torstai 11. kesäkuuta 2020

Myöhäisiä tulppaaneja

Meillä on nyt paras tulppaaniaika. Olen selvästikin panostanut myöhäisiin tulppaaneihin, vaikken ole niitä tietoisesti syksyllä etsinytkään. Seasta löytyvät niin lempilajikkeeni kuin eräät hirveimmistä kammotuksista, mitä olen koskaan nähnyt. Ja mikä pahinta: ne vain lisääntyvät vuosi vuodelta! Katsotaan kuitenkin ensin niitä nätimpiä tulppuja.
'Pink Impression' on pehmeän pinkki ja kukkii todella suurin kukin. Sipulit ovat toissavuotisia, joten näitä kannattaa hankkia lisää toistekin.
'Synaeda Blue' ei ole sininen, mutta hyvin kylmänsävyinen liilanpunainen. Terälehtien reunat ovat viehättävästi valkoreunaiset.
'Synaeda Bluen' kaverina kukkii lämpimämmän sävyinen 'Candy Prince', kummatkin ovat toissavuotisia ja kukkivat kohtuullisesti.
Kuten tästä kuvasta huomaa, osa kukista on normaalikokoisia ja osa melkein lilliputtiversioita. Kukkivat kuitenkin.
'Queen of Night' on yksi lempilajikkeitani sen huikean värin ja pitkäikäisyyden vuoksi. Tässä hieman rokimpi ulkomuoto.

Vanhat 'Queen of Nightit' saivat viime syksynä täydennystä 'Finola' -tulppaaneista. Yhdistelmä on minusta aika hurmaava.
'Finola' kiri kerrasta suoraan suosikkilistani kärkikahinoihin. Nuppu avautuu valkoisena ja kainosti nuokkuen, ja punastuu heleästi kunnolla auetessaan. Niin suloista!
Kirjaviakin tulppaaneita minulla on. Puutarhani ensimmäisiä tulppaaneita oli 'Grand Perfection', jotka kukkivat parina ensimmäisenä vuonna hyvin, mutta sen jälkeen on ilmestynyt vain joitain yksittäisiä kukkia. Luulin jo, että tänä vuonna niistä ei kukkisi yksikään, mutta eilen löysin yhden hyvin pienen kukan lemmikkien seasta.
Vasta avautunut nuppu on kermankellertävä, mutta pian keltainen haalistuu pehmeän valkoiseksi ja punaiset juovat pääsevät paremmin esille.

Suurin pettymys tulppaaniostoksilla ikinä ovat olleet nämä italiantulppaanit, joiden piti olla puna-valkoista 'Peppermintstick'-lajiketta. Sanoisin, että "Paha Migreeni" tai "Sirkusteltta" voisi olla oikeampi nimi.
Ne ilmestyvät uskollisesti vuosi vuodelta ilman lannoittamista ja huolenpitoa. Pussissa taisi olla 15 sipulia syksyllä 2017 kun ne ostin ja samanverran on kukkia tänäkin vuonna.
Viime keväänä ihmettelin kärhökaaripenkkiin ilmestynyttä, ehkä jopa maailmankaikkeuden ruminta tulppaania. Olen istuttanut sinne ainoastaan 'Exotic Emperor' ja 'Queen of Night' -lajikkeita. Toissa syksynä istutin pussillisen 'Queen of Night' -tulppuja sinne ja luulin, että yksi sipuleista oli ollut jotain muuta lajiketta. Eilen kuitenkin löysin samanlaisen hirvityksen olohuoneen ikkunan alta valkoisesta varjopenkistä, johon olen istuttanut ainoastaan 'Exotic Emperoria' ja lummetulppaani 'Concertoa'. 'Exotic Emperor' oli myös puutarhani ensimmäisten tulppaanien joukossa, niitä on ostettu ainoastaan syksyllä 2016. Olenkin tullut nyt siihen tulokseen, että nämä kammotukset ovat tulleet Emperorien taantuessa, vaikka kukkivatkin selvästi niitä myöhemmin. Taidan siirtää ne kummatkin takanurkkaan sirkustelttojen kaveriksi ja tehdä siitä kunnon päänsärkypenkin. Niin kamalan näköisiä kuin nämä ovatkin, niin pakkohan niitä on seurata, jos niistä vaikka aikaa myöten tuleekin jotain todella hienoa.
Punainen ja keltainen komeasti epämääräisinä läiskinä ei oikein miellytä silmääni.

'Carneval de Rio' -lajikkeella punainen on asettunut kauniisti ja valkoinen raikastaa kokonaisuutta. Nämä sopivat kauniisti myös punaiseen talon seinään.
Tässä samat ilta-auringossa pensaita vasten. Näitä voisi hankkia lisää syksyllä, jos tulee vastaan.
Ihan kaunein minusta on kuitenkin 'Sorbet', jonka kukkien väri muuttuu koko kukinnan ajan. Nuppu on auetessaan melkein valkoinen ja vaaleanpunaisista juovista näkyy ainoastaan häivähdys. Kukan vanhetessa kuviointi tummenee vadelmanpunaiseksi, mutta värityksessä on silti utuisuutta. Kerrassaan upea lajike! Harmi, että se ei taida olla kovin pitkäikäinen, sillä niitä on jo toisena keväänään vähemmän ja ne ovat huomattavasti ensimmäistä kukintaa pienempiä.
Tässä kuvassa on viisi eri kukintavaiheessa olevaa 'Sorbetia'. On se kaunis!
Pikkuruinen 'Little Beauty' on vasta saanut nuppunsa nostettua maanpinnan yläpuolelle, joten sillä menee vielä hetki ennen kuin kukat aukeavat. Olenkohan istuttanut ne liian syvälle, kun muilla se on tainnut kukkia jo ajat sitten? No, se pääsee sitten aikanaan jonkun muun postauksen yhteyteen. Mukavaa päivää!

20 kommenttia:

  1. Mukava kun säästyy kukintaa myöhäisemmäksikin. Itselläkin on vielä avautumatta sellaisia, missä useampi nuppu samassa. Ovat lähes varjossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta: on mukavaa, kun tulppaaneistakin voi nauttia vielä juhannuksenakin :D Haluaisin kyllä saada lisää aikaisia tulppaaneita, sillä silloin ei ole puutarhassa vielä niin paljoa väriä ja kukkaloistoa. Jo muutama tulppaaninkukka toisi kaivattua loistetta muuten vasta vihertymässä olevaan maisemaan.

      Poista
  2. Enimmäkseen tulppaanisi ovat herkän kauniita, siis vaaleat! Tummat tasapainottavat ja nostavat vaaleita esiin. Tulppaanit yleensä ovat hienostuneita ja upeita, joten niitä voisi katsella myös pitkin kesää. Toivotaan niille suotuisaa säätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaaneissa on valtavasti väri- ja muotovalikoimaa, joten mieluisia löytyy helposti. Kunpa vain aina olisi oikeaa lajiketta pussissaan. Näillä keleillä tulppaanien kukinta menee nopeasti ohi. Ensimmäisen kuvan 'Pink Impression' on jo alkanut varistaa terälehtiään, muut ovat vielä kauniisti kukassa.

      Poista
  3. Minulta löytyy samaa sirkustelttatulppaania, voi oksetus mikä väriyhdistelmä. En ole jaksanut kaivaa pois. Sorbet vaikuttaa erittäin kauniilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkusteltoissa ovat turhan räikeitä minun makuuni. 'Sorbet' on todella kaunis, suosittelen hankkimaan. Ensimmäisellä kerralla sen kukat olivat selvästi kookkaampia kuin tällä toisella kerralla, mutta kauniita ne ovat nytkin.

      Poista
  4. Voi ei, migreenipenkki!
    Mutta tuo Rion karnevaali on aivan mielettömän nätti, hienostunut.
    Little Beauty ei tosiaan ole aikainen, ehkä se itse tekee sivusipuleita sopivalle syvyydelle. Mutta minustakin se on yllättävänkin myöhäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti migreenipenkistä ei tule tuulisella säällä epilepsiapenkki :D Kunhan keksin 'Little Beauty' -tulpuille paremman paikan, niin niitä odottaa siirto. Nykyisellä kohdallaan ne ehtivät melkein peittyä kuunliljojen lehtien alle ennen kuin ovat kukassa. Pitää silloin tarkistaa, että tulevat sopivalle syvyydelle, niin eivät tuhlaa turhaan voimiaan maanpinnalle nousemiseen.

      Poista
  5. On siellä hienoja kukkia. Yläkuvassa oleva on miun suosikki ja hyvänä kakkosena tulloo 'Finola' kaunis on myös väriltään tuo melekein musta, muutamalla kukalla ennee meillä kukki. Mikähän siinä on, noissa kukkien kokoeroissa samalla lajikkeella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 'Pink Impression' onkin todella kaunis ja vielä suurikukkainenkin. Meillä 'Queen of Night' vasta avautui. Se kukkii meillä aina viimeisimpien joukossa. Ensimmäisellä kukintakerralla 'Candy Prince' ja 'Synaeda Blue' olivat tasakokoisia. Luulen, että osa tytärsipuleista on kasvanut isommiksi kuin toiset ja siksi kukkien kokokin vaihtelee. Pieni sipuli ei jaksa kasvattaa isoa kukkaa.

      Poista
  6. Minäkin pidän todella paljon Queen of nightin ja vaaleampien tulppaaneiden yhdistelmästä, sattui hyvä combo. Kiva, että on eriaikaista kukintaa, minullakin on ollut paljon näitä myöhäisempiä - syksyllä pitää muistaa lisätä varhaisia tulppaaneja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tumma ja vaalea korostavat toisiaan kivasti ja kun 'Finola' on pikkuisen vaaleanpunertava, niin kontrasti ei ole ihan niin raju kuin puhtaan valkoisella ja 'Queen of Nightilla' olisi. Yhdistelmä on varmaan vielä kauniimpi kun kukinta lähenee loppuaan ja 'Finolat' ovat punertuneet enemmän. Harmi kun sipulipusseissa ei välttämättä lue, mihin aikaan ne kukkivat. Olenkin yrittänyt blogeista laittaa muistiin lajikkeita, mitkä kukkivat ensimmäisinä, jotta osaan sipulihyllyltä valita syksyllä oikeat pussit mukaan.

      Poista
  7. Päänsärkypenkki kuulostaa jo sen verran pahalta, että siitä saattaa tulla villisti hieno. Tulppaanihetken sen ehkä kestää, mutta koko kesän jatkuvaa päänsärkynäkymää ei ehkä jaksa.
    Pink Impression on minusta kaunis ja tosi kestävä tulppaani. Minulla on sitä parissa paikassa ja aion istuttaa syksyllä lisää. Sorbet täytyy laittaa muistiin.
    Queen of Night on tänä vuonna laittanut parastaan. Tuollainen rockimpi versio olisi kyllä aika kiva.
    Edellisessä postauksessasi on kiva koiran näkökulma. Aidan alla on ehkä mukavampi torkkua ja vahtia samalla viilennyskuoppaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päänsärkypenkki on omassa nurkassaan kuusikkoa vasten, joten se ei riitele minkään kanssa ja on helppo katseella ohittaa, jos väriyhdistelmät häiritsevät. Sen ulkonäkö riippuu aika pitkälti siitä, millaisiksi tulppaanit ajan oloon muuttuvat ja ilmestyykö johonkin kukkapenkkiin samanlaisia puna-kelta-oransseja kammotuksia lisää. Siirsin tänään ne kaksi hirvitystä penkin taka-alalle, joten niiden ja sirkustelttojen väliin jää hiljalleen vihertyvät pensashanhikit rauhoittamaan yhdistelmää.
      Minusta tuntuu, että 'Queen of Night' kukkii reippaasti vuosi vuodelta. Rokkitulppu oli hauska piristys muuten tyylikkään muotoisten kaveriensa seurassa.
      En tiedä, mikä ajatus Karolla on tuosta kuopasta, mutta jostain syystä hellepäivinä sen on pakko ensin kaivaa vimmatusti kuoppa ja sitten kierrellä hetki sen ympärillä ikäänkuin etsimässä mukavaa kohtaa nokosille. Lopulta se kuitenkin asettuu nukkumaan joko kuopan viereen tai useimmiten metrin päähän siitä. Mielenkiintoista olisi ymmärtää koiran aivoituksia.

      Poista
  8. Ihania ovat tulppaanit! Minulla muutama vanha tulppaani vielä noussut, uusia ei ole tullut laitettua kun menestyvät kehnosti minulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä tulppaanit ovat menestyneet yllättävän hyvin siihen nähden, että pohjamaassa on monin paikoin tiukkaa savea. Ehkä kohopenkit ovat olleet niiden menestymisen salaisuus. Olen istuttanut muutaman vuoden välein enemmän tulppaaneita ja välissä en välttämättä yhtään pussia. Viime syksynä istutin ainoastaan pussillisen noita 'Finola' -tulppaaneita.

      Poista
  9. Päänsärkypenkki pitäisi kaikilla olla, jos ei raaski luopua kasveista. Minä olen surutta myös kaivanut epämieluisat kasvit pois ja osan antanut eteenpäin, kun en vain sopudu jonkin kasvin väriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun on helpompi luopua sellaisista kasveista, mitkä olen saanut alunperinkin ilmaiseksi. Nämä, joista olen maksanut jotain, ovat minulle paljon vaikeampia hävittää. Tyhjää kukkapenkkitilaakin kun on vielä aika paljon, niin yleensä kaikille on löytynyt paikka, jossa riitelevät mahdollisimman vähän muiden kanssa. Luotan siihen, että varsinkaan tulppaanit eivät varmaan jaksa enää montaa vuotta kukkia ja häiritä värisilmää.

      Poista
  10. Ihania kaikki, paitsi ehkä nuo sirkusteltat jäisivät itseltänikin hyllyyn😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä minäkään niitä olisi ostanut, jos pussissa olisi ollut tuonnäköinen kuva :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!