sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Vuoden ensimmäiset kylvöt

Kylvökausi on korkattu vihdoin täälläkin käyntiin. Eipä ole tainnut moneen vuoteen mennäkään näin myöhäiseksi niiden aloitus. Yleensä olen tehnyt vähintään perennojen hankikylvöjä jo tammikuun alussa ja usein on ollut jotain muutakin pitkän esikasvatusajan vaativaa sorttia tulossa.
26.1. laitoin kylvölautalle chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot', lehtikaalia itämistestiin sekä maustepaprika 'Lombardoa'.
Minulla on pari pussia vanhentuneita lehtikaalin ja salaatin siemeniä. Varsinkaan lehtikaalia ei kovin montaa tainta kasvimaalle mahdu, joten päätin testata siementen itävyyttä jo nyt ja samalla kasvattaa minivihreää keittiön ikkunalla. Kahden päivän lautalla köllöttelyn jälkeen yhdeksän lehtikaalin siementä kahdestakymmenestä on jo itänyt ja suurin osa muistakin on selvästi turvonnut, joten ihan hyvältä näyttää itävyysprosentti. Laitan itäneet siemenet pian multaan. Chilin ja paprikan siemenet ovat myös turvonneet, mutta vielä ei ole ilmestynyt juurenalkua esiin. Eikä haittaa, vaikka menisi viikkokin, sillä harsosääskien ehkäisemiseksi haluan käyttää uuden multasäkin vielä kertaalleen umpijäässä ennen isompia kylvöjä. Ostin tänä vuonna vaihteeksi kasvusammalen rinnalle taimimultaa, jossa on hyötymikrobeja ja mykorritsaa. Käytin sitä jo sammalen seassa perennakylvöille, sillä muutaman päivän sisälläolon jälkeen ne lähtevät ulos ja mahdolliset mullassa olleet harsosääsken toukat kuolevat samalla. Sisälle jääville kylvöksille laitoin pelkästään kasvusammalta, sillä se on saanut jo pari jäädytystä eikä todennäköisesti sisällä enää ainakaan kovin paljoa harsosääskiä.
Kylvin kuukausimansikkaa 'Rujana', basilikaa, timjamia ja paria salaattia. Alla toiselta harrastajalta ostamani avomaantomaattien siemenet, joita kylvän vasta maaliskuussa.
Syksy kun oli märkä ja pakkaset tulivat pari viikkoa ennen lumia, epäilen kasvimaalle jääneen timjamin heittävän henkensä kokonaan. Timjami on hidaskasvuinen, joten päätin kylvää sitä jo nyt. Meillähän on viileä eteinen, jossa timjami viihtyy varmasti hyvin kunhan on lähtenyt kunnolla kasvuun. Liian pitkiksi kasvavia versoja voi käyttää ruuanlaitossa ja samalla taimet tuuhettuvat. Meillä loppuikin jo ajat sitten viime kesänä kerätyt timjamit, joten kerran jouduin jo ostamaan valmiin yrtin kaupasta. Se oli tarkoitus istuttaa suoraan isompaan ruukkuun, mutta ei ollut multaa, joten laitoin sen astiaan ikkunalle ja laitoin tilkkasen vettä pohjalle. Eräänä aamuna puska lötkötti rentona pitkin pöytää. Nyt se on ruukussa mutta vähän siinä ja siinä, jaksaako lähteä kasvuun. Basilikaa ja vanhoja salaatinsiemeniä kylvin ihan vain varhaisvihreää varten. Ulos istutettavat basilikat kylvän maaliskuussa ja salaatit tietysti suoraan kasvimaalle. Kuukausimansikka 'Rujana' on itselleni uusi lajike. Sitä tuli siemenkirjeen mukana, joten päätin kokeilla, onko siinä eroa itselläni oleviin 'Alexandriaan' ja 'Rügeniin'. Taimet päätyvät aikanaan herukkapensaiden aluskasveiksi.
Perennasiemenlaatikon sisältöä. Mitähän näistä sitä tänä keväänä kylväisi?
Perennojen siemeniä tutkaillessa yritin kerrankin pitää mopon hallinnassa enkä kylvöinnostuksen tuiskeessa vain holtittomasti ripotellut jokaisesta pussista ruukkujen täydeltä siemeniä. Osa siemenistä oli sellaisia, joita minun piti kylvää jo syksyllä lopullisille kasvupaikoilleen. Niinpä päätin jättää ne pussit vielä laatikkoon ja tyhjentää joko keväällä tai ensi syksynä suoraan kukkapenkkeihin. Joitain kasveja, kuten vuorijumaltenkukkaa, tarhakylmänkukkaa ja vuokkoja haluan lisää joka tapauksessa ja ne pääsivät hankikylvettävien joukkoon. Sitten piti ajatella myös syksyn ja talven säitä ja pohtia, mitkähän kasvit ovat mahdollisesti ottaneet jalat alleen ja paljonko tarvitaan täydennystä. Kylvettävien kasa kasvoi taas monella pussilla. Oli myös muutama laji, joita kylvin vasta viime keväänä ensimmäistä kertaa. Niistä vain harva ehti kukkia ensimmäisenä kesänään eikä talvenkestävyydestä ole tietoa, joten kylvin varmuuden vuoksi niitä uudelleen, jos vaikka taimet ovat sattuneet kuolemaan talven aikana. Pitäähän se nyt antaa näytön mahdollisuus niillekin!
Perennansiemenet odottamassa peittelyä.
Lopulta ruukkuihin päätyi 11 eri siementä. Osa oli useamman vuoden vanhoja, joten ripottelin niitä aika reilusti. Hyväksi havaittu tapa numeroida kylvökset ovat taas käytössä. Numerokoodien takaa löytyvät seuraavat lajit: 1. keltatörmänkukka, 2. ripsureunainen tarhakylmänkukka, 3. kivikkotörmäkukka, 4. kaukasiantörmäkukka, 5. lapinvuokko (?), 6. amerikanvuokko, 7. punahattu 'Delicous Candy', 8. punahattu 'Sunseeker's Red', 9. vuorijumaltenkukka, 10. alppiasteri, 11. kaukasiankirahvinkukka. Vähän kyllä esimerkiksi kaukasiankirahvinkukan siemeniä kylväessäni pohdin, miksi ihmeessä pitää kylvää 15 siementä, jos kukkapenkkeihin ei mahdu kuin maksimissaan pari tainta. Sama monen muunkin kasvin kohdalla. No, ehkä ylimääräisille taimille löytyy ottajia, jos itämisprosentit taas yllättävät. Tänä vuonna en aio tehdä toista perennojen hankikylvöä, vaikka mikä kylvötuska tulisi ennen seuraavia esikasvatukseen kylvettäviä. Parin viikon päästä pääsen lievittämään sitä joka tapauksessa mukulasellerien kylvöllä ja siitä pari viikkoa, niin pääsee taas kylvämään jotain.
Vai pitäisikö sittenkin kaivella kesäkukkalaatikosta vielä jotain pidemmän esikasvatusajan vaativia siemeniä...?
Loppuun pieni varoituksen sana ja ohjeistus itsellekin muistiin laitettavaksi: jos olette löytäneet hyvän suihkepullon, hankkikaa heti toinen samanlainen varastoon älkääkä antako kumpaakaan muiden käsiteltäväksi. Itselläni oli pari vuotta käytössä halpa, mutta hyvin käteen sopiva pullo, jossa oli juuri sopivan lempeä suihku pienimpienkin siementen kasteluun. Jääköön mainitsematta, kuka perheenjäsenistä halusi suihkuttaa kuumaan leivinuunin luukkuun vettä terävämmällä vesiruiskauksella ja sääti korkkia. Itse vielä annoin luvan moiseen, kun kovemmilla pakkasilla huoneilmallekin teki ihan hyvää pieni kosteuslisä. Suihkepullon korkkipa ei enää suostunut sen jälkeen menemään takaisin hienosuihkuasentoon, vaikka mitä yritettiin. Ei ole ollut hetkeen muuta asiaa isompiin kauppoihin, joten suihkepullon osto on jäänyt. Nyt, kun sitä tarvittiin, marketissa oli vain yhtä mallia ja se piti pakon edessä ottaa. Suihku on siinäkin ihan ok, mutta bonuksena kapistus tihkuttaa jostain välistä vettä suoraan sormille ja samalla pisaroita tietysti tippuu pitkin pöytää. Kyllä pitäisi saada kaupassa testata vedellä suihkepullojen toimintaa ja käytettävyyttä ennen ostopäätöksen tekoa!

31 kommenttia:

  1. Olen istunut sormien päällä, että kylvökutina helpottuisi. Laitoin vasta latva-artisokkaa aiemmin, mutta äsken meni multiin kylmäkäsitelty persimon ja bataatti. Aiemmin kasvatin palsta-alueella ja vaikka olen sieltä pois, pidän alueen Facebook ryhmää yllä. Siellä sovimme, että taimetan sokerijuurista palstalaisien kokeiltavaksi. Sillä on pitkä esikasvatus, joten sen laitan vielä tänään myös itämään. En ole koskaan onnistunut tuolla lauttatekniikalla. Saan vain mädäntyneitä siemeniä aikaiseksi. Mikäköhän menee pieleen? Sinulla on paljon idäytyksessä jo nyt. Olisi tosi kiva, jos sellaiseen olisi mahdollisuus. Taimia ei vain meillä mahdu valoon noin montaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persimon ja sokerijuurikas kuulostavatkin hauskoilta kokeiluilta. Latva-artisokkaa en ole itse kokeillut koskaan enkä itse asiassa bataattiakaan (tai mitään muitakaan noista sinun kylvöksistäsi). Bataatti tarvitsisi ainakin enemmän lämpöä mitä meillä on niille tarjota eikä varmaan pitäisi aikaisista syyshalloistakaan.
      Mikähän lauttaidätyksessä on sinulla sitten epäonnistunut? Itselläni ovat homehtuneet ainoastaan jo valmiiksi itämiskyvyttömät siemenet. Laitan kylvölauttarasian yleensä johonkin lämpimään paikkaan, kuten hieman jo jäähtyneen leivinuunin päälle. Silloin, jos uunin päällys hohkaa oikein kuumana, siirrän purkin keittiön pöydälle. Pidän kantta löyhästi rasian päällä ja tuuletan päivittäin. En ole ihan kaikkea kokeillut lautalla, mutta ainakin paprikat, tomaatit, samettikukat, punajuuret, retiisit ja nyt nuo lehtikaalit ovat onnistuneet hyvin.
      Luulen, etten edes tuo noita perennakylvöksiä kovin aikaisin sisälle, vaan nostan maalis-huhtikuussa joko kellariin tai ulkovarastoon. Vähän säistä riippuen. Tai sitten otan muutaman ruukun jo aiemmin sisälle mutta laitan ulkoeteiseen siinä vaiheessa kun taimet on koulittu. Niin olen perennojen kanssa yleensä toiminut. Enkä noita lehtikaalejakaan kouli yksittäin, kun tulevat ihan vain keittiön ikkunalle varhaisvihanneksina naposteltaviksi. Laitan varmaan kaikki itäneet siemenet 8-10-senttiseen ruukkuun. Kasvavat sen aikaa kun kasvavat ja sitten uusia kehiin. Siemeniäkin kun sattuu olemaan kaksi pussillista. En ole vielä päättänyt, kasvatanko kasvimaalle yhden tai kaksi lehtikaalia vai syödäänkö kaalit minikokoisina.

      Poista
  2. Sinulla on kyllä hyvä käsivarasto kaikenlaisia siemeniä. Kaalin itävyys kuulostaa lupaavalta. Toivottavasti et huku taimiin. Toisaalta luulisi niille olevan ottajia!
    Kylvöt pitäisi jakaa tuttavapiirin kesken, niin siinä olisi hyvä vaihtorinki myös kysellä ylimääräisten taimien ottajia.
    Voi sentään suihkupullon kanssa. Kylläpä kävi huono tuuri. Niitä muuten todellakin pitäisi päästä testaamaan ennen ostoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perennasiemenkirjeestä tuli minulle kaikki loput, mitä eivät muut ottaneet, joten siemeniä riittää. Keräsin itse vielä viime kesänä joitain lajeja lisää ihan kuin siemeniä ei olisi ollut muutenkin tarpeeksi. Ainahan se on hyvä olla joku varmuusvarasto jonkun tappotalven varalle. Yleensä ylimääräiset taimet ovat löytäneet kodit jollain konstilla, joten eiköhän tänäkin vuonna niille joku loppusijoituspaikka löydy, jos itävyysprosentti on vallan hirmuinen.
      Toivottavasti seuraavasta ostopaikasta löytyy kelvollinen suihkepullo, ettei tarvitse hirmuista valikoimaa niitä hankkia ennen kuin löytyy toimiva malli. Toisaalta, lapset ovat innoissaan, jos saavat kesäleikkeihinsä pari kukkapuuhiin sopimatonta suihkepulloa.

      Poista
  3. Kodin Kukilla on suihkepullo, josta tulee taimille mukavan hienojakoinen sumu. Samaa mallia olen nähnyt myös CityMarketissa. Mikään hirvittävän kestävä se ei ole: Omastani rikkoutui liipaisimen palautusmekanismi noin vuoden käytön jälkeen. Toimii pullo toki edelleen, mutta liipaisin pitää aina palauttaa käsin alkuasentoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, kiitos vinkistä! Pitääpä käydä tutkimassa cittarin suihkepullovalikoimaa. Eivät nuo kovin kestäviä tunnu olevan eikä etukäteen edes tiedä, mikä olisi hyvä. Isäntä toi kerran sellaisen hyvin laadukkaalta vaikuttavan (ja ainakin tuplasti muita kalliimman) suihkepullon ja olihan se mukava kädessä ja pitkäikäinenkin. Senkään suihku ei vain ollut niin hyvä pölymäisten siementen kasteluun kuin tuo viimeisimmäksi hajonnut halpismalli. Vähänkään isommille siemenille tai mullalla peitetyille kylvöksille se oli ihan hyvä.

      Poista
    2. Tuota suihkepulloa näytti nyt olevan myös Kukkatalossa.

      Poista
    3. Sillä ei ole liikkeitä täällä päin, joten pitää tyytyä muiden kauppojen valikoimiin. Hyvä vinkki kuitenkin jollekin siellä päin asustelevalle.

      Poista
  4. Toimimaton suihkepullo on raivostuttava. Minulla on yhdessä pullossa vettä, toisessa laimennettua etikkaa ja kolmannessa laimennettua käsitiskiainetta. Yksi pulloista on alkanut reistailemaan, ja olen saman ongelman edessä, mistä löytää hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on todella raivostuttavaa! Minun pitäisi hankkia ikkunanpesuaineellekin uusi pullo, sillä edellisestä katkesi liipaisin kokonaan ja tällä hetkellä ainut tapa käyttää sitä on kaataa ainetta suoraan pullonsuusta rättiin. Tuo nyt hankittu puteli ei käy falskaamisen takia edes pesuainepulloksi. Pitäisi varmaan olla joku laki, joka kieltäisi sekundaroinan myymisen.

      Poista
  5. Pitäisi itsekin kaivaa siemenet hankikylvöihin 🤭 onneksi tässä on vielä aikaa 😄 Tuota nunerointia voisin itsekin kokeilla tällä kertaa 🤭 nimet ainakin pyyhkiytyvät pois erittäin helposti 😅
    Minäkin suosin tuota Kodin Kukkien suihkepulloa! Ja olen huomannut, että niitä löytyy nyt myös muualtakin ja ihan meidän omasta sekatavarakaupastakin 🤭 pitäisi käydä ostamassa varapullo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ehtii vielä tehdä hankikylvöjä. Olen viimeisiä kylmäkäsiteltäviä kylvänyt joskus huhtikuun alkupuolella, tosin loppukuusta piti jo käyttää vähän luovuutta, jotta saisi pidettyä kylvösten päällä lunta vielä pari viikkoa. Sattui oikein lämmin huhtikuu kohdalle ja lumet sulivat ennätysvauhtia :D Normaalikeväänä ei olisi ollut mitään ongelmaa.
      Varapullo kannattaa ehdottomasti hankkia! Pitääpä katsella, sattuisiko täällä päin olemaan samanlaisia suihkepulloja kuin Kodin Kukilla tai sitten jos vielä löytyisi samanlaista, mikä minulla oli ennen. Olin siihen tyytyväinen siihen saakka kunnes suutinta mentiin epäonnisesti säätämään.

      Poista
  6. Voi, siellä on jo kylvöt hyvässä mallissa! Hyvä suihkupullon on kyllä tarpeen - mulla on kaksi eri kokoista, säiliömäinen kasvihuoneeseen ja pieni Ikeasta ostettu sisälle (ostin siis ainakin viisi sellaista euron pulloa ja kaikille on käyttöä löytynyt ihmeen kaupalla). Onkohan mitään multaa missä ei olisi harsosääskiä?
    Aika vähän taimetan perennoja, joitain kyllä harvakseltaan, mutta taimiretkillä pitkin ja poikin tulee hankittua taimia ja olen niitä saanut mukavasti jaettuakin.

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän noille suihkepulloille on aina silloin tällöin käyttöä muussakin kuin taimitouhuissa.
      Luulen, että joka ikisessä multapussissa voi tulla harsosääskiä. Pussit eivät kuitenkaan ole täysin umpinaisia ja vaikka valmistajalta lähtiessä niissä ei olisi mitään tuholaisia, myymälässä tai myymälän varastossa ei pysty mitenkään estämään harsosääskien munimista pusseihin. Siksi teen jatkossa esikasvatukseen tuleville mullille aina niin, että ensin pakastan ne, sitten otan viikoksi sisälle lämpimään, jotta mahdolliset munat ehtivät kuoriutua. Kun pussin vie uudestaan ulos jäätymään, toukat kuolevat ja multa on turvallista käyttää kylvöihin.
      Minä kasvatan melkein joka vuosi perennoja myös siemenistä. Toki jakamalla saa isommat taimet, mutta aika usein nuo siemenkasvatuksetkin kukkivat jo toisena vuonna kylvöstä ja saa kerralla enemmän taimia.
      Kiitos! Mukavaa viikkoa!

      Poista
  7. Hei! Jaan kanssasi suihkepulloepätoivon. Minulla oli hyvä vanha sumuttava suihkepullo, jonka pudotin ja rikoin liipasimen. Sen jälkeen olen etsinyt uutta, mutta yhtä hyvää ei ole löytynyt. Olen tyytynyt pluttaamaan Ääsketjun pulloilla, joita myytiin pyykkiosastolla puutarhaosaston sijaan. Hintakin oli puolet halvempi ;) Jos käytössäsi on samaan aikaan useampia pulloja, kannattaa makumieltymyksistä huolimatta ostaa erivärisiä. Eräskin muija meni nimittäin töräyttämään hentoisille taimille liljakukkojen hämäämiseen käytettävää tujua valkosipulivettä, koska iloisen harmaat pullot olivat poikkeuksellisesti tiskipöydällä samaan aikaan. Siis aivan poikkeuksellisesti... Onnea ja menestystä kylvöillesi! T. Sarita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman ketjun puteli on tuo nyt hankittu mutta eipähän mennyt montaa euroa vuotavaan härveliin. Kalliimmasta olisinkin varmaan mennyt valittamaan. Pitäisi varmaan tehdä joku oikein kattava suihkepullovertailu, kun en näytä olevan ainoa kunnollista suihkepulloa etsivä kotipuutarhuri.
      Oijoi, onneksi ei ollut jotain siivoukseen tarkoitettua pesuainetta! Valkosipulivesi ei varmaan tappanut taimiasi, vaikka saattoi sisätiloissa käytettynä hetken aikaa tuoksahtaa... Pitääpä pitää mielessä, että selvästi eri väriset pullot eri käyttötarkoituksiin.
      Kiitos Sarita!

      Poista
  8. Oh, sinulla on siellä kevättouhut täydessä vauhdissa!
    Minä vasta lajittelen siemenpusseja ja aion tehdä ekat kylvöt vasta helmikuun loppupuolella.
    Perennoja en kasvata siemenistä asti, siihen ei kärsivällisyys riitä :D
    Tosin syksyllä olen istuttanut valkosipulit ja kylvänyt porkkanaa ja tilliä. Vähän on päässyt kuitenkin upottamaan sormet multaan, kun on kissoille kylvetty maissia ja herneitä. Niitä versoja on heidän mukava rouskutella.
    Minulla on nyt kaksi kevättä ja kesää toiminut hyvin Plastexin sumutepullo, siinä saa pumppaamalla tulevan yhtenäisen hienon sumun. Todella kätevä pikkuisille taimille. Pulloon mahtuu vettä 300 ml ja niitä on myynnissä aika monessa paikassa, ihan marketeissa ja Puuilossakin näkyy olevan, maksaa vähän vajaa 8€. Tätä voin kyllä suositella!
    Olen jo monena keväänä ostanut Hankkijalta Kekkilän professional kylvöseos-säkin. Samaa sarjaa on myös taimiseosta. Säkeissä on 50 litraa. Näissä ei ole kertaakaan ollut harsosääskiä, eikä myöskään kanelihometta.
    Kivaa uutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, hyvin maltillisesti tänä vuonna.
      Minäkin istutin syksyllä valkosipulit, mutta kaikki muut syyskylvöt jäivät tekemättä, sillä oli niin sateista ja sitten yhtäkkiä tulikin pysyvät pakkaset ja talvi. Piti kyllä kylvää niin palsternakkaa kuin porkkanaakin.
      Kiitos sumutepullovinkistä, pitää tutkailla sillä silmällä tuotakin mallia. Minullakaan ei ole ollut yleensä harsosääskiongelmia, mutta viime keväänä niitä oli jostain syystä paljon.
      Kivaa uutta viikkoa myös sinulle!

      Poista
  9. No on sinulla siemeniä jo kylvössä . Minä en ole kylvänyt vielä mitään . Perennoja en kylvä yhtään ja hyötykasvit mitä kylvään kerkiää vielä .
    Minulla on myös sumutin pullo ongelma . Olen ostanut eräänkin . Minulla on myös nivelrikkoiset sormet joten useimmat on minulle liian jäykkiä . Sumutan myös lakanat ennen mankelointia ja se rasittaa sormia .
    Jos löydät kevyen ilmoita heti 😀 .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi vain muutama purkki noista on jäämässä sisälle esikasvatukseen. Perennoista ei ole niin paljoa vaivaa, kun köllöttelevät viikkokaudet hangen alla ja taimikasvatuksenkin ovat jossain viileämmässä tilassa.
      Nivelrikkoisilla sormilla ei ole varmasti mukavaa liian jäykkää sumutinpulloa käyttää. Minä mankeloin lakanat ennen kuin ehtivät kokonaan kuivua, niin ei tarvitse erikseen kostutella. Ilmoitan kyllä, jos löydän jonkun hyvän ja erityisen kevyen mallin.

      Poista
  10. Monenlaista oot jo kylyväny, toivottaan onnea kylvöksillesi. Huomena meinasin miekin alottoo kylyvöhommat. Mie oon tuosta lähipuutarhalta ostanu kylyvöille Kekkilän professional kylyvö alustoo. Turpeesta on tehty, hyvin hienojakoista ja tasalaatuista. Sitä on saatavilla useampoo seosta ja en ennee osta muita laatuja, ovat hyviä. Keltaset on säkit ja ei ainakaan meilläpäin oo myytävänä kaupoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulle eivät sovi turvepohjaiset kasvualustat, sillä en muista aina kastella taimia tarpeeksi ajoissa tai riittävästi. Kasvusammal antaa enemmän pelivaraa siihen suuntaan. En ole edes vuosiin käyttänyt muita kasvualustoja mutta tänä vuonna ajattelin kokeilla sotkea tuota toista kasvusammalen sekaan. Katsotaan, jääkö se konsti vakituiseen käyttöön vai palaanko takaisin pelkkään kasvusammaleeseen.

      Poista
  11. Menestystä kylvöksille! Itsekin aloitin jo kevyesti: keijunmekkoa ja orvokkia :) Tuo veden tiputtelu suihkepullon nokasta on todella ärsyttävää. Hyvän suihkepullon metsästys kannattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kunpa vain tietäisi etukäteen, mikä suihkepullo toimii ja minkälaista sumua niillä saa aikaiseksi. Ärsyttävää, kun joutuu etsimään joka kaupasta.

      Poista
  12. Noniin, se on sitten menoa kun ensimmäiset on ripoteltu multaan! Minulla on vasta jättiverbenat kylvetty, muilla ei ole kiirettä. Mutta suihkupullotuskan kyllä jaan kanssasi niin kuin moni muukin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tahti vain kiihtyy kevättä kohti. Oikeasti hyville suihkepulloille näyttäisi selvästi olevan tilausta.

      Poista
  13. Hei, laittaisitko lisätietoa hankikylvöistä. Siitä kun on niin sitä ja tätä tietoa. Siemeniä ja sellaisia puolen litran ruukkuja minulla jo on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankikylvöistä todellakin liikkuu vaikka minkälaista tietoa. Osittain se johtuu varmasti siitä, että harva perennansiemen on kovin tarkka kylvösyvyydestään tai kylmäkäsittelyn pituudesta. Syksyllä 2022 kirjoitin aika kattavan selostuksen perennojen siemenlisäyksestä ja kylmäkäsittelyistä. Postaus löytyy täältä:
      https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2022/11/voi-jukrat-mika-aarre.html

      Täältä taas löytyy muutama kuva siitä, millaisen systeemin olen havainnut hyväksi hankeen kaivamiselle:
      https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2023/01/tammikuuta-kerrakseen.html

      Huomasin nyt, että olin tuohon ensimmäiseen postaukseen kirjoittanut, että siemenet kylvetään viikko-pari ennen kylmäkäsittelyyn viemistä. Pidän itse kylvöksiä pari päivää huoneenlämmössä mutta sitten vien viileämpään eteiseen odottelemaan hankeen viemistä. Jotkut perennansiemenet (ainakin bellis ja päivänkakkarat) voivat nimittäin alkaa itää huoneenlämmössä todella nopeasti ilman kylmäkäsittelyäkin, joten olen havainnut varmemmaksi pitää nämä vuoden ensimmäiset kylvökset hieman viileämmässä tai vienyt jo parin-kolmen päivän päästä hankeen, ettei tarvitse alkaa viritellä kasvivaloja liian hätäisille itäjille. Yleensä pelkästään lämpimään kylvetyt perennansiemenet vaativat kuitenkin lähemmäs kuukauden itääkseen, jos eivät kaipaa kylmäkäsittelyä. Mitään haittaa suurimmalle osalle lämpimässä itävistä perennansiemenistä ei ole kylmäkäsittelystä, joten hyvin todennäköisesti et onnistu tuhoamaan kylvöksiäsi, vaikka miten päin tekisit. Sehän näiden perennakylvöjen kanssa onkin niin palkitsevaa!
      Jos jäi vielä jotain epäselväksi, kysy ihmeessä tarkennuksia. Onnea kylvöillesi!

      Poista
  14. Olet hyvässä vauhdissa kylvöjen kanssa! Monenlaisia perennojakin on tulossa, hienoa :).
    Suihkepullon ominaisuudet ovat yllättävän tärkeä juttu taimikasvatuksessa. Minulla on hajonnut niin monta suihkupulloa, että tiedän tunteen, kun hyväksi havaittu lopettaa toimintansa. Nyt käytän sellaista 1,5 litran pulloa, jota pumpataan ensin ja sitten ei tarvitse kuin sumuttaa ilman sormien pumppausta. Se on tässä vaiheessa tuntunut hyvältä, koska jossain vaiheessa suihkutettavaa on niin paljon, että käden puristus pumppauksessa on ollut kovilla.
    Onnea kaiken kasvuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin maltillinen lajimäärä tuli onneksi tänä vuonna. Viime vuonna määrä taisi olla melkein kolminkertainen.
      Sinulla on niin paljon taimia joka kevät, että tuollainen pumppusumutin onkin varmasti kätevä. Minulle riittäisi ihan sormilla pumpattava pienempi malli kunhan se vain olisi muuten hyvä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!