lauantai 17. elokuuta 2019

Ne tulivat!

Sateisten päivien jälkeinen lämpimänkostea pilvipouta houkutteli isot päiväperhoset puutarhaamme. Heti aamupäivästä näin useita neito-, herukka- ja nokkosperhosia sekä kaksi isoa hopeatäplää. Myöhemmin päivällä joukkoon liittyi muitakin. Purppurapunalatva lunasti taas kerran maineensa mainiona perhoshoukuttimena. Sen kukissa viihtyivät niin amiraali...
Amiraalin rauhallista ruokailua oli helppo kuvata.
... kuin herukkaperhosetkin.
Tähän kuvaan sain mahdutettua kaksi herukkaperhosta.
Herukkaperhonen.
Neitoperhosen näin myös purppurapunalatvalla, mutta en ehtinyt saada siitä yhtään kuvaa. Muutenkin kaikki neitoperhoset tuntuivat olevan kovin levottomia tänään. Yleensä ne päästävät helposti lähelle, mutta nyt kaikki lähtivät lentoon saman tien kun yritin saada kuvan otettua. Jättiverbenalla oli parhaimmillaan kolme neitoperhosta yhtä aikaa ja punatähkissä kaksi.
Ainut kuvatodiste neitoperhosesta. Tyyli on vapaa perhosten ruokapöydissä. Kuvan alalaidassa taitaa olla puolikas herukkaperhonen, jos oikein tunnistan.
Kivikkorinteen tähti on tällä hetkellä punatähkä. Sen yläpuolella aidan takana näkyy ensimmäiset kukkansa avannut puulilja.
Puulilja 'Friso' avasi päivän aikana ensimmäiset voimakastuoksuiset kukkansa. 
Aurinkopenkissä kukintaa aloittelee punatähkä 'Alba'. Jossain näin tälle myös nimen valkotähkä. Kumpi lienee oikein. Pitää seurailla, kelpaako tämäkin perhosille yhtä hyvin kuin punainen serkkunsa.
Väliin ne päivän pakolliset:
Loistokärhö 'Elsa Späth' sai sateista voimaa levittää kukkansa taas lähemmäksi normaalikokoa.
Loistokärhö 'Jan Pawel II' on aukaissut ensimmäisen kukkansa.
Iso hopeatäplä (keisarinviittako?) oli aamupäivällä minulla kukkapenkinkaiveluseurana takapihalla. Jostain syystä tämä repaleinen yksilö oli todella kiinnostunut lasten keltaisesta kuorma-autosta ja pihalla olleesta keltaisesta muovisäkistä. Se kävi aina välillä lennähtämässä muutaman metrin päässä pienen lenkin ja palasi jompaan kumpaan kiinnostuksenkohteeseensa. Minulla meni kukkapenkissä varmasti yli puoli tuntia ja perhonen oli koko sen ajan paikalla. Myöhemmin näin saman perhosen etupihalla auringonkukissa ja toisen yksilön kasvimaalla kehäkukissa. Harmi, etten saanut siipien alapinnasta kuvaa, niin tunnistaminen olisi varmentunut.
Repaleisista siivistä huolimatta lentäminen sujui vallan mainiosti.
Ehjempisiipinen keisarinviitta (?) kehäkukalla.
Huomasin myös, että puutarhassa kannattaa olla kukkien lisäksi myös kiviä, haketta ja kuormalavoja, sillä jatkuvasti joku perhonen laskeutui niiden päälle lepuuttamaan siipiänsä. Tai mistä minä tiedän, oliko kyse siipien lepuuttamisesta vain virhearviointi. Pääasia, että perhosia alkoi taas näkyä useamman huonon perhoskesän jälkeen. Nyt on pidettävä kamera koko ajan käden ulottuvilla ja silmät tarkkana, että tulee kaikki kauniit vierailijat nähtyä. Ovatko isot päiväperhoset ehtineet jo teidän puutarhaanne?

32 kommenttia:

 1. Siellähän on monenlaista perhosta! Minä en ole oikeastaan huomannut muita kuin sitruunaperhosen. Neitoperhosia on lennellyt aina elokuussa, mutta nyt en ole nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas ei ole sitruunaperhosia juuri näkynyt koko kesän aikana. Meillekin neitoperhoset tulivat vasta tänään, joten eiköhän niitä pian teilläkin näy.

   Poista
 2. Ihania perhosia! Meillä myös on ollut melko vilkasta lentoliikennettä havaittavissa. Erityisesti valkoalpi ja elokuunasterit ovat olleet perhosten suosiossa. Sudenkorentojen suurta määrää olen myös ihastellut. Niiden lentonäytöksiä on hauska seurata.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös sudenkorentoja. Niiden ja perhosten taidokkaat lentonäytökset tuovat oman lisänsä puutarhaan. Kameran kanssa tulee vietettyä tovi jos toinenkin :D Kiitos, mukavaa viikonlopun jatkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Perhosia on ollut täällä meilläkin nyt ilahduttavan runsaasti. Purppurapunalatva on varsinainen perhosmagneetti ja siinä vierailee suurin osa pihamme päiväperhosista.
  Upean värinen puulilja ja suloiset kärhön kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhospuutarha ei ole kyllä mitään ilman purppurapunalatvaa. 'Friso' on luonnossa paljon upeamman näköinen kuin sipulipussin kuvassa ja tuoksuukin ihanasti.

   Poista
 4. Minä ilakoin juuri samalla tavalla tänään, kun nokkosperhoset nauttivat elostaan kaiken päivää jättiverbenan baarissa:) Tarvitaan näköjään vain kärsivällisyyttä, lämpimiä päiviä, aurinkoa ja muutama makea kasvi:) Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla osa jättiverbenoista on ilmeisesti perhosten mielestä huonolla kohdalla, sillä ainoastaan yksi houkuttelee niitä. Pitää muistaa ensi vuonna kokeilla istuttaa niitä muuallekin. Nyt kun tulisi sopivia perhospäiviä, niin että niitä alkaisi lennellä ihan kunnolla. Kiitos, mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Huomenna pitää tarkistaa oman pihan perhostilanne, nyt olen ollut niin paljon pois puutarhasta että perhoshavainnot ovat vähissä sen takia. Herukkaperhosia meillä on aina ollut todella vähän, mistä lie johtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti perhosia näkyy teilläkin runsain määrin. Meillä taas herukkaperhosia on näkynyt melkein joka vuosi. Ehkä täällä on niiden toukille mieluisia ravintokasveja.

   Poista
 6. Kateellinen voi olla sinun perhosillesi! Minäkin niin haluaisin niitä enemmän pihaani. Jokunen siellä liihotteleekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istuta vain lisää perhoskasveja. Kotipihalle maksaruohoja. Punatähkäkin sopisi hienosti kivien rinnalle. Mökkipihalle sitten kaikkea rehevämpää, purppurapunalatvaa ja oreganoa nyt ainakin. Nauhuksetkin ovat kuulemma hyviä perhosmagneetteja.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Olen seurannut tänä kesänä erityisesti runsasta perhosten ja muiden pörriäisten määrää puutarhassa, koska on paljon puhuttu niiden vähentymisestä. Meillä ei ole siitä kyllä merkkejä, sellainen kuhina on kukkien kimpussa. Varmaan täällä maalla auttavat tontin laidoilla hyvät nokkospuskat, niittykasvit, risukasat, kivikot, vanhat rakennukset ovat melkoisen loistavia hyöteishotelleja jne. Puutarhassa on myös paljon hyviä houkuttimia mainitsemasi purppurapunalatvan lisäksi nauhukset, punahatut ja monet monet muut. Tsinnia näyttää myös olevan supersuosittu. Hienot perhoskuvat, kännykällä ei ole niin helppo perhoskuvia ottaa. Hyvää sunnuntaita!

   Poista
  2. Tänä kesänä on paljon hyönteisiä. Helteinen viime kesä teki selvästi niiden määrälle hyvää. Minäkin olen välillä yrittänyt ottaa kännykällä kuvia perhosista, jos niitä on sattunut näkymään silloin kun ei ole kamera mukana, mutta ei niistä ole juuri onnistuneita otoksia tullut. Kamerallakin se on välillä hankalaa, kun lehahtavat lentoon saman tien kun saa kameran tarkennettua oikeaan kohtaan. Kiitos! Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 8. Eilen oli todella ihan perhospäivä puutarhassa. Bongasin meiltä vain amiraaleja ja ohdakeperhosia, mutta tänään täytyy taas pitää silmät auki ja kamera mukana :) Purppurapunalatva, kallionauhus ja kaunopunahatut ovat meillä perhosten suosiossa.
  Upea tuo 'Elsa Späth'!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ohdakeperhosia ole nyt näkynyt, mutta amiraali on asettunut etupihan perhoskukkiin. Minä odotan kovasti ensi vuotta, jolloin kasvattamani kaunopunahattujen taimet toivottavasti jo kukkivat. 'Elsa' on oikea kaunotar mahtavan kokoisine kukkineen.

   Poista
 9. Vähitellen perhosia alkaa ilmaantua ja teillä niitä on jo monenlaisia. Suloiset kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen keräillyt perhoskasveja muutamia vuosia ja nyt ne alkavat olla jo sen kokoisia, että perhosetkin löytävät ne. Mielenkiinnnolla odotan aiemmin kesällä hankkimani syyssyrikän tehoa perhosmagneettina. Ensimmäinen kukinto alkaa aueta varmasti ihan lähipäivinä.

   Poista
 10. Kauniita kukkia ja ihania perhosia. Aika vähän olen itse perhosia tänä kesänä nähnyt.

  VastaaPoista
 11. Ihanan värikästä, sekä kukkien että perhosten osalta! :)

  Meillä on valitettavan vähän perhosia, varmaankin ihan tontin sijainnista (kaupungissa) johtuen. Vaeltavia perhosia, kuten amiraaleja, aina välillä onneksi osuu tännekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaupunkitontti on meilläkin, mutta ei onneksi ole taloja ihan vieri vieressä. Kannattaa istuttaa houkuttimia vaeltajillekin, niin jäävät pidemmäksi aikaa puutarhaan kerran paikalle löydettyään.

   Poista
 12. Sinulla on selkeästi oikeat kasvivalinnat perhosten kannalta. Purppurapunalatva on yksi erinomainen magneetti. Aikamoinen valikoima erilaisia perhosia.
  Eilen aamulla meilläkin lenteli amiraaleja ja nokkosperhosia, mutta en ehtinyt niitä kuvaamaan. Toivottavasti vierailut jatkuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen keräillyt perhoskasveja muutaman vuoden ajan ja nyt ne alkavat vihdoin olla sen kokoisia, että perhosetkin ne löytävät. Toivottavasti ensi vuonna joukon jatkona kukoistavat kaikki tänä vuonna kasvattamani kaunopunahatut. Pian nähdään syyssyrikän teho perhosamagneettina, sillä aiemmin kesällä hankkimani syrikkä alkaa aivan lähipäivinä aukaista ensimmäistä kukintoaan. Jos vain sopivia säitä riittää, niin perhosia pitäisi lepatella puutarhassa vielä pitkään.

   Poista
 13. Paljon ihania perhosia, hyvät kuvat! Ja upeat kärhöt, tottakai! Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärhöt alkavat pian pistää parastaan. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa ja alkavaa viikkoa!

   Poista
 14. Eilen lauoin kameralla sarjatulta kun oli niin nätisti perhosia kukissa. Taisi olla ihan nokkosperhonen ja joku kaaliperhosen tyyppinen. Joitain muitakin lajeja näkyi ennen sateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan kesästä kannattaakin olla paljon kameran kanssa ulkona, sillä perhosia on paljon. Toivotaan sopivia perhossäitä; tyyniä poutapäiviä!

   Poista
 15. Todella vähän on perhosia näkynyt, vaikka perhoskasveja on piha täynnä. En tiedä mistä perhoskato johtuu, vai eivätkö ilmavirrat vain ole olleet suotuisat. Toivotaan, että perhosia pian ilmaantuu, niitä on niin mukava seurata. Valtavan kokoiset kukat tuossa 'Elsa Späthissä.' Mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ilmavirrat eivät ole vielä suosineet perhosten etenemistä teille. Toivottavasti niitä pian alkaa tulla laumoittain. Meillä on tänään ollut todella hiljaista perhosrintamalla, sillä vähän väliä on satanut vettä. 'Elsan' kukat ovat todella valtavat silloin kun kasvi ei kärsi kuivuudesta. Olen vakavissani harkinnut kasteluputken kaivamista sen juurelle, jotta saisin vettä ja lannoitetta helpommin oikealle kasville. Aurinkopenkissä meinaa olla vähän liian kuivaa ja paahteista loistokärhöille. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!