perjantai 19. kesäkuuta 2020

Juhannuksen kukkakierros

Ihmeellisen lämmin kesäkuu jatkuu ihmeellisen lämpimänä juhannuksena. Kukkaloistossakaan ei ole moitteen sijaa, vaikkakin viime vuoteen verrattuna kukinta-aikataulu laahaa edelleen pikkuisen jäljessä. Tehdäänpä kuitenkin kukkaisa kierros juhannuksen tunnelmissa.
Tämä juhannus on ukkolaukkojen juhlaa. Mehiläisetkin sen tietävät.
Varjopenkin parikymmentä ukkolaukkaa näkyvät kauas. Pihlaja on jo lopettelemassa kukintaa.
Aurinkopenkissäkin on parikymmentä laukkaa ja lisää löytyy kärhökaaripenkistä, joten pörriäisille on nyt evästä ympäri pihamaata. Pikkuampiaisyrtit ja pikkusydämet tuntuvat olevan myös suosittuja eväspaikkoja. Ja ehkä kamerassanikin oli jotain kiinnostavaa, sillä herukkaperhonen laskeutui sen päälle, kun kuvasin takapihalla laukkoja.
Aurinkopenkissä kukkii laukkojen lisäksi rusakon talvella puoliksi parturoima puistoatsalea 'Illusia'. Muistakaa suojata talveksi atsaleanne, ettei käy niin kuin minulle ja puolet kukista häviää jo silmuina rusakon ahneeseen suuhun!
Pensasryhmän pienempi atsalea sen sijaan kukkii valkoisena pallona. Taustalla pikkuampiaisyrttiä ja päivänkakkaraa 'May Queen'.
Alppiruusujen kukintojen määrä tuplaantui viime vuodesta, sillä takapihan alppiruusu teki viisi kukintoa ja sivupihalle viime kesänä siirretty pienempi alppiruusu kolme. Kumpikin kukkii valitettavasti vähän piilossa, sillä kukat vain pilkistelevät pikkuisen pihan puolelle. Isompi alppiruusuista on tehnyt kukkansa vielä kaiken lisäksi koko puskan sisälle. Onneksi pienemmän kukat näkyvät hienosti, jos huomaa kiertää pensaan taakse ihastelemaan.
Kimalainen oli juuttunut alppiruusun kukkien tahmeisiin varsiin. Lentoon päästyään se laskeutui sormivaleangervon lehdelle ja meinasi ressukka juuttua seuraavaksi sinne. Ongelmat ne on hyönteisilläkin!
Takapihalla kukkivat sävy sävyyn pallolaukat, arovuokot ja nyppykurjenpolvet. Huomatkaa myös komeasti leinikinkeltaisena kukkiva kukkanurmikko.
Hyönteishotellin kattoterassillakin kukkii. Asukkaita meinasi olla myös kukkalaatikossa. Räkättirastas joutuu valitettavasti etsimään pesäpaikan muualta.
Riippapelargoni kukkii kauniisti kuistin nurkalla.
Kivikkorinteen juhannus näyttää vaaleanpunavoittoiselta. Ylhäällä vasemmalla kivikkotörmäkukka ja oikealla kangasajuruoho 'Magic Carpet, lyydianmaksaruoho sekä keltamaksaruoho. Alhaalla vasemmalla sammalleimu ja oikealla rantalaukkaneilikka 'Sea Pink', josta joku on katkaissut toisen nupun.
Ensimmäinen punakosmoksen kukka kukkii 20-senttisessä varressa.
Hyvää, rauhallista ja lämmintä juhannusta!

22 kommenttia:

  1. Laukat kukkiivat meilläki hyvi, mutta 'Illuusia' o vasta nupulla, josei ne kuiva, ku kukaa ei kastele. Sulla kukkiivakki hianosti. Mullon kosmokset viälä istuttamata. Jospa ens viikolla sais kaivettua ne maaha. Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Atsaleat ovat komeimmillaan nyt. Harmi, kun rusakko vei puolet isomman nupuista. Jospa sinullakin 'Illusia' jaksaisi avata kukkansa. Minä kaivoin kosmokset maahan ensimmäisten joukossa. Sillä kai eivät ehtineetkään venyä honteloiksi :D Hyvää juhannusta!

      Poista
  2. Kauniita kukkia <3 Hieno idea laittaa hyönteishotellin kattoterassille kukkia! Minä olen vähän vinksallaan pelargonioihin, joten riippapelargoni <3
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pelargoneihin vinksahtamiessa ei ole mitään huonoa, ne ovat kauniita ja melko helppojakin kasveja :) Hyvää juhannusta!

      Poista
  3. Juhannusta sinne myös! On sinulla monta projektia, kuten edellisessä postauksessa kuvailit. Itsekin olen melko malttamaton luonteeltani, enkä jaksa toimia aina, kuten pitäisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onhan noita jokunen taas odottamassa. Silloin kun tulee mieluisa kasvi vastaan, se on hankittava, vaikkei sille olisi juuri sillä hetkellä paikkaakaan. Ainakin täällä on hyvin rajalliset valikoimat, jos ei halua netistä tilata, joten valmiiksi kaivettu penkki saattaa pysyä tyhjänä hyvinkin kauan.

      Poista
  4. Hyvää juhannusta. Illusian kukinta on meillä jo ohi, meni jotenkin tosi nopeasti. Helteillä ei jaksa kukkia kuin nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Helteiden huono puoli. Meillä alppiruusut aukaisivat ensimmäiset yksittäiset kukkansa tiistaina ja eilen olivat jo hyvin pitkällä kukinnassaan. Varmaan parin päivän sisällä kukat karisevat pois. Atsaleat aloittivat pari päivää aiemmin, mutta niissä nuppuja olikin niin valtavasti, että kukinta kestää ehkä vähän kauemmin kuin alppiruusuilla.

      Poista
  5. Jos siellä kukinta on vähän jälkijunassa, tällä mennään taasen vauhdilla eteenpäin. Helle kiihdyttää kukinnan vauhtia ja lyhentää kestoa.
    Hyönteishotellin kukkaisa viherkatto on kiva ja kaunis idea. Ilmankos lintukin meinasi siihen ihastua.
    Hyvää juhannusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vauhdilla mennään täälläkin ja siksi kukinta ei ole enää montaa viikkoa jäljessä niin kuin toukokuussa oli. Kukinnan lyhyempi kesto on valitettava haittapuoli, mutta olen tyytyväinen siitä, että kärhöillä ja muilla loppukesän kukkijoilla on nyt edes mahdollisuus ehtiä kukkaan ennen talven tuloa. Räkättirastas oli vähän turhan ihastunut hyönteishotellin kattoterassiin. Onneksi ei ollut ehtinyt vielä munia pesään. Hyvää juhannusta!

      Poista
  6. Hi, so amazing post. I follow you # 99 , follow back?

    https://bubasworld.blogspot.com/

    VastaaPoista
  7. Kuunliljat ja laukat sopivat niin hienosti yhteen. Kuunliljan lehdet peittävät lisäksi hyvin laukkojen ainä ränät lehdenkärjet.
    Suloisesti kukkiva ’Illusia’.
    Mukavaa juhannuksen jatkoa sinulle. 🇫🇮🇫🇮🇫🇮

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuunliljojen ja laukkojen yhdistelmä on tosiaan vertaansa vailla, aivan kuin kuunliljat nyt kukkisivat kahdesti kesän aikana. 'Illusia' on todella kaunis ja tähänastisen kokemukseni perusteella aivan valtavan innokas kukkija. Kiitos, mukavaa juhannuksen jatkoa sinullekin!

      Poista
  8. Oi kosmos jo kukassa😮 Minun suoraan kylvämäni ovat vasta n.10 cm mutta itivät sentään👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin kosmoksia esikasvamaan jo huhtikuussa, joten ovat saaneet kunnolla etumatkaa suorakylvöihin verrattuna. Tosin luulen, että erittäin karu kasvupaikka ja huono hoito saivat sen ja vieressä olevan kaverin tekemään kiireen vilkkaa kukat silkasta säikähdyksestä :D Toisessa penkissä olevat, samaan aikaan kylvetyt kosmokset ovat paljon tuuheampia ja parempivointisen näköisiä, mutta niissä ei ole vielä kukkia. Toukokuussa maahan kylvetyt ovat vasta viisisenttisiä, joten esikasvatus selvästi kannatti.

      Poista
  9. Ihanasti kaikkia kukkia. Hyvää juhannuksen jatkoa!

    VastaaPoista
  10. Nice post, I follow your blog # 100 , would you like to follow back?

    https://insandfashion.blogspot.com/

    VastaaPoista
  11. Laukkapallot kohoavat hienosti muiden kasvien yllä! Harmittavat rusakot, onneksi ei sentään ahminut kaikkia kukkia, niin pääsi ihana Illusia kukkimaan! Kivikkoalueesi lilat kukinnot ovat suloinen näky ja hieno väriyhdistelmä harmaiden kivien kanssa. Hyvää kesäisen viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää muistaa ensi talvena suojata kaikki paremmin rusakoilta. Kevään krookusten syöntien jälkeen ne eivät olekaan saaneet enempää tuhoja aikaiseksi, vaikka päivittäin pihalla pyörivätkin. Hauskasti kivikossa olikin hetken aikaa pelkkää vaaleanpunaista ja liilaa. Nyt on värimaailmaan tullut pieniä muutoksia. Hyvää sunnuntaita ja alkavaa uutta viikkoa!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!