olivat viikonloppuna pihahommissa. Heillä oli ohjelmassa pensaiden leikkausta ja kun kuulin heidän suunnittelevan risujen lastaamista peräkärryyn, tarjouduin ottamaan oksat meille haketettavaksi. Kulmat siinä kohosivat, mutta mielellään toivat oksat rajalle, kun kerroin, että tarvitsisin haketta marjapensaiden katteeksi. Omista pensaista kun ei vielä tule niin paljon leikkuujätettä, että niistä saisi kottikärryllistäkään haketta. Heillä on myös iso syreeni, josta he leikkasivat vanhimpia oksia pois. Ne eivät mahdu hakettimeen, mutta on minulla paksuille oksillekin käyttöä. Kun naapurit kertoivat suunnittelevansa parin pihlajan kaatamista ja miettivät, pitäisikö kannot jyrsiä vai kaivattaa pois, olisi minulla pitänyt olla kamera valmiina. Heidän ilmeensä olivat nimittäin näkemisen arvoiset, kun sanoin, että voin ottaa kannot meille, jos päätyvät kaivamaan ne kokonaisina pois. Lohkaisin jo puutarhamme olevan oikea jätemylly. Toki selitin, että kantopuutarhani on kantoja vailla, etteivät luule minun ihan hulluksi tulleen.
Tällainen kasa käyttökelpoista materiaalia olisi joutunut pian kaatopaikalle, jos en olisi pelastanut sitä meille. Lapsille piti tehdä ensimmäiseksi risumaja hiekkalaatikkoon.
Tässä vaiheessa heitä ei enää ihmetyttänyt yhtään, kun kysyin, voinko saada heidän poistamansa (keltaisen?) karviaisen itselleni. Se ei kuulemma kasvanut heillä ja oli joutunut pari kertaa ruohonleikkurinkin alle. Säälitti pikkuinen puskaparka, joka nökötti peräkärryn vieressä ja odotti seuraa kaatopaikkakuormaan. Putsasin juurakon juolavehnästä ja leikkasin pari kuivaa oksaa pois. Karviaiselle löytyi paikka muiden marjapensaiden luota. Sekoitin kasvualustaan kottikärryllisen puutarhakompostia ja ämpärillisen säkkimultaa ja hautasin varastolannoitteeksi pari kourallista luonnonlannoitetta. On ihme, jos ei ala puska kasvaa! Ja jotta homma ei menisi aivan yksipuoliseksi, lahjoitin naapureille kasvimaan käytäviltä pari saavillista multaa nurmikon paikkausta varten.
Karviaiselle piti tehdä raudoitusverkon palasista häkki, sillä Karo kävi kaivelemassa lannoitteita. Tosin häkistäkin löytyi herkut haistaneen ahmatin mentävä kolonen.
Viikonloppu oli siis sangen tuottoisa minulle ja puutarha tuottaa lisää iloa joka päivä. Eilisen sateet sulattivat viimein kärhökaari- ja majapenkit lumettomiksi ja sieltähän löytyi oikein ihania yllätyksiä. Syksyn alennusmyynneistä ostettu "multapaakku" on lähtenyt iloisesti kasvuun ja alkukesästä istuttamani loistokärhö 'Omoshiro' oli tehnyt myös iloiset yllätykset. Se nimittäin jurotti koko kesän ja kuivatti pikku hiljaa lehtiään niin, että syksyllä siinä oli enää yksi lehtipari vihreänä.
Kävin poistamassa syksyn alennusmyynneistä hankkimani vuorijumaltenkukan päältä puunlehdet, ja sieltähän kasvi jo puski peräti kahden verson voimin vastaan. Joskus kannattaa näemmä ostaa myös purkkeja, joissa on vain juuria ja taimilappu.
Viime kesän jurottanut loistokärhö 'Omoshiro' tuli näin topakasti vastaan puunlehtiä poistaessa. Onnistuin vielä katkaisemaan yhden verson, mutta kyllä nämä neljäkin minulle riittävät. Tästä päätellen 'Omoshiro' kasvatti koko kesän juuria.

Kevättähdet loistavat valkoisina, pystykiurunkannukset aukaisevat varmaan huomenna ensimmäiset kukkansa.
Nimettömät iirikset kukkivat. Auttaako lajikkeen määrityksessä se, että näillä on hyvin selkeä keltainen raita myös nupussa ja ulompien kehälehtien alapinnoilla? 'Harmonylla' ei ainakaan vastaavaa ole, vaikka silläkin on kehälehdissä keltaiset kuviot.
Kärhökaaripenkin vaaleajouluruusu kukkisi oikein komeasti, jos vain malttaisi nostaa kukkansa lehtien seasta vähän korkeammalle.
Metsänreunapenkin vanha jouluruusu kukkii tänä vuonna puhtaan vaaleankeltaisin kukin, joista ensimmäinen on auki. Joskus tämän kukat muuttuvat vähän likaisenväriseksi mutta ainakin tämä ensimmäinen avautunut kukka on nyt todella kaunis.
Katsoin tänään töistä tultuani seuraavan viikon sääennustetta ja päädyin istuttamaan muutaman tuoksuherneen, lehtosinilatvat sekä puolet clematiskukkaisista akileijan taimista jo maahan. Ne ovat olleet ulkona aina kun sää on vain kutakuinkin suosinut ja pari yötäkin ne ovat viettäneet ulkosalla. Jos näyttävät viihtyvän, istutan parin päivän päästä muutaman taimen lisää maahan, niin saa tätä taimikaaosta vähän hallittavampaan muotoon. Jätin muuten varastostakin jo melkein kaikki kasvit ulos yöksi. Ainoastaan Sailalta saamani jouluruusuvauvat ovat vielä varaston suojissa. Hyvissä voimin ovat edelleen kaikki.
Eri krookuslajikkeiden kukilla voi olla valtava kokoero. Kuvassa puutarhani ääripäät: lilliputin kokoinen 'Barr's Purple' ja jättiläismäinen 'Jeanne d'Arc'. Oikein kauniita kumpikin.
Joko kaivoitte hellemekot varastosta vai ehdittekö vielä tänään nauttimaan lämmöstä?

22 kommenttia:

 1. Olet ollut ahkera! Meillä oli äitienpäivä viikonloppuna vielä ihan talven jäänteiden aikaa, lunta ja kylmää. Neuloin siis villasukkia ja lapasia :D Puutarhakierratystä nuo naapurin pihan oksat - toisen roska on toisen aarre,pätee tässäkin. Uskon, että saat sen karviaisen vielä kukoistamaan ja tuottamaan satoa. Ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä ja luminen viikonloppu olikin omiaan villasukkien ja lapasien neulontaan. Pian et enää ehdi neuloa, kun teilläkin maa sulaa ja kasvit porhaltavat kasvuun. Olin hyvilläni tuosta oksakasasta. Syreenin oksat varsinkin olivat oikea aarre. Kiitos! Ihanaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Mikäs sen mukavampaa, kuin vaihtaa naapurin kanssa materiaaleja. Säästyivät kuskaamiselta ja sinä sait hyvää ainesta omaan puutarhaan. Karviaisenkin vielä kaupan päälle.
  Riittikö äitienpäiväsi edes kaikkiin noihin toimiin? Ahkerointia parhaimmillaan. Kesäkukkapenkki on hyvä ratkaisu. Kylvin viime keväänä mm. ruiskukkaa suoraan maahan. Hyvin itivät ja kukkivat runsaana.
  Eilinen lämpö räjäytti puutarhan ja puutarhurin. Millään ei olisi malttanut illalla tulla sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtokauppa oli naapureillekin kannattava, niin ei tarvinnut lähteä kuskaamaan oksia mihinkään. Äitienpäivä riitti vallan mainiosti kaikkeen. Kasvimaan kaivamisessa ei mennyt kuin pari tuntia, sillä suurimman osan siitä sain tehtyä edellisenä päivänä. Minäkin olen kylvänyt joka vuosi jotain suoraan maahan ja hyvin ovat ehtineet täälläkin kukkaan. Pitää muistaa vain käydä kastelemassa kylvöksiä, jotta itävät hyvin.
   Minä en ehtinyt eilen kovin kauaa ulkoilla töiden jälkeen. Olisin varmaan viihtynyt ulkona tuntikausia. Tänään ei ehdi sitäkään vähää, mutta huomenna on onneksi vapaata puuhailla vaikka koko päivä ulkona. Nautitaan lämmöstä!

   Poista
 3. Haketin on kyllä mainio apuri. Meillä tulee jatkuvasti paljon vanhoja oksia maahan, koska tonttia ympäröi paljon vanhoja puita.
  Viime keväisen pihakurssin antina päädyin ostamaan oksasilppurin ja siitä onkin ollut paljon iloa. Oksasilppu on ollut oivalista pensaiden juurilla ja vähentänyt valmiiden hakesäkkien ostamista.
  Itse pyysin viime vuonna anopilta narsissien kuivuneet sipulit, mitä oli heittämässä pois, ja ihmetteli kovasti. Ollut kiva näyttää hänelle tänä vuonna kuvia keltaisesta kukkamerestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakettimesta on paljon hyötyä. Jos kerta oksia tulee omalta tontilta, niin miksi ostaisi valmista kuoriketta. Kukkasipulitkin kannattaa istuttaa puutarhaan. Monet kausikukkina käytettävistä sipulikukista viihtyvät hyvin puutarhassa. Minäkin olen istuttanut kaikki tete-narsissit ja helmililjat kukkapenkkeihin ja sieltä ne uskollisesti nousevat joka kevät. Muutama jouluhyasinttikin on pärjännyt ainakin jollain lailla kukkapenkissä.

   Poista
 4. Tänään tuli kesä, yli 20 lämmintä. Pääskynenkin tuli, on siis kesä kun pääskysestä ei päivääkään 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan lämmintä on täälläkin ja miten joka paikka muuttui yhtäkkiä vihreäksi kun tuli vettä ja lämpöä. Pääskysiä en ole vielä nähnyt, mutta västäräkkejä täällä jo on.

   Poista
 5. Noista oksista saitkin hyvää haketta.
  Nyt lämpöä vihdoin saatiin. Tänään meillä oli varjossa korkeimmillaan + 26 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksat odottavat vielä hakettamista, sillä en saa itse haketinta varastosta. Sitten kun sattuu isännän kanssa vapaapäivät yhteen, niin haketetaan. Luulisin, että tänä vuonna hake riittää hyvin. Meilläkin oli eilen todella lämmintä ja tästä päivästä näyttäisi tulevan vähintään yhtä lämmin. Ihanaa!

   Poista
 6. Työt haittaavat tällä hetkellä pahasti harrastusta, perjantainakin on mentävä painamaan duunia. Illat menee puutarhassa ysiin saakka. ostin myös viime kesänä Omoshiron, sellaisen raaskun ja pienen taimen. Ilokseni siinä näkyy yksi pieni alku. Joskus raaskut kannattaa viedä kotiin.
  Täällä toinen hamsteri, risuja on raahattu tänne tyttären pihasta jotta olen saanut oksasilppua ja lähes kaikki muukin käy. Juuri sain työkaverilta alppikärhön kun oli heittämässä sitä kompostiin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työt todellakin haittaavat harrastusta! Minulla ei ole onneksi perjantaina töitä. Itse en ole ehtinyt edes iltaisin kunnolla puutarhaan: eilenkin tulin kotiin vasta kahdeksan jälkeen eikä siinä oikein ehdi muuta kuin kastella ruukut ja tehdä pikakierroksen kameran kanssa. Hienoa, että sinunkin 'Omoshirosi' on herännyt talven jälkeen.
   Kyllä puutarhahörhön kannattaa olla vähän hamsteri, sillä niin saa vaikka miten paljon ilmaista tavaraa puutarhaan. Täytyy kyllä vähän ihmetellä ihmistä, joka viskaa alppikärhön kompostiin. Sinun onnesi :)

   Poista
 7. Ai että minua nauratti tämä! Naapurisi varmaan luulivat, että kyseessä on piilokamera. Hih, mahtava hakettajaleidi siellä vauhdissa. Olet ihan unelmanaapuri. Ihanaa, että tuo omoshiro talvehti sinulla hyvin, se on niin nätti. Ihastelin juuri taimistolla sitä. Kesäkukkapenkki kuulostaa myös todella unelmalta, leikkokukkia tarvittaessa ♥ Toivottavasti ehdit tänään puutarhahommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että nyt naapureita ei ihmetytä enää mikään :D 'Omoshiro' on todella suloinen. Versojen määrästä voisi päätellä, että tänne on odotettavissa loppukesällä kaunista kukintaa. Ehdin tänään olla puutarhassa juuri niin kauan kun lapset viihtyvät mukana. Pitänee lahjoa heidät jollain :D

   Poista
 8. Teillä on hyvä puutarhasuhde naapuriin, hienoa kierrätystä. Minulla on valtavat oksakasat kun olen karsinut pellon reunoja. Sopii tulla hakemaan :) ihanaa kun tuli kesäisempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen lähinaapureistamme on mukavia ja olen hyvilläni, että ainakin yhdellä ei ole tarvetta puunlehdille ja oksille. Paljon menettäisin ilmaista materiaalia, jos kaikki olisivat samanlaisia puutarhahulluja mitä itse olen. Kiitos tarjouksesta, mutta en taida tulla ihan teille saakka hakemaan risuja :D

   Poista
 9. On siinä naapureille hupia, kun voivat pohdiskella, että mitähän sinulle vielä voisi tuputtaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman kerran olen yrittänyt vihjailla, että omalta tontilta on kivet jo vähissä. Niitä eivät vain ole ymmärtäneet vielä tuoda meille :D

   Poista
 10. Luulin jo eilen kommentoineeni nauraessani tätä naapurikohtaamista. Voi olla, ettei kaikille ihan aukea nämä jutut, hih!
  Ihania kukkia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan aukea kaikille ihan jokainen puutarhahörhön tekeminen :D Onneksi me täällä ymmärrämme oikein hyvin toisiamme. Kiitos!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!