torstai 4. kesäkuuta 2020

Tunnetko metsäkasveja?

Puutarhassani on aika paljon luonnonkasveja ja niiden määrä vain lisääntyy, kun vastaan tulee kiinnostavia kasveja, joita yritän saada viihtymään. Suurin osa kasveista on ollut jo valmiiksi omalla tontilla, osa on siirrettyjä. Osa on myös tullut omin avuin siemenestä tai juurakkona toisen kasvin mukana.
Tämän tontin aarteena pitämäni vaaleanpunaiset valkovuokot talvehtivat todella huonosti, mutta on niissä sentään jokunen kukka.
Tänä keväänä kasvivalikoimaan on tullut selvä metsäkasvien lisäys, sillä neliömetrin kokoiselle mustikkamaalleni on alkanut ilmestyä uusia kasveja. Toukokuussa saamissani metsämustikkamättäissä oli kunnon juuripaakut, joten niiden mukana mahtui tulemaan useampiakin salamatkustajia. Lisäksi kasvualustaan kippaamani neulaskarikkeen seassa on varmasti ollut siemeniä, jotka ovat alkaneet itää. Osan kasveista olen tunnistanut itsekin, mutta muutamaa pikkutainta en tunnista. Löytyisikö täältä tunnistusapuja?
Käenkaali eli ketunleipä oli mieluinen ja hyvin toivottukin salamatkustaja.
Puna-ailakin taimi?
Tuntematon kasvi numero 1.
Numero 2 näyttää minusta hieman niittyleinikiltä. Tai mitään muuta ei ainakaan tule minulle tästä mieleen.
Numero 3 näyttää jotenkin tutulta, mutta en keksi, mikä hän mahtaa olla lajiaan. Vaaleat täplät ovat siitepölyä, jota leijuu nyt joka paikassa.
Mikähän mahtaa olla numero 4? Ei soita mitään kelloja ainakaan minulle.
Ja viidentenä metsämansikan lehteä muistuttava lehti, mutta jotenkin kummallinen kasvutapa. Vai ovatko juuret hautautuneet multaa myllätessä niin syvälle, että vain yksi lehti on jaksanut kurotella esille?
Metsämustikkamaan kehittymisen seuraaminen on näiden yllätyskasvien takia ollut mielenkiintoisempaa kuin osasin etukäteen arvatakaan. Mielessä kyllä toisaalta pyörii ajatus, että pitää tunnistaa pian kaikki mullan ja karikkeen seasta puskevat kasvit, jotta voi napata mahdollisesti liikaa tilaa vievät lajit pois seasta jo pieninä. Sitähän en halua, että vaivalla väsätty mustikkamaani hukkuisi horsmaan ja mesiangervoon!
Tuomen kukat ilta-auringossa.
Meillä alkoi juuri ripsutella hiljalleen vettä. Juuri ajoissa, sillä huomenna olisi taas pitänyt kastella vastaistutettuja kesäkukan taimia, kasvimaata ja mustikkamaata. Nyt saisikin sataa vaikka koko yön sopivan reippaaseen tahtiin, jotta sadevesisäiliöt täyttyisivät. Toki sade tekisi hyvää koko puutarhalle ja vähentäisi ilmassa leijuvaa siitepölyn määrää. Mukavaa loppuviikkoa!

18 kommenttia:

  1. Harmi, että en osaa auttaa. Olen todella huono tunnistamaan pienistä aluista oikein mitään, eikä metsäkasvit ole minun vahvuuttani.

    VastaaPoista
  2. Huonosti tunnistan metsäkasveja joten en osaa nyt auttaa, itse ehkä kitkisin pois, puna-ailakki ainakin on kova leviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tuo yksi on puna-ailakki, se saa siirron niittyrinteeseen. Melko kookkaana ja aktiivisena leviäjänä valtaisi pian koko mustikkamaan. Ketunleipiä ja vastaavia pieniä ja hentoja kasveja en haluaisi poistaa, sillä minusta ne saavat aivan hyvin kasvaa mustikoiden kavereina aivan kuin luonnossakin.

      Poista
  3. Voisikohan tuo nro3 olla metsätähti ja nro4 kastehelmi, lehdet näyttävät vähän samanlaisilta:) Kauniita kesäpäiviä♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, olisipa ihanaa, jos tuo olisikin metsätähti! Piti ihan googlettaa, mikä on kastehelmi: poimulehtihän se. Pitää käydä katsomassa vanhan kasvimaan luota, löytyykö samanlaisia taimia sieltä. Siellä on nimittäin poimulehtiä niin paljon, että luulisi olevan eri kasvuvaiheissa olevia taimiakin. Jos tuo on poimulehti, se saa häädön mustikkamaalta. Kiitos tunnistusavusta! Kauniita kesäpäiviä!

      Poista
  4. Ei ole metsäkasvien tunnistaminen vahvuutena täälläkään, toivottavasti löytyy joku tietäjä joka osaa auttaa :)

    VastaaPoista
  5. Ketunleipä on kiva kasvi omalla pihalla. Yritin siirtää sitä pari vuotta sitten kaadettavasta metsiköstä, mutta ei ole kotiutunut meille. Luultavasti minulla ei ole tarjota ketunleivälle sopivia olosuhteita.
    En mene arvaamaan tuntemattomien kasvien nimiä. Lataa kännykkääsi iNaturalist -sovellus, jonka avulla voi tunnistaa outoja kasveja. Olen muutaman kerran testannut ja toimii, joskaan ei aina anna kovin tarkkoja nimiä, mutta suunnan kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä siirsin jo muutama vuosi sitten ketunleipää alppiruusun juurelle, mutta se ei oikein meinannut viihtyä siellä. Sinnitteli kuitenkin jotenkin hengisä. Viime kesänä se innostui vähän kasvamaankin, kun pääsi alppiruusun mukana varjoisampaan paikkaan. Nyt on ihan nätisti kasvussa. Kokeile siirtää ketunleipäsi mahdollisimman varjoisaan kohtaan, jos se vaikka sitten alkaisi viihtyä paremmin. Pitääpä tutustua tuohon sovellukseen. Olen tähän asti yrittänyt tunnistaa kasveja luontoportti.fi-sivuston avulla, mutta sinne pitäisi osata laittaa lehden muodot ynnä muut tuntomerkit aika tarkasti, jotta ei tarvitsisi selata kymmeniä tai satoja kasveja läpi.

      Poista
  6. Vaaleanpunaiset valkovuokot ovat niin kauniita. Ketunleivästä pidän myöskin, meillä niitä näkyy olevan pensasaidan alla. Metsäkasveja en valitettavasti tunne. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaaleanpunaiset valkovuokot ovat niin suloisia ja sopivat ihanasti lemmikkien kanssa yhteen. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  7. Metsätähteä ehdotan myös numerolle kolme. Nelonen ei mielestäni ole poimulehti, vaikka samanoloinen lehden muoto onkin. En kyllä tiedä mikä se voisi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa ihanaa, jos saisi metsätähdet viihtymään mustikkamaalla! Taimia näytti olevan muutamia. Yritin etsiä poimulehtien ympäristöstä niiden taimia, mutta kaikilla oli samalla lailla taitoksilla olevat lehdet kuin aikuisillakin poimulehdillä. Nelonen jäänee siis vielä arvoitukseksi.

      Poista
  8. Oi miten hauskaa saada metsäkasveja omaan puutarhaan, mustikka toi bonukset.
    Puna-ailakiksi sanoisin samaa mitä itsekin arvelit, metsätähti taitaa olla kolmonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bonuskasvit ovat yleensä kivoja, tulivatpa ne perennojen tai mustikoiden juurakoiden mukana. Metsätähti olisikin ihana kasvi mustikoiden sekaan. Puna-ailakkikin on kiva, mutta saa siirron mustikoiden seasta niitylle.

      Poista
  9. Tunnistan vain muutamia metsäkasveja, joten en lähde arvailemaan ilman varmaa tietoa. Ketunleipää kasvaa meilläkin.

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!