lauantai 13. kesäkuuta 2020

"Laventeli" ja muita jorinoita

Kirjoitan tätä postausta patiolla kukintaansa aloittelevan pihlajan tuoksun ympäröimänä. Tuoksut ovat minulle tärkeitä puutarhassa ja joku erityisen hyväntuoksuinen kasvi saattaa saada asuinsijan, vaikka en muuten siitä niin välittäisi. Sama pätee myös toisinpäin: vaikka kasvi olisi kuinka kaunis tahansa, jätän sen hankkimatta, jos sen tuoksu ei sovi nenääni. Laventelin tuoksu on minusta melkein yhtä kamala kuin korianterin maku, mutta sen ulkonäkö olisi minusta todella ihana. Ajattelin aiemmin, että kasvatan iisopista laventelin korvaajan, mutta sillehän kävi huonosti viime talvena. Niinpä olen ollut erittäin iloinen pikkuampiaisyrteistä, jotka kukkivat sinisenään ja kasvavat kauniisti pallon muotoisena. Löysin siis puoliksi vahingossa "laventelini". Sitä paitsi niistä joka ikinen yksilö talvehti mainiosti, vaikka talvi vei muita kasveja niiden ympäriltä.
Pikkuampiaisyrtistä tykkäävät kimalaisetkin.
Pikkuampiaisyrtit, pikkusydämet ja naapurin omenapuu kukkivat yhtä aikaa. Pihlajat ovat aloittelemassa.
Monet varsinkin Etelä-Suomessa ovat kehuneet, että viime talvi oli lostava kasvien talvehtimista ajatellen. Suomi on pitkä maa ja niinpä täällä meillä viime talvesta taisi tulla The Tappotalvi 2. Tai oikeastaan sen paranneltu versio, sillä silloin muutama vuosi sitten menetin ainoastaan yhden syysleimun. Toki minulla ei ollut vielä läheskään niin paljoa kasveja kuin nyt. Lopullisia tuhoja en vielä tiedäkään, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin 32 eri lajikkeessa on kuolleita yksilöitä enemmän kuin eläviä. Lisäksi on seitsemän kärhöä, jotka ovat jääneet nukkumaan, elleivät jopa kuolleet sekä monta perennaa, jotka versovat selvästi heikommin kuin aikaisempina vuosina. Kasveja, joista kuolivat kaikki yksilöt, on yhteensä ainakin 15. Voisin sanoa, että harmittaa aikamoisen paljon. Osan kasveista vei kevätahava havusuojauksista huolimatta. Siitä olen iloinen, että aivan pieniä pistokastaimia lukuunottamatta puuvartisia ei mennyt ja parin menehtyneen perennan siementaimia on alkanut löytyä.
Ihana tarhakylmänkukka selvisi, samoin kuin sen vasemmalla puolella oleva sinikatana 'Alba'. Vasemman alanurkan sinilemmiö selvisi myös, vaikka suurin osa sen oksistosta kärsikin kevätahavasta.
Sammalleimut yllättivät kestävyydellään, sillä niillä ei ollut minkäänlaistsa talvisuojausta. Ne lähtivät myös reippaasti keväällä kasvuun, joten näitä pitää ehdottomasti lisätä kivikkorinteeseen.
Jotta koko postaus ei menisi talvituhoista märisemiseen, kurkkaamme uudelle kasvimaalle. Valo ja lämpö tekevät selvästi ihmeitä, sillä kasvu on ollut todella vauhdikasta entiseen varjoisaan kasvimaahan verrattuna. Kannatti vaihtaa kasvimaan paikkaa!
Ruusukaalit ja nauriit ovat kasvaneet reippaasti, taaemmassa lavassa näkyy fenkolia ja herneitä.
Mansikat näyttävät viihtyvän seinustalla. Tähän laatikkoon sattui osumaan kaikki talvesta selvinneet, toisessa laatikossa lähti kasvuun vain kaksi yksilöä, joten nappasin yhden täydennystaimen kaupasta.
Tomaatinraakileitakin löytyy... niitä olisi enemmän, jos esikoinen ei olisi saanut päähänsä napata yhtä ja viskata sadevesikaivoon. Taidan käydä jatkossa kasvimaalla ainoastaan ilman lapsia.
Paprikoissa on isompia ja pienempiä raakileita, jotka ovat toistaiseksi säästyneet lapsilta.
Koska joka puolella kehutaan kurkkua helpoksi kasvatettavaksi, ostin yhden taimen. Lajike on 'Picolino' ja sen pitäisi ainakin myyjän mukaan olla oikea herkkulajike. Se pääsi tomaattien ja paprikoiden väliin ämpäriin kasvamaan ja sai tomaattien tapaan oman tukinarunsa. Tomaatit ja paprikat meinasivat alkuun nuupottaa aina kun aurinko alkoi paistaa seinustalle, mutta nyt ne ovat sopeutuneet oloihin ja ovat pärjänneet mainiosti. Toivottavasti kurkkukin viihtyy. Kokeilin tänä vuonna ruukuissa biohiilipitoista sammalmultaa, joka tuntuisi pidättävän todella hyvin kosteutta. Jopa näillä helteillä on riittänyt kastelu suunnilleen kolmen päivän välein, tosin viileät yöt ovat tasapainottaneet tilannetta. Voi olla, että yölämpötilojen noustessa ja kasvien kasvettua kookkaammiksi joutuu kastelemaankin useammin. 
Koko ruukkurivistö omasta mielestäni yllättävän hyvän näköisessä kasvussa.
Marjapensasaluekin on muuttunut sitten viime kesän. Tosin muutos on vielä kesken, koska kivituhka ja hake pääsivät loppumaan. Pahimmin vuohenputken valtaan joutuneet alueet on kuitenkin peitetty. Käyn muutaman päivän välein nyppimässä katetun alueen laidoilta puskevat vuohenputken lehdet, jotta kivituhkan ja hakkeen alle jääneet juuret nääntyvät aikaa myöten ravinteiden puutteeseen. Kunhan rikkaruohosto on kokonaan nääntynyt, ajattelin istuttaa marjapensaiden alle matalia marjakasveja, kuten mesimarjaa ja kuukausimansikkaa. Myös metsämustikat saavat levittäytyä ihan niin paljon kuin haluavat.
Mustikkamaa näkyy oikeassa alanurkassa ja kasvimaa vasemmassa ylänurkassa. Marjapensaat jäävät niiden väliin. Vähän ennen puoltapäivää auringonvalo siivilöityy metsän läpi.
Loppuun vielä muutama kuva kivikkorinteestä.
Kattomehitähdet selvästi viihtyvät kivenkolossa.
Kovan onnen patjarikot ovat saaneet vihdoin kasvurauhan ja kiittävät kauniilla kukinnalla.
Tähtilevisia 'Litlle Plum' on komeampi kuin koskaan ennen. Tähän pisteeseen päästiin kolmessa vuodessa. Ihana <3
Aurinkoista ja mukavaa viikonloppua!

18 kommenttia:

  1. Tuo aloituskuvan "kolmen combo" on tosi kaunis ja kukintakin osuu niin sopivasti yhteen.
    Kasvimenetykset harmittaa aina. Mulla on jostain syystä pionit ottaneet nokkiinsa, esim vierekkäin olevista toinen on komea pehko, toisessa pari kolme vartta nousee!
    Hyvässä kasvussa näyttää olevan ruukkutarhasi:)
    Sinne myös muksaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin! Tuohon istutetut pikkuampiaisyrtit olivat vielä ylijäämätaimia, jotka istutin viime kesän aukkopaikkoihin. En osannut edes ajatella niin pitkälle, että ne kukkisivat sopivasti omenapuun kanssa yhtä aikaa. Minulla pionit murjottivat pitkään niin, ettei niistä näkynyt edes piiponkärkeä. Nyt kummatkin ovat hienosti kasvussa. Ruukkutarha on yllättävän hyvävointinen siihen nähden, että ovat hyötykasveja ja vielä minun hoidossani :D Kiitos!

      Poista
  2. Meillä menetettiin nyt vähemmän, muutama puuvartinen. Perennatvoi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikkakohtaisia eroja taitaa olla viime talven jäljiltä aika paljon. Hyvä, että teillä jäivät menetykset vähäisiksi.

      Poista
  3. Meillä etelässä ei tullut sitä kauheaa jääkuorta, eikä lämpötila muutenkaan sahannut nollan molemmin puolin, kun se pysyi rehellisesti plussalla lähes koko talven. Siinä on tosi iso ero teihin nähden. Todella ikävää, että tuli niin paljon menetyksiä! Toivottavasti ylösnousemuksia vielä tapahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkuori ja vähäisen lumen takia syvälle mennyt routa taisi tappaa suurimman osan kasveistani ja kevätahava sitten loput. Uskon, että kärhöt vielä nousevat. Ainakin suurin osa niistä. Osa juurakoista on selvästi mädäntynyt ja joitakin olen jo korvannut uusilla kasveilla. Muutama juurakko on vielä napakasti maassa kiinni, mutta sitä en tiedä, ovatko kuitenkaan elossa. Ehkä eivät, mutta odotan nyt kuitenkin vielä jonkun aikaa ennen kuin menen niihin kajoamaan. Voi olla, että virittelen ensi talveksi pieniä sateenvarjoja niille kasveille, joita on vain yksi kappale siltä varalta, että tulee toinen samanlainen talvi.

      Poista
  4. Minulla taisi kevätahava tappaa enemmän kuin märkä ja lumeton talvi. Silti meni vähemmän kuin tappotalvena. Olen luullut iisoppia todella kestäväksi, ainakin siementaimia riittää täällä turhankin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätahava on armoton ikivihreille kasveille ja osa kuoli, vaikka laitoin havuja niiden suojaksi. Minäkin luulin iisoppia kestäväksi ja menihän se yhden talven täällä. Viime talvi oli sillekin liikaa, mutta onneksi nuo pikkuampiaisyrtit ovat melkein samannäköisiä. Ehkä vähän isompia vain?

      Poista
  5. Harmi, että menetyksiä on tullut sinullakin. Minua harmittaa monen uuden pionin menehtyminen, myös muita tuhoja tuli ”talven” aikana.
    Hienoa, että kasvimaan paikan vaihdos on osoittautunut onnistuneeksi, sinullahan on kohta jo paprikoita ja tomaattejakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohdullista kuulla, että muillakin on kasveja kuollut. Kasvimaan paikanvaihdos on jo nyt osoittautunut loistopäätökseksi. Kunhan sinne saa jossain vaiheessa nurmikäytävien tilalle jonkun muun päällysteen, niin siitä tulee helpompi huoltaa ja vielä nättikin.

      Poista
  6. Suomessa ei voi koskaan olla varma, mitkä kasvit selviytyvät talvesta, kun ei voida edes ennakoida, minkälainen talvi on tulossa. Mutta aina harmittaa, jos tulee tappioita, kaikki kasvithan on kuitenkin hankittu rakkaudella ja toiveissa on kasvava, lisääntyvä, leviävä kaunotar. Muutama kärhö on jäänyt nousematta ja yksi syyshortensia ei osoita elonmerkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit pähkinänkuoressa. Täälläkin on normaalisti tasaisemmin pakkasen puolella koko talvi eikä tuollaista paksua jääkerrosta, vaikka olisikin vähemmän lunta kuin normaalisti. Toivottavasti kärhösi jaksavat vielä nousta ja syyshortensia tekisi vaikka juuresta uutta versoa, jos oksat eivät ole hengissä.

      Poista
  7. Olipa teillä kova talvi, täällä porskutettiin plussalla kuten Saila sanoikin. Aivan ihanan näköinen tuo naapurin omppupuun säestämä istutus. Ja niin söpö mansikkalaatikko!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasan ei käy onnenlahjat. Aurinkopenkin trio on aika ihana minustakin. Omenapuu pudottaa pian kukkansa, mutta onneksi pikkusydämet jatkavat koko kesän. Pikkauampiaisyrtistä en vielä tiedä, kun kukkivat ensimmäistä kertaa kunnolla. Mansikkalaatikosta löytyi eilen jo pari pikkuista raakileen alkuakin :)

      Poista
  8. Hyvä kuulla, että sinulla laventeli talvehti hyvin. Hankin yhden koeyksilön mökkipihaan. Pidän niistä kovin. Onneton minä istutin sen pari päivää sitten ja se on nyt helteellä hätää kärsimässä, kuten muutkin istuttamani. Olisin voinut valita ajankohdan paremmin! Yritän järjestää poloisille jotain varjoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei laventeli, mutta "laventelit", eli nuo pikkuampiaisyrtit :) Minä olen istuttanut kasveja hellejaksoillakin, sillä en muista aina kastella ruukkuja tarpeeksi usein. Taimet pysyvät paremmin kosteina maassa, mutta varjostus on kyllä tarpeen. Kannattaa myös kattaa maanpintaa jollain, niin haihduttaminen vähenee ja maa pysyy viileämpänä.

      Poista
  9. Mullaki meni aikaa, että totuun laventelin hajuhun. Hyvä ku löyrit kestävän korvaajan. Mulla iisoppi talavehtii hyvi looras, ei talavimärkyys vaivaa. Harmi menetykset! Mulla o muutamia yksittääsiä hävinny. Ei paha, mutta onneksi uus kasvimaa sulla ainaki porskuttaa hyvi eteheppäi. Uskon monen kärhön viälä nousevan. Multaki puuttuu viälä pari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun iisoppini hiekkamultaisessa kohopenkissä ja silti meni kuolemaan! Meillä kasvilavoista taisi tulla talvella surmanlouku, sillä niissä talvehtineet kuukausi- ja tavalliset mansikat kuolivat kaikki. Normaaleissa kohopenkeissä olevat mansikat selvisivät. Eilen muuten löysinkin pari hyvin hentoa kärhön versoa, kun tein taas kaivelelukierroksen joka kärhön juurella. Mikä ilon päivä! :) Vielä kun loput heräävät, niin voi huokaista helpotuksesta.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!